Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Da li neko možda ima psa rase Alabai,odnosno srednje azijski ovčar?.......da podeli iskustva? :rolleyes:

Dvoumim se da li da nabavim jednog,služio bi kao moj "bodigard" i za čuvanje dvorišta i kuće....

Pas je ljubimac, član porodice, nije sluga, serviser spram kompleksa ljudi... ;)

I onda kad ljubimac,"član" porodice dosadi ili smori nekako porodicu 'ajde izbacuje se napolje,na ulicu,na njivu,u šumu.....već tradicionalni običaj u Srbistanu zadnjih godina,zato nikada nije bilo više rasnih napuštenih pasa po ulicama i azilima naše zemlje ponosne....naročito onih raznoraznih belih malih,kao neke igračke...

Naravno da bi meni pas bio ljubimac o kome bih se brinuo i neka vrsta člana porodice,ali ne bi služio za ukras nego osnovna namena bi mu bila čuvanje......ako ste nekada čuli da postoje psi za tu namenu?

Koliko sam istraživao po net-u,ovi alabai se već "hiljadama" godina koriste kao čuvarski psi za stada,ljude i objekte (mada i kao borbeni psi) u središnjim delovima azije pa imaju neki razvijeni čuvarski instikt,ali pitao sam se da li možda neko ima lična iskustva?

Svim psima je urođeno da "čuvaju kuću" tj. teritoriju i vođu "čopora" tj omiljenog vlasnika, samo treba da se istreniraju kako i kada.

^Ne bih baš Haskija svrstao u te sve. 😉

Prilozi

• IMG_20240819_112856.jpg
    IMG_20240819_112856.jpg
    382.6 KB · Pregleda: 134
Da li neko možda ima psa rase Alabai,odnosno srednje azijski ovčar?.......da podeli iskustva? :rolleyes:

Dvoumim se da li da nabavim jednog,služio bi kao moj "bodigard" i za čuvanje dvorišta i kuće....
Drugar ima. Ima medvedju glavu, koja je najbolja. Moras da imas "tesku" ruku za njega, tezak je za treniranje, hoce da bude glavni.
Za cuvanje kuce i za porodicu je dobar.
Njegov prilikom setnje nije hteo da juri druge kucice i macke ako ti je bitno i niko ga ne dira.
Ako te zanima nesto konkretno tu sam.
Kod nas ih ima dosta, pogotovo u Np, alabai i kangal.
Cane corso je isto lep i dobar, laksi za trening.
@NemanjaDk93 koju glavu ima alabai? Medvedja ili konjska.

To sam i ja imao tj moje kuce sa tim dlakama iz usiju, cija su nadleznost? .. a pomislim ko li to regiulise kod pasa koji ne idu kod grumera, ukljucujuci i pse sa ulice? Moje kuce ima neke krmelje na jednom oku, ciscenje fizioloskim pomaze, jer bez toga oko hoce da se zatvori, pa ga cese ... uvek neka zabava sa njima, ali su zauzvrat dobri drugovi.
Dobar vet hoće to da sredi. Najbolje da pogledaš kako to radi vet i onda sam. Mi smo imali problema i sa popinim prasetom u uhu. Štene 3 meseca nosilo u uhu, zabolo se. Lečili antibioticima, nisu mogli da vide. Veterinarka slučajno izvukla, mislila dlaka 🤣 Oči isto fiziološkim ispiramo... Eventualno Hloramfenikol par noći.

Imao ga kao klinac I jahao sam ga u bitku,pametan I miran ali ako neko udje u dvoriste ne moze da izadje.Naravno zvao se meda I bio je ogroman-preko 80kg I 2m kada se uspravi,izuzetno je bio teritorijalan I ubio bi sve da mi nismo u blizini.Nije bio bas lak za dresuru I da uci komande,nije hiperaktivan ali je uvek drzao pogled na nas ukucane.Zdrava su rasa(moj je ziveo 13 godina) I bio odlican cuvar,mnogo bolja rasa u od sar planinca.Jedino nije za malo dvoriste bas

Drugar ima. Ima medvedju glavu, koja je najbolja. Moras da imas "tesku" ruku za njega, tezak je za treniranje, hoce da bude glavni.
Za cuvanje kuce i za porodicu je dobar.
Njegov prilikom setnje nije hteo da juri druge kucice i macke ako ti je bitno i niko ga ne dira.
Ako te zanima nesto konkretno tu sam.
Kod nas ih ima dosta, pogotovo u Np, alabai i kangal.
Cane corso je isto lep i dobar, laksi za trening.
@NemanjaDk93 koju glavu ima alabai? Medvedja ili konjska.

A da li postoji neka razlika u tome da li je "medvedja" glava ili "konjska glava osim estetskog izgleda?.........meni deluje da je lepša i nekako elegantnija ta "konjska" glava...

Da li je alabaju potrebno dosta kretanja,mislim na česte i duge šetnje itd,da li spada u pse sa viškom energije kao nemački ovčari itd?

I koje su optimalne težine za odraslog alabaja,vidim da ih ima od 60 pa do preko 100 kg (?!)......da li su ti od 100 kg baš nenormalno nagojeni i natovljeni?......i da li alabaj spada u baš proždrljive rase kao kane korso,tj da može da jede do beskonačnosti i stalno traži još?

A da li postoji neka razlika u tome da li je "medvedja" glava ili "konjska glava osim estetskog izgleda?.........meni deluje da je lepša i nekako elegantnija ta "konjska" glava...

Da li je alabaju potrebno dosta kretanja,mislim na česte i duge šetnje itd,da li spada u pse sa viškom energije kao nemački ovčari itd?

I koje su optimalne težine za odraslog alabaja,vidim da ih ima od 60 pa do preko 100 kg (?!)......da li su ti od 100 kg baš nenormalno nagojeni i natovljeni?......i da li alabaj spada u baš proždrljive rase kao kane korso,tj da može da jede do beskonačnosti i stalno traži još?
Mani se ti psa, kad pitas koliko jede, onda uzmi SOPA cuo sam posto ima malo vucje krvi da ne mora svakog dana da se hrani
Ovo je bilo malo sarkasticno ali ovakav odgovor dajem svakoj susi koja krene da pita kolko pas jede

Mani se ti psa, kad pitas koliko jede, onda uzmi SOPA cuo sam posto ima malo vucje krvi da ne mora svakog dana da se hrani
Ovo je bilo malo sarkasticno ali ovakav odgovor dajem svakoj susi koja krene da pita kolko pas jede

Uf,ne može nigde ništa da prodje bez klasične srpske "pameti"....kako bre svim tim ljudima (i šušama) nije više dosadno da budu toliko "pametni"?....ovo me podseća na ono kao kada se informativno raspituješ koliko neki auto troši goriva i odmah uleću seratori sa komentarima "ma šta bre pitaš koliko troši,kako može to da te zanima,ako te to zanima bolje idi peške,kupi bajs" i tako te slične budalaštine :rolleyes:

Vidim da je alabaj OGROMAN pas ali da ima velikih varijacija u težini neki primerak ima 60 kg a neki 100 kg,pa me zanima da li količina hrane utiče na to a ne zato što ne želim da ga hranim ili da mu dajem što manje hrane....

Nema potrebe da mi pišeš da se "manem" psa jer sam u dosadašnjem životu imao,odgajao više većih i krupnijih pasa (nemački ovčar,kane korso,zlatni retriver i svi su uginuli u dubokoj starosti od 14-15 godina) i znam da su potrebe za hranom baš različite pa npr kane koroso i retriver su jeli kao nenormalni dok N.O. baš i ne toliko...

Poslednja izmena:
Sve zavisi od jedninke do jedinke.
Imam Japansku Akitu koja po svim parametrima nije prozdrljiv pas i aktivan, ovaj moj je opsta suprotnost i nekoliko odgajivaca sa kojima sam pricao na par izlozbi su bili u cudu, kako moze da pojede tu kolicinu hrane, njegova akttivnost, mozda jer je pas odrastao na zivom mesu, ko zna
Imas lovacke pse od 20kg koji mogu da pojedu kilo-dva mesa dnevno, kao i rase tipa staforda, pita itd.

Ako nemas iskustva sa velikim psima moj savet jw da razmislis o nekoj drugoj rasi. To je snazan, pametan pas sa ostrim kaeakterom i zahteva ozbiljno vodjenje i prethodno znanje kako ne bi bio opasnost i za ukucane i za okolinu. Svaki pas nosi obaveze, da ne razglabam nesto sto svi ovde znaju, ali takav pas ima i dodatnu obavezu prema okolini posto ako je van kontrole pravi problem svima u tvom okruzenju. Znam za vise primera kada su ljudi poleteli i uzeli kao prvog psa u zivotu, vecina je imala neslavan zavrsetak, kako za psa tako i za okolinu.
Sad dok sam kucao vidim da si napisao da si imao razne rase ranije, kul, srecno sa pr9nalazenjem primerka, divan pas! :)

Ako nemas iskustva sa velikim psima moj savet jw da razmislis o nekoj drugoj rasi. To je snazan, pametan pas sa ostrim kaeakterom i zahteva ozbiljno vodjenje i prethodno znanje kako ne bi bio opasnost i za ukucane i za okolinu. Svaki pas nosi obaveze, da ne razglabam nesto sto svi ovde znaju, ali takav pas ima i dodatnu obavezu prema okolini posto ako je van kontrole pravi problem svima u tvom okruzenju. Znam za vise primera kada su ljudi poleteli i uzeli kao prvog psa u zivotu, vecina je imala neslavan zavrsetak, kako za psa tako i za okolinu.
Sad dok sam kucao vidim da si napisao da si imao razne rase ranije, kul, srecno sa pr9nalazenjem primerka, divan pas! :)

Napisao sam da sam dosada imao nemačkog ovčara,kane korsa i zlatnog retrivera....svi su imali oko 45-55 kg :)

Napisao sam da sam dosada imao nemačkog ovčara,kane korsa i zlatnog retrivera....svi su imali oko 45-55 kg :)
Da, da, video tek kad poslao pa naknadno editovao :)
Kad si imao retrivera/labradora onda tu alavost u hrani bar nije problem, to si sa njima doktorirao 😃

Sa medvedjom su dosta bolji i dosta skuplji, posto su retki.
Moras da ga setas svaki dan ili ako imas veliko dvoriste da bude uvek pusten.
Za optimalnu tezinu i ostalo pogledaj na netu, secam se davno da je na rts1 neki covek snimio dokumentarac o njemu, nadji, pa pogledaj.
Svaki pas voli da jede.

srednjeazijski-ovcar-stene-5425644351027-71807859414.jpg

srednjeazijski-ovcar-odrastao-pas-5425635903622-71792740559.jpg

Onaj na prvoj slici je sa "konjskom" glavoma a na drugoj slici sa "medvedjom" glavom?....(našao neke random slike)

Ne vidi se lepo. Poslacu ti kasnije na pm vezano za njega. Meni je on najlepsi i omiljen pas.

Raspitaj se i sta te ceka ako tvoje cedo od 100kg unakazi nekog

Ja ne vidim šta je tu lepo. I generalno poentu držanja preagresivnih rasa...

Znači, treba zabraniti čivave?

Pa nisu svi ''preagresivne zveri''.

I bio odlican cuvar,mnogo bolja rasa u od sar planinca

Po čemu je to ''mnogo bolja rasa od Šarplaninca''? Glupost. Za poziranje je svakako bolji, zbog trenutne popularnosti. U praksi je diskutabilno koji je bolji čuvar i u kojim uslovima, koji je bolji za porodicu, a koji bolje podnosi kućne prijatelje, komšije itd. Na kraju dosta zavisi od porekla, selekcije, dresure.

Raspitaj se i sta te ceka ako tvoje cedo od 100kg unakazi nekog

Pa nadam se da neće baš imati 100 kg....mislim da su vrlo agilni,spretni i snažni primerci i sa 70,80 kg....a trebalo bih ja sa 90 kg (navikao na bildovanje u teretani) da mogu da ga zadržim kad hoću....

Btw i odgovara mi da je pas tako malo strašniji (ne mora nužno da znači i agresivniji mada može čak i to) jer većuna ljudi kad vidi tako nešto,gubi želju da neovlašćeno upada u dvorište...ili da nešto nažao učini vlasniku 😁

Btw,treba mi takav pas i za zaštitu od šakala i divljih svinja....u divljinama Deliblatske peščare gde provodim dosta vremena u hajkingu ili vožnji bajsom (i sam i u društvu) neobično su se namnožile pomenute životinje pa nije baš prijatno kad iznenada nalete na vas,najblaže rečeno....tako da bi alabaj tu regulisao situaciju 😁....možda i dobijemo divljiu svinjetinu ua večeru.....a naletim često na ovčarske šarplanince,koji znaju da budu agresivni....ove sa slike sam nekako uspeo da smirim i čak pomazim,ali u početku je delovalo da će da me pojedu.....prosečan čovek bi umro od straha20240527_124640.jpg

Šarplaninci definitivno nisu obični kućni ljubimci, pogotovo za grad i okolinu pa makar ih držao na lancu. Vežu se samo za jednu osobu a za sve ostale, čak i ukućane, su potencijalna opasnost. Po naravi su naj bliži vukovima ali još jači. Sećam se jednog od komšije u Sarajevu koji je odrastao u dvorišu ali su ga posle odveli na Trebević ili Jahorinu jer više nije bio za grad. Tamo je jedne zime ubio dva vuka i ako je bio na lancu i dugačkoj sajli. Dok je bio štene, svi smo se igrali sa njim ali kada je odrastao, oko godinu dana samo je gazda smeo da mu priđe i hrani.

Šarplaninci definitivno nisu obični kućni ljubimci, pogotovo za grad i okolinu pa makar ih držao na lancu. Vežu se samo za jednu osobu a za sve ostale, čak i ukućane, su potencijalna opasnost. Po naravi su naj bliži vukovima ali još jači. Sećam se jednog od komšije u Sarajevu koji je odrastao u dvorišu ali su ga posle odveli na Trebević ili Jahorinu jer više nije bio za grad. Tamo je jedne zime ubio dva vuka i ako je bio na lancu i dugačkoj sajli. Dok je bio štene, svi smo se igrali sa njim ali kada je odrastao, oko godinu dana samo je gazda smeo da mu priđe i hrani.

Mislim da sa tim šarplanincem nešto nije bilo u redu,nije bio dobro socijalizovan kao štene ili možda je gazda bio nasilan prema njemu i zato je bio tako agresivan....nije normalno da pas predstavlja opasnost za ukućane...

Btw,teško da jedan šarplaninac naročito ne vezan može da zadavi zdravog i odraslog vuka...

1 macka = 3 sarplaninca,
pride maca kaki u 30x40cm pesak (indoor)!
Sharplaninac 0 - 1 Macka

TIER 2:
Macka vs Medved
Medved 0 - 2 Macka

TIER 3:
Zmijetina vs Macka
Zmija 0 - Macka 999

TIER 4, PVC kesica za izmet:
Pas 0 - 1 Macka (zapravo nije bas tako, jer vecina vlasnika pasa ne nose kesice)
, macke zatrpavaju svoj izmet.

... i tako mozemo do unedogled.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno