Šta je novo?

Beko ugradna ploca, radi na pola kapaciteta

ivcha90

Poštovan
Učlanjen(a)
03.03.2019
Poena
55
Pozdrav, kupio sam Beko HIC 64402 T (https://www.beko.com/rs-sr/proizvodi/ugradna-ploca/ugradna-ploca-staklokeramika-60-cm-hic-64402-t) ugradnu plocu i primetio sam problem da ringle ne mogu da se pojacaju preko 5 (9 max), nekad uspem da pojacam jednu ringlu na 7 ali to je maximum, ako duze radi smanji se automatski na 5. Plocu su povezivali majstori za kuhinju tj elektricar koji radi s njima, povezana je na monofazni prikljucak. Na internetu sam nasao podatak da ploca prepozna opterecenje i da sama smanji radni kapacitet i navodno je osigurac od 16A mali za plocu od 6700w. Da li je neko imao slican problem pre nego sto zovem ovlasceni servis?

To se desava jer je povezana na monofazni prikljucak. Ako je jedna ringla 2kW i upalis drugu od 2kW, to je vec 17.4A, dok je klasična schuko utičnica najčešće na vodu od 16A (3680W). Ona prepoznaje to i automatski smanjuje snagu, ili ih pali naizmenicno.

Ako hoces da ploca radi punom snagom mora da ide na trofazni prikljucak.

To se desava jer je povezana na monofazni prikljucak. Ako je jedna ringla 2kW i upalis drugu od 2kW, to je vec 17.4A, dok je klasična schuko utičnica najčešće na vodu od 16A (3680W). Ona prepoznaje to i automatski smanjuje snagu, ili ih pali naizmenicno.
Ima smisla, vidim da sajtu da postoji sema za povezivanje na monofaznu uticnicu, vidim da treba da se premosti L 2 i L 3, ne znam da li ce tako naterati plocu da radi u punom kapacitetu.

Prilozi

• 1746700800482.png
    1746700800482.png
    59.5 KB · Pregleda: 23
Nadam se i da čitaš da je potrebno 3x2.5mm kabl, a ne 1.5mm kabl ako hoces monofazno. U zidu je "verovatno" 2.5mm
Osim toga, kao što je rečeno za osigurač, nije dovoljan 16A. To ti je, u teoriji, 3,680W. To je taman dovoljno da iskombinuješ 2 ringle.

Imamo istu tu plocu i desava se da posle nekog vremena smanji na 7, ili cak 4 i ostane tako zablokirana. Bio majstor u granaciji za frizider pa sam ga zamolio da pogleda, kaze da je problem do montaze, da se ploca verovatno pregreva jer nema dovoljno prostora izmedju nje i rerne.

Ne znam zasto sam ovo ispricao i da li koristi ali valjda ne skodi

Edit: Greska nije bas identican model, slican je

Pre ce biti da je to u pitanju (pregrevanje). Zato sto i na monofaznom prikljucenju kad upalis samo jednu ringlu, ona mora da radi sama na max 9.

Imas u pdf upustvu za taj model opisan upravo taj slucaj (pregrevanje). Prvo ogranici na 7, pa ako se nastavi ide na 5...

Prilozi

• Screenshot 2025-05-08 at 17.07.53.png
    Screenshot 2025-05-08 at 17.07.53.png
    126.3 KB · Pregleda: 11
Nazad
Vrh Dno