Šta je novo?

Bekap podataka na Blu-rej diskove

red baron

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poena
330
Vidim da su diskovi totalni aut po interesovanju. Ali ako neko još uvek reže ili koristi blu rej možda možemo da prodiskutujemo.

Imam potrebu da povremeno skladištim po 10-20GB podataka, a za to nemam mesta na operativnoj mašini. Hard diskovi su se pokazali kao totalno nepouzdani i u tri navrata sam gubio velike količine podataka.
Sa druge strane, DVD me nikada nije izneverio i sve što sam rezao i dalje je čitljivo i dostupno.

RAID sa 2 diska bi bilo lepo rešenje ali to je već investicija. Meni je potrebno rešenje koje je automatski proširivo (kupovinom jeftinih optičkih diskova) umesto velikim jednokratnim investicijama za duple hard diskove.

Pitanje je, da li blu rej može biti dobra alternativa za skladištenje podataka i kakva je dostupnost diskova (25GB, 50GB)? Vidim da je blu rej generalno u padu i da se gasi, nema više ni rezača da se kupe kao ranije pa je pitanje koliko je pametna investicija.
Sa bekapom na DVD imam pozitivna iskustva, jedino što mi ne odgovara je nedovoljni kapacitet za današnje standarde.

Iskustva u bekapu na blu rej su dobrodošla.

Ako imaš dovoljno veliki upload ili strpljenja, stavi na Mega Cloud. 50GB besplatno, jedino su promenili TOS, pa će da ti brišu ako se dugo ne loguješ. Što je šteta.

mislim da je blu ray ipak (naj)bolja varijanta, zbog virusa i slicno.

Aploud mi ne dozvoljava da postavljam tolike podatke onlajn a i jednom kada prestaneš da plaćaš članarinu ode sve. Diskovi mi se čine kao dobra opcija.

Bekap na USB flash drajvove? Za oko 3k dinara sam nasao 64GB 3.0, em im se brze pristupa, moze sadrzaj da se menja i dosad su najpouzdanija tenhologija, naravno pod uslovom da imas USB 3.0, a kartica za isti kosta manje od blu-ray rezaca.

To je skuplje nego da kupim 2 hard diska a mnogo skuplje nego optički disk.

Mislim da sam video za 170din diskove negde onlajn. To je 25 ili 50GB. Samo je početna investicija za rezač od nekoliko hiljada i posle diskove mogu uzeti po potrebi. Ali vidim da ovde slabo ljudi koriste to. Valjda zato što je dostupan internet velike brzine pa uvek mogu da nađu tom što im treba. Pre 10 godina nije bilo čoveka koji nije rezao tonu diskova.

Hteo sam da kupim BR rezač, ali nikad prosto nije dostigao cenu za koju bi mi se isplatila kupovina, a verovatno nikad ni neće. Cena je jedan od glavnih razloga nepopularnosti BR-a. Disk od 25GB 170 din, a hard od 3TB 10-11000 (kod "mađara") - BR disk cena po GB-u 6,8 din., a HDD-a 3,6 din. To je naravno bez kupovine rezača, tako da cena samo raste, a i da je malo na strani BR-a, ne može da se poredi komfor između njih. Disk jednom kad se nareže, ako dođe do neke promene, mora da se reže novi, tako da cena samo raste. Uvek sam uzimao hardove u paru, jer se na kraju više isplati, gledajući prednosti u odnosu na BR, a sigurnost je poprilično velika.

Evo ja koristim blu ray rezac vec par godina. Mogu samo reci da sam prezadovoljan, a imas i nize cene diskova. Pogledaj prodavnicu vip virtik*m, oni su ti mozda najveci distributer verbatim i mediarange (verbatimova niza klasa) blu ray diskova, po super cenama i fenomenalni su. Sigurno sam ih do sad narezao 30-50 komada i 10-ak ok 50gb. I dan danas pustim neki film da me mine zelja od silnih youtube kvaliteta, itd.

Poslednja izmena:
Pazi, imaju od 100GB disk. Jesi li koristio te od 100GB? Ali zar nisu ovo prevelike cene, jedan disk od 50GB je 879 din a od 100GB je 865din !? Piše da su cene po komadu a ne po pakovanju.

Pazi, imaju od 100GB disk. Jesi li koristio te od 100GB? Ali zar nisu ovo prevelike cene, jedan disk od 50GB je 879 din a od 100GB je 865din !? Piše da su cene po komadu a ne po pakovanju.
Taj od 50gb ti je rw. Inace gledaj mediarange, ja njih koristim i dobri su. Do sad mi je zaribao mozda 1 od 25gb i to je imao nalepnicu preko sebe. Od 50gb su kvalitetniji, ali vec od 100gb pa navise izgleda imaju samo verbatim. Ako porucujes online onda mora valjda celo pakovanje, ako ides licno daju na komad. Od 100gb nisam koristio.

Poslednja izmena:
imam eksterni blurej rezač i bekapujem na BluRej diskove (Verbatim, 25GB, 80 din komad bilo prošle godine)
radi mi posao + rezač je bez problema prepoznat od strane K3B

mislim da mi je pukao samo 1 BluRej disk
ili je to ipak bio dvoslojni DVD (Maxell)?

prednost bekapovanja na DVD-ove (dvoslojne, npr) je u tome što se mogu gotovo svuda pročitati (računari sa DVD čitačima/rezačima su svuda dostupni)
za blurej to ne važi. retko koji laptop dolazi sa blurej čitačem/rezačem, npr

Blu-Ray se isplati više od HDD-a od 3TB tek posle ~350-400 diskova (25GB po ceni od 66din.), ako računamo da se rezač kupi za 6000-7000 din., što je dobra cena, a da je HDD oko 10000.
Ko reže mnogo diskova ili nema odmah pare za hard ili dva, onda je BR super varijanta.

kod narezanih diskova je manja šteta što se gubitka podataka tiče
polomi se 1 narezani disk, izgubljeno 20ak GB

razbije se hard disk od 3TB, izgubljeno mnoooogo više od 20ak GB

a i hard diskovi se moraju s vremena na vreme priključivati na računar, da ne bi crkli od nerada (drugaru se dešavalo)

inače, meni su narezani diskovi spasili podatke kada je došlo do grešaka prilikom kopiranja sa internog na mrežni hard

sve ima svoje

c8b4cf080fa4bbf6fb06c1e286c00ab9.jpg

Blu-Ray se isplati više od HDD-a od 3TB tek posle ~350-400 diskova (25GB po ceni od 66din.), ako računamo da se rezač kupi za 6000-7000 din., što je dobra cena, a da je HDD oko 10000.
Ko reže mnogo diskova ili nema odmah pare za hard ili dva, onda je BR super varijanta.

Da, ispada da je jeftinije. U mom slučaju još više jer nikada više ne bih držao vredne stvari na jednom hard disku pa mi u startu trebaju dva za RAID. Samo nisam našao nigde blu rej za 66 dinara.

Poslednja izmena:
Da, ispada da je jeftinije. U mom slučaju još više jer nikada više ne bih držao vredne stvari na jednom hard disku pa mi u startu trebaju dva za RAID. Samo nisam našao nigde blu rej za 66 dinara.

Imas u firmi koju sam ti okacio. Nisu verbatim, ali su dobri. 25gb naravno. 100gb su retkost i poprilicno skupi, 128gb i da ne pricam.

Zato i kažem - ko nije u mogućnosti da kupi odmah dva harda, bolje da se odluči za BR. Uzeo sam, pre otprilike pet godina, Samsunge 4x2TB, kad su bili 50-60 evra i to po mnogo nižem kursu i do sad nikakvih problema nisam imao, a i da jesam, sve je duplirano. Dva rade 24/7, a druga dva stoje i palim ih jednom u par meseci, samo da iskopiram nove stvari.
Da rezači nisu tako skupi, verovatno bi ga kupio, ali opet kad razmislim koliko prostora zauzme 120 diskova, a koliko jedan HDD.

U sustini sve ima svoje meni licno vise odgovara varijanta eksterni hard i odvojeni hard u racunaru i imam povlastice na on drive-u nekih 100gb+ standardih 50 koji mi sinhronizuje projekte na kojima trenutno radim (padne sistem, crkne hard onda sam dzabe radio :p) ali u sustini hard u kompu ne bas onaj najjeftini ali neke srednje klase moze da zavrsi posao (kod mene od terabajt zavrsava posao). Ali opet sve zavisi koliko vredne podatke cuvas i koliko si para spreman da izdvojis. Mene recimo moj backUp na jedan hard u kompu i jedan eksterni hard kosta malo manje od 200e meni se ta investicija nazalost isplatila upravo zbog crkavanja doticnog harda (obadva u racunaru u isto vreme) grom ga cepio i cao ali eksterni hard i onedrive su me spasli :D Ali postoji i mala prevencija od gubljenja podataka ne 100% pouzdana ali moze da spase postoje neki free programi koji prate zdravlje hard diska ako spadne ispod 40% vec je rizicno i planiras investiciju za novi ali pre nego sto stari hard pukne nacisto. kopiras sta ti treba i super ma da se kod hardova nikad nezna kad ce stati. Ima jos jedna bitna stvar ako je hard zatrpan do kraja to ga unistava takodje i smeta mu za rad.
U sustini sve zavisi za sta ti treba i koliko su ti vredni podatci koliko podataka skladistis. pozz

mislim da ne unistava hdd 'zatrpavanje', mada je pozeljno da ima dosta slobodnog mesta, da je defragmentisan i ne "swap-uje".
glavno je da se ne drmusa (pogotovo dok radi), kao i dobro napajanje i hladjenje.

mislim da ne unistava hdd 'zatrpavanje', mada je pozeljno da ima dosta slobodnog mesta, da je defragmentisan i ne "swap-uje".
glavno je da se ne drmusa (pogotovo dok radi), kao i dobro napajanje i hladjenje.

Slazem se sa tobom lose sam se izrazio moja greska.
Smeta mu ako je zauzeto 100% hard diska.
Po mom misljenju pozeljno je ostaviti makar 5% kapaciteta slobodno

Samo da javim da sam uspešno krenuo sa bekapom na Blu rej. Isprobao diskove od 25/50/100GB. I za sada koristim ove od 100GB a 25GB za prvu pomoć. Jedina mana je što se 100GB reže sat i po (plus verifikacija isto toliko). Međutim, za potrebe arhiviranja i uštede prostora, ovo mi deluje odlično. 100GB čak imaju i manju cenu nego u inostranstvu - pitali me neki da im šaljem pošto su za neko čudo ovi diskovi skuplji kod njih.

IMAG1166_1_1.jpg

Некад давно сам имао случајеве да дискови који су прошли верификацију после резања код првог копирања имају нечитљиве делове док неки који су пукли на верификацији раде нормално. Од тада на верификацију гледам као на губљење времена. Сигуран резач и проверен диск и никаква верификација.

Zasto ne uzmes LTO drive i nekoliko kaseta. Na svaki kasetu stane više terabajta, brzi je transfer, jako su jeftine i daleko pouzdanije od optickih diskova?

Шта значи ово ... јако су јефтине тј колико уопште коштају и уређај и траке? Нешто ми се показује да и нису неке мале цене.

Zasto ne uzmes LTO drive i nekoliko kaseta. Na svaki kasetu stane više terabajta, brzi je transfer, jako su jeftine i daleko pouzdanije od optickih diskova?
Sad je kasno :)
Koliko košta LTO snimač?

Calexx, igrom slučaja, prvi BD disk koji sam snimio je bio falš iako je po mojoj proceni bio siguran (Verbatim BD-DL). Pojavili su se mehurići na malom delu njegove površine, posle rezanja. Da nije bilo verifikacije ostade ja bez podataka. A ostali diskovi iz iste serije nisu imali problema... Ovi od 100GB se prave u Japanu a od 50GB su sa Tajvana.

Sve u svemu srecno ti bilo sa tim diskovima. Ja ne bih imao poverenja da na takav disk stavim 100 GB podataka :) Pitanje jel to onaj stari dobri Verbaim.... sve u svemu diskovima je odzvonilo, sto neko rece DAT trake ce pre da prezive kao sto su i dan danas u heavy upotrebi u svim velikim firmama..

Још увек нема инфо о цени поменутих трака и снимача.

Nazad
Vrh Dno