Šta je novo?

Bešumno napajanje, hlađenje i sve ostalo

Legenda

Cenjen
Učlanjen(a)
20.09.2011
Poena
159
Drage kolege forumaši,

Zanima me da li je moguće sklopiti konfiguraciju koja će pored snage imati mogućnost da bude potpuno nečujna kada nije pod opterećenjem, odnosno što bi naš narod rekao "idle".

Npr. napajanje, hlađenje kućišta / procesora itd. koje će aktivirati ventilatore samo kada grafička/procesor povuku struju, dok će npr. prilikom skidanja nekog torrenta i rada u prazno biti potpuno bez zvuka.

Possible? OK, siguran sam da jeste, ali koliko bi bilo komplikovano kod nas nabavljati komponente i koliko bi celo zadovoljstvo koštalo?

Napominjem da u pitanju ne bi bio HTPC, već klasičan komp sa procesorom reda veličine i5 i nekom pristojnom grafikom.

Pozdrav i hvala!

ili neki i5 S verzije,ili i3 i neki fanless tower hladnjak,fanless napajanja ima,i onda ili fanless 750ti ili msi 970 koja u idle-u gasi ventove.po potrebi bi mogao da zbudzis par 12tica na prekidac kad je sve u full loadu da se ne kumulira toplota.i5 S verzije cisto sumnjam da ces naci kod nas,ni na oglasima ih nisam vidjao,kao ni fanless 750ti.

edit: da bre,corsair ima RM seriju napajanja koja takodje do 50 posto loada gasi vent.

E, to mi reci - ovo za Corsair RM je skroz dobra informacija, hvala ti.

Da li postoji (ili neko na forumu ima) CPU hladnjak koji se gasi ili radi na jako malom broju obrtaja kada nema opterećenja? Na netu ima tona tih "Super Mega Silent" reklama, ali ako neko zna model koji je zaista tih u praksi.

12tice na prekidač, znači ja moram da ga uključujem / isključujem ili je moguće nekako omogućiti kontrolu iz BIOSa? Recimo neka šema rada - preko 35 stepeni se pali na minimum, preko 50 većava broj obrtaja itd.

Svaki ventilator može da se prilagodi bilo iz BIOS-a (ako ploča ima dovoljno FAN priključaka), bilo iz Windows-a ili u krajnjem slučaju preko potenciometra (ono što se ugrađuje u 5.25), samo gledaj kad kupuješ da ima što niži minimalni broj obrtaja. Treba ti SSD za OS a za običan HDD da kućište ima dobar način ugradnje diska, koji ne prenosi vibracije ili ćeš sam da ga obesiš za lastiše i gledaj da bude sa nižim brojem obrtaja, jer su po pravilu tiši. E sad kad budeš sve to uradio i maksimalno utišao svoju konfiguraciju, možda ćeš čuti cvrčanje iz kućišta koje dolazi sa matične/grafičke, a možda ne, kao i iz zvučnika (moji su baš stari 14.god , nadam se da je situacija bolja sa ovim novijim). Kad promeniš matičnu i dobiješ savršeno tihu konfiguraciju, onda će ti smetati zvuci oko tebe ...

A što se tiče pasivne 750ti, skoro sam je video na kupujem-prodajem za 130eur, ako se dobro sećam, sa mađarskom dvogodišnjom garancijom, mada bi ja pre uzeo sa dobrim hlađenjem. Od pasivnih napajanja, superflower (valjda sam pogodio brand, model, šta god) je imao kod nas.

Poslednja izmena:
Šteta što ova tema nije podigla veće interesovanje, jer meni treba skoro isto što treba i Legendi: računar koji je (skoro) bešuman dok je idle. Ja to neću baš postići jer imam MSI 660 GTX TwinFrozr koji će proizvesti nešto malo buke i dok je računar idle, ali to me ne brine preterano. Kao prvi korak ka tišem računaru sam kupio neki ogroman kineski kuler, montirao ga na i5 i stvarno je skoro bešuman. Ostaje mi da kupim:
1) Napajanje - čini mi se da je umart-ov predlog, tj. Corsair RM može da posluži. Da li može da se nabavi u Srbiji? (ne vidim na WinWin i eponuda.com)
2) Kućište - koje bi bilo adekvatno po vama? i5 i 660 GTX proizvode dovoljno toplote da pretpostavljam da treba veće kućište - trenutno imam neki stari Chieftec, koji je dosta uzan...
3) Tihe 12ice napred i nazad. Koji modeli su najtiši, ali sa zadovolljavajućim protokom?

Čini mi se da je ovaj sajt dobar izvor informacija za kreiranje bešumnog PC-a: http://www.endpcnoise.com

Zalman ima tihe kulere koje i ovi preporučuju, npr. Zalman 120mm FDB ZM-F3 FDB

evo skoro besuman PC sa i5 2500K (underclocked), ATI 6770, SDD i HDD...

IMG_3865a.jpg

IMG_3866a.jpg

:D

besuman je (cuje se strujanje vazduha jer ima 4-5 ventilatora koji rade na 1000rpm) sve dok ne krenes da igras nesto... onda je prilicno bucan.

ako hoces skroz besuman PC, mislim da je najveci problem napajanje: treba ti neko napajanje koje nema ventilator i koje ne zahteva aktivno hladjenje a u tom slucaju ne znam koliko ce ti W dati.

ja imam PicoPSU + AC/DC od 100w koji koristim za Atari Falcon (totalno besumno) ali ne znam koju kombinaciju PC CPU + GPU + SDD .... mozes da nadjes a da joj je dovoljno 100W (najjaci PicoPSU bez aktivnog hladjenja je 150W).

link za "besumne" PC komponente: www.mini-box.com

ventilatore mozes uvek usporiti/utisati tako sto ces ih staviti na 5V ili 7V umesto 12V. treba birati ventilatore sa sto vecim krilcima.

Poslednja izmena:
mislim da je ovo najprakticnije resenje,trenutno mi slicnu kontrolnu stanicu pravi neki rodjak,na zimu testiram u zavicaju gde imam opciju da komp stavim u izolovano potkrovlje koje ni leti nema probleme sa temperaturama:

E, to mi reci - ovo za Corsair RM je skroz dobra informacija, hvala ti.

Da li postoji (ili neko na forumu ima) CPU hladnjak koji se gasi ili radi na jako malom broju obrtaja kada nema opterećenja? Na netu ima tona tih "Super Mega Silent" reklama, ali ako neko zna model koji je zaista tih u praksi.

12tice na prekidač, znači ja moram da ga uključujem / isključujem ili je moguće nekako omogućiti kontrolu iz BIOSa? Recimo neka šema rada - preko 35 stepeni se pali na minimum, preko 50 većava broj obrtaja itd.

Moze da se nadje i da se napravi tako nesto , ima big tower kulera ciji se ventovi vrtuckaju na 600-900 obrtaja i skoro su su necujni . Moze se pronaci po radnjama necujnih napajanja , a sta bi bila pristojna grafika treba videti jer su ukusi razliciti. Bitno je da moze da se napravi .

Uf pa ovakve priče i slične teme su već više puta otvarane. Manje više svako može da skolopi ultra tih računar ali mora da poznaje komponente koje ubacuje u isti.

Možda je tema trebala da se otvori u šta da kupim... pošto bi tu ljudi mogli da redjaju konponente. za koje znaju da su ultra tihe...
A mislim 2014 god je i to kraj, pa vodena hladjenja su odavno tu šta ćeš tiše od toga. Postoje i PSU-ovi koji ne vrte ventilator dok nedodje potreba, priično je lako sa većim budžetom napraviti tako nešto.Al aj da kažem iz ličnog iskustva svaki PSU sa 14cm fanom kvalitetniji je bukvalno nečujan.

Tu su i game Silent kućišta koje već imaju sundjer oblogu tipa Cooler Master Silencio itd...

2. Varijanta od vodenog je jedno tiho kućište sa dobrim CPU hladnjakom i grafičkom novije generacije.Npr. Strix modeli su nečujni. Saphire Tri X modeli gase se dva kulera i vrti se samo jedan itd... Takav komp se nečuje ni pored glave kada stoji.
Naravno SSD je pod obavenzno jel neželiš da čujes drljanje Harda...

Da bi bilo tiho mora biti hladno, da bi bilo hladno mora imati protok vazduha, da bi bilo protoka vazduha mora postojati prostor, FD define r4 bez prozorceta pa njegovi ventovi na 7v ili nesto odgovarajuce od noctue ili noiseblockera, 750ti pasivan ili strix asusi, (pasivno napajanje bi bolje islo u pricu sa 750kama)

Baš mi je drago da je tema živa. Ja sam malo zapeo kod kontrolisanja ventilatora na kućištu, tj. nisam našao način da to ih nateram da rade automatski.

Imam neku Gigabyte Z68 ploču srednje klase, moguće i da nema tih opcija, što znači da bi morao da pazarim neku noviju.

Da još jednom ponovim ono štp sam nameravao: komp treba da bude nečujan kad je rasterećen / kad ne radi ništa. Nije problem ako je bučan pri opterećenju. Dakle nisu neophodne komponente sa pasivnim hlađenjem... mada ne smetaju.

Video sam na netu demo Strix kartice i to je upravo ono na šta sam mislio, jedino što mi je trenutno cena previsoka.

Ima li neko da preporuči konkretan model cpu hladnjaka, npr. taj veliki kinez ili možda nešto još bolje?

Prvo budžim to i SSD.

Proverena tiha priča NOCTUA NH-D14 cooler se nečuje možeš da OC taj CPU lepo i dalje će biti tih. E sad za te novce već možeš da ideš i na ove novije varijante zatvorenih sistema aka- vodenih hladjenja tu nisam vičan da dam preporuku ali vidi šta je slično sa cenom pogledaj par review-a vidi max db i uporedi pa vidi šta zapravo želiš.

Nema šta tu automatski kontrolisanje kupiš Fan Cotroler i spustiš RPM na coolerima do nivoa kada nečuješ (naravno idi sve na 12cm coolere oni su skoro nečujni pogotovo ako su sa manje obrtaja naravno bitno je i kućište) Uzmeš neki običan Fan cootroler evo mog primera 15062011049.jpg i spustiš RPM na tebi odgovarajući nečujan zvuk aj da kažem da ovakav Fan controler možeš jeftino da nadješ a i nešto slično.Proveri oglase KP i radnjice pa vidi.;)

I da rezimiram, automatsko hladjenje :p
1.Što se tiče CPU coolera on će automatski da pali veće obrtaje zavisno od opterećenja i naravno u Biosu staviš silent opciju za CPU fan.;)
2.Gpu takodje staviš na automatski to je i Def. podešavanje.Ako poseduješ bučniju grafu podesiš manje obrtaje u idle da bude nečujna do odredjene temp kada je opterećenje neka idu RPM gore to si i hteo.
3.Ako budeš uzeo tiho kućište ono nema sa strane fanove ali nebitno aj da kažemo da imaš tri dodata 12cm coolera jedan napred,jedan sa strane i jedan pozadi.To sve iskontrolišeš sa Fan coontrolerom i kraj.
4.PSU što kvalitetniji sa 14cm fanom

Poslednja izmena:
ako nije fan control deo u BIOS-u lepo resen (a to nek' te ne mrzi da iscitas u menjualu svoje ploce) jedino resenje je fan controler.

Da još jednom ponovim ono štp sam nameravao: komp treba da bude nečujan kad je rasterećen / kad ne radi ništa. Nije problem ako je bučan pri opterećenju. Dakle nisu neophodne komponente sa pasivnim hlađenjem... mada ne smetaju.
ja sam stavio jedan prekidac (kao nekad "turbo" taster na 286ticama :D) koji ubrza ventilatore da taman mogu da ohlade CPU i GPU kada igram neku igru. iskoristis 5V i 7V umesto 12V.
dakle sve je tacno izmereno i predefinisano.

ako nije fan control deo u BIOS-u lepo resen (a to nek' te ne mrzi da iscitas u menjualu svoje ploce) jedino resenje je fan controler.
nije jedino resenje - manje elegantno ali jednako korisno ni jeftinije je prekidac za brzinu ventilatora.

Nazad
Vrh Dno