Šta je novo?

BBS - preteca interneta

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Da li je neko odavde posecivao BBS-ove svojevremeno?
Ja sam nekoliko godina bio ponosni vlasnik jednog veoma
uspesnog BBS-a. Kako su to divna vremena bila.

Da, vishe njih, linea,politika.... Inace koja je svrha pitanja ? :)

Ogi. je napisao(la):
Da li je neko odavde posecivao BBS-ove svojevremeno?

Naravno... :)

Ogi. je napisao(la):
Ja sam nekoliko godina bio ponosni vlasnik jednog veoma
uspesnog BBS-a. Kako su to divna vremena bila.

Kog BBS-a? :)

ogi imao bbs |))) ja sam mislio da si ti negde pre 2 meseca dobio komp po nivou na kome su ti pitanja...

ja sam na bbsovima bio od 91. godine... novosadskim uglavnom, a i na sezamima...

Pa svrha pitanja je cisto da vidim ima li ovde ljudi koji dele istu ljubav koju ja imam, odnosno koju sam imao. I da se podsetim kako je to nekada bilo. Vise se ni ne secam koliko je sve to trajalo. Mislim da sam jedno 3 godine drzao BBS. Kada se samo setim koliko sam noci proveo uz njega, cetujuci sa userima... Ah... :)

Inace, zvao se Ace of Spades BBS. Imao sam skoro 2000 korisnika. Bio sam clan SETNet-a, isao sam na redovne konferencije. Sa jednim ortakom koji je takodje imao BBS sam bio osnivac mreze Cyberlink koja je imala (vise se ni ne secam) jedno 6-7 ili mozda 8 clanova od kojih je jedan bio i iz Banja Luke a jedan iz Nisa cini mi se. Konferencije, sadasnji NEWS, koje su tada bile pokazatelj uspesnosti jednog BBS-a su mi bile prepune poruka, ma mnoooooogo je lepo bilo. Secam se, radio je od 22-07 dok matorci ne odu na posao kada su gasili masinu. Cak sam i neke firme reklamirao pa sam dobio neku kinticu... a onda sam se preselio... :(

Sledge Hammer, Politika, Sezam, Prometheus, Ecstasy, Infox...

da... uglavnom Zrenjaninske (Takeda) i Politiku.
Neko vreme sam imao i neuspesan pokusaj svog BBSa :(

Znaci ti si drzao Ace of Spades BBS, hmmm...
Da, da to su bila vremena...
Linea, pa onda Supurov BBS....

Ja sam posećivao Exodus, Birostroj, Politiku, Pingvin (greetz to Heechee :D) i još nekoliko njih, mrzi me sada da kopam po Telemate-u da vidim...

A sa drugarom sam držao relativno posećen Omega BBS i naravno svoj, koji je funkcionisao samo jedan dan, jer me je ćale "napenalio" što mu je linija zauzeta od 22h uveče... :D :D

Heh, jeste da sam se BBs-ovima prikljucio tek 95. godine, ali takodje sam isao i na Sezam, Taurunum, i naravno ACE of Spades, pa onda Chat, druzenje... To je bas bilo lepo vreme...

Ecstasy, Kragujevac, Politika, Underground itd.

Bilo bi lepo kad bi neko iskopao Bluewave pakete čisto da vidim šta sam sve baljezgao :p Imao sam dosta arhiva ali pogubilo se to nažalost.

PS: Bilo je par kragujevackih eh ta lepa stara dobra vremena:)

Poslednja izmena:
Postavio i vodio IMTEL BBS. Zahvaljujući JUPAKu i nekim egzibicijama za ulazak u USA telefonski sistem :eyebrows: imali smo vrlo svežu listu za download, dok su u to vreme (Internet nije postojao kod nas) novi programi iz USA dolazili na disketama sa par meseci zakašnjenja...

Daaaa, Telemate, Bluewave - skines postu pa je kod kuce citas i pises pa onda zapakujes postove pa se povezes na BBS pa posaljes... super... proradila mi je nostalgija... :)

Moj BBS je radio na Remote Access-u a bio je jos jedan konkurentski program ali sam ocigledno zaboravio kako se zvao.... da nije PC Board?

Zormi, tebe znam sto se kaze po cuvenju. Jos ranije kada sam te video ovde sam hteo da pitam da li si to ti. Imtel BBS je jedan od prvih koje sam posecivao. Cak mislim da mi je otac jos daaavno nesto pricao o tebi, da te poznaje ili tako nesto... sad' sam ga pitao ali ne moze da se seti... ti si stara garda, sto se kaze... :)

Neko je pomeuo Supura... bas bih voleo da znam sta je sa tim covekom... bas sam ga gotivio... Predrag Supurovic iz Uzica, bio je glavni u SETNet-u dok ga nisu najurili ali sam ja kao pravi borac za istinu i pravdu bio uvek na njegovoj strani. :) Zaboravio sam kako se zvao njegov BBS. A inace svi koje ste nabrojali su bas poznati BBS-ovi...

Je l' Birostroj bese drzao onaj dekica Sima Milovanovic ili tako nesto!? Mozda Zormi zna...

A inace, neki od vas se stvarno secaju mog BBS-a? Ah, kako je to divno. :) :) :)

Poslednja izmena:
Supurovic (Broker, bese li?) je drzao Oreska bbs. Jel zna neko mozda do koje godine je opstao setnet, cisto onako informativno pitam?

Pa Ogi, vidiš da ima korisnika tvog BBS-a (među njima sam i ja).

Evo ga Broker, koji je dosta aktivan na ES-u.

Daaaaa, Broker. :) Bas je bio ok lik.

SETNet je opstao do... sad' cu da ti kazem... znaci, ja sam se preselio u januaru '98, znaci do tada mi je BBS radio... do '98 znaci, ne znam za posle... mozda je usao i u '99 ali su BBS-ovi tada poceli da se gase...

A je li, violinista, sta si radio na mom BBS-u, da li si bio aktivan u konferencijama, da li smo chatovali nekada? :) Je l' se secas igre BRE koja je bila LEGENDA NAD LEGENDAMA ? Igrala se on-line, na BBS-ovima. I igra je bila u mrezi, tako da je svaki igrac na pojedinacnom BBS-u bio u stvari clan jednog veeeelikog BRE sveta koji se sastojao iz svih BBS-ova u mrezi.

Poslednja izmena:
Ajde prosvetlite nas koji smo propustili te BBS - ove - sta je to bilo u stvari?
(zaista neznam sta je to)

Eh... ja sam visio na Sezamu od 1991.
Secam se da sam jurio BBS-ove na kojima je mogao da se igra Trade Wars, jao sto je to bilo dobro :)

@Ogi: Nisam ja mnogo ulazio u BBS mnogo, samo sam skidao neke potrebne fajlove, jer sam bio limitiran povećim telefonskim računom (povezivao sam se modem-2-modem sa nekim drugarima). A imao sam u to vreme, moćan eksterni Zyxel 14.400 modem, koji je držao vezu samo tako. Eno ga još kući, radi... Telemate sam koristio kao software.

Shtaps, ukratko: BBS je preteča današnjih foruma, gde su se likovi kao mi skupljali i diskutovali o svemu i svačemu, mogli su da skidaju programe, igrice, svašta. Grafije je bila naravno ASCII, pa je bilo pravo remek-delo napraviti npr. logo za BBS.

E da, nisi mogao online da čitaš poruke, nego si morao pomoću nekih programa (BlueWave ili onaj drugi, QWK ili kako već, zaboravio sam ;)) da skineš paket sa novom poštom, raspakuješ ga kući, pročitaš sve poruke, odgovoriš šta te interesuje, ponovo se povežeš na BBS, pošalješ paket i to je to :D

P.S. Tada sam imao 2.400 modem, pa ti vidi koja je to "brzina" bila :wave:

I sada se neko nervira kada nema 512/256 vezu... :)

Verujem da je bilo zanimljivo, ako se uzme u obzir da tada nije bilo mesta poput ovoga... Ja sam se ukljucio tek dvehiljadite, jos uvek su bile aktuelne newsgrupe...

@outlaw
Mogle su i online da se citaju poruke, sto je naravno oduzimalo puno vremena!

Eh... Trade Wars...
Bilo bi lepo kad bi moglo da se postavi na nekom serveru, i da se igra opet...

Poslednja izmena:
Bio sam na dosta BBS-ova, uglavnom posvecenih "Prijateljici". :) Kako je to lepo vreme bilo. Ako se dobro secam: Underground, Kruger's Wife, Universe i .... Cak sam i sam probao (neko kratko vreme) da podignem svoj BBS (DayDream i onaj drugi ne mogu sad da se setim software)

Pozdrav svim ljubiteljima BBS-ova !!!

Grafika je bila ASCII ali i ANSI -lepsa i "savremenija" varijanta.
Zaista je bilo tesko crtati time a postojao je i jedan program za to koji sam ja imao.

Ja sam BBS otvorio na 2400 (a tada sam imao korisnike koji su se povezivali na verovali ili ne 300bps!!!!!!!!) pa sam onda imao 14400 pa onda 33600. Naravno, tek sam na 14400 imao MNP5 i v42 bis (oni koji su posecivali BBS-ove znaju sta je to) a 2400 je bio bez hardverske korekcije gresaka pa se veoma cesto pojavljivalo "djubre" zbog nasih divnih centrala - u stvari, neki ljudi nisu uopste mogli da se povezu na neki BBS zbog neslaganja centrala jer zbog dubreta rad nije bio moguc.

Trade Wars - nesto mi je poznato ali ne mogu da se setim.
Stvarno sam mnogo stvari zaboravio, bas mi prija ovako da se podsetim.

Eto, ni ja ne mogu da se skinem tog konkurenta Blue Wave-u...

shtaps je napisao(la):
Ajde prosvetlite nas koji smo propustili te BBS - ove - sta je to bilo u stvari?
Pogledaj kod nekog Sezamov konferencijski sistem - to je otprilike to.

Sezam je prerastao u Internet provajdera, konferencijama i mailu se odavno može pristupiti i iz Interneta nekim telnet/pop klijentom (mada i dalje ima modemske ulaze i moguć je valjda pristup terminal programima), ali taj deo se nije menjao otkad je softver koncipiran po uzoru na BitNet (tada najveći BBS u svetu). Ima nas još par desetina zaludjenika koji iz decenijske navike vise još uvek tamo...

Kako da se povezem na BitNet?
Da li je moguce da taj BBS i dalje radi?

E moji vi, kako ste mi samo naterali suze na oci...
Tada sam bio u Pozarevcu i medjugradskom se kacio na Politiku....
Kuku mene racuna i batina koji su me stizali...
Moje prve medjugradske modem to modem partije Diabla....

Ogi. je napisao(la):
Kako da se povezem na BitNet?
Da li je moguce da taj BBS i dalje radi?
Bitnet je odavno ugašen ili prerastao u nešto drugo.

U to vreme nije bilo Interneta pa se BBSovima pristupalo direktno modemima sa svog na njihove računare (oni su se medju sobom zvali jednom dnevno pred zoru i razmenjivali konferencije i fajlove i to se zvalo mrežom). Najveći u USA su imali po reda 200-1000 modema i telefonskih linija i PCa u lokalnoj mreži.

E sad, preskupo je bilo zvati Ameriku modemom na 2400bps (mada je bilo i takvih zaludjenika) preko satelita uz lošu vezu. Ja sam kroz JUPAK (9600bps) dolazio do USA čvorova za izlazak u telefonski sistem pa iz najbližeg čvora zvao sam BBS i kačio se na njihov modem medjugradskim pozivom. Retko sam išao na BitNet (imali su pretplatu, pretežno konferencijski sistem) nego više na jedan drugi najveći (PC EXEC beše? Isto je imao pretplatu ali više orijentisan na download) negde u Wiskonsinu, i odatle skidao programe. Ali onda su programi bili po par 10tina kilobajta a ne kao danas... :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno