Šta je novo?

Bazna stanica- da li sme na stambenom objektu?

gagast

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2003
Poena
619
Mobtel 063 je sa predsednikom kućnog saveta skolpio ugovor da se na krovu naše stambene zgrade postavi antena a u podrumu bazna stanica mobilne telefonije. Imaju sve papire i ateste da oprema nije štetna po zdravlje.
Mene zanima da li se i u Stokholmu, na stambenim zgradama, na pet metara od sobe gde spava beba, postavljaju antene i bazne stanice. Da li neko zna kako je to propisima regulisano u Evropi. Ne verujem ovim atestima jer sam svestan da se u ovoj zemlji svaki papir može kupiti.

U svakom sluchaju ne verujem da predsednik kucnog saveta sme sam da sklapa takve ugovore

uh kod nas su uzasni zakoni u vezi ove materije, tj. nepotpuni i rastrkani pa se uglavnom primenjuje analogija i to u diskreciji onog ko ga primenjuje. otud i sva ta gradjevinska mafija. ;)
kol'ko se secam, zgrada je pravno lice sa registrovanom skupstinom stanara i predsednikom iste, ali mislim da on ima samo administrativne duznosti, a ne punomocje da samoinicijtivno sklapa pravne poslove u ime zgrade. ti kao zainteresovana strana ovo sve mozes da proveris u opstini, ukljucujuci i da pogledas sve papire.
al' u najgorem slucaju njima su potrebni potpisi vlasnika vise od polovine stambenog prostora zgrade (dakle ne polovina stanara, nego "povrsine"), a mobtel garantovano moze to da (pod)plati. e sad, sto je to pogresno koriscenje prava stanara da se pitaju o ovakvim stvarima, pa samim tim i protivzakonito, to je vec treca stvar... a u realnosti ove zemlje sto i treca...

ps. mozes i te potpise da dobijes na uvid (ako postoje, tj. bili su obavezni), pa da znas s kim se predsenik utalio za kintu. ;)

Poslednja izmena:
Predsednik kucnog saveta nema pravo bez potpisa ostalih stanara da izda nikakav prostor u zgradi. Znaci ili je falsifikovao potpise ili je uradio na svoju ruku( koliko je dobar u tome, pitaj ga). Imas advokata pa ga tuzi. Kakav atest i od koga su dobili. Ovamo nam ispiraju mozak sa Sar tabelama, a onda i stave baznu stanicu u sobu.

Sad, malo ste kontradiktorni...
Cemu sluzi kucni savet ili skupstina stanara?
Znaci, to je grupa stanara koju si izabrali svi stanari da bi reprezentovala zgradu.
Samim tim skupstina stanara ima pravo da sama odlucuje o odlukama ili gresim?
Mislim ono, svako od stanara ima pravo da prisustvuje skupstinama,tj. sednicama ali mislim da skupstina ima pravo da sama donosi odluke.

Na kraju krajeva, i ova nasa skupstina sa poslanicima u nase ime donosi odluke, zar ne?

npetar je napisao(la):
Sad, malo ste kontradiktorni...
Cemu sluzi kucni savet ili skupstina stanara?
Znaci, to je grupa stanara koju si izabrali svi stanari da bi reprezentovala zgradu.
Samim tim skupstina stanara ima pravo da sama odlucuje o odlukama ili gresim?
Mislim ono, svako od stanara ima pravo da prisustvuje skupstinama,tj. sednicama ali mislim da skupstina ima pravo da sama donosi odluke.

Na kraju krajeva, i ova nasa skupstina sa poslanicima u nase ime donosi odluke, zar ne?

Da samo su njene funkcije institucionalizovane u ustavu, zakonu i podzakonskim aktima, a kucni savet je pickin dim :)

Nisam želeo da budem preopširan ali ovde je bio slučaj da je predsednik kućnog saveta prikupio potpise na osnovu lažne informacije. Tražio je i dobio potpise za tobožnje razdvajanje dvojnika koje će navodno raditi Telekom. Kada im je to tako predstavljeno, ljudi nisu ni gledali šta potpisuju. Imam informaciju da iznajmljivanje lokacije za antenu i baznu stanicu Mobtel 063 plaća 700 Eu mesečno. Toliko plaćaju fudbalskom klubu Rad na Banjici. Mobtel je sklopio ugovor i sa predsednikom kućnog saveta pojedinačno, jer se antena podiže na njegovoj terasi. Mi kao kućni savet ćemo mesečno dobijati 7000 din. a šta piše u pojedinačnom ugovoru to je tajna. Verovatno će biti dovoljno da od tih para predsednik kućnog saveta iznajmi stan dve ulice niže i da pristojno živi a nas ostale da ostavi na milost iu nemilost berilijum oksidu koji se kao kancerogena supstanca nalazi u baznoj stanici.
Da li neko od vas ima informacije da se antene i bazne stanice postavljaju na terase stambenih objekata na drugim lokacijama u Beogradu. Posebno me zanima da li se to radi negde u zapadnoj Evropi.

gagast je napisao(la):
ljudi nisu ni gledali šta potpisuju
e to je vec druga stvar. ;)
a jel si i ti potpisao, il' su ti samo ljudi rekli da su potpisali, a nisu ni videli sta (dok su uz stepenice teglili svoje nove mini linije, namestaj, televizore... :d)

Naravno da nisam potpisao ali je i meni u lice rečeno da će to poslužiti razdvajanju dvojnika i da će radove izvoditi Telekom.
Dok ima ovaca biće i šišanja s tom razlikom što ovo šišanje može biti opasno po zdravlje za razliku od drugog šišanja.

Jedan lik ce kod nas dobijati 200eura mesecno od mobtela sto ce mu antena biti u dvoristu. Nije lose sem ako zraci.

Jock antena ne zraci uopste...
signal se do telefona prenosi telepatski...
Mislim da treba da ga tuzite i kraj... ili gledajte nekako da prodate stanove pod hitno...

delimir je napisao(la):
Da samo su njene funkcije institucionalizovane u ustavu, zakonu i podzakonskim aktima, a kucni savet je pickin dim :)

Nije bas tako.Kucni savet je prijavljen kao pravno lice. Znaci, ima pecat i sve sta uz to treba. Tako je bar u zgradi u kojoj trenutno stanujem.
Poz!

gagast je napisao(la):
Naravno da nisam potpisao ali je i meni u lice rečeno da će to poslužiti razdvajanju dvojnika i da će radove izvoditi Telekom.
Dok ima ovaca biće i šišanja s tom razlikom što ovo šišanje može biti opasno po zdravlje za razliku od drugog šišanja.
ok, moja je poenta bila da nije nemoguce da ti sto su potpisali sad glume engleze, kao "nismo gledali", a ustvari im je predsednik gurn'o nesto u dzep.

bottom line: ako su potpisali vlasnici vise od pola stambenog prostora i ako je potpisao predsednik skupstine zgrade, sve sto ti imas je pravo na zalbu sudu. tako stoji u zakonu o odrzavanju stambenih zgrada (mislim da ga imas na "veljinom" sajtu). i naravno imas pravo da pregledas sve ugovore u vezi ovog pravnog posla. neznam kakvi su to pojedinacni ugovori (eventualno taj sa predsednikom, posto je njegova terasa), ali taj te i ne zanima. trazi na uvid ugovor koji je skupstina zgrade, putem predsednika, sklopila sa mobtelom, to moraju da ti daju jer si zainteresovana strana. tu ce da pisu svi uslovi, kol'ko ko kome placa i za sta, pa mozda mozes i da ih uhvatis u nekoj gresci.
mozda mozes da ga rusis na osnovu cinjenice da je predstavnik zgrade bio instrumentalan u sklapanju posla koji njemu donosi licnu dobit, pa se tako moze govoriti i o sukobu interesa. u realnosti svakako, ali realnost nasih sudova je nesto drugo...
mozes da nalozis neke babe po zgradi da ih predsednik ubija zracenjem i da ga smenite pa da raskinete ugovor.
a na kraju krajeva, brate mili, gde ti zivis??? jedan predsednik u kolicima, manje vise, niko to ovde nece primetiti. ozbiljno ti kazem, 'bes ti te pravne zayebancije kad ces uvek ti na kraju da ga primis odpozadi. udri po bagri!

Hm.. ako se moblini telefoni mere na zracenje, sta tek reci o baznim stanicama.

Ja bih pod hitno tuzio i trazio privremenu meru ukidanja do resavanja slucaja, i to po hitnom postupku. Ako ne, onda on a Texas way...

prvo proverii da li je bazna stanica mikro (kao kucishte od rachunara) ili makro (kao orman il par njih)- chisto zbog izlazne snage koja ce da bude na antenama (jacine zracenja) ,jer su mikro stvarno zanemarljivog zrachenja (osim ako nema boostera) sve dok ne stanesh ispred samog panela od antene. proveli dal je panel (pravougaoni paneli) antena ili omni (shtapna - zrachi 360 stepeni).
zatim proveri da li je neki od panela okrenut ka tebi - ako te snop direktno kachi momentalno zovi novinare, policiju ,predsednjika i sve ostalo zhivo u pomoc!
ako to nije sluchaj i plus ako imash neki zid izmedju antene i tebe - nemash direktnu vidljivost- onda nije strashno :)
inache Eriksonova preporuka je da 7m bude minimum udaljena antena od ljudi.

Ne znam kako bih reagovao da imam baznu stanicu na krovu zgrade...Posebno ako zivim na vrhu...Nije to za zezanje.

Treba odmah bez razmisljanja da napravis sabotazu te antene, zdravlje je najvaznije. Pravo u nasoj drzavi ne funkcionise, ili je jako sporo, sto se svodi na isto.

Naravno, prvo proveri ovo sto ti je austin napisao, da vidis da li ima neke opasnosti po zdravlje.

Neću ništa da proveravam. Jednostavno u GUP-u nije predviđena izgradnja baznih stanica na terasama stambenih objekata. Ima mnogo pravnih manjkavosti i angažovali smo advokata koji kaže da neće biti velikih problema da se ovo obori. Danas smo se, mi stanari okupili ispred zgrade i organizovali mirne demonstracije. Međutim izvođačima radobva je na jasan način dato do znanja da antena nikada neće proraditi. Zanimljivo je da smo se povezali i sa susednom zgradom u kojoj je jedna stanarka pokupila potpise da se stanari te zgrade protive izgradnji. Inače u celoj ovoj gužvi se najzad pojavio i pojedinačni ugovor koji je Mobtel sklopio sa predsednikom kućnog saveta. Pogrešio sam u proceni koju sam gore izneo. Neće dobijati 700 eu mesečno nego "samo" 500 eu.

Jeste da osvezavam staru temu, ali imam sta da kazem.

Danas se uglavnom postavljaju antene koje pokrivaju mikro celije, i one su veoma male snage, svega par W. I to sto one zrace vec na par metara (ako imate opticku vidljivost) nije stetno. Neko je vec napisao, ako imate zid onda nema problema. A verujte da moze da vam bude i mnogo korisno kada vam je bazna stanica tako blizu, naravno ako je koristite. U svakom slucaju, zracenje dolazi prvenstveno od mobilnog telefona, jer je on blizu vaseg mozga, a zraci sa maximalnih 2W, ako mu je bazna stanica daleko.

Antene velikih snaga se obicno postavljaju na visoke pozicije, i obicno sluze da pokrivaju veliku povrsinu. Tako da radio i TV difuzija zraci i sa 100KW, a za to niko ne brine.

I jos nesto, znam da u centru Beograda postoji jedna antena za mobilnu telefoniju koju ljudi skoro mogu da pipnu rukom dok setaju, ali uopste ne znaju da je tu. A kada bi saznali odmah bi poludeli kako to zraci. Standardi su takvi da koliko ja znam svi uredjaji rade daleko ispod granica.

To oko zracenja i sta je stetno ili nije, milsim da moze da se utvrdi tek sa vremanske distance, sto kod novih tehnologija nije moguce.
Naravno, ne razumem se u tematiku, samo moje laicko misljenje . .
Super je to sto je neko u laboratoriji zracio pacova i sad nesto tamo zakljucio, da mozes da jedesh baznu stanicu :), ili sta vec... ali setite se na primer onih radioaktivnih gromobrana koji su se masovno postavljali, isto tako, kao bezbedni na osnovu nekih xy istrazivanja.
A onda kada su ljudi poceli da umiru od raka, sistematski su poceli da se skidaju.
Na primer mama jednog mog bliskog prijatelja. I jos nekoliko njih sa gornjih spratova jedne zgrade ovde. Onda je gromobran skinut. Kasno. A on se sa tatom preselio u kucu, a stan su prodali .

prle83 je napisao(la):
U svakom slucaju, zracenje dolazi prvenstveno od mobilnog telefona, jer je on blizu vaseg mozga, a zraci sa maximalnih 2W, ako mu je bazna stanica daleko.
Mobilni telefon ti dnevno pored mozga zrači nekoliko minuta, u zavisnosti od toga koliko razgovaraš, a bazna stanica je aktivna 24h dnevno, tako da je to loše poređenje.

Vectorman, ne citas lepo ono sto sam napisao. Jel te plase radio i tv predajnici koji zrace sa 100KW, isto tako 24h. Jel te plasi satelit koji stalno zraci celu zemlju. Ne jedan satelit, nego hiljade njih. Mi smo stalno u EM polju, pa i Sunce zraci. Svetlost ti je EM zracenje. Jel se i toga plasis? Bitna je vrednost intenziteta tog polja. Ako se nalazis u jakom polju onda se desavaju promene na tkivu, zagrevanje i ostale stvari. A polje je najjace kada ti pored glave zraci nesto sa 2W. Kada si na par metara udaljenosti polje je vec oslabljeno za oko 30dB i vise, ako ti znaci podatak.

U slabom polju mozes da se kupas i nista da ti ne bude, kao sto se i kupamo danas.

Evo jedan primer. Kod nekih radio sistema u gradu, koji rade na frekvencijama od oko 40, 50MHz (mozda nisam najtacniji), najvecu smetnju prave svecice na benzinskim motorima. Jel znas i za to zracenje, koje je na osetno nizoj frekvenciji, pa je opasnije. Takvih stvari ima koliko hoces, i da je stvarno stetno ne bi smelo da se radi kao sto se radi. Znaci ne treba se kesati o antene, ali dovoljno se udaljite od njih i nema problema. Od zracenja se ne moze pobeci.

A kada se pominje radioaktivno zracenje, to je sasvim druga prica.

Evo i ja da kažem koju... Merio na par lokacija (baznih stanica) koeficijent EM zračenja i mogu vam reći sledeće: Na udaljenosti od 5m ispred panel antene (pravougaone što neko ovde reče) koefijent je 30x manji od dozvoljenog, a već na udaljenosti od 10m c=100-150x manji od gornjeg dozvoljenog praga, a na 15-ak metara c=300-... puta manji od dozvoljenog. Inače i na zapadu je sasvim normalno postojanje antena za GSM na svim mogućim objektima pa i na stambenim, čak je tamo i mnogo gušći raspored RBS (Radio Base Station) zato što ljudi više koriste mobilne pa im trebaju i veći kapaciteti odnosno veći broj govornih kanala. Eto toliko od mene, pozdrav.

Pa sta ces ti drugo da kazes, kada se zoves 063 :)

Nazad
Vrh Dno