Šta je novo?

Baza podataka, najjednostavniji nacin za pravljenje

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
Potrebno mi je da napravim bazu podataka sl vrste

Ime pacijenta, dijagnoza , opstina , grad, licni podaci

E sad bitno mi je da u svakom trenutku mogu brzo da sortiram podatke tipa, sve pacijente po abecednom redu grada, ili sve pacijente po abecednom redu imena, ili po abecednom redu dijagnoze. Dakle kada ja izaberem recimo dijagnozu , zelim da vidim imena svih pacijenata i njihove gradove i opstine.. Nadam se da ste me razumeli

naravno te podatke je potrbno kasnije obradjivati u officu (excell word. itd)

Sta je najbole... MS Acess??

:wave:

To mozes da zavrsis u Excelu koristeci automatsku filtraciju po kolonama. Ali to nije baza podataka.

I txt file moze da predstavlja dovoljno dobru bazu podtaka za takav posao, kamo li excel.

Poslednja izmena:
Ako nemaš iskustva s bazama - Access je najbolji izbor. Za napredne pretrage Excel nije dovoljan - za to služi RDBMS. Voleo bih da vidim kako ćeš to uraditi sa TXT fajlom...

@Ateluv

Naravno da ne može u txt kao što to lepo reče HighONE, ako ćeš "pravu" bazu podataka ond aje Access najbolje rešenje a ako ti treba ad hoc listing onda exel.

Što se accessa i problema koji imaš tiče ovde imaš i interesantno objašnjenje:

Voleo bih da vidim kako ćeš to uraditi sa TXT fajlom...
Prijatelju, barem 50 puta do sada sam koristio flat txt kao bazu podataka za takve stvari, a ne malo puta cak i za komplikovanije.

Evo, pun mi folder powershell skripti koje rnjaju po txt fajlovima.

Na stranu sto txt mozes da importujes skoro svuda.

Nije flat txt kao baza problem, problem je ako ne znas da ga upotrebis kao bazu.

A moze i code first, uradi objektni model i pusti da ti napravi bazu...

Prijatelju, barem 50 puta do sada sam koristio flat txt kao bazu podataka za takve stvari, a ne malo puta cak i za komplikovanije.

Evo, pun mi folder powershell skripti koje rnjaju po txt fajlovima.

Na stranu sto txt mozes da importujes skoro svuda.

Nije flat txt kao baza problem, problem je ako ne znas da ga upotrebis kao bazu.

Prvo, jesi li pročitao šta čovek pita ili si samo hteo da pokažeš da si vešt sa čitanjem teksta preko Powershella? Drugo, zašto bi držao podatke u txt fajlovima kad postoje bolji i napredniji načini skladištenja podataka? Da ne govorimo o brzini rada kod velike količine slogova, naprednom izveštavanju... Možda ti i znaš da ga upotrebiš kao bazu, ali ja tu ne vidim nikakvog smisla, a za nekog ko kreće iz početka to je potpuno besmisleno, a da ne govorim da nije nikakav savet.

Code first je opcija za čoveka koji zna da radi u .NETu, ne za nekog ko razmišlja o Accessu ili Excelu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno