Šta je novo?

Baterije za digitalni aparat

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Dakle, imam Samsung Digimax V3 uz koji sam dobio bateriju koja se puni ali ne i punjac. Punjac je navodno OPCIONA varijanta a u radnju ga nisu imali mada mi je to malo cudno, pa cu ih pozvati, sto bi mi dali baterije koje se pune a ne i punjac. Moja sestra je bila 3 nedelje u Londonu i koristila je aparat najnormalnije i kako se vratila, u nedelju, baterija se istrosila.

U uputstvu pise da mogu i alkalne baterije i to tamo pise HIGH CAPACITY i jos pise koje oni preporucuju... neki sastojak, nije mercury nego nesto drugo, ali rekoh ja nije to tako bitno i kupim TDK ALKALNE, 6 komada za 178 komada sto mi je bilo neverovatno jeftino ali rek'o ko zna, ajde da probam... i stavim baterije, i kao radi ali posle bukvalno 3 minuta "rada" (jer u principu nista nisam slikao jer prakticno ni ne znam da ga koristim nego sam cackao - provaljivao) ikonica koja pokazuje baterije je vec bila do pola prazna (u uputstvu pise da to znaci da se spreme nove) a kasnije vise nisam mogao ni da ukljucim aparat sa tim baterijama a one su bile VRELE. Odmah sam ih izvadio, usrao sam se da se nesto ne istripuju, pa eksplodiraju ili iscure, znaci nikada nisam pipnuo vrelije baterije.

Kada sam otisao u FOTO radnju gde sam hteo da kupim od njih baterije misleci da ce mi dati neke koje rade dobro, oni mi rekose da digitalci uopste prakticno i ne mogu da rade sa normalnim, alkalnim baterijama, i da nisu u pitanju moje TDK vec da bi se sa svim drugim aparat ponasao isto. Kao, digitalac unistava baterije koliko ih trosi, pogotovu LCD ekran...

Da li je to tacno, ne verujem da svi vi koristite baterije na punjenje?

Gde u Beogradu mogu da nadjem punjac za bateriju za navedeni aparat (i da li on uopste ima veze sa aparatom ili jednostavno trazim punjac za bateriju nezavisno od toga koji aparat imam?) i koliko on kosta otprilike?

Ako uz aparat ide punjiva baterija, punjach nikako ne moze da bude opcioni, nalupaj par shamara prodavcu (ili sestra) ;)
Shto se tiche baterija na punjenje koje se kupuju posebno, svi ih naravno imamo, teshko da se isplati kupovati stalno neke alkalne, jer one se mnogo brzo troshe, i posle 4 seta baterija, mozesh da kupish punjive i punjach :)
Punjive baterija i punjach su 20-40e, u zavisnosti od proizvodjacha i kapaciteta...

Jel sam se ja ovde pretplatio da ti odgovaram ? ;)

Mislim, podrazumeva se da uz aparat kupis set punjivih baterija. Ja ne znam nikoga ko koristi digitalac sa obicnim alkalnim baterijama. Ko normalan bi menjao baterije posle par slika :)

Ne tako davno, i ja sam trazio baterije...evo ti link..

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=47063

A desilo mi se u medjuvremenu, dok nisam kupio punjac i baterije, da mi je trebao aparat hitno, i reko', aj kupicu 4 alkalne, izdrzace jedno vece.. kad ono cvrc.. kao i tebi, bukvalno 5-6 minuta, i to neke vartine.. :smash:

Gde nadjete te ciganjske baterije ;)
Ja uzeo u maxiju neke panasonic, trajale mi jedno 200 snimaka sa LCDom i svim zvukovima na a60 :) Punjive u istim uslovima traju oko 650 slika...

Ali gde mogu da nadjem punjac, odnosno da li je punjac isti za sve baterije?
Ova moja punjiva izgleda kao DVE SPOJENE obicne od 1.5V.

Evo, sad' sam pogledao... to je PANASONIC CR-V3 3V Lithium baterija.

Cekaj bre... ne razumem... zasto sa strane pise DO NOT RECHARGE?
Sta je bre ovo? Fucking skrivena kamera????
Ma jel' moguce da ovo sto ja imam uopste i nije punjiva baterija!?
What the fuck!?!?

Koliko inace traje punjenje?
I koliko moze da traje aparat sa takvom baterijom?

Poslednja izmena od urednika:
Nije punjiva baterija i nemoj da dramiš, molim te. Umesto te CRV baterije možeš da staviš 2 nepunjive alkalne 1.5v AA (mogu se kupiti na bilo kojoj tački na planeti zemlji) ili 2 punjive nicd ili nimh 1.2v AA (koje se mogu kupiti na bilo kom buvljaku, foto prodavnici ili nekoj sličnoj prodavnici sa baterijama, slušalicama, i tako tim drangulijama). Velika većina aparata koji koriste AA baterije ne dolaze sa punjivim baterijama...

Podrazumeva se da ćeš i punjač morati da kupiš. Ajd odma da odgovorim, kod nas su 2 punjača veoma popularna. Prvi spori Varta, košta malo preko ili 10e, drugi je brzi Sanyo i obično se prodaje u paketu sa 4 punjive AA baterije kapaciteta 2100mah i cena tog paketa je oko 30e.

Tu CRV bateriju ne moj da pokušavaš na bilo koji način da puniš, jer na njoj piše "ne puniti".

PS. Je l' ovo još jedan slučaj "prvo ću da kupim aparata, pa ću tek onda da vidim šta sam kupio"?

Poslednja izmena:
Alkalne baterije sporo traju u aparatima ne zato što su malog kapaciteta nego zbog toga što digitalni aparat u određenim momentima povuče veoma veliku struju koja ošteti alkalne baterije pa im je zbog toga vek trajanja u digitalcima veoma mali. Isto se odnosi i na rad tih baterija u ozbiljnijim blicevima. Obične baterije (ne alkalne) ne mogu uopšte da rade u aparatima. Pod Kodakovim brandom se prodaju neke alkalne baterije za jednokratnu upotrebu sa oznakom PHOTO koje se malo bolje ponašaju ali ni one nisu sjajne. Baterije koje si dobio NISU punjive. Služe samo kao neka osnovna rezerva kada ti se isprazne punjive da izguraš do kraja dana (u firmi smo ih dobili uz Olumpysa). Šteta što odmah nisi kupio punjive a te litijumske koristio samo kao rezervu jer su veoma skupe a i nema svuda da se kupe. Kupi lepo punjač i set baterija ili dva ako ne želiš ni u jednom momentu da ostaneš bez aparata.

Možda ti ovaj link pomogne oko izbora punjača i baterija:
ftp://albert:[email protected]/albert.achtung.com/cameras/A80/batteries.html

Inače sebi sam kupio GP Travel Power Bank inteligentni punjač i četiri GP 2100mAh baterije za 45€. Ovaj punjač ima kontrolu svake ćelije i to dV, timer i overheating protection. To znači da u njega možeš staviti baterije različitog kapaciteta i različitog nivoa napunjenosti i on će svaku bateriju napuniti do maximuma, tj. neće dozvoliti prepunjavanje bilo koje ćelije. Spada u klasu bržih punjača, puni gore pomenute baterije za oko 4h (brže ne bi bilo poželjno zbog velikog zagrevanja baterija prilikom punjenja). Nakon punjenja prelazi u tzv. trickle mod kada baterije puni minimalnom strujom, koje one mogu da stalno trpe. Pored toga može da se koristi i u kolima jer ima adapter za 12V, a od mrežnih napona 110-240V. Mislim da razlika od 15€ u odnosu na Sanyo komplet vredi zbog daleko boljeg punjača (Sanyo baterije su bolje od GP-a, verovatno i najbolje u svojoj klasi). Pored AA puni i AAA NiMH baterije.

http://www.gpbatteries.com.hk/html/products/powerbank_premium.html

Buvljak, Tezga 50 i 174
Varta slow charger - 700 dinara
Varta 2300mAh Made in Japan - 270 dinara
Kupio sam ih pre 10 dana i jednostavno ne mogu da ih potrosim, koristim ih sa Minoltom Z2

Isto to pise i ovde samo tad nije bilo 2300mAh nego samo 2100mAh:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=146442&postcount=15

@bane, da tako je :)

@Ogi, molim te, nemoj da pitas sta je to mAh ;)

Poslednja izmena:
Uz aparat efinitivno ne ide baterija i punjac osim u nekim special ponudama...
Na pomenutoj CRV3 bateriji, kao sto vidis, pise da je za jednokratnu uptrebu.

Bane, svi zivi pricaju da alkalne obicne ne mogu i ti mi sada kazes da njih uzmem.....

Jaksa, hvala, to je odgovor koji sam trazio.

Koliko puta mogu da se napune punjive baterije, odnosno koliko traju?
Ne verujem da traju beskonacno.

Ogi. je napisao(la):
Bane, svi zivi pricaju da alkalne obicne ne mogu i ti mi sada kazes da njih uzmem.....
Ja sam ti nabrojao, pored crv baterija, koje još možeš da turiš u aparat. Sad je na tebi da izračunaš šta ti je isplatljivije, da svaki put daješ pare za jednokratne alkalne baterije ili da kupiš jedan paket punjivih koje će trajati više od nekoliko godina (a isplatiti se već posle mesec dana)...

Bane® je napisao(la):
Ja sam ti nabrojao, pored crv baterija, koje još možeš da turiš u aparat. Sad je na tebi da izračunaš šta ti je isplatljivije, da svaki put daješ pare za jednokratne alkalne baterije ili da kupiš jedan paket punjivih koje će trajati više od nekoliko godina (a isplatiti se već posle mesec dana)...

Mogu ja mnogo stosta da turim u aparat ali koja je svrha. Znaci, alkalne baterije ne mogu da se koriste na mom aparatu ni JEDNOKRATNO jer su se ispraznile posle nekoliko minuta CACKANJA - znaci, nisam slikao niti jednom.

Ogi. je napisao(la):
Mogu ja mnogo stosta da turim u aparat ali koja je svrha. Znaci, alkalne baterije ne mogu da se koriste na mom aparatu ni JEDNOKRATNO jer su se ispraznile posle nekoliko minuta CACKANJA - znaci, nisam slikao niti jednom.
Loše (alkalne) baterije se u uređajima poptu digitalnih fotoaparata isprazne posle 5 slika. One dobre snime, 100, 200 komada, zavnisno od aparata i načina korišćenja...

U komisionu preko puta pravnog, pored svakakvih gluposti, imaju Panasonic AA baterije od 1800 mAh po ceni od 150 din PAR! (Znaci jedna kosta 75). Taj kapacitet do pre nekoliko meseci i nije bio los, a mislim da je cena povoljna.

Sutra idem na buvljak, uzimam ono sto mi je Jaksa rekao tako da je diskusija zavrsena.

ZeleniZub je napisao(la):
U komisionu preko puta pravnog, pored svakakvih gluposti, imaju Panasonic AA baterije od 1800 mAh po ceni od 150 din PAR! (Znaci jedna kosta 75). Taj kapacitet do pre nekoliko meseci i nije bio los, a mislim da je cena povoljna.

Ja sam imao veoma loših iskustava sa Panasonic NiMH baterijama od 2000mAh, tako da savetujem da se uzmu Sanyo, Varta ili GP baterije.

Eto, kupio sam danas na buvljaku na pomenutoj tezgi 2 Varta 2300mAh baterije i punjac, takodje Varta, spori (tako kaze prodavac, mada ne pise). Rekao mi je da moraju da se pune minimum 12 sati.

Sa tim punjačem nećeš moći maximalno da puniš baterije, napuniće ih do otprilike 2100mAh. Taj punjač ima tajmer koji ga gasi posle 12h, a ako pogledaš tablicu koju si dobio sa punjačem, baterije od 2100mAh puni upravo 12h. Mogao si proći jeftinije i kupiti baterije od 2100mAh, ovako imaš kapacitet koji ne možeš iskoristiti.

Alexandar je napisao(la):
Sa tim punjačem nećeš moći maximalno da puniš baterije, napuniće ih do otprilike 2100mAh. Taj punjač ima tajmer koji ga gasi posle 12h, a ako pogledaš tablicu koju si dobio sa punjačem, baterije od 2100mAh puni upravo 12h. Mogao si proći jeftinije i kupiti baterije od 2100mAh, ovako imaš kapacitet koji ne možeš iskoristiti.

a sta ako iskopca nakratko punjac, onda se resetuje tajmer?

Alexandar je napisao(la):

Na kutiji pise da 2100mAh puni 13,7 a 2300mAh 15 sati.
Upravo sam to sto ti pricas pitao prodavca koji mi je rekao da ovaj punjac moze da puni te baterije. Cak i da je tacno to sto ti pricas, svakako necu da placem za 60 dinara vise koje sam dao za 2300 umesto za 2100.

Ja imam Sanyo punjač sa 4 Sanyo 2100mAh baterije koje se pune za oko 4h, a dve za 2h. Ispucam oko 600-700 slika na Canon A310 sa jednim parom baterija (uz maximalnu upotrebu ekrana, blica i snimanja video klipova). Kupljene kod Calibre4WD za nekih 30 i kusur ajvara. Preporuka!

S E A R C H
Kad bi malo bolje koristio opcije na forumu, video bi da je Calibra4WD korisnik na ovom forumu...

Ja imam tu sporu vartu, i baterije se pune vishe od 12 sati, odnosno lampice duze svetle...A isto imam 2300mAh...gde onaj plastikaner da ima timer :)

Ja sam spavao, i ujutru kada sam se probudio video sam da ne svetli READY koje bi trebalo da svetli kada se baterije napune. A ne svetli ni CHARGING. Mislio sam, mozda je svetlelo pa se ugasilo posle nekog vremena. Kada sam izvadio punjac iz struje, ponovo je svetlelo CHARGING iako su se punile maltene 20 sati. Nije mi to bas jasno.

ready ti je kada ne svetli nista, a to sto si baterije napunio i odmah zatim ih ponovo stavio na punjenje nije bas dobro. U svakom slucaju na punjacima vartinim malo starijim recimo mom od pre 5 meseci nije pisalo da puni baterije vartine od 2300 zato sto ih nije ni bilo, tako da one price da taj punjac nece puniti te baterije do kraja su pogresne. Verovatno na novim punjacima pise da puni i te baterije. Ja sam video u bugarskoj u metrou te vartine od 2300 prvi put sada na letovanju nisam ih ni vidjao pre po beogradu

Zna li neko nesto vise o Sony-jevom punjacu i baterijama? Stamina, 2100mAh.
Punjac (i baterije) idu uz aparate CyberShot. Sudeci po uputstvu, brzog tipa, treba mu nekoliko sati za par baterija. Uzeo bih jos jedan par u rezervu, pa da li da jurim isto Sony-jeve ili da uzmem GP ili slicno?

Poslednja izmena:
Vrh Dno