Šta je novo?

Baterija pri kraju ili...?

Gizmoid

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
350
Upalim laptop i doceka me ovo
Da li je baterija pri kraju? Ima li neki nacin da proverim?

Koji je notebook u pitanju? Koliko je star?
Možda bi pomogla kalibracija baterije, ali ako je star više od 2 godine, gotovo sigurno da je zveknula.

Mnogo veći problem je ako je baterija OK, a neispravno je nešto drugo (kolo za punjenje ili šta već može sa strujom da bude problem).

U pitanju je Acer Extensa 5630 i star je godinu dana. Baterija se puni kako treba...
Sada sam probao, bez wireless mreze vrti film 25-30 minuta i baterija je "ende".
Kalibracija? Moze pojasnjenje da probam?

Slaba vajda od tog, time mozes da postignes samo preciznije merenje napunjenosti baterije, nista vise.

Trebalo bi proveriti nivo istrosenosti baterije, a to moze preko Everest-a i to u sekciji computer/power management, pa onda wear level, ako se ne varam...

Slaba vajda, ali ne košta da se proba :)
Kalibraciju sam predložio, jer na screen shot-u stoji da je baterija 87%, ali je precrtana. Postoje i neki software-i za ovaj posao.

Ako film može da se gleda 25-30 minuta, znači da je baterija odradila svoje. Gotova. Smanji osvetljenje ekrana na minimum, pa pusti ponovo film, možda će da traje nešto duže...

Na notebooku sa koga trenutno kucam, posle 20 meseci, u režimu rada koji najčešće koristim (surf preko WiFi ili BT) i otvoreno nekoliko DOC i XLS fajlova, baterija je sa 3h pala na nešto preko 2h...dakle, izgubila je manje od trećine kapaciteta...što mi je možda i najbolji skor do sada, obično su gubile mnogo više....

Probao kalibraciju... kao sto rekoste, slaba vajda. Bar sam pokusao. Uspeo sam da
mi pokaze tacno vreme trajanja baterije - cca. 40 minuta.
A ovo precrtano... mislim da je to do 7-ice (consider replacing battery).
Ne znam kako se drugi OS, (Vista ili XP oglasava)?
Uostalom koliko je baterija za ovaj laptop? Gde da pogledam? Ako nije neka
razlika u novcu da kupim i jacu od ove trenutne?

A da nije kod tebe problem u windowsu 7, tj. da ti iz nekog razloga on pojede bateriju tako brzo?
Je l' uopste rade ta podesavanja "balance", "power saver" i sl, odnosno, je l' smanjuju frekvenciju, voltazu itd.?

Poslednja izmena:
Nisam nešto tehnički potkovan po ovom pitanju, ali gledajući drugi screen shot, 1000mWh i 19mV, bi trebalo da se podeli, kako bi smo dobili Ah?! Broj koji dobijam mi nikako ne deluje kao normalna baterija.

Šta piše na samoj bateriji? Na nalepnici.

Druga stvar je da sam jako retko viđao podatak da je baterija 100% puna, posebno sa Sony (samo oni na baterije pišu Wh, a ne Ah) "pametnim" baterijama. Meni je Vaio regularno davao podatak koliko Wh je inicijalno imala baterija, koliko je trenutno maximum do koga može biti napunjena i koliko je trenutno puna.

Takva i slicna ocitavanja postoje i u everestu, moze da proba i njega da instalira, kao sto neko gore vec rece.

@945
Ne verujem da je do 7-ce, radila je kulturno citav mesec, a podesavanja rade.
@PJ
Screenshot baterije je od gadget-a, konkretno ovog, mogao sam i da pretpostavim da nece ocitati kako treba. Moja greska.
Kazu da slika govori vise od hiljadu reci pa...

A evo i slike everesta dok notebook radi na punjacu:

kao i slike par minuta posle dok radi na bateriji:

Koliko ja vidim baterija je otisla, screenshot pokazuje nivo istrosenosti 70%, kao kontrast tome na mom wind-u je samo 2% wear level...

Na mom aceru 5530G, wear level je 7% vec nekih sedam meseci. Sto ce reci, kod tebe je ipak do baterije. :(

Poslednja izmena:
Znaci da zakljucimo: baterija je "kaput".
Gde je najpovoljnije da potrazim zamenu? Prednost Beogradu. :)
P.S. "napomena: laptop je non-stop bio na CM-u
a baterija nije praznjena nize od 30%. Starost baterije je cca.10 meseci".

Probaj da reklamiras bateriju ako ti je laptop pod garancijom nemoj se zaletati da odmah kupujes drugu jer nisu jeftine.

Garancija na laptop je godinu dana... to nije problem imam jos 2 meseca.
Problem je sto je garancija na bateriju 6 meseci. :S:

Zanimljiva tema.. Pazario sam pre neki dan HP mini 2140 i do sad sam ga punio 2x sve ukupno. Everest mi pokazuje istrosenost baterije 9% Malo mi je to mnogo za NOV netbook. Sta vi mislite?

Po meni trebalo bi bar 5-6 puta odraditi ciklus punjenje - praznjenje da bi
ispravno ocitao istrosenost baterije, tj. njenu neistrosenost. :p
Ako gresim slobodno me ispravite.

^
Mislim da si u pravu. Da li je pozeljno da ga punim dok je ugasen ili slobodno mogu da radim na njemu dok se puni? U radnji su mi rekli da ga samo prvo punjenje drzim 10-12 sati na punjacu ugasen (prethodno da ga ispraznim dok se ne ugasi), a posle da ga punim normalno. Kapiram da ce tek posle 4-5 punjenja baterija steci pun kapacitet samo me malo zabrinulo ono da je u startu istrosena skoro 10%

Meni do skora je pokazivao 1 posto a sada pokazuje 2 posto oko 20 puta ispraznjena baterija.

Nazad
Vrh Dno