Šta je novo?

Baterija ne pamti podesavanja u biosa?

Bratislavr

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2007
Poena
319
Evo ovako moj problem kada nestane struje ili ako racunar iskljucim iz struje pobrise podesavanja u biosu. Naravno mislio sam da je baterija losa, kupim pa jedno 3-4 baterije nekog proizvodjaca i nista, neki dan uzmem VARTA bateriju i isto? Inace ploca je DFI LP SLI DR Expert. Ako iko ima neko resenje neka pomaze. Hvala :smash:

Pogledaj da li je na ploci onaj jumper za reset biosa. Mozda ga nema ili je u pogresnom polozaju.

Hmm...ako je u "pogrešnom položaju" onda bi stalno radio clear cmos tj ne bi se palio komp...jedino ako ga nema uopšte...ali stvarno ne vidim šta bi drugo moglo da bude...

Jumper stoji OK i on radi ok sve dok ne nestane struje ili dok ga ne iskljucim iz struje, merio sam i voltazu na bateriji sa unimerom daje 3V

Proveri da li su kontakti koji dodiruju bateriju čisti. Takođe može da se desi da se onaj donji kontakt, u centru ležišta deformiše, tako da nema dodir sa baterijom.

Pogledaj da li je na ploci onaj jumper za reset biosa. Mozda ga nema ili je u pogresnom polozaju.

Hmm...ako je u "pogrešnom položaju" onda bi stalno radio clear cmos tj ne bi se palio komp...jedino ako ga nema uopšte...ali stvarno ne vidim šta bi drugo moglo da bude...

Pa moja ploca uopste nema jumper i ima samo 2 pina na koji treba da se stavi jumper tako da on uopste ne stoji na ploci nego kad hocu da uradim clear CMOS samo ga postavim na ta dva pina ostavim 10-ak sekundi i skinem. Tako da jumper ne mora biti na ploci da bi ona radila, tj. nema svaka ploca tri pina za clear CMOS.

Ja tipujem na kontak za bateriju

Reseno je tako sto jumper nije stojao ok a kabel je isao preko njega pa nisam video

Komp ce se svakako upaliti u tom slucaju.

@ CAR, to je tacno, palice se, ali ce non stop pisati cmos data failed, i nista nece moci da se snima u bios..

@ CAR, to je tacno, palice se, ali ce non stop pisati cmos data failed, i nista nece moci da se snima u bios..
Pa da - ali se pali, zar ne? ;)
Ucitaju se default vrednosti, cak i u Win moze da se ide i da se radi! :D

Jeste, nista ne moze da se snima u biosu, znaci sve po default-u je popaljeno :d, ali radi... tako nekako... znam, iskusih sa jednim matorim kompom :)

Hehe, dule i ja smo to izvalili na jednoj sample ploci :D Fora je u tome sto na toj ploci kada postavis jumper na normal, nece da se upali, tj ploca se ne startuje.. A kada stoji na clr cmos poziciji hoce da se upali a sve je na def ;)

Hehe, dule i ja smo to izvalili na jednoj sample ploci :D Fora je u tome sto na toj ploci kada postavis jumper na normal, nece da se upali, tj ploca se ne startuje.. A kada stoji na clr cmos poziciji hoce da se upali a sve je na def ;)

Anti-overclock sitem :D .

To su upravo zbog Duleta i stavili tako... znas kakav je kloker on, pa da ne za*ere nesto :D

Nazad
Vrh Dno