Šta je novo?

Baterija kod Androida

Dovahpig

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.12.2011
Poena
230
Imao sam raspravu sa drugarom vezano za punjenje baterije kod androida.
On kaze da cim baterija padne ispod 15% telefon MORA na punjac.
Jel istina to?
Ja ga srcem do 2%, desavalo se i mnogo puta da se ugasi. Kontam da je bolje da radi full recharge nego da se dopunjuje od 15%.
Kakva su vasa misljenja?

Pricamo o litijumskim baterijama, da li su na androidu, ios-u ili win operativnom sistmu nema veze.

To mora na punjac je cista glupost, i nema potrebe da se opterecujes time. Puni kad mozes i kako mozes, cak je dobro za bateriju da se dopunjuje a to sto ce da padne ispod 15 posto apsolutno ne utice na bateriu.
Verujem da ima ovde ljudi koji su vise upuceni na ovu materiju pa ce detaljnije objasniti celu pricu :)

Imao sam raspravu sa drugarom vezano za punjenje baterije kod androida.
On kaze da cim baterija padne ispod 15% telefon MORA na punjac.
Jel istina to?
Ja ga srcem do 2%, desavalo se i mnogo puta da se ugasi. Kontam da je bolje da radi full recharge nego da se dopunjuje od 15%.
Kakva su vasa misljenja?

Naravno da nije istina. KAd padne ispod 15% telefon izbaci ono obavjestenje da prikljucis telefon na punjac, kako bi izbjegao eventualno gasenje telefona, ako ti treba za pozive ili nesto..
I kad padne na 1% i ugasi se telefon, ne znaci da je baterija skroz prazna, postoji zastita! ;) Ne boj se nista to nije nikakav problem. Ove nove baterije Li-ion koje su u 99% telefona, nemaju "memorijskog efekta" i svejedno odakle i koliko se pune. Dakle nema onog formiranja baterije kao nekad prije 10 godina :D

U principu, baterija gubi kapacitet posle odredjenog broja punjenja, pa samim tim kad punis bateriju na 2% produzavas vek baterije za tu razliku izmedju 2%-15%, ali govorimo o ciklusu od 1000+ recharge tako da mu to dodje oko 3 godine, pa onda nema potrebe razmisljati na taj nacin o cuvanju baterije...

Nemoj samo cesto da ostavljas telefon da se isprazni do kraja (da se ugasi) pa da ga onda kacis na punjac, zato sto mozes da ubijes bateriju (iako moderne baterije u sebi imaju zastitu). To da li ga kacis na 2, 15 ili 30% nije bitno uopste

Nemoj samo cesto da ostavljas telefon da se isprazni do kraja (da se ugasi) pa da ga onda kacis na punjac, zato sto mozes da ubijes bateriju (iako moderne baterije u sebi imaju zastitu). To da li ga kacis na 2, 15 ili 30% nije bitno uopste
Ovo je potpuno pogrešno, i sve to što pišete za Li-Ion.Skoro sam čitao na "Pocketnow.com",intervju sa nekim profesorom sa univerziteta "Berkeley",a sve u vezi baterija za mobilne uređaje.Lepo čovek kaže,da je pogubno ostavljati ovu vrstu baterije ispod 20%,a da potpuno pražnjenje praktički svaki put trajno skraćuje kapacitet akumulatora.Ali vidim ovde sve vrvi od "stručnjaka". :crash::crash:

Poslednja izmena:
Jedino ako planiras da telefon koristis narednih 10 godi a, ima smisla paziti na bateriju. Ali ako ces da menjas telefon u naredne 2 godine, onda nema potrebe da brines o bateriji.
Tacno je da ako se baterija isprazni do kraja postoji mogucnost da vise ne moze da se probudi i napuni, ali u praksi nije bas tako. Telefoni limitiraju minimalni nivo baterije tako da ona ne padne ispod dozvoljene granice. Ako ispraznis bateriju do kraja, i ostavis je mesec dana u tom stsnju, mozda se nece probuditi.
Moj stari e61 je ostavljen sa praznom baterijom skoro godinu dana, pa sam ga napunio i poklonio, pa baterija izdrzi 2 dana.
Nemojte ispredati mitove i legende o baterijama. Napravljene su tako da omoguce rad 2-3 godine u normalnim uslovima.

@ demijan видиш ја сам читао другачије, наиме неки функционер из htc-a је рекао да је неко идеално коришћење батерије одржавање између 30 и 60% али "идеално" да ти траје док не цркне телефон, а ако хоћеш да користиш телефон 2-3 године...већ су други писали, кад можеш ставиш на пуњач и ћао:D

Da li neko zna kolika moze razlika da bude u trajanju baterije od 1650 amh i 1800 amh i 1900amh(nije original samsung). U pitanju je sgs2.

Vazniji je kvalitet baterije nego ta razlika u ciframa koju si naveo.

Da li se elektronika za kontrolu baterije nalazi na matičnoj ploči, pa da moram menjati matičnu. Ne pokazuje tačno !

Skoro po pravilu je rešenje zamena baterije, a elektronika će da se prilagodi novoj bateriji.

Vrh Dno