Šta je novo?

Bas me interesuje ?

Jovica

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
604
Ej ljudi bas mi pade na pamet da vas nesto pitam.

Svi mi koristimo racunare, ali me interesuje za sta ih koristimo i sta nam donosi to silno instaliranje i tzv. uninstaliranje.
Recimo ja radim u firmi gdje svakodnevno koristim racunar. Isti koristim samo za e-mail, internet i za programiranje EPROM-a u oblasti telekomunikacija i za programiranje AT&T PABX. Vjerovali ili ne, ali na poslu ja sasvim komforno radim sa PI 166MHz, 32 MB RAM, 2GB HDD i cini mi se 2 MB S3 video + stari dobri Win95. I stvarno jaca masina za posao mi ne treba. Jeste da je "malo" sporija ali razlika od 5 sekundi ili 15 sekundi pri ucitavanju nekog softvera ili obavljanju neke operacije, po meni i nije neka ogromna usteda.
A sa druge strane kuci imam PIII 1GHz, 256 DDR RAM, 64 MB video karticu. Spiskao dobru lovu da to sve nabavim a sta radim sa tim. Samo trcim - nikad mira i do kraja upoznatog softvera...
Imam najnoviji Corel 10 - a najkomplikovanije sto sam u njemu uradio je jedan CD cover - mislim da to COREL 1 moze isto uraditi.
Uvijek nesto instalisem pa deinstalisem, pa upgrejdujem, formatiram u FAT32 pa onda NTFS itd... te Win 9x pa 2k u to stize i XP... gdje je kraj...
Da skratim (citaj ne: @erem)...pitanje je:
Koliko mi stvarno koristimo (poznajemo) i u kolikoj mjeri nam je potreban najnoviji softver koji smo instalisali u nase konzerve. Gore sam pomenuo COREL10 (moze to biti i Access, Powerpoint, Adobe, neki operativni sistem i sl.), eto koliko ima nas obicnih smrtnika koji od istog da kazem "zive" i koji mogu reci ja radim sa korelom, to mi je zanat i znam ga u "dusu"?

Ja povremeno zivim od Photoshopa i mogu da kazem da se slazemo dobro!
Obozavam taj program i stvarno ako ikada budem u mogucnosti, kupicu ga :)
Ako se bavis nekim programom, svaka nova verzija ima nesto novo, sto 99% nas koji imamo piratske verzije nikad nece trebati, jer sam si rekao da imas Corel 10 i napravio si jedan CD cover.
gledaj da si platio za njega recimo 500$, da li bi ga samo za to koristio, naravno ne, osim ako ti se prezime ne podudara sa 50 najbogatijih ljudi:)
Znaci svukao si 500$ kao privatnik za neki program, pa sigurno ces ga koristiti, i razmisljati o update za neku kintu posto si dobro prostudirao sta je novo i da li se isplati.
Svaka verzija donosi nesto novo, ali ne uvek nesto revolucionarno i to je uglavnom povezano sa ostalom tehnologijom koju softver prati, i recimo iz verziju u verziju podrzavaju to ili ne, pa ako bas radis onda ce ti trebati da bi nastavio poosao.
Mi kao Warezdzije mislim da patimo od tog problema imanja previse softfera za koji po neki put nemamo ni zelje da upoznamo ali smo ga morali instalirati i pogledati.
A hardvera... mmmmmmm.... nikad dosta, to bih voleo da menjam polako jer radim na PII 400MHZ,128 MB pc 100, 16MB ATI i 6 GB hard i photoshop 6 u koji svucem po najvise 6 slika odjednom po 25 MB i vec mi je comp na ivici (usput surfam redovno jer mu treba dosta vremena za neke stvari). Pri tom to je sve kada ne radim parvi scan jer su onda slike oko 50 MB i sam import je dosta dug...eh onda pomislim mozda da imam 512rdrama na jedno 1.4GH...PA NE BIH imao toliko vremena da setam netom!!! Ali ja sam Crnogorac.
Usput da primetim, kada surfam za to vreme Netcaptorom mogu da otvorim i po jedno 5-6 sajtova a sa IE 5.5 mi puca komp redovno.

Jovica je napisao(la):
Uvijek nesto instalisem pa deinstalisem, pa upgrejdujem, formatiram u FAT32 pa onda NTFS itd... te Win 9x pa 2k u to stize i XP... gdje je kraj...

Nema kraja vazno je samo da se rola vrti sve to ako stanu zupcanici cela masinerija staje a to nevalja. Bese nekada CD pa DVD pa sada jos vece, gledali smo filmove 4:3 (preko celog ekrana) sada 16:9 (jedva ih vidimo) a sve zato da bi kupili vece savremenije i bolje. Mhz-i rastu ali pre toga OS-ovi zahtevaju vise. Isto i sa igricama i programima. Mi smo u tom krugu, ko nece taj ispada i upada u drugi.
gde sam ja otisao :)

ajd.

Vrh Dno