Šta je novo?

Barton ili Thorton ?

Non-Amateur

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2005
Poena
309
Sad sam tek provalio ovaj programcic "Central Brain Identifier" i on izbacuje da je Core: Thorton/w512k.

Ja sam procesor kupio kao novi Barton 2500(tray) kod Sea&Sky-a pre oko mesec dana. Tj. kupio sam 2 i jedan je bio mrtav kad sam ga doneo kuci! Ispostavilo se da ima jedva vidljivo ostecenje jezgra i sad kao cekam da li ce uvoznik da uvazi reklamaciju!? :mad:
Ajde to, manje-vise, ali sta cem sa ovim drugim. Pogledajte Core,Datum i OPN. :mad:

Prilozi

• Image1.jpg
    Image1.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 142
Poslednja izmena:
Thorton jezgra su valjda ona sa FSB266 i 256KB L2 znaci kao Tbred, tako da je moguce
da taj programcic brljavi.A sto se tice ostalog jasno je da su to neke zalihe sumnjivog
kvaliteta i starosti ko zna odakle.I generalno treba izbegavati AMD Socket A tray varijante jer nikad ne znas da li je vec negde zabadano(korisceno) a i vrlo cesto su
ta jezgra bas zbog toga malcice ocesana(zagrebana).

Koliko vidim, on ne radi na defaultu, a CBI generise podatke na osnovu radne(trenutne) frekvencije, tako da ti podaci nisu tacni. Skini procesor i procitaj oznake sa njega to ti je jedino merilo pa ih postuj ovde.

Pozdrav!

Pa OPN treba uvek da iscitava isti bez obzira da li je OC ili ne.U ovom slucaju kaze da
je to AXDA3000DKV4E znaci 3000+.Sad covek kaze da je uzeo 2 kom jedan 2500 koji je
na reklamaciji i valjda ovaj 3000.Na njemu ce pisati isti OPN ne mora da ga skida.
Ili je taj program tesko smece???

novoprepeceni je napisao(la):
Pa OPN treba uvek da iscitava isti bez obzira da li je OC ili ne.U ovom slucaju kaze da
je to AXDA3000DKV4E znaci 3000+.Sad covek kaze da je uzeo 2 kom jedan 2500 koji je
na reklamaciji i valjda ovaj 3000.Na njemu ce pisati isti OPN ne mora da ga skida.
Ili je taj program tesko smece???

Kao sto sam vec rekao program cita TRENUTNO stanje FSB/mnozilac/frekvencija... i na osnovu toga generise podatke koje daje u tabeli. Ako hoces da ti procita prave vrednosti vrati procesor na default pa onda vidi. Evo ti sta pokazuje kod mene za barton 2500+@10*200.

Ako te interesuju tacni podaci za tvoj procesor, mani se CBI, skini kuler procitaj/zapisi sva tri koda ubaci u opn program i izbacice ti sve podatke.

Prilozi

• Barton.jpg
    Barton.jpg
    62.9 KB · Pregleda: 91
Tacno je da program cita trenutno stanje i tako ispisuje OPN, to je u redu. Inace procesor je Barton 2500, ali kad ne radi na defaultu nijedan CPU ID program ga ne prepoznaje kao takvog, vec kao 2600,2800,3000,3200. Nikad ne pise unknown CPU, sto sam vidjao kod svih overclock-ovanih bartona. Ovaj isti program kod ortaka za core mobilca 2500 ispisuje barton(ne thorton w/512).
Koliko sam pronasao na netu o thortonima, moguce je modovati ih i otkljucati jos 256k L2. Ako CBI ne brljavi i tacno ispisuje core, onda je 99% rec o nekoj varijanti premarkiranog CPU-a, o kojima je toliko bilo reci. Plus to sto je procesor kupljen pre mesec dana i bio je "otkljucan".

Znaci ovako ako je to tako Thorton bi trebalo biti jezgro Barton sa neispravnom polovinom
kesa koja se zbog toga iskljucivala.E sad ne znam koliko je lako izvodljivo procesoru izmeniti njegove default parametre(FSB,multiplier)i upucati mu druge.Ali sigurno nije problem prelepiti nalepnicu na gornjoj strani procesora.HM moram da priznam da sam
(nazalost) i ja kod istih pazario jednog bartona.I taj je bio neispravan i dobio sam drugi
primerak kojem jos uvek ne provaljujem nikakvu gresku.Sad to sto se u nekom tamo XYZ identifikuje kao Thorton nisam pridavao veliki znacaj ali ovo tvoje objasnjenje
deluje vrlo logicno. E sad cu tek da ga (CPU) bacim na besomucno pacenje sa Prime
i ostalim cudima.Mada ako je nesto Thorton a ne Barton to je teska prevara ali je
pitanje koliko su ti identifikatori tacni i da li se svaki normalan barton prikazuje bas kao
barton.

Znaci ovako ako je to tako Thorton bi trebalo biti jezgro Barton sa neispravnom polovinom
kesa koja se zbog toga iskljucivala.E sad ne znam koliko je lako izvodljivo procesoru izmeniti njegove default parametre(FSB,multiplier)i upucati mu druge.Ali sigurno nije problem prelepiti nalepnicu na gornjoj strani procesora.
Tacno tako. Prve Bartone koji su imali problema sa L2 kesom, AMD nije hteo da baci nego im je zakljucavao pola kesa i prodavao kao Thorton. Sto se tice defaulta, moja ploca(A7N8X) posle svakog "clear CMOS-a" stavi magistralu na 100 MHz i mnozilac na 11. Da slucajno nemam pojma na koliko treba da radi Barton 2500, radio bi mi na 1100 Mhz.

Svaka ploca se pokrece sa najnizim FSBom ali treba da prepozna o kom procesoru je rec
i da ponudi CPU Default(166 x 11 u tvom slucaju)a ako toga nema onda ti je CPU zesci
fals.Ne znam da li si primetio ali kazem da sam doticnima vec vratio jedan Barton,a kad
sam zvao da pitam za reklamaciju na moje pitanje:Zovem u vezi reklamacije Barton procesora- Kojeg bartona-3000-Kad ste ga predali -Pre sest dana-A tooog mozete doci
po drugi.Iz ovoga nije tesko zakljuciti da imaju MNOGO reklamacija na te procesore.
Tako da bi bilo jako lepo da neko od iskusnijih clanova foruma pomogne oko te identifikacije procesora tj. kako otkriti da li je vas primerak bartona remarkiran?

Svaka ploca se pokrece sa najnizim FSBom ali treba da prepozna o kom procesoru je rec
i da ponudi CPU Default(166 x 11 u tvom slucaju)a ako toga nema onda ti je CPU zesci
fals.Ne znam da li si primetio ali kazem da sam doticnima vec vratio jedan Barton,a kad
sam zvao da pitam za reklamaciju na moje pitanje:Zovem u vezi reklamacije Barton procesora- Kojeg bartona-3000-Kad ste ga predali -Pre sest dana-A tooog mozete doci
po drugi.Iz ovoga nije tesko zakljuciti da imaju MNOGO reklamacija na te procesore.
Tako da bi bilo jako lepo da neko od iskusnijih clanova foruma pomogne oko te identifikacije procesora tj. kako otkriti da li je vas primerak bartona remarkiran?

Manite se CBI i pogledajte oznake na samom procesoru, zapisite sva tri koda i onda cete videti o cemu se radi. I meni CBI prijavljuje thorton jezgro, koristite neki drugi program za podatke o cpu(cpuz, sandra...) pa proverite podatak o velicini L2 kesh-a. Istina je da su se pre par meseci pojavili kod nas u prodaji remarkirani bartoni ali to opet ne mora nista da znaci za vas konkretan slucaj. Bilo je o tome reci na forumu pretrazite malo.

A kada vec budete skidali cooler videcete i da li su eventualno prelepljene oznake na njemu(u sta neverujem!).

Evo oznake mada su one za primerak koji sam vratio-onaj neispravni
AXDA3000DKV4D AQZFA 0332XPMW
Negde imam zapisano i za ovaj aktuelni pa cu i to da potrazim(da ga ne skidam dzaba)
Eve ga i za ovaj znaci:
AXDA3000DKV4E AQZEA 0332UPMW
A evo i ovde objasnjenja sta to znaci
http://www.amdboard.com/amdid.html

Ali 32 nedelja 2003?

Poslednja izmena:
Evo oznake mada su one za primerak koji sam vratio-onaj neispravni
AXDA3000DKV4D AQZFA 0332XPMW
Negde imam zapisano i za ovaj aktuelni pa cu i to da potrazim(da ga ne skidam dzaba)
Eve ga i za ovaj znaci:
AXDA3000DKV4E AQZEA 0332UPMW
A evo i ovde objasnjenja sta to znaci
http://www.amdboard.com/amdid.html

Ali 32 nedelja 2003?

Moze i ovde a podatke za tvoj procesor(fali ti drugi kod, ima ih ukupno 3) mozes proveriti ovde

Athlon XP Processor
Core Barton
CPU Model 10
Manufacturing Process 130 nm
Approximate Transistor Count 54.3 million
Approximate Die Size 101 sq. mm
Performance Rating 3000+
Working frequency 2100 MHz
Package Type OPGA
Operating Voltage 1.65 V
Max Die Temperature 85° C
L1 Cache Size 128 KB
L2 Cache Size 512 KB
Multiplier 10.5x
FSB Frequency 400 MHz
Stepping Code AQZEA
Manufacture Year 2003
Manufacture Week 32
Production Batch M
Batch Production Number 6323

Znaci to je to OK hvala.

Neka je sve to tacno, a i bas me briga i da je torton sa ispravnim kesom. Cinjenica je da to kod Sea&Sky nisu bili novi procesori i da ne mogu mene da krive za ostecenje jezgra, koje se, btw vidi samo sa lupom. Proslo je vec mesec dana kako me kuliraju i ne javljaju nista. Idem sutra da rascistimo racune.

Poslednja izmena:
Pa vidis oba primerka koja su meni prosla kroz ruke(jedan je jos uvek tu)su 32 nedelja 2003 a vrlo verovatno i tvoji primerci znaci to je staro minimum oko godinu(da racunamo pola godine max putovanja po skladistima i zadrzavanje po prodavnicama)dana,e to kao sto kazes nije bas novo.Sad ja ne znam kada je zvanicno prestala proizvodnja Bartona ali mislim da je to negde oko polovine 2004 .Jedino sto (ni)je dobro kod ovih matorih sto su svi otkljucani. Ali najcesce
takvi tray procesori umeju da budu isprobani(i osteceni) u putu do tebe.Oba
ova primerka su bila ocesana,ali su valjda meni priznali garanciju jer CPU nije bio mrtav,pa ce najverovatnije probati da ga dalje zavaljaju,sto se tice ovog aktuelnog njemu je nesto malo ocesan cosak ali se to zasada ne odrazava na rad.Najgore u celoj toj stvari je to sto pise na svakom garantnom listu:Kupac je
duzan da ustanovi fizicku neostecenost robe koju preuzima , a da li ces ti pri
tome koristiti mikroskop ili ne je tvoj problem.Generalno receno ocigledno je da su to procesori vrlo sumnjivog porekla i meni ovaj moj za sada radi ali ne znam
dokle ce tako da sam prethodno imao bilo kakve informacije o ovoj firmi i njihovim procesorima ne verujem da bih se upustao u kupovinu.
Srecno sa reklamacijom i javi sta si uradio jer i mene vrlo zanima poslovna
etika doticne firme.

Vrh Dno