Šta je novo?

Barton 2500+ zagrevanje

bigone

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2004
Poena
619
Drugar ima sledece:

Gigabyte 400N-L plocu
Barton 2500+
BOX cooler
Sweex napajanje(tako su mu rekli, nisam otvarao da vidim:)

Procesor mu se u normalnom radu greje = 54 c, sta moze da bude uzrok ovome? Ponekad mu se desava da mu se restartuje sam od sebe PC kada igra neku igru, ali ne cesto?

meni je temperatura tog procesora u windowsu oko 50 stepeni, posle igranja bude i 60, nemam nikakvih problema..

Restartovanje je zbog loseg napajanja ili memorije.

Ja imam istu plocu i isti procesor i iste temperature... sa dosta dodatnog hladjenja (whisperrock iv + 4x 8cm u kucistu) temperature su oko 48 idle, 57 load... ali se ne zapucava... pogledaj kakve mu voltaze daje, pogotovo VCC, jer moja overvoltuje, tj daje 1.75 umesto 1.65 (sto znaci mnogo vece zagrevanje), a i za razliku od abita, mislim da cita temperaturu IZ procesora, umesto sondom ispod procesora.. mozda gresim za ovo, ali nisam primetio sondu ko na abitu..
Bedak je sto ne staje ni jedan jaci kuler zbog glupavih kondenzatora, pa ostaje ili BOX ili whisperrock (raptor ne stane, tt da ne pominjem...)
Da se vratim na problem, ta ploca resetuje zbog temperature tek oko 80C... tako da nije to, mada sa box kulerom je znala da mi pokaze oko 65C pri 100% zauzeca...
Licno mislim da je 99% slabo ili/i nekvalitetno napajanje... ista stvar mi se desavala sa chiefom na 300w, tj bootuje, udje u win, krenem neku igru i puf... mislim da je i to posledica overvolta...
ako neko ima ideju za neki mod na socketu ili na ploci kako smanjiti voltazu, jako bih bio zahvalan |)

Hm..

Voltazu, mislim da pokazuje 1,65, tako jedino ako koristi vecu a pokazuje 1,65, sto ipak mislim da nije slucaj.

bigone je napisao(la):
Voltazu, mislim da pokazuje 1,65, tako jedino ako koristi vecu a pokazuje 1,65, sto ipak mislim da nije slucaj.

Voltaza je super. Greje se sasvim OK za box varijantu, a jos i ta ploca pokazuje bar 5C vise nego sto treba.

Znachi nesto trece, sto moze da bude bas svasta.

Procesor mu se u normalnom radu greje = 54 c, sta moze da bude uzrok ovome? Ponekad mu se desava da mu se restartuje sam od sebe PC kada igra neku igru, ali ne cesto?

Mozda nesto od ovoga moze da pomogne :
Verovatno cooler ne naleze dobro na CPU , ili ga niste lepo montirali ,
mozda je cak i u pitanju losa obrada povrsine koja naleze na CPU
(mada je to BOX cooler) ili mozda nema paste izmedju procesora i
cooler-a

Pozdrav

Ma to su normalne vrednosti za tu plocu sa box kulerom... Big one, ajd please proveri voltazu... na toj ploci jedno EasyTune (program za oc sto dolazi uz plocu) realne vrednosti za voltazu, pa da vidim da li samo ja imam nenormalan primerak...
Stojca odakle ti inf za 5c vecu temp? ja sam i rekao da cenim da ta ploca cita temperaturu IZ procesora, a nf7s recimo cita ISPOD procesora, sto je sigurno manja temp...

Hm...

Stojcho sto se tih 5c viska tice to moze da bude tacno, jer mu je kuciste solidno hladno, pa me je bas cudilo sto pokazuje 54c.
Elem, gosin' turbo folk pevacu (nemam font da vidim koj' si :)) i ja sam razmisljao o nedostatku paste, a moze da se desi i da zidni prikljucak za struju zeza?
Danijele, pogledacu voltazu pa cu ti javiti ovde sutra, prekosutra najkasnije.

Barton 2500+@3200+, 1.8v 36c idle, 44c full load, Fridgerock, Abit NF7-S.

M

bigone je napisao(la):
Stojcho sto se tih 5c viska tice to moze da bude tacno, jer mu je kuciste solidno hladno, pa me je bas cudilo sto pokazuje 54c.
Elem, gosin' turbo folk pevacu (nemam font da vidim koj' si :)) i ja sam razmisljao o nedostatku paste, a moze da se desi i da zidni prikljucak za struju zeza?
Danijele, pogledacu voltazu pa cu ti javiti ovde sutra, prekosutra najkasnije.

Nedostatak paste nije, ako nesto ima na box kuleru to je debeli visak paste koja u svakom slucaju iscuri na plocu pa se ljudi ubiju od sekiracije sta im se to istopilo :D
Obrada box kulera je uglavnom srednje-zalosna pa to izgleda nadoknade tim viskom paste :d
A voltaza je OK, mada je malo overvoltovana, otprilike kao kod ASUS ploca, umesto 1.65 daje oko 1.7V i gasi tek na 80C.

Kod tebe (tj. drugara) je pre neki problem sa memorijom/grafickom ili drajverima.

miha\zero je napisao(la):
Barton 2500+@3200+, 1.8v 36c idle, 44c full load, Fridgerock, Abit NF7-S.

M

Nema teorije da su to tacni podaci !!!
Naravno, ne mislim da ti lazes, vec monitor.
Kod mene: EPOX 8RDA+, Chieftec DX-01BDU 360W, 2 dodatna ventilatora u kucistu, Barton 2500+@3200+ na 1.65V WhisperRock IV: Idle - 45c, 1h Prime - 53c.

p.s. Jedino da topis led u kucistu ili da imas 17 ventilatora u istom! :D

Delija je napisao(la):
Nema teorije da su to tacni podaci !!!
Naravno, ne mislim da ti lazes, vec monitor.
Kod mene: EPOX 8RDA+, Chieftec DX-01BDU 360W, 2 dodatna ventilatora u kucistu, Barton 2500+@3200+ na 1.65V WhisperRock IV: Idle - 45c, 1h Prime - 53c.

p.s. Jedino da topis led u kucistu ili da imas 17 ventilatora u istom! :D

Abit NF7-S rev2, Chieftec DX-01BLD-U, Chieftec 420W Dualfan, 4 dodatna ventilatora, Barton 2500+@3200+ 1.8v, Fridgerock: 36 idle, sat vremena renderovanja (XSI) 44c.

M

Sad ste skroz otisli u OFF topic... PRICA se o GA7N400 ploci, a vas dvojica tu iznosite podatke ss nf7, koji sigurno nisu tacni i NIKAKO ne mogu da se porede sa rezultatima sa GA...
1. nf7 undervoltuje, moj ga overvoltuje
2. meri temperaturu sa povrsine (dna) procesora, ne znam kako ga meri...
3. na NF7 moze da se stavi koji god hocete kuler (ja imam tt12), a na GA ne moze nista bolje od whispera (smetaju kondenzatori)...
Zasto ovde ljudi toliko vole da idu u offtopic?!?

Da sumiram moje pitanje je da li jos nekom GA7N400L overvoltuje i da li neko zna kako ova ploca tacno ocitava napon?? i da li neko ima ideju kako ga naterati da NE overvoltuje...

A za ove sto se javljaju sa nf7s:
NFS72.0, chief bx-02-b-b-b, Enermax 350w dual fan (upola tisi od chiefa), 4 x 8cm cooler master LED Rifle Bearing (21 decibel), TT12+ @2900rpm, artic silver ceramique
barton2500+@3500+ 1.7v u najcrnjem loadu (ceo dan ut2004 i farcry i mozda kompresovan koji divx) imam 47c... u sobi mi je oko 25c uvek... kad stavim 2400mhz pri 1.8v (sto nekad zna da se ukrsi), odvrnem tt malo jace (do 4000rpm) i dobijem oko 49 load |> ko sto rekoh NF7 LAZE i kraj.... kakve to sad ima veze sa prethodnom pricom? NIKAKVE!

Nemo' da se uzbudjavas! :D

p.s. Ja imam Epoxa :D

Hm...

Prvo, lepo bi bilo kada ljudi ne bi ovde pisali svasta, drugo:
Danijele, pokazuje 1.65, mada vidis da Stojcha kaze, da ide do 1.7v.

Dalje Stojcho, nema problema, sa tim resetovanjem, ukljucen je PC sada na drugo mesto u zidu, izgleda da je onaj prvi prikljucak bio nestabilan, to jes nevaljasan.

Jos nesto, napajanje je ANS :)

Poslednja izmena:
bigone je napisao(la):
Prvo, lepo bi bilo kada ljudi ne bi ovde pisali svasta, drugo:
Danijele, pokazuje 1.65, mada vidis da Stojcha kaze, da ide do 1.7v.

Dalje Stojcho, nema problema, sa tim resetovanjem, ukljucen je PC sada na drugo mesto u zidu, izgleda da je onaj prvi prikljucak bio nestabilan, to jes nevaljasan.

Jos nesto, napajanje je ANS :)

:wall: :wall:

Ovo ti je sad bilo ko kad mi covek pet (5) puta donosi racunar jer nece da se upali, a kod nas radi iz prve.
Na kraju mi odemo kod njega i pustimo ga da poveze i... covek uopste ne ubaci kabl od napajanja u kompjuter pa opet kaze: "Vidite da ne radi !!!" :D :D :D .

Hmmm... Kod mene je na takvoj ploci voltaza ,merena uz pomoc EasyTune, 1,72-1,74v
Temperatura je negde oko 67c, ali pretostavljam da sonda laze jer je nemoguce da bude toliko a da racunar radi stabilno...

Poslednja izmena:
idekius je napisao(la):
Temperatura je negde oko 67c, ali pretostavljam da sonda laze jer je nemoguce da bude toliko a da racunar radi stabilno...
Naravno da je moguće :)
Ne kažem da kod tebe ima toliko ali moguće je da računar radi normalno na pravih 67c.

Hm...

Stojcho, pa vidis da sam ja uvidjajan, lepo sam ovde krenuo da resavam problem, nismo odmah doneli kod tebe kuciste :D ;)

U svakom slucaju, drugar je prezadovoljan, ima bolji PC od cele svoje ,) rodbine

bigone je napisao(la):
Stojcho, pa vidis da sam ja uvidjajan, lepo sam ovde krenuo da resavam problem, nismo odmah doneli kod tebe kuciste :D ;)

U svakom slucaju, drugar je prezadovoljan, ima bolji PC od cele svoje ,) rodbine

Verujem da je vecina ljudi koji imaju PC zadovoljnija njime nego svojom rodbinom :smoke:

Tu nema sumnje, svako bi rado trampio po nekog rodjaka za neku dobru komponentu, kad bi samo moglo :p

Nazad
Vrh Dno