Šta je novo?

Barton 2500+ vs. 2600+ iliti Amd vs. RaptorCool vs. Whisper Rock IV

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Sutra menjam procesor posto se ispostavilo da ima veliki uticaj na 2/3d rendering koji je meni bitan - sada imam Athlona (obicnog) na 1.33 (btw, kolko para da trazim za njega - jel 30€ ok?) i Speeze RaptorCool-a (25dba, tiho, krajnje, ali maaalko piskavo :))

Dakle, zanima me konkretno vredi li razlika od 10-20€ u koris' 2600+ ili da za te pare odvedem cicu na veceru? O brzim ne bih razmisljao jer mnogo kostaju (plafon mi je 100€), ovo bi mi bila promena procesora sve do prelaska na K8 platformu tj. do pada cena iste :) Takodje, jel treba voditi racuna o necem specificnom prilikom kupovine jednog od ova dva procesora (to otkljucavanje, zakljucavanje mnozioca koje svi pominju mi verovatno nije bitno jer nisam zainteresovan za bilo kakav overclock, ono, bitne su mi sirove performanse :)

Drugi deo price je vezan za kulere - posto cu kupiti box varijantu, nigde nisam uspeo da vidim kolko to cudo od default kulera proizvodi decibela - kao sto rekoh, imam Speeze RaptorCool koji je tih (i piskav, ne znam zasto, ocistio sam ga od prasine ali i dalje ima neki jako tanak i prakticno zanemarljiv zvuk, ali ako se kojim slucajem fokusiras na njega (a to se lako desi ako je potpuna tisina u sobi), postaje bas iritantan) - 25dba sto je sasvim prihvatljivo (doduse, kada imas FOP-a 32, sve posle njega je med i mleko :), ali bih vrlo rado stisao i to, ako je moguce. Gledam specifikacije Spire WR-a IV, pise da je 21dba (iako negde pise da je 25), sto je (eventualno?) citavih 4 decibela u njegovu korist sto nije zanemarljivo, zar ne? Ukoliko je default box kuler bucniji, pretpostavljam da je onda on (WR IV) najbolje resenje? Ili da zadrzim ovaj moj Speeze, ili pak Box? Ili mozda nesto deseto? (Napominjem, nema overclocka, znaci sirovo hladjenje 2(5|6)00+ i TISINA :))

Pozdrav i hvala!

1. Razlika, sto je moje skromno misljenje, ne vredi tih para. Lepse ce ti biti na veceri sa devojcicom. Toga ces se barem secati, dok ce razlika u hercazi vrlo brzo da padne u zaborav, jer je gotovo neosetna u realnom radu.
2. Oba navedena coolera su tisi od box varijante coolera, i to ne bas tako malo, barem prema onome sto sam ja cuo. Eh sad svaki covek vrlo subjektivno dozivljava zvuk i njegovu jacinu ali bih ti preporucio, posto sam ga cuo (jedva doduse, tek uz ptvoreno kuciste i potpuno guranje glave :d u isto) - GL Silent Breeze 462. Jeste malo skuplji, ali tih par evra vredi zbog par decibela manje.

hvala na odgovoru - reci mi jel to ovo: (2460L-C) CPU cooler, Socket A/370, 3.0GHz, 1900rpm, 20dB, color box 8.50€ - nesto ih slabo ima, na pcberzi nadjoh samo jednu firmu (za upit 'glacialtech', za 'breeze' i 'igloo' nema nista [GlacialTech <=> Igloo?]) koja fura te GlacialTech kulere, nazalost, nalaze se u Novom Sadu :(

opet se pozivam na specifikacije, taj Silent Breeze 462 je 20dba, a to je bese prag cujnosi, ili je on 19? :) U svakom slucaju, po specifikacijama, najtisi, kida WR za 1-2 db, ali mi se cini nedostupan :( Ako ne nadjem njega, sta mislis, jel da uzmem WR IV ili da zadrzim RC?

I ja mislim da cenovna razlika izmedju 2500+ i 2600+ nije opravdana, pa bih ja izabrao 2500+. Sto se kulera tice, moj izbor bi bio Whisper Rock IV koji je dobar kuler i poprilicno tih.

Mislim da je Marti naleteo na neki falican box kuler, jer su ovih nekoliko koje sam ja slusao (i bas obratio paznju) bili toliko tihi (apsolutno necujni) da sam uzeo jedan i za sebe. Doduse Whisper Rock i Raptor iako maaalo bucniji prilicno bolje hlade, tako da su ipak bolji izbor, narocito ako ces da imas malo veci uptime zbog renderinga.

Kazem, svako od nas zvuk dozivljava vrlo subjektivno. Box cooler koji sam ja gledao i slusao nije bio tih, cuo se sasvim jasno. Moguce je da nije bio ok ili nesto tako.
Glacial Tech coolere radi firma Pin iz Novog Sada, pa se raspitaj kod njih. Imas i njihovu reklamu na vrhu svake stranice na forumu pa ces se vec nekako snaci.
Ako ne, WR IV je odlican izbor svakako!

Poslednja izmena:
2500+ moze lako postati 3200+

...samo treba plocu podici na 200MHz. Po mom saznanju cak ni napon procesora ne treba dizati nego samo obratiti paznju na temperaturu. A 2600+ tesko ide na 3300+ ili 3400+ (ili kako bi ga vec AMD nazvao) ali sam vidjao primerke koji rade. Ploca prepoznaje "AMD Athlon 2300MHz" ali temperatura ode na 70C... Svakako je 2500+ bolja investicija od 2600+!

Jes' da ide 2500+ na 3200+, al' kad je otključan...

E nije tacno!

Svaki! Otkljucan zanaci da moze drugacije da se mnozi od predvidjenog a ovde ne diras mnozioc nego FSB. Proveri.

Poslednja izmena:
Ma ok, ali valjda je bolje ako je otključan, smanjiš lepo množioc a povećaš FSB i ne boli te glava. Ili grešim?

violinista je napisao(la):
Ma ok, ali valjda je bolje ako je otključan, smanjiš lepo množioc a povećaš FSB i ne boli te glava. Ili grešim?
Gresis. Maksimum procesora ne zavisi od kombinacije mnozioca i FSB-a. Znaci ako moze maksimalno 2.2Ghz, svejedno je da li je u pitanju 11x200 ili recimo 10x220. Sustina je u tome sto sa zakljucanim Bartonom recimo nemas koristi od ploce koja moze stabilno i preko 250Mhz, jer ne verujem da ces naci primerak koji bi radio na 11x250 ili cak i vise. Ovako fino spustis mnozilac koliko zelis i uzivas na 250Mhz.
Pozdrav!

nobody je napisao(la):
Svaki! Otkljucan zanaci da moze drugacije da se mnozi od predvidjenog a ovde ne diras mnozioc nego FSB. Proveri.
Ne ide svaki bez dizanja napona, samo da znas. Licno sam video 3 primerka koji nisu mogli stabilno ni sa blagim dizanjem napona.
Pozdrav!

Ja sam u fazonu: Kupim NF7-S 2.0 (Taiwan) i završio sam pos'o, pa bilo da mi je otključan ili zaključan. I neki Kingston kvalitetniji. Jel tako?

Mada sam čitao postove na forumu gde su ljudi na default kloku spuštali napon procesora za određenu vrednost i navodno im je radio procesor bez problema, uz manje zagrevanje. E sad, da l' je istina ili nije, Bog će ga znati! Kakva su vaša iskustva?

violinista je napisao(la):
Ja sam u fazonu: Kupim NF7-S 2.0 (Taiwan) i završio sam pos'o, pa bilo da mi je otključan ili zaključan. I neki Kingston kvalitetniji. Jel tako?

Mada sam čitao postove na forumu gde su ljudi na default kloku spuštali napon procesora za određenu vrednost i navodno im je radio procesor bez problema, uz manje zagrevanje. E sad, da l' je istina ili nije, Bog će ga znati! Kakva su vaša iskustva?
Ne znam zasto bih spustao napon bartona na default clock-u, kada se i ovako na 2.31Ghz ne greje preterano (full 54 stepena) na 1.775V! To je po meni cisto glupiranje.
To zavrsavanje posla sa ABIT-om zavisi naravno od toga za sta ti racunar treba. Sta ce ti Kingston kvalitetniji ako ne planiras da se zezas sa overklokovanjem? Posao ce ti na default-u odraditi svaki DDR 400!
Pozdrav!

fino sto se zapoceli pricu o clocku

kupio sam bartona na 2.5 i WR IV, i zvuk kulera je ono, u najmanju ruku identican zvuku koji proizvodi moj bivsi RaptorCool, ali nebitno, ja ocigledno ocekujem nemoguce (da se kuler BUKVALNO ne cuje) - jel neko ima iskustva sa ovim programom koji je diviner predlozio?

elem, ono sto sam odmah provalio je da su mi u servisu smanjili FSB frekvenciju na 166MHz (memorija je radila na 166 umesto na 200, pa mi je to odmah upalo u oko) - ja sam to podigao na 200, cime sam kloknuo bartona na 3200+ (odnosno realno 2.2GHz) iako stvarno ne preferiram takve stvari, stvar navike :) - temp. ne prelazi 55 stepeni, jedino mi se dva puta desilo da se komp skroz zakuca, ali to mozda nema veze sa tim. evo podesavanja u BIOS-u, recite mi jel to ok:

CPU Clock Ratio - 11.5
FSB Freq - 200MHz
CPU Interface - Aggressive
Memory Freq - AUTO (Resulting Freq 200MHz)

e sada paket nekih T-ova, sto nemam pojma s cim ima veze, probaby sa memorijom (ako nekom nije cim, bilo bi fino kada bi mi objasnio sta te vrednosti znace - imam 2 x 256MB-a Twinmos-a DDR3200, to je sve sto znam :))

T(RAS) - 7
T(RCD) - 3
T(RP) - 3

i ovo cudo:

CAS Latency - 2.5
+
CPU Thermal-Throttling - 50%

takodje, imam i jedan mali, ali iritirajuci problem sa Epox-ovim Magic Health programom (ono simpaticno cudo koje ti daje sve informacije o temperaturama, fanu, naponu i ostalom dok se bootuje masina) - od kako mi je promenjen procesor i kuler, on redovno prikazuje (crvenim slovima) kako je CPU-FAN - 0 (umesto, koliko, 2500 rpm koliko pici ovaj WR IV) - kuler se provereno okrece, mislim, cujem ga :wall: nije mi jasno zbog cega ga ploca "ne vidi"?

Pozdrav!

Keops je napisao(la):
kupio sam bartona na 2.5 i WR IV, i zvuk kulera je ono, u najmanju ruku identican zvuku koji proizvodi moj bivsi RaptorCool, ali nebitno, ja ocigledno ocekujem nemoguce (da se kuler BUKVALNO ne cuje) - jel neko ima iskustva sa ovim programom koji je diviner predlozio?
Kod mene na 8RDA+ ne radi.
A ti ne budi picajzla i ne kukaj na raptora i kompaniju, svima je to tih kuler :)

Keops je napisao(la):
elem, ono sto sam odmah provalio je da su mi u servisu smanjili FSB frekvenciju na 166MHz (memorija je radila na 166 umesto na 200, pa mi je to odmah upalo u oko)
Nisu je smanjili nego je to normalan FSB za sve bartone osim 3200+

Keops je napisao(la):
- ja sam to podigao na 200, cime sam kloknuo bartona na 3200+ (odnosno realno 2.2GHz) iako stvarno ne preferiram takve stvari, stvar navike :) - temp. ne prelazi 55 stepeni, jedino mi se dva puta desilo da se komp skroz zakuca, ali to mozda nema veze sa tim.
Ma ne nema veze :)
Podigni malo napon, recimo na 1.7V.

Keops je napisao(la):
evo podesavanja u BIOS-u, recite mi jel to ok:

CPU Clock Ratio - 11.5
FSB Freq - 200MHz
CPU Interface - Aggressive
Memory Freq - AUTO (Resulting Freq 200MHz)
Ovo je ok, samo otkud 11.5, zar nisi rekao da imaš 2500+? Ili si se ovde zeznuo u kucanju?
A i 11.5*200 je 2300MHz.

Keops je napisao(la):
e sada paket nekih T-ova, sto nemam pojma s cim ima veze, probaby sa memorijom (ako nekom nije cim, bilo bi fino kada bi mi objasnio sta te vrednosti znace - imam 2 x 256MB-a Twinmos-a DDR3200, to je sve sto znam :))

T(RAS) - 7
T(RCD) - 3
T(RP) - 3

i ovo cudo:

CAS Latency - 2.5
Latencije memorije, što niže to bolje, ali u realnom radu neprimetno, tako da možeš slobodno da ostaviš tako kako jeste. Eventualno ako si zaludan postavi setovanja na expert, Tras na 11, Trcd će gotovo sigurno morati da ostane 3, pa vidi da li Trp i CAS mogu na 2, ali kažem ti, zamlaćivanje glupostima + smaranje u memtestu dok testiraš :)
Ako overklokuješ i CPU testiraj ga u prime-u jer veruj mi, ne želiš da ti pukne zbog nestabilnosti dok radiš nešto pametno, što po mogućstvu nisi snimio :)

Keops je napisao(la):
CPU Thermal-Throttling - 50%
Isključi.

Keops je napisao(la):
takodje, imam i jedan mali, ali iritirajuci problem sa Epox-ovim Magic Health programom (ono simpaticno cudo koje ti daje sve informacije o temperaturama, fanu, naponu i ostalom dok se bootuje masina) - od kako mi je promenjen procesor i kuler, on redovno prikazuje (crvenim slovima) kako je CPU-FAN - 0 (umesto, koliko, 2500 rpm koliko pici ovaj WR IV) - kuler se provereno okrece, mislim, cujem ga :wall: nije mi jasno zbog cega ga ploca "ne vidi"
Nije nakačen na tropinski konektor na ploči koji je za to predviđen, otvori kućište pa preveži ako hoćeš.

ma nisam picajzla nego jednostavno mrzim taj zvuk kulera, ocu bre nista da ne cujem, kao da mi je racunar iskljucen :p kada ne bih imao kuler, jel bi se culo nesto? :d

ma smanjili su je u odnosu na prethodna bios podesavanja, ex athlon 1.33 je radio na frekvenciji 200.

stvarno mislis da me taj overclock "zakucava"? jednom se desilo dok sam pisao reply ovde na forumu, a jednom dok sam gledao vljidix. sto se tice napona, jel to ovo u "Power BIOS Features" - CPU Voltage Regulator (koji je meni na default a mogu da ga fiksiram na neku vrednost, tipa 1.700V, kao sto ti predlazes) - kazi ti meni laiku sta to "radi" u praksi? Evo i ostalih voltaza, pa ako neko ima sugestiju...

AGP Voltage Regulator - 1.5 V (imam fx5900xt)
+ DIMM Voltage Reg. - 2.63V

Sto se tice tog CPU Clock Ratio-a, nije greska u kucanju, podesen je na 11.5 tj. bas onako kako sam napisao - kad se bootuje, projavljuje mi da je procesor 3200+ a ispod toga pise da je CPU Real Clock 2200 (200x11) MHz.

Latenciju necu da diram, kad vec kazes da nema smisla - a ovaj deo sa testiranjem u primeu nisam razumeo, iako definitivno ne zelim da mi se masina zakucava :(

Odoh sada da nadjem te pinove i da prevezem, nervira me ta crvena nula :)

Hvala ti.

Keops je napisao(la):
stvarno mislis da me taj overclock "zakucava"? jednom se desilo dok sam pisao reply ovde na forumu, a jednom dok sam gledao vljidix. sto se tice napona, jel to ovo u "Power BIOS Features" - CPU Voltage Regulator (koji je meni na default a mogu da ga fiksiram na neku vrednost, tipa 1.700V, kao sto ti predlazes) - kazi ti meni laiku sta to "radi" u praksi? Evo i ostalih voltaza, pa ako neko ima sugestiju...

Sto se tice tog CPU Clock Ratio-a, nije greska u kucanju, podesen je na 11.5 tj. bas onako kako sam napisao - kad se bootuje, projavljuje mi da je procesor 3200+ a ispod toga pise da je CPU Real Clock 2200 (200x11) MHz.

Latenciju necu da diram, kad vec kazes da nema smisla - a ovaj deo sa testiranjem u primeu nisam razumeo, iako definitivno ne zelim da mi se masina zakucava :(

Odoh sada da nadjem te pinove i da prevezem, nervira me ta crvena nula :)

Hvala ti.
Dizanje voltaze CPU-u pomaze kad isti ne radi stabilno na nekoj frekvenciji jer mu je potrebno malo vise struje. To sto tebi ponekad zakuca sasvim moguce znaci da ti komp nije najstabilniji. Osnovno je da instaliras prime95 i pokrenes torture test i ako ti komp pod testom bude radio bar nekoliko sati, onda znas da je stabilan. Znaci pokreni prime bez dizanja voltaze i ako zakuca ti ili malo povecaj voltazu, sve dok se cpu ne greje, ili spusti clock procesora,i uvek ponovo testiraj
To sto je 11.5 mnozilac a cpu radi na 2200MHz ocigledno govori da je cpu zakljucan pa promena mnozioca ne menja i frekvenciju.
Svaki put kad menjas neke parametre u biosu obavezno pusti prime, tek ce ti on garantovati stabilnost
Pozdrav

Poslednja izmena:
Keops je napisao(la):
stvarno mislis da me taj overclock "zakucava"?
Pa ako je do tad radilo sve ok, a onda posle overkloka zakucava (što je inače tipičan simptom nestabilnog procesora) nije teško izvući zaključak :) A i neće svaki 2500+ na 3200+ na default voltaži. Ništa strašno.

Keops je napisao(la):
sto se tice napona, jel to ovo u "Power BIOS Features" - CPU Voltage Regulator (koji je meni na default a mogu da ga fiksiram na neku vrednost, tipa 1.700V, kao sto ti predlazes) - kazi ti meni laiku sta to "radi" u praksi? Evo i ostalih voltaza, pa ako neko ima sugestiju...

Mladen ti je objasnio oko voltaža, ja samo da potvrdim da se podešavaju tu gde si mislio.
AGP voltaža i Vdimm nema potrebe da diraš.

Keops je napisao(la):
Znači zaključan procesor, ne možeš da mu menjaš množilac. Vrati ti 11, bar da piše kao što radi :)

Keops je napisao(la):
www.mersenne.org ili nađi negde na forumu direktan link, skini prime95 i pokreni torture test. To je vrsta testa koji non-stop radi u pozadini a puca (prijavi grešku) ako nešto od hardvera (CPU, ploča, memorija) nije stabilno. Znači pustiš taj test, ako radi lepo nekih 6-7 sati, po meni sasvim dovoljno za everyday use. Mada, ako si perfekcionista možeš da ga ostaviš da radi i po 12 i više sati. Autor preporučuje 6-24.

mogu da mu menjam mnozilac, s tim sto se to odrazi na cudan nacin - ako stavim 11 ili 10.5, ispada isto kao kada sam stavio 11.5 - Athlon XP 3200+ (2200+), medjutim, ako stavim deset desi se cudo - kaze da je Athlon XP 1100MHz tj real 1100MHz (100x11.0) + se promeni frekvencija memorije u 100 (umesto 200) MHz i postane DDR200 :S:

skinuo sam program, pusticu ga sutra, necu da slusam ovaj kuler celu noc :d

ako nekom ista znace precizne voltaze, evo screenshoot-a sa sadasnjim default podesavanjem napona - recite mi samo jel da stavim 1.700V pa da testiram preko ovog prime-a ili da krenem od neke druge vrednosti (cisto da ne gubim [najmanje] 6h na vrednosti koje ce da "puknu" u testu)?

Edit: evo odradio sam neki Benchmark test, nije nesto gusio u smislu da je trajao minut-dva :) Posto mi http://www.mersenne.org/bench.htm nista ne znaci, jel moze neko da mi desifruje rezultate, tj. da mi kaze kako mu se chine? :)

AMD Athlon(tm) XP 3200+
CPU speed: 2204.70 MHz
CPU features: RDTSC, CMOV, PREFETCH, MMX, SSE
L1 cache size: 64 KB
L2 cache size: 512 KB
L1 cache line size: 64 bytes
L2 cache line size: 64 bytes
L1 TLBS: 32
L2 TLBS: 256
Prime95 version 23.8, RdtscTiming=1
Best time for 384K FFT length: 27.118 ms.
Best time for 448K FFT length: 62.755 ms.
Best time for 512K FFT length: 65.173 ms.
Best time for 640K FFT length: 77.225 ms.
Best time for 768K FFT length: 85.276 ms.
Best time for 896K FFT length: 128.180 ms.
Best time for 1024K FFT length: 135.618 ms.
Best time for 1280K FFT length: 161.999 ms.
Best time for 1536K FFT length: 249.231 ms.
Best time for 1792K FFT length: 309.736 ms.
Best time for 2048K FFT length: 322.243 ms.

Prilozi

• usdm.gif
    usdm.gif
    10 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Keops je napisao(la):
mogu da mu menjam mnozilac, s tim sto se to odrazi na cudan nacin - ako stavim 11 ili 10.5, ispada isto kao kada sam stavio 11.5 - Athlon XP 3200+ (2200+), medjutim, ako stavim deset desi se cudo - kaze da je Athlon XP 1100MHz tj real 1100MHz (100x11.0) + se promeni frekvencija memorije u 100 (umesto 200) MHz i postane DDR200 :S:

ako nekom ista znace precizne voltaze, evo screenshoot-a sa sadasnjim default podesavanjem napona - recite mi samo jel da stavim 1.700V pa da testiram preko ovog prime-a ili da krenem od neke druge vrednosti (cisto da ne gubim [najmanje] 6h na vrednosti koje ce da "puknu" u testu)?
Obicno ako je nestabilan cpu prime pukne vrlo brzo tako da neces izgubiti previse vremena tako da kreni od default voltaze. CPU ti je zakljucan i to sto ti u biosu mozes da menjas nema nikakve veze kad se ne menja frekvencija.Default za 2500+ je 11 pa tako i ostavi (ne 11.5)
Pozdrav

Keops je napisao(la):

Edit: evo odradio sam neki Benchmark test, nije nesto gusio u smislu da je trajao minut-dva :) Posto mi http://www.mersenne.org/bench.htm nista ne znaci, jel moze neko da mi desifruje rezultate, tj. da mi kaze kako mu se chine? :)

AMD Athlon(tm) XP 3200+
CPU speed: 2204.70 MHz
CPU features: RDTSC, CMOV, PREFETCH, MMX, SSE
L1 cache size: 64 KB
L2 cache size: 512 KB
L1 cache line size: 64 bytes
L2 cache line size: 64 bytes
L1 TLBS: 32
L2 TLBS: 256
Prime95 version 23.8, RdtscTiming=1
Best time for 384K FFT length: 27.118 ms.
Best time for 448K FFT length: 62.755 ms.
Best time for 512K FFT length: 65.173 ms.
Best time for 640K FFT length: 77.225 ms.
Best time for 768K FFT length: 85.276 ms.
Best time for 896K FFT length: 128.180 ms.
Best time for 1024K FFT length: 135.618 ms.
Best time for 1280K FFT length: 161.999 ms.
Best time for 1536K FFT length: 249.231 ms.
Best time for 1792K FFT length: 309.736 ms.
Best time for 2048K FFT length: 322.243 ms.
Nema tu sta da se cini, niti potrebe da ti neko tumaci rezultate. Digni napon na 1.7V i pusti PRIME da radi nekoliko sati. Ako sve bude OK to je to i vise nista ne diraj. Pusti se mnozioca posto ti je procesor zakljucan, a i mogao bi malo da upotrebis i "search" opciju, posto je buklvalno pola ove sobe zatrpano istim pitanjima i odgovorima.
Pozdrav!

sta se desava kada pukne prime? jel se komp zakuca ili samo pukne test? zanima me iz prostog razloga sto bih pustio program da odradi svoje kada nisam tu (zbog gusenja masine), nadam se da je bezbedno u smislu da ne moram da gasim komp ubrzo posto se test zavrsi jer ga prime dovede do "ludila" i slicni scenariji? :)

samo prime kaze "error".

Pozdrav!

Desavalo mi se da PRIME kaze "error", da se masina zakuca, resetuje ili jednostavno samo pojavi crn ekran. To su pretpostavljam sve kombinacije (mozda sam neku ispustio).
Pozdrav!

Vrh Dno