Šta je novo?

Barton 2500+ BOX ... 60c?

Coboco

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2002
Poena
609
Skorije je jedan moj ortak uzeo gore pomenuti procesor i ono sto me interesuje je da li se svi Bartoni greju samo pod Windows-om i do 60c (citaj: stepeni), kada igra neke igre idu i do 70c?
samo da dodam da je BOX verzija...
Unapred zahvalan ;)

Ne naravno..... nece taj dugo tako ako je to tacno ocitavanje.....

Ili ploca laze (mnogo verovatno) ili kuler lose naleze (malo verovatno ukoliko masina radi ispravno, tj. jedini problem je sto prijavljuje visu temperaturu).

Pozdrav!

Samo jos jedna stvar,
kako mogu da proverim da li ploca tacno ocitava, postoji li neki nacin da se to sazna?

I kod mene ide do 62-63c na punom gasu npr. duze se vrti prime95 ili igram neku igru satima. vcore je default i radi na 10*200 (hladjenje Raptor), kuciste Chieftec Dragon zatvoreno bez dodatnih ventilatora. Cim skinem stranicu kucista temp se spusti za 4-5c. Jel to ok?

AMD preporucjuje max 55 ako hocete da procesor traje neko vreme...

AMD je ***** ako je stvarno to rekao, jedino u slučaju da je precizirao kako se meri temperatura mogu da se uzimaju neke brojke kao referentne, ovako koliko ploča toliko očitavanja, što tačnih, što pogrešnih, iz sonde, iz socketa, blabla...

Misli se na pravih 55 a temperatura moze da se ocita i spoljnim uredjajem...

Fora je u tome da na defaultu temp ide svega 2-3 stepena nize. kuler sigurno stoji ok ( kad pipnem telo kulera blizu proc podnozja vruce je pa valjda prenosi dobro toplotu) ali nekako je ipak puno. A ljudi se nisu zalili da nisu mogli da hlade sa raptorom Bartona@2GHz.

Mare je napisao(la):
Misli se na pravih 55 a temperatura moze da se ocita i spoljnim uredjajem...
I koliko je to "neko vreme" po AMD-u?
Imaš link?

i u bios-u ocitava istu temperaturu...
jos nesto, ortak ima kuciste koje ocitava temperatur, tj. ima dva senzora i to za temp. graficke i procesora, koji (nisam sigurno proveravao za procesor) se verovatno stave ispod coolera, sto moze da uslovi losije naleganje... (kuciste ima plavi display... ATX Middle Tower Q99 350W/LCD/Acrylic)
mada morao bih prvo kod njega da proverim gde se nalazi senzor.

Ja imam Zalmana i radi mi na 9.5x210 i temperatura mi je 45c sa standardnim naponom a kad poteram Prime ide do 53c.

Pa evo.,., nakon dva sata igrica i pre toga josh nekih 5-6 sati rada, u sobi u kojoj je jako toplo, B2500 BOX verzija ne prelazi 42 stepena!

Zlatiborac je napisao(la):
Pa evo.,., nakon dva sata igrica i pre toga josh nekih 5-6 sati rada, u sobi u kojoj je jako toplo, B2500 BOX verzija ne prelazi 42 stepena!
Ej a koja setovanja pri toj temperaturi?Koja frenkvencija?

Ultimo je napisao(la):
Ja imam Zalmana i radi mi na 9.5x210 i temperatura mi je 45c sa standardnim naponom a kad poteram Prime ide do 53c.

Verovatno imas dodatne ventilatore u kucistu. I meni je ta temp kad skinem stranicu kucista. Btw koja je ploca u pitanju? Kod mene je nf7-s v2.0.

Blade je napisao(la):
...

Verovatno imas dodatne ventilatore u kucistu. I meni je ta temp kad skinem stranicu kucista. Btw koja je ploca u pitanju? Kod mene je nf7-s v2.0.
Ventilatore nemam ali je stranica skinuta,ploca je EPOX 8RDA+ REV2.Ej koliki ti je najveci o/c sa 1.65v meni nece preko 2250 mhz.

na istom procesoru(box)
+asus a7n8x
= max 46-47 c
i iz biosa isto

Ultimo je napisao(la):
...

Ventilatore nemam ali je stranica skinuta,ploca je EPOX 8RDA+ REV2.Ej koliki ti je najveci o/c sa 1.65v meni nece preko 2250 mhz.
Mogu ti reci da imas odlican primerak procesora. Sto se ovog mog tice sa ovom temp ne bih se usudjivao da idem dalje od 2GHz. :evil:

Mare je napisao(la):
AMD preporucjuje max 55 ako hocete da procesor traje neko vreme...

Mislim da bi bilo zgodno navesti izvor iz kog potice ovaj info. Jer AMD ima puno dokumentacije i white papers, od kojih su mnogi teski vise megabajta, pa nije bas zgodno skidati gomilu njih.
Dole je (prvi) link ka dokumentima za koje pretpostavljam da bi mogli da sadrze takav info, pa bi bilo super da se kaze koji od njih eksplicitno pominje 55C stepeni.
http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_739_3748,00.html

A prema onome sto sadrzi AMD knowledge base, normalna radna temperatura nije precizirana. Oni samo preciziraju maksimalnu radnu temperaturu jezgra, koja ne sme biti premasena (85C za barton), a vremenski period se ne pominje.

http://139.95.253.213/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=84,E=0000000000132553840,K=309,Sxi=1,Case=obj(4511)

Mislim, ovo dole:

" Although "normal" operating temperatures are not specified for AMD processors, there are maximum operating temperature ratings that must not be exceeded. "

Izmedju ostalog, mislim da nema bitne veze da li taj barton radi na 50C ili 70C, ukoliko se ta temperatura odrzava konstantnom. 80C bi mi bilo vec za brigu, jer se kriticno priblizava maksimalnoj radnoj temeraturi, uz koju treba uzeti u obzir i varijacije merenja (sa kojima bi pomenuta temperatura mozda bila i prestignuta)
Ono sto bi moglo da bude zabrinjavajuce je da npr. 70C bartona vrlo lose utice (podize znatno temperaturu vazduha u kucista) na okolne komponente racunara u kucistu koje nije dobro hladjeno, i time izaziva nestabilnost celog sistema ( uglavnom mislim na pasivno hladjenu graf kartu i hd). U tom slucaju moze da bude bitno da li je t 55C ili npr. 65C.

Pregrevanje

Postojala je jedna serija AMD XP 2500+ Box procesora koju je uvezao Pakom koja je imala baš pomenuti problem, odnosno "malo" veća temperatura procesora. moguće je da si naletao na baš ledan iz te serije. Znam da procesore koje je (barem do sad) uvezao CT nije bilo takvih problema :brow:

Da ne znas slucajno koja je to otprilike serija (bar koje su sedmice u pitanju), da bezimo od nje?

Zekiyu je napisao(la):
Da ne znas slucajno koja je to otprilike serija (bar koje su sedmice u pitanju), da bezimo od nje?
Moj Barton je 0333 AXQFA sto bi trebalo da je jedna od najboljih serija a ipak mi se cini da se greje malo vise nego sto bi trebalo. Sto se tice bezanja ne moras da bezis posto je to bila jedna starija serija a sada dostupni 2500+ su svi noviji od 39-te nedelje i zakljucani su ali prakticno svaki primerak ide na 11*200 (3200+) uz neznatno povecanje napona.

Blade je napisao(la):
...

a sada dostupni 2500+ su svi noviji od 39-te nedelje i zakljucani su ali prakticno svaki primerak ide na 11*200 (3200+) uz neznatno povecanje napona.
Vecina jeste zakljucana, ali naidje i po neki otkljucan primerak, tj. serija ;)...

Nasao sam 30.12.2003 u PcPrime-u u Tirsovoj 5 Barton 2500 AQUCA 0323
i naravno odmah ga uzeo (80 eura), jer je sigurno otkljucan; al to kao i njegove OC granice ne mogu jos provjeriti jer tek ovih dana namjeravam da uzmem AMD platformu (NF7-s, Kingston HyperX, za kuler jos ne znam....) (jer jos sljakam ovog mog celerona blesavog). Da nije ovo mozda ta nesrecna serija posto je prilicno starija? Inace Barton je braon boje.

Meni Barton 2500 radi na puno opterecenju sa zatvorenim kucistem i sa SPEEZE cooler-om 2600 rpm radi na max 51 stepen.

Meni je oko 50 stepeni na default -u na ABIT NF7-S 2.0 kada se nista ne radi. Inace ne mogu da procitam obrtaje kuler -a koji je na procesoru. Da li neko zna u cemu je problem sa tim?

Inace sto se tice temperature, mislim da je kod mene probem u kucistu. Jer posle nekih sat vremena koriscenja moze da se oseti ugrejanost onog dela kucista gde se nalaze napajanje i procesor. Cim se skine ta strana kucista temperatura padne za 6-7 stepeni.

Artz je napisao(la):
Inace ne mogu da procitam obrtaje kuler -a koji je na procesoru. Da li neko zna u cemu je problem sa tim?
Verovatno je neki sporiji?
Većina ploča ne očitava previše niske obrtaje, instaliraj neki program za monitoring, podesi mu divider za taj ventilator sa (uglavnom) defaultnih 2 na 4 ili više i trebalo bi da radi.

Ne, to ne pomaze. Ocitavam temp. sa MBM. Inace obrtaji se ne vide ni u bios -u. Vide se samo od napajanja.

Artz je napisao(la):
Ne, to ne pomaze. Ocitavam temp. sa MBM. Inace obrtaji se ne vide ni u bios -u. Vide se samo od napajanja.
Koji cooler imas? Koji tower imas? je li cooler dobro nakacen na plocu?

Nazad
Vrh Dno