Šta je novo?

Banke sa najboljom aplikacijom

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poruke
1,467
Poena
350
Zanima me koja je najbolja digitalna banka u Srbiji. Imam racun u Addiko, i nisam prezadovoljan njihovom aplikacijom.
Dobre strane: ima devizni i dinarski racun i konvertovanje sredstava iz jednog u drugi funkcionise dobro. Takodje, placanja su OK (moze QR kod itd).

Medjutim, to su mozda jedine dobre strane. Funkionalnosti van ovih osnovnih ne postoje. Npr. ne moze da se podigne dnevni limit itd, ne mozes da promenis broj telefona itd. I sto je neverovatno, po nekoliko dana treba da se update-uje lista transakcija.

U Holandiji sam koristio ABN Amro - u njihovoj aplikaciji mozes gotovo sve da uradis. U njihovu poslovnicu sam otisao samo jednom da otvorim racun.
Posle toga sve sto mi treba radim preko aplikacije (zato i zatvaraju poslovnice tamo).

Tako da me zanima koja banka kod nas pruza malo vise mogucnosti sto se tice digitalnog bankarstva i da li uopste postoje banke
koje su u tom pogledu naprednije od Addiko (ili su sve na manje/vise slicnom nivou).
 
Mobi banka ima dobru aplikaciju - mozes da palis/gasis limite, menjas dnevni i mesecni limit, menjas broj dozvoljenih transakcija dnevno i mesecno, transakcije su vidljive odmah ili ih bar vidis u delu "na čekanju"...

Ima medjutim i svojih bubica mada ih nisam nesto primetio u poslednje vreme.

Najlepsa stvar je sto imas osnovni racun koji nema odrzavanje (samo blagovremeno procitaj tarifnik jer naplacuju sms obavestenja i sl koja ti inace stignu mejlom svejedno + 50 dinara ako koristis deviznu partiju).
 
Raiffeisen ima 2 aplikacije, moja mBanka i Raipay, uveli su podršku za Apple Pay još 2020. godine i generalno se smatra da brzo uvode novine u mobilnom bankarstvu. Oni su omogućili i otvaranje iRačuna bez posete banci.
Intesa je koliko znam najpopularnija banka kod nas. Od početka ove godine imaju novu aplikaciju koju je pravila ista ekipa koja je radila aplikaciju Privredne banke Zagreb i dosta je obećavala, mada su mišljenja korisnika osamoj aplikaciji podeljena...
 
Meni je u najboljem sećanju ostala aplikacija Komercijalne banke. Jedini minus je bilo što nije bio opcije za devizna plaćanja (meni to konkretno nije trebalo). Sve ostalo je bilo odrađeno odlično, jednostavno i lepo je funkcionisalo. Ne koristim je aktivno već neko vreme, pa ne znam jesu li nešto "unapredili" :)
 
Već mesec dana intenzivno koristim mobilnu aplikaciju Rajfajzen banke i radi kao sat.
Nakon bolnog iskustva sa Banca Intesa, ovo radi začuđujuće dobro, bez greške.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Eurobanka je skroz okay. Nikad nikakvih problema nisam imao, zavrsava sve sto treba. Ono sto mi mnogo sto su ubacili logovanje sa otiskom prsta, kamo srece da je ovo standard za sve aplikacije :)
 
Prema mom iskustvu, Mobi i Raiffeisen ubedljivo najfluidnije, Rai vodi danas u uvodjenju novina u digitalno bankarstvo. Moje iskustvo sa digitalnim IRačunom kod njih je super.
Podešavanja i prilagodjavanje u Mobijevoj apk odlični, u Rai zadovoljavajuće. Unicredit ima odlično odrađen pregled potrošnje u svojoj apk. Sjajne grafikone za prihode/rashode u mesecu, odličnu kategorizaciju troškova i grafikone za te kategorije ( npr namirnice, izlasci, restorani, sport i rekreacija itd). Sve ostalo je prosek ili ispod proseka. OTP-ova apk je blagi užas, NFC plaćanje ne radi za Huawei tel iako imaju dostupnu apk na AppGallery, ApplePay radi odlično. Kao pokušavaju da se prilagode online poslovanju al nešto im slabije ide. Preuzimanjem Societe General i Vojvodjanske su stekli veliku bazu korisnika pa će morati poboljšati i lošu apk i slabo online iskustvo
 
Ne znam za ostale banke, ali ova nasa aplikacija erste banke je tuga u poredjenju sa hrvatskom aplikacijom koju sam koristio poslednje 4 godine...pa cak i pre nego sto je postala George je bila bolja! :(
 
Komercijalna banka (NLB) ima nedopustivu grešku u interfejsu. Nema mogućnosti da se poveća veličina polja za username/password i pravi poteškoće seniorima.
 
Mobi je dosta funkcionalna, iako ne previse brza. Uostalom kao i sajt - na svaku akciju se ceka par sekundi. Ono sto mi se ne dopada je da je prakticno prestao razvoj na "sitnicama koje zivot znace". Ima par UI stvari koje bi bilo lako ispraviti, a pomogle bi.
  • Default vremenski raspon u filterima transakcija je od mesec dana pre danasnjeg datuma (sto je ok) do 12 meseci posle danasnjeg datuma (sto je imbecilno).
  • Ne moze da se paste-uje iznos prilikom placanja jer iznos mora da se unosi ugradjenom secure tastaturom, a ne sistemskom. Ne znam sta je toliko tajno u iznosu...razumem za PIN i podrzavam, ali za iznos...
  • IPS skeniraj je moguce samo slikati uzivo kamerom, ne i iz galerije. Kad mi racunar nije pri ruci, par puta sam slao screnshot uplatnice koja stigne mejlom drugoj osobi da bi sa njenog telefona skenirao IPS...
  • Nije moguce kopirati sopstveni broj racuna da biste ga nekome poslali u poruci
  • Ne razumem podelu na "Plati osobi" i "Plati pravnom licu" kad je opcija placanja na racun zajednicka za oba. Samo korak viska.
Da se razumemo, applikacija je i dalje sjajna (kad radi) u odnosu na druge koje sam probao (Intesa, PŠ, Addiko, pa i nekoliko stranih)
 
Sa Raiffeisen definitivno najmanje glavobolja i dnevni limiti za podizanje sa višenamenskih uređaja (uplatnih/evro bankomata) su relativno visoki. Limite možeš da podešavaš za naloge na dnevnom, odn. nedeljnom nivou. Kartične limite povećavaš jedino u poslovnici, a možda je i call centar opcija ako se za to ne zahteva potpis.
Mobi mi je backup za osnovni račun i tu postoji mogućnost korekcije limita. Funkcija Računi na klik (besplatni trajni nalozi) je takođe korisna. Za primarnu banku ne preporučujem, budući da se periodično dešavaju propusti.
NLB koristim samo da povučem pare sa PayPal-a na karticu, ali na eksterne naloge i to više ne računam, budući da nisam mogao da ih šaljem tokom i nakon integracije. Čak nisu ni uplatu na nedavno postavljenom bankomatu omogućili.
Kod ostalih su mahom bazirani na Asseco 24x7 web/mobilnoj aplikaciji koja je štura i bez dodatnih mogućnosti, Halcom je možda za nijansu bolji (Erste, Poštanska Homebanking), ali Saga/New frontier je moj favorit (iako kod AIK-a nisam zadovoljan njegovom implementacijom, za razliku od Raiffeisen-a). Ima tu i drugih faktora poput nenajavljenih nedostupnosti poput mts i slično.
 
Kao korisnik iRačuna povremeno i Intese primarno, mogu da kažem da sam se navikao na intezu. Međutim, raiff aplikacija je dosta dobra i nije zaštucala ni jednom otkako je koristim.
Međutim, imajući u vidu da nisi korisnik Inteze i da ti je ovo prvi susret - moja preporuka ide za intezu, jer su uspešno na starim korisnicima uradili betu i ispravili sve što je bilo bolno do sada.
Ogromna je banka, umeju da smaraju sa birokratijama i nesposobnim ljudima u ekspoziturama, ali mi se čini da je to generalni problem sa bankama.
 
Nazad
Vrh Dno