Šta je novo?

Balkanska ADSL prevara?

• Začetnik teme Začetnik teme wiz011
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
silverglider je napisao(la):
Nije ni na zapadu ovakva cena i kvalitet adsl-a postignuta u prvih par meseci; spustite se na zemlju malo.
S tom razlikom što je u vreme kad je počela da se pojavljuje na Zapadu to bila tehnologija u razvoju (da ne kažem u povoju), u vreme kad je počela da se pojaljuje u Srbiji to je tehnologija u svojoj punoj zrelosti.

To što kažeš je isto kao kad bi se u Srbiji prodavali samo automobili koji idu 15 km/h i pale se kurblom (i to prodavali znatno skuplje od aktuelnog modela Ferarija na Zapadu), neko rekao koju kritičku reč o tome a dobio odgovor poput: "Pa šta hoćete, nisu ni na Zapadu automobili odmah imali elektropokretač ni išli 200 km/h".

Koliko neko dobro trči procenjuje se u odnosu na vrednost aktuelnog svetskog rekorda, a ne na vreme koje postiže ćopavko iz susedstva. Sve ostalo je demagogija i prodavanje "nečega za nešto".

Poslednja izmena:
Septimus je napisao(la):
Nisi razumeo. Kad ne uplatish internet za sledeci mesec, tvoj modem se automatski 'skida' sa mreze... Posle te zovu i pitaju da li si josh uvek zainteresovan za internet, ako nisi --> vrati modem, ako jesi --> uplati za sledeci mesec. Bez placanja onoga shto nisi potroshio.

Jos nesto da dodam na ovu temu...

Po ugovoru imas rok od 30 dana za sledecu uplatu. Dakle kada si odsutan ili nemas para mozes da kuliras 29 dana i 30og dana da uplatis 150mb za 300 dinara i sa tih 300 kinti kupujes jos mesec dana fore.

wiz011 je napisao(la):
S tom razlikom što je u vreme kad je počela da se pojavljuje na Zapadu to bila tehnologija u razvoju (da ne kažem u povoju), u vreme kad je počela da se pojaljuje u Srbiji to je tehnologija u svojoj punoj zrelosti.

To što kažeš je isto kao kad bi se u Srbiji prodavali samo automobili koji idu 15 km/h i pale se kurblom (i to prodavali znatno skuplje od aktuelnog modela Ferarija na Zapadu), neko rekao koju kritičku reč o tome a dobio odgovor poput: "Pa šta hoćete, nisu ni na Zapadu automobili odmah imali elektropokretač ni išli 200 km/h".

Koliko neko dobro trči procenjuje se u odnosu na vrednost aktuelnog svetskog rekorda, a ne na vreme koje postiže ćopavko iz susedstva. Sve ostalo je demagogija i prodavanje "nečega za nešto".

To sto ti poredis je prosto vadjenje iz konteksta. ADSL je sada zrela tehnologija, ali napolju su ulozili silne milijarde u podlogu za tu tehnologiju - kod nas ne. I ta podloga se i dalje placa, pa telefonski racun (zajedno sa adsl pretplatom i flatom) kosta ~90-100 eura, kod nas ne. Tako da je ona zrela, ali za one tamo preko - za lokalne provajdere telefonije i interneta, adsl je jos uvek u povoju. Dovedi ti ta kola koja tamo po autoputu idu 200km/h i poteraj ih kod nas po poljanchetu, pa da vidimo je li 'zreo' (a kostace isto, jer nije pravljen za poljanche - osim traktora koji ionako odgovaraju opisu).
Doci ce i kod nas sve na svoje mesto, samo ne preko noci.

Salko Dinamitas je napisao(la):
Jos nesto da dodam na ovu temu...

Po ugovoru imas rok od 30 dana za sledecu uplatu. Dakle kada si odsutan ili nemas para mozes da kuliras 29 dana i 30og dana da uplatis 150mb za 300 dinara i sa tih 300 kinti kupujes jos mesec dana fore.
Izvini kod kog provajdera?Kod sezama poslednji put kada sam pitao,a to je pre mesec dana, rekli su mi da moram da uplacujem svakog meseca a da mi pretplata ide od 4.-tog u mesecu pa i ako uplatim 15.-tog na primer!?
Rok za placanje je bio 15 dana,e sad mozda su to olabavili ali cisto sumnjam!

To sto ti poredis je prosto vadjenje iz konteksta.
Ne, upravo ti stvari vadiš iz konteksta! A kontekst je da imamo jednog monopilistu (Telekom) koji koristi svoj monopol da bi radio to što radi. Stvar viđena nekad i na tom Zapadu.

A to kako obrazlažeš da je ADSL kod nas zaista u povoju, na taj isti način bi mogao da pravdaš i onaj automobil koji se pali kurblom.

Priča sa poljančetom i traktorom je, izvini, debilna. Vidim da živiš u Nemačkoj... Jel' tamo, možda, nema poljana? Jel' možda ta kola koja idu 200 km tamo mogu da idu po poljančetu dočim su naše poljane nekako specijalne pa po njima ne mogu? Ja nešto nisam primetio da u Beogradu ljudi masovno voze traktore. A ti?

Ajde malo da vam olakšam ''muke'', i ovde u Hungariji je dominantan lokalni telekom koji je takav pohlepni monopolista da vi to ni ne možete da zamislite. Ma koliko vam to možda zvučalo smešno, oni likovi iz Telekoma Srbije su dobrodušni naivci za ove Madžarske. Sve ovo ipak treba posmatrati tako da je HU članica EU a tu su ipak neka malo drugačija pravila igre. Primera radi mesečno plaćam ~14€ samo zato što imam telefonski priključak, svaki poziv se plaća po određenim paprenim inpulsnim tarifama + određeni novčani iznos za svaki poziv. 🙁 U šali kažem da je telefoniranje ovde sport za bogate. Čini mi se da je Hungarija u odnosu na ostale zemlje EU po ovom pitanju žešći kanal. BTW nemam primedbe na kvalitet ADSL-a ali mi je cena mnogo jaka, mada vidim da se i po tom pitanju situacija polako menja na bolje.

Nego, mene jako žalosti što su nadležni u Telekomu odredili samo 30 ADSL priključaka za Pančevo. 🙁 🙁 🙁

wiz011 je napisao(la):
Ne, upravo ti stvari vadiš iz konteksta! A kontekst je da imamo jednog monopilistu (Telekom) koji koristi svoj monopol da bi radio to što radi. Stvar viđena nekad i na tom Zapadu.

A to kako obrazlažeš da je ADSL kod nas zaista u povoju, na taj isti način bi mogao da pravdaš i onaj automobil koji se pali kurblom.

Priča sa poljančetom i traktorom je, izvini, debilna. Vidim da živiš u Nemačkoj... Jel' tamo, možda, nema poljana? Jel' možda ta kola koja idu 200 km tamo mogu da idu po poljančetu dočim su naše poljane nekako specijalne pa po njima ne mogu? Ja nešto nisam primetio da u Beogradu ljudi masovno voze traktore. A ti?

Jao, daj ne lupaj. Nisi primetio da ljudi masovno voze traktore po Beogradu? Ja jestam - traktorce po poljani predstavlja obican modemski pristup preko svih ovih PCM uredjaja i veza sa dvojnicima. Brza kola na autoputu je trebalo da predstavlja brz pristup internetu na razvijenoj infrastrukturi. Neverovatno da se upustas dalje u raspravu, a da nisi mogao da uhvatis tako banalnu paralelu.
Nova tehnologija zahteva infrastrukturu koja mnogo kosta. Kada se taj uslov zadovolji, dalju cenu spusta masovnost korisnika te usluge. U Srbiji trenutno nisu zadovoljeni ni jedan od ova dva uslova.
BTW, u toj Nemackoj je do prosle godine svapski Telekom takodje bio monopolista i drao je. Ali je i ulagano u veze, centrale i ostalo. Da bi bio jos veci monopolista, prodao sto vise paketa i uzeo opet vise para.

Somilic je napisao(la):
Izvini kod kog provajdera?Kod sezama poslednji put kada sam pitao,a to je pre mesec dana, rekli su mi da moram da uplacujem svakog meseca a da mi pretplata ide od 4.-tog u mesecu pa i ako uplatim 15.-tog na primer!?
Rok za placanje je bio 15 dana,e sad mozda su to olabavili ali cisto sumnjam!

Nisi me razumeo, to se odnosi na kabl, SBB. 🙂

Vidim iz ovog a i drugih tredova da wiz011 ima poprilicno pogresnu predstavu o funkcionisanju drustva/usluga/telekomunikacija na zapadu (EU). Kada bih samo napisao kako Belgacom (drzavni telekom Belgije) bukvalno pljacka korisnike putem kojekakvih stavki u racunu, svi bi ste se odvalili od smeha! Telefon-fiksni, adsl plus pretplate, takse i jos kojekakvi doprinosi jednostavno otkidaju. Npr. zakasnim jedan dan sa placanjem racuna i odma stize opomena koju tarifiraju 7 evra, sto je 13min razgovora sa Srbijom radi poredjenja. ADSL jeste svakome dostupan (fizicki) ali ljudi ovde dobro vazu svaki evro kad uzimaju pretplatnicke pakete. Konkurencija postoji ali je jos u "opoziciji" i jaka sa cenama. Belgacom je mnogo ulozio i sada naplacuje debelo sve, sa masnim profitom jer im se moze, prosto rade sve ono sto bi i drugi na njihovom mestu uradili. Takodje znaju da takva situacija nece potrajati vecno pa "maskiraju" svoju skupocu kojekakvim popustima i pogodnostima, koje kad ogolis u sustini stvari stavljaju na isto.
Get real people.

Papss je napisao(la):
Cekaj, cekaj... nisi mi jasan... kako to mislis, jednostavno ne uplatim? Pa nece oni da mi oproste taj jedan mesec koji eventualno nisam platio. Kao sto si rekao, za 3 meseca ce da me pitaju da li hocu da platim......

256K je 32kb/sec, otkud 60kb/sec ? U svakom slucaju se slazem, ne znam kako funkcionise ADSL ali ja na 128K uglavnom imam blizu 16kb/sec mada se desava da padne....

Da, u pravu si, na 256kbps teoretksi max. DL je 32KB/s, pomesao sam 512k linkom :d

Anyway, istekne ti paket i ti jednostavno ne uplatis npr. mesec dana, posle dodjes i uplatis i niko ti ni rec ne kaze. Evo ja sam, kad mi je istekao poslednji paket, bio bez neta 2 nedelje, nisam stizao da odem i uplatim a nisam imao ni potrebu, imam net na poslu. Mislis da mi je iko rec rekao? Jedan od razlog sto cu ostati na kablu, i kad budem imao mogucnost za ADSL (kazu uskoro...)

Heinz je napisao(la):
Gde si to čuo? To će pre da važi za kabl nego za ADSL

Video sam na 2 mesta kako radi ADSL. Na jednom mestu 512k, max DL odakle god da pokusas da skidas 45 do 50KB u sekundi, ni KB preko.
Na drugom mestu, 768k, DL najvise sto je isao je bilo 85KB u sekundi
Da ne spominjem par ljudi sa ovog foruma koji su uzeli 256k, a zale se da im DL ide u proseku 22-23KB/s, u najboljem slucaju 27KB.

SBB je po tom pitanju, ipak malo korektniji. Nisu ni oni savrseni, ali ipak...

Poslednja izmena:
Bar da bude neshto...

Ja zivim u provinciji gde je bog reko laku notj, nemam uslova ni za kabl, ni za wireless. Jedina shansa za broadband mi je adsl, podneo bih i cenu (sa suzama u ochima dodushe, ali sacrifice must be made). Samo kad bi ovi stinkovi iz telekoma obezbedili "tehnicke mogutjnosti".

Boze mora da sam puko kad prizeljkujem da me pljackaju 😀

Kako uskoro i ja treba da se prikačim na ADSL imam pravo da uletim u ovu diskusiju 🙂 . Uzeću flat 256Kb, ali me iritira pretpostavka da neće biti slabljenja u protoku jer mala je verovatnoća da će svi koji su na istom linku istovremeno nešto skidati. Pa ja prvi neću da se skidam sa mreže (i do nedavno sam davio bivšeg dvojnika). Obožavam da isprobavam programe, pa mislim da će oni koji budu samnom na istom linku obrati bostan. 😀. Zato razmišljam da li je bolje uzeti 512Kb ograničenog utroška po istoj ceni flata 256Kb (gde će ljudi paziti koliko troše pa je stim i opterećenje linka manje). ADSL je tek u začetku kod nas, ako se broj linkova ne bude adekvatno povećavao, plašim se da ćemo se uželeti dial-up-a. 😀
Što se cene tiče, mislim da nije previsoka. Kada saberem impulse i vreme koje sam nemilice trošio, dođe mi na isto.

Dabre, samo sisaj link 🙂 jer koliko vidim svi to rade, a niko se još ne žali.

Dabar je napisao(la):
Zato razmišljam da li je bolje uzeti 512Kb ograničenog utroška po istoj ceni flata 256Kb (gde će ljudi paziti koliko troše pa je stim i opterećenje linka manje).

Mislis na onu verziju kod Sezama gde 512/128 ; 1500+1500MB kosta 2000 dinara?

Ako mislimo na isto nemoj da si blesav pa da to uplatis! Meni je dnevni protok na kablu preko 2000MB (256k). Obzirom da si sigurno zeljan raznoraznih download-a, surfa i cega sve ne, ovo je bedna kvota koju ces bukvalno ispucati za 24h. To bi ti mozda bila dobra varijanta posle par meseci mada ni tada...Kada vec placas 2000 onda uzmi lagano, siroko i opusteno a ne da posle 10 dana nakacinjes stari modem zato sto ti je ostalo jos 300mb protoka na ADSL-u. Bolje 64k flat nego 1MB sa 1000mb.
:d

Salko Dinamitas je napisao(la):
Mislis na onu verziju kod Sezama gde 512/128 ; 1500+1500MB kosta 2000 dinara?

Ako mislimo na isto nemoj da si blesav pa da to uplatis! Meni je dnevni protok na kablu preko 2000MB (256k). Obzirom da si sigurno zeljan raznoraznih download-a, surfa i cega sve ne, ovo je bedna kvota koju ces bukvalno ispucati za 24h. To bi ti mozda bila dobra varijanta posle par meseci mada ni tada...Kada vec placas 2000 onda uzmi lagano, siroko i opusteno a ne da posle 10 dana nakacinjes stari modem zato sto ti je ostalo jos 300mb protoka na ADSL-u. Bolje 64k flat nego 1MB sa 1000mb.
:d
Zato sam se i odlučio za 256Kb, jer mi se internet zavukao pod vene i tih 1500Mb ima da izedem na jedno popodne. 🙂 Ono što sam napisao važi kao razmišljanje šta će biti kada se uskoro pola Beograda prikači na ADSL. Ima da vadimo dial-up modeme iz sanduka ako Telekom ne proširi linkove.

Marti Misterija je napisao(la):
Vidim iz ovog a i drugih tredova da wiz011 ima poprilicno pogresnu predstavu o funkcionisanju drustva/usluga/telekomunikacija na zapadu (EU).
Imao ja pogrešnu ili ispravnu predstavu, ta se predstava zasniva na konkretnim ciframa koje iznosite vi koji tamo živite. U ovom threadu ni ti ni silverglider niste pak izneli nikakve cifre, koje se tiču ADSL-a, kojima bi ilustrovali "pogrešnost" te moje predstave.

Veliki broj ljudi koji žive na Zapadu je, i ovde i na Elitesecurity forumu, izneo niz podataka o znatno povoljnijim cenama ADSL-a na Zapadu i nisam primetio da si npr. ti na te podatke reagovao kao na netačne.

Recicu da me adsl kosta 55e mescno sa 15gb saobracaja (ul i dl zajedno) pa ti sad vidi sta i kako, na sve ovo dodas porez od 21% + jos neke gluposti ti oni nabace u racun...
Ispadne oko 80e mesecno. Jeftino!? Nije naravno, ni za belgijske prilike!

Nije jeftino, slažem se. Svi ovakvi konkretni prilozi su korisni za većinu nas. Ali evo tu negde imaš priču onog kolege koji za 20 i nešto evra ima veoma brz flat ADSL+free telefon+100 TV kanala.

Ovde u HUngariji trenutno plaćam mesečno ~40€ za flat 512/128 Kbps. Mada trenutno ima ponuda isti paket ali za manje kinte a u decembru kada meni ističe ugovor biće možda ~20€ per mesec.

Cene su slicne kao u Madjarskoj. Kod nas je kabl 512/256 €47. Problem je jedino u tome sto je tih €47 cetvrtina prosecne plate. :-devil-:

wiz011 je napisao(la):
Imao ja pogrešnu ili ispravnu predstavu, ta se predstava zasniva na konkretnim ciframa koje iznosite vi koji tamo živite. U ovom threadu ni ti ni silverglider niste pak izneli nikakve cifre, koje se tiču ADSL-a, kojima bi ilustrovali "pogrešnost" te moje predstave.

Veliki broj ljudi koji žive na Zapadu je, i ovde i na Elitesecurity forumu, izneo niz podataka o znatno povoljnijim cenama ADSL-a na Zapadu i nisam primetio da si npr. ti na te podatke reagovao kao na netačne.

Prva stvar nije bila cak ni u ceni. Do neke 2003 je u Nemackoj bilo uglavnom narucis, potpises ugovor za dsl i ako ga dobijes za 6 meseci - na konju si. Zvuci poznato kao sa ovim 'tehnickim uslovima'? I mogao si da im prdnes pod prozor dok se Deutsche Telekom ne seti da i kod tebe to uvede. I dan danas ima na sajtovima provajdera opcija da uneses adresu da bi video da li moze kod tebe. Bez obzira sto je to vec debelo zrela tehnologija.

U Svabiji struktura telefonskog racuna izgleda (otprilike ovako): 15€ za ISDN prikljucak, 20€ adsl prikljucak (kod tog telekoma) i tek sad na sve to ide ta cena adsl provajdinga (koji ne mora da bude kod telekoma) o kojoj svi pricaju 10-30€ u zavisnosti kakav paket uzmes. I to sve bez dela koji otpada na telefoniranje. Pa na sve zajedno jos 16% poreza i racun ispadne 80-100€. I to je cena sa vrlo vrlo malo telefoniranja.

Prva stvar nije bila cak ni u ceni. Do neke 2003 je u Nemackoj bilo uglavnom narucis, potpises ugovor za dsl i ako ga dobijes za 6 meseci - na konju si. Zvuci poznato kao sa ovim 'tehnickim uslovima'? I mogao si da im prdnes pod prozor dok se Deutsche Telekom ne seti da i kod tebe to uvede. I dan danas ima na sajtovima provajdera opcija da uneses adresu da bi video da li moze kod tebe. Bez obzira sto je to vec debelo zrela tehnologija.
2003. u nemackoj = 2005. u srbiji
meni ovo u opste ne zvuci tako lose :trust:

kakva je situacija bila u 2004.? :d
mislim da ce i kod nas sve da ide istim tempom,
pa da vidimo okvirno gde cemo biti za godinu dana 🙂
zanima me i za ostale zemlje kako se kretala ponuda i usluga od pojavljuvanja ADSL-a?

Stvar je u tome sto je drzava ukinula telekomov monopol prosle godine (mozda i pretprosle) i pojavile su se i druge firme koje nude tu vrstu usluge. Do tada si bio cak i prisiljen na izbor provajdera; tj. ako uzmes dsl vezu kod telekoma, moras da uzmes provajding kod njihove cerke, tj. T-Onlinea. I sise nisu davali tek tako flat; za (tada) normalne brzine do 1,5Mbps nisi smeo da imas kuci router i vise racunara i takve gluposti. Pravi flat bez ikakvih ogranicenja si sigurno iz prve mogao kod njih da dobijes jedino ako si firma.

Ove druge firme koje nude sad prikljucke su takodje u toj fazi sa ogranicenim resursima. U nekim regionima ces dobiti za nedelju-dve, a u nekim narucis u novembru, a dobijes u aprilu. Ne racunajuci cenu prikljucka, provajding se krece u rangu od 9,99 do 34,99 ojra (sve zavisi od paketa koji uzmes; ogranicenje na vreme, na volumen, flexi, bez ogranicenja, itd). Ali - cena nije problem, problem je infrastruktura (negde).

Stvar je u tome sto je drzava ukinula telekomov monopol prosle godine (mozda i pretprosle) i pojavile su se i druge firme koje nude tu vrstu usluge. Do tada si bio cak i prisiljen na izbor provajdera; tj. ako uzmes dsl vezu kod telekoma, moras da uzmes provajding kod njihove cerke, tj. T-Onlinea. I sise nisu davali tek tako flat; za (tada) normalne brzine do 1,5Mbps nisi smeo da imas kuci router i vise racunara i takve gluposti. Pravi flat bez ikakvih ogranicenja si sigurno iz prve mogao kod njih da dobijes jedino ako si firma.

Ove druge firme koje nude sad prikljucke su takodje u toj fazi sa ogranicenim resursima. U nekim regionima ces dobiti za nedelju-dve, a u nekim narucis u novembru, a dobijes u aprilu. Ne racunajuci cenu prikljucka, provajding se krece u rangu od 9,99 do 34,99 ojra (sve zavisi od paketa koji uzmes; ogranicenje na vreme, na volumen, flexi, bez ogranicenja, itd). Ali - cena nije problem, problem je infrastruktura (negde).
pa ako je tako u nemackoj onda je sasvim normalno da je kod nas ovako kako je sad. znaci bice dobro tek kad telekom izgubi monopol i kad se izgradi infrastruktura, a dotle kako se ko snadje....

Sta je u Nemackoj 100 eura, a sta u Srbiji?
Koliko sam cuo u NS su sve digitalne centrale (koje su postavljene) bez mogucnosti ugradnje modula za ADSL. Neko u Telekomu je predvideo tu mogucnost.

illidan je napisao(la):
Koliko sam cuo u NS su sve digitalne centrale (koje su postavljene) bez mogucnosti ugradnje modula za ADSL. Neko u Telekomu je predvideo tu mogucnost.
mislim da si to cuo od nekog kome je hobi kao i mnogima da pljuje po telekomu.

Nazad
Vrh Dno