Šta je novo?

bad sectori i formiranje particija

zoksula

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.04.2004
Poena
319
hard je maxtor 20gb.
Nasao sam u hdd regeneratoru da imam 12000 bad sectora od 3,5-tog
do 7.5-tog gb na hard disku.
Kada je odradio posao prvi put kao sve ih je popravio ali kada
sam krenuo drugi put onda sam dobio da ima 3000 bad sectora
(i naravno sve ih je popravio).
Tako sam na kraju dosao do 30 bad sectora i cini mi se da se dalje sve sporije
smanjuje.

Sada sam napravio napravio tri particije
1)0-2 gb
2)2-10 gb
3)10-20 gb

Naravno posle sam obrisao drugu(U partition magic-u-da se ne vidi iz windowsa)

pitanja:
1)Kako to da hdd regenerator prijavi da je sve sredio a ustvari nije
2)Ako hdd ima 16 glava sta mislite da li je ovo pametan nacin
za pravljenje particija.
3)Koje su sanse da se bad-aci ne sire dalje i da mi disk traje jos bar godinu

Disk je poceo da se kruni. Mislim da je zreo da bude kao setajuci, kad odes do ortaka po filmove ili muziku. Provuci ga kroz speedfan ili hddlife, koji ce ti javiti koliki mu je health i performance status.

e moze da se sredi probaj sa mhdd ako nece onda donesi ja cu da to sredim.
Da se kruni pa nije to kukuruz.
Nikola

A da probas sa low level formatom?!

Moze da proba sa MHDD-om, ali ako ne prodje FASTERASE moze da se opet sredi, ali pitanje je koliko ce takav hdd dugo raditi kako treba.

A da probas powermax ? Mozda moze da pomogne. Ima neki low level format

Pc3000

duksa88 je napisao(la):
moze da radi bolje nego sto je radio ali sa pc3000.

Imam PC300 kao image file. Kada narezem na CD i pokusam boot-ovati prijavljuje mi da mi je nedostupan High Memory Array ili slicno. Takodje, uopste nemogu pristupiti drive-ovima. U cemu je problem?

Poslednja izmena:
sada skidam te programe i probacu.

Nego neka mi neko kaze,da li ce se bad sectori siriti ako je disk ovako particionisan.

dal` ce se siriti pitanje je, mozda i nece.
Prvo odradi powermax, uostalom to je maxtorov softver za maxtorov hardver, ako on zavrsi "low level" formatiranje onda ima sanse da pozivi prilicno - maxtor decidirano pise da je uspesan prolaz pri takvom formatiranju pouzdana indicija da hd moze da bude ok. Ipak, stvari ne treba uzimati zdravo za gotovo, pa ako prezivi i naknadno maltretiranje (npr. visednevni konstantan rad pri 90% popunjenosti [ pustis mu neke hd testove]) onda bi mogao da budes relativno siguran.

Ja sam imao problem sa DM8 40 Gb, posle
nekih artificija sa disk druidom, pojavili su se
bad sector-i, sve je govorilo da je disk ostecen,
osim powermax-a. Uradio sam low level format,
i taj disk i danas lepo radi i savrseno je ispravan.
Takodje sam imao prilike da se poigram sa matorim
IBM-om (ne secam se konkretno modela), koga su
svi otpisali zbog bad sector-a, a ispostavilo se, da
je posle erase-a sa dft-om, disk vracen u prvobitno
stanje (ispravno), bez i jednog loseg sektora. Samo
softverski alati koje preporucuje proizvodjac mogu
sa visokim stepenom sigurnosti da "posvedoce" o
ispravnosti diska, tako da, nade ima.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Imam PC300 kao image file. Kada narezem na CD i pokusam boot-ovati prijavljuje mi da mi je nedostupan High Memory Array ili slicno. Takodje, uopste nemogu pristupiti drive-ovima. U cemu je problem?
mozda zato sto pc3000 nije samo softver ;)

pc3000

Panos je napisao(la):
mozda zato sto pc3000 nije samo softver ;)

pc3000

Nije me mrzelo da pregledam na Google-u, nego nisam bio preterano ni zainteresovan. Vidim diskusiju, pa cisto da pitam. Hvala za link.

duksa88 e moze da se sredi probaj sa mhdd ako nece onda donesi ja cu da to sredim.
Da se kruni pa nije to kukuruz.
Nikola

hehehe kukuruz

hm bed sektori su fizichka oshtetjenja na plochi diska tako da ne mogu da se poprave koliko ja znam ima par programa koji "pomeraju" pochetak klastera na disku i na taj nachin maskiraju bad sektore. Setjam se kad je chp utopio jedan tako odradjeni disk al to je neka druga pricha. U svakom sluchaju taj disk vishe nije za pametno koristjenje jer malo malo ima da ti hopne po neki bad sector gde ne treba.Dzaba se ti trudio da ga zakrpish nije to opastika pa kad pukne malo upaljachem i skoro ko nova. :type:

Koliko, otprilike, traje Low level format (PowerMax) za 40G HDD (Maxtor)?

Mislim da nemam potrebe da otvara, novi topic ,nego cu se prikljuciti ovoome.Ja odnedavno imam problema sa hard diskom u lap topu.Rijec je o toshiba hard disku od 40 GB.Prije desetak dan a ,je poceo da se zaglupljuje,sporo otvara programe,nekad treba po nekoliko minuta da se podigne sistem.Provjerio sam disk sa windosowim programom ,ali mi on nije prijavio nikakvo ostecenje na disku.Reinstalirao sam sistem(sa legalnim softverom-xp home) ,ali se situacija nije popravila.Skinuo sam hdd regenerator ,i provjerio disk.HHD reg. mi je nasao samo jedan bed sektor,ali to je trial verzija programa koja provjerava samo do prvog bed sektora.E da,disk mi je stalno defragmentiran iako sam pokrenu naprijmjer defragmentaciju prije par sati.Sta da radim ,koje softver da koristim da porvjerim hdd.Nemam flopy ,samo cd, pa pojedine programe i ne mogu da koristim.

to3a je napisao(la):
hehehe kukuruz

hm bed sektori su fizichka oshtetjenja na plochi diska tako da ne mogu da se poprave koliko ja znam ima par programa koji "pomeraju" pochetak klastera na disku i na taj nachin maskiraju bad sektore. Setjam se kad je chp utopio jedan tako odradjeni disk al to je neka druga pricha. U svakom sluchaju taj disk vishe nije za pametno koristjenje jer malo malo ima da ti hopne po neki bad sector gde ne treba.Dzaba se ti trudio da ga zakrpish nije to opastika pa kad pukne malo upaljachem i skoro ko nova. :type:
nisi u pravu, al imas pravo na to.
Nikola

zoksula je napisao(la):
sada skidam te programe i probacu.

Nego neka mi neko kaze,da li ce se bad sectori siriti ako je disk ovako particionisan.

particioniranje je odvajanje prostora koji imaju svaki svoju FAT/NTFS tabelu... Ako su fizicki bad sectori onda ti particioniranje nece pomoci, a ako nisu, kao sto mi se cini da nisu, trebalo bi da pomogne tj da pravljenje bad sectora ogranici na particiju...

u principu low lever format bi trebao da pomogne ;)

Moze li powermax da uradi Low level format samo jedne paricije na kojoj postoje bad sectori ili mora ceo disk?

milos308 je napisao(la):
Moze li powermax da uradi Low level format samo jedne paricije na kojoj postoje bad sectori ili mora ceo disk?
Postoje dve opcije, da se samo "prepišu" početni delovi diska (na kojima su particione tabele itd) ili ceo disk. Ali u oba slučaja ne može da se radi samo sa jednom particijom.

Inače, nije reč o low level formatu, kod modernih diskova to se radi samo u fabrici. Ovo je "samo" zero fill, dakle po disku se ispišu nule, tj. potpuno se izbriše. No, ipak, ova operacija se bitno razlikuje od upisivanja nečega na disk iz OS-a, jer se piše i po delovima diska koji su ili nedostupni iz OS-a ili se na njima iz OS-a samo mogu pisati određene informacije ali ne i brisati.

Ljudi nemojte predpostavljati, vec lepo pitajte Duksu (doktor za diskove) i on ce vam odgovoriti, ako nije poslovna tajna u pitanju. Malo je nadzak pa mora lepo sa njime. :wave:
Sto se tice bad sektora moze da ih ima i novi disk, ali se oni obeleze i onda se ne koriste u radu. Svaki HDD ima nesto rezerve i odredjenim programima se mogu novonastali BS obeleziti da budu "neaktivni", a aktivirati rezervu i tako dobijate ponovo HDD bez BS.

Poslednja izmena:
Gedza je napisao(la):
Svaki HDD ima nesto rezerve i odredjenim programima se mogu novonastali BS obeleziti da budu "neaktivni", a aktivirati rezervu i tako dobijate ponovo HDD bez BS.

koji su to programi?

Da li je moguce nekako skloniti bad sectore samo sa jedne particije, a da na ostalima na kojima nema BS ostanu podatci?

Sve sto spada u domen ozbiljnih zahvata na HDDovima radi se sa programima koji se placaju debelo i spadaju u domen poslovnih tajni, a i namenjeni su ljudima koji se profesionalno bave sa time. Imate brdo polu-profi alatki po netu kojima mozete da se igrate i pokusate da otklonite odredjene probleme, a ako to ne uspete obratite se ljudima koji se profesionalno time bave.
Inace da ne bude zabune i ja kada neidjem na probleme koje ne mogu da resim (vezano za HDD), odlazim kod takvih ljudi (Duksa).

da ne otvaram nmovi topic.. Zasto MHDD nece da mi pronadje Maxtora 40GB?! 6L040J2 je model.

mozda je crko a mozda ti ja na primary master a mozda ti nije master a mozda ti nije mhdd....

duksa88 je napisao(la):
mozda je crko a mozda ti ja na primary master a mozda ti nije master a mozda ti nije mhdd....

Disk je 6L040J2. Stavljen je na Primary Slave. Pored njega su jos u kompu:

Primary Master: Maxtor 80 GB 6Y080L0
Secondary Master: LO DVDRW
Secondary Slave: Maxtor 80 GB 6Y080L0

MHDD nece da ga prepozna.. Probao sam da iskljucim sve uredjaje i samo njega da ostavim i opet nece.. Prepoznaje drugog maxtora bez problema.

Vrh Dno