Šta je novo?

Hardver B450 ili B550

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

gulijator

Cenjen
Učlanjen(a)
16.11.2012
Poena
180
Zdravo ekipa,
Imam muku oko izbora AM4 ploče.
Menjam je iz razloga jer moja a320m ne može da izvuče brzinu memorije nove koju sam uzeo, nadao sam se da će moći ali odbija "gospođica", pa memorija umesto na 3200mhz radi na 2667mhz. Pa mi žao da svira prazan prostor.
Drugi razlog je ideja da se za mesec, dva, tri uzme i neki nvme m2 ssd. Znam da nema neke razlike u brzinama u realnom radu u odnosu na običan SSD koji imam pa to nije prioritet.
Komp se koristi za malo multimedije, i par puta nedeljno gejminga, CSGO partijam pa je vajda taj ram da radi na max, znam da bi bilo benefita, jer brat ima isti proc, memoriju na 3200 i slabiju grafu i ima osetno uredniji fps...
E sad, procesor je Ryzen 5 3600.
Ne verujem da cu uzimati seriju 5xxx, možda tek uzmem seriju 7, i to tek kad izađu još 2 generacije što je brat bratu 2 godine...
Da ne bih menjao kućište i ulazio u taj trošak, ploča je potrebno da bude M(micro) formata.

Važan je položaj PCIe 1x, mora biti iznad GPU ili 2 slota nize od GPU jer koristim Xonar DGX zvučnu, a GPU je dualslot.

Izbor polovnih je nepostojeći skoro, a i kada ima, traže cenu koliko koštaju nove kod mađara.

Razmišljao sam o b550m i b450m, pošto će ploča služiti samo za ovaj procesor, pa će se posle verovatno menjati platforma ne vidim svrhu dati veliki novac za b550, te me više vuče ka b450 radi uštede.

Budžet je oko 50-55e kod Mađara za B450M. Dok bi budžet za B550 bio nekih do 70evra ako uopšte ima smisla.
Uži izbor je:
GIGABYTE B450M S2H V2 - 50ak evra
MSI B450M Pro-M2 Max - 55evra

Pitanje1: koja od ove dve je bolja? Ili neka treća koju nisam možda nikad ni video :D

Pitanje 2: Vredi li dati 63 evra za ASROCK B450M Pro4-F, kakav je Asrock uopšte po pitanju pouzdanosti i da li je probirljiv oko memorija?!?! Mada vidim nude na KP i za 53evra(moram proveriti stvarne cene ipak). Ako uspem da je iskopam za do 55evra da li je bolja od ove 2 gore?

Ako dajem 63evra za neku(koja god to bila) b450m tu već ulazimo u cenu b550m asusa najosnovnijeg, pa se postavlja pitanje sledeće.

Pitanje 3: Da li je bolje uzeti osnovnog b550m asusa ili malo nabudženijeg asrocka? Taj Asus bi bio ASUS PRIME B550m-k za nekih 67-70evra.

Na kraju mislim da je bitno da naglasim da neću klokovati procesor, nisam nešto u fazonu za to, pa mislim da VRM nije toliko bitan, ako sam u pravu.

Što se tiče PCI-e gen4 za GPU, mislim da mi to neće trebati dugo za igre koje ja igram, čak i da promenim na neku 6600 za godinu dve opet će i na gen3 da isporučuje slične performanse, jel da?

Hvala još jednom ako je neko imao strpljenja da pročita i još više hvala ko mi uspe pomoći napraviti pravi izbor :)

PCIe 4 radi samo preko procesora iz serije 5000 (samo onih koji imaju PCIe 4) i to na B550/X570 (možda i na B450, ali mislim da je to moguće na X470)
pošto ne menjaš CPU, a tražiš B450/B550, to tebi nije od značaja

Ryzen 5 3600 podržava PCIe gen 4.

B550 ploče su daleko kvalitetnije izrađene od B450. Imam B450 Tomahawk Max i ASUS B550M TUF Wifi. Druga je mnogo bolja ploča u svakom smislu.

B550 ploče su daleko kvalitetnije izrađene od B450. Imam B450 Tomahawk Max i ASUS B550M TUF Wifi. Druga je mnogo bolja ploča u svakom smislu.

Pa ako npr bira izmedju B450 Tomahawk i B550 Tomahawk svakako neka uzme B550 verziju....

Ali ne može da se tek tako klasifikuje "B550 ploče su daleko kvalitetnije od B450 ploča"....to sve zavisi od modela,proizvodjača itd......npr ta B450 Tomahawk ploča je daleko kvalitetnija od nekih najeftinijih buđet B550 ploča....

A nažalost taj neki bolji segment tomahavkova, mortara i ostalo nije u razmatranju zbog cena. Vidite da pišem samo oko ovim okraćenim gospođama pločama.
Ono što sam doznao u razgovoru sa mađarima, em što svi kupuju sa istog mesta gde je ponuda skraćena baš, em što su cene od upisanih od 20 do 30 više, očekivao sam 10ak evra razlike, ali ne ovoliko. To raz*ebava matematiku prilično. Večeras ću vam popisati stvarne cene pa onda da smislim nešto... :(

Ako gledaš na madjarskom ipon-u,tamo se cene i za ploče i za sav hardwer menjaju gotovo na dnevnom nivou...

A nažalost taj neki bolji segment tomahavkova, mortara i ostalo nije u razmatranju zbog cena. Vidite da pišem samo oko ovim okraćenim gospođama pločama.
Ono što sam doznao u razgovoru sa mađarima, em što svi kupuju sa istog mesta gde je ponuda skraćena baš, em što su cene od upisanih od 20 do 30 više, očekivao sam 10ak evra razlike, ali ne ovoliko. To raz*ebava matematiku prilično. Večeras ću vam popisati stvarne cene pa onda da smislim nešto... :(
Kao što već napisah, ne gledaš KP cene jer nemaju veze sa stvarnim stanjem. Odeš na iponcomp.com, nađeš šta ti treba, konvertuješ cenu i zavisno od prodavca to je ta cena ili manja za 10%. To što piše da imaju recimo ASUS PRIME B550m-k za 67 evra, to samo piše, inače su 100-130 evra, trojica vratila cenu na upit. I ja sam hteo jeftino da prođem pa znam. Inače ta ploča kod nas je oko 11000 dinara pa ti vidi da li ti se isplati kupovina na KP.

Inače B550 ploče imaju 2 M2, čuveni Tomahawk B450 MAX ima samo jedan. Recimo ove nove low end ploče će biti u rangu sa B550 po svemu pa i bolje. Imaće 3 M2 slota. Realno to je jedna od najbitnijih stavki na pločama, mogu da stave i 50 SATA konektora, koji će mi to...

Inače ovo je kršić ali košta 110 evra u Mađarskoj...

Ova trči krugove oko nje i nju sam uzeo:

Ali ona kod Mađara košta fenomenalnih 22000 dinara.
Kod nas ima da se nađe za ispod 15000 dinara...

Ima i bez Wifi ako ti baš ne treba mada ako mene pitaš vredi doplatiti jer nikad ne znaš kad ti može zatrebati. Ionako je dodatni modul oko 30 evra a on ti pojede slot na ploči.

Poslednja izmena:
Upravo to sam i ja zaključio danas što se cena tiče, popodne ću sve lepo da otvorim da popišem na papir i vidim razlike, pisaću i vama ovde. Bojim se da neću nigde mrdati sa a320.... 😱

Ryzen nije više jeftina platforma... Dok su bili sporiji kombo MoBO+CPU su bili džabe, sada kada su najbrži deru kožu s leđa isto kao Intel.

Nisam stigao juče da napravim presek, pa ću sad da iskucam. Podeliću na B450 i B550 ploče.
Koristiće možda još nekome da uvidi cenovne prednosti/nedostatke u odnosu na mesto kupovine.
Da naglasim da domaće prodavnice nisam zvao svaku već sam se uzdao u to što stoji na sajtu, a piše da ima na stanju.

B450
ASROCK B450M Pro4 R 2.0, KP oko 78evra, domaća prodavnica 98evra
Gigabyte B450M K, KP 78evra, domaća prodavnica 75evra
Asus B450M A II, KP nema, domaća prodavnica 78evra
2 modela koja sam ja stavio u svoj uži izbor nemaju ni na KP ni na Domaćim prodavnicama(Gigabyte B450M S2H v2, MSI B450M Pro M2 Max).

B550
Asus PRIME B550M-K , KP oko 113evra, domaća prodavnica oko 93evra
Asus PRIME B550M A , KP nema, domaća prodavnica oko 97evra, svakako ovaj model mi se čini bolji od K verzije iste ploče i vredi par evra razlike.
Gigabyte B550M DS3H (rev. 1.0) KP oko 95evra , Domaća prodavnica 100evra, ali mi ne odgovara zbog rasporeda PCI slotova.
Gigabyte B550M K, samo domaće radnje 92evra

daleko izvan budžeta su mi Asrock B550M Pro4 i Asus Tuf B550M-E ali mogu da zaključim da su u domaćim radnjama jeftinije nego na KP kod "mađara", one su u domaćim radnjama oko 120evra.

Ja ću čekati neku polovnu na oglasima da se pojavi, osim ako se nešto epohalno ne desi.
Mislim da ko kupuje u domaćim prodavnicama bolje da uzme za 15ak evra više B550 model u odnosu na B450, nije neka razlika u ceni, a sigurno ima prednosti. Svrhe oko mađara ne vidim osim za jedan jedini model a to je ovaj gore prvi na spisku, tako da samo pogu da potvrdim ovo što je gore @Envoy rekao. Da me ne shvatite pogrešno ja često iskoristim njihove pogodnosti, ali sad moram reći kako jeste.

Od polovnih sa normalnom cenom dzabe čekaš,niti ih ima u zadnjih 4,5 meseci niti ce ih biti..Ako i neko izbaci neupucen i vodjen po kojoj je ceni platio npr b450 solidnu ploču pre par god otici ce u roku od odmah.
Neka normalna cena i korektna ploča je b450m asrock pro4 78e...
Tvoju prodaš 35-40e..i nije neka investicija.

A hteo sam da potrošim 50ak evra, a da ovu staru ploču poklonim jednom dečkiću. Videću.

Imam dilemu, pošto jel te i ploču menjam zbog rama koji je neiskorišćen.
Ram je Patriot Viper Steel sa xmp profilom radi na 3200mhz.
E sad gledam specifikacije nekih modela što se tiče ram memorija.
Mahom B450 modeli stoji za Ram frekvencije 3200Mhz(OC), dok je za B550 modele ovo OC od 3333Mhz pa na više.
Šta to može da znači? Da ploča može, a ne mora da isporuči to?
Isto tako neki modeli skroz imaju preskočenu brzinu od 3200Mhz, na primer B450M K ima ovako:DDR4 3600(O.C.)/3466(O.C.)/2933/2667/2400/2133 MHz memory modules, da li to znači da uopšte ne mogu raditi na 3200Mhz ili 3333Mhz?

Najviše zavisi do procesora i kontrolora koji se nalazi u istom.
Sklapao sam konfe sa a320 pločom i xmp 3200mhz bez problema.
Čudi me da nece sa r5 3600..trebalo bi lagano

Možda sam ja *****, pokušavao sam XMP profil, pa to ne daje nikakav rezultat, pa onda upalim profil i MSI ploča ima neke predefinisane profile, probao sam nekoliko i ništa.
Onda posle toga slabo mi google pomogao oko latencija itd, a onda ulazim u neke ručne proračune koji su mi isuviše komplikovani itd.
Znaš verovatno na šta mislim...

Kod mene je radila na 3200 sa R3600 na B450 ploči...
Da, ali na kojoj B450, kao što rekoh gore, neke su fabrički deklarisane za to, a neke su deklarisane kao OC varijanta te brzine....

Probaj da nađeš ASROCK B450M Pro4 ali bez F u oznaci, jer je ta sa F identična superbagovitoj AB350M Pro4.
Ova bez F je prilično dobra ploča. Pre neke 3 godine sam drugu sklopio komp sa tom pločom i do danas nikakvih problema nije imao.

Kod mene je radila na 3200 sa R3600 na B450 ploči...

Možda sam ja *****, pokušavao sam XMP profil, pa to ne daje nikakav rezultat, pa onda upalim profil i MSI ploča ima neke predefinisane profile, probao sam nekoliko i ništa.
Onda posle toga slabo mi google pomogao oko latencija itd, a onda ulazim u neke ručne proračune koji su mi isuviše komplikovani itd.
Znaš verovatno na šta mislim...

Da, ali na kojoj B450, kao što rekoh gore, neke su fabrički deklarisane za to, a neke su deklarisane kao OC varijanta te brzine....

Ja baš skoro uzeo 2x8gb kingston beast 3200mhz i on bez problema proradio na tim frekvencijama (uz izabrani profil u biosu), na ovoj siromašnoj asus prime a320m-k i procesoru ryzen 2600x iz profila.
Čudi me da kod tebe neće 🤔

Nemam pojma, jedino što nisam uradio jeste da nisam stavio tu neku posledju verziju biosa, koja je beta verzija, stavio sam poslednju "stabilnu"... Msi ploča je u pitanju...

Update:
Reših da uzmem polovnu B450m-a, kao "novu", ali vidno polovnu pri pogledu na preuzimanju, bez nekih delova kao što je onaj plastični breket za montiranje nekih stock kulera.
Avaj ajd reko uzeću da probam, pa šta bude, čovek se ponudio da vratim ako ne valja, jer on nije imao mogućnosti da je proba (zvuči kao klasična prevara deco, i ja sam se tako osećao do krajnjeg epiloga).
Montirao sam sve upalio, prepoznala ploča novi CPU, učitalo sa default vrednostima biosa i učitao mi već instalirani win.
Odmah se ispostavi da ne radi mreža, probao 300 stvari i u tom cimanju oko mreže, updateovah i bios, i pokušao sam da DOC profil aktiviram ali bilo je bezuspešno on je vraćao na 2400Mhz, dok mi je recimo stock na ovoj mojoj 2667mhz, al nema veze.
Vratih čoveku ploču uredno je izašao u susret preuzeo nazad, vratio novac, svaka čast na tome.

Ajd što nije memorija htela da prihvati 3200mhz XMP profil, to bih možda nekako i isčačkao kasnije, nego sam shvatio jednu bitniju stvar, a to je vezano za gorepomenuti PCI-e slot koji ja koristim za zvučnu. Dakle, kome to treba, obavezno neka gleda ploče gde je taj slot iznad grafike, ili bar 2 prazna slota pa onda PCIe slot ispod grafike.
Jer kad se stavi dual slot grafika, onda ova zvučna maltene udara u ventilatore grafike. Pošto je široka kao pola grafičke nije je celu prekrila ali vidno smeta.

Eto to je nešto što naučih iz te kikembacije, bar znam još jedan parametar šta ne smem da gledam. :D

Nazad
Vrh Dno