Šta je novo?

[b]Idealno podesavanje slike monitora[/b]

ne

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2003
Poena
609
1- Cuo sam da postoje programi kao i neki test sa nijansama sive boje.

2- Drugar ima Samsung 753s kome je max osvezavanje 1024@85Hz. Da li je dobro drzati na tom refrash rate s obzirom da mu je to maximum. Da li se time skracuje njegov vek trajanja?

3- Imam Samsung 765 MB. Koju on cev ima? DynaFlat?

Drzi slobodno, ja sam drzao na DTK 15" tu rezoluciju i refreshrate preko 4 godine i nikakvih problema nije bilo, i danas radi sa tim parametrima na drugoj masini.

765MB je naslednik DFX-a s tim sto su mu je dodat MultiBright (preseti sa nivoom osvetljenja i kontrasta za razlicite namene), pa je u skladu s tim DynFlat cevka u pitanju.
Sto se testa sa nijansama sive (mada ih ima vise) pretpostavljam da se misli na test za podesavanje nivoa kontrasta i osvetljenja. Za podesavanje monitora moze da ti pomogne jedan od ovih programa:
-DisplayMate
-NEC Monitor Test
-Nokia Monitor Test
U principu svaki ima nesto svoje specificno sto ga razlikuje od druga dva, ali ce odraditi posao...

753s ima po pravilu (kad je nov) drasticno povecan nivo osvetljenja, i nema primerka kome to nisam morao poprilicno da spusta. Kako ljudi dignu i kontrast cesto do maksimuma (super im je kad se cepaju po mracnim tunelima u nekoj igri), onda je rad na tako podesenom monitoru bas maltretiranje. Cevka mu je ok sto se tice prikaza boja, pa moze fino da se namontira ko voli to da picani.

Kad nemam test sliku, onda ucitam word i snizim osvetljenje tako da bela bude bude malo vise od granice da pocne da prelazi u sivu. Pa onda i snizavam kontrast taman toliko da dostignem tu granicu. Tako podesen monitor prikazuje boje zasicenije, a ne opterecuje oci ni kada covek mora da bulji u vece svetle (bele) povrsine - npr. oni koji cesto koriste word (a ne znaju slepo kucanje).
Naravno, test slika sa nivoima sivog od crnog do belog je najkorisnija, kao i nivoi od crnog do 10% sive gde se fino podesava da se svaka nijansa vidi. Ja licno za koji korak vise smanjujem nivo osvetljenja tako da gubim prvu nijansu sive (koja se stapa sa crnom), ali zato mi je prijatniji duzi rad jer mi monitor ne šljašti.
U svakom slucaju, crna ne sme da ima nikakvo osvetljenje (pa da izgleda kao neka siva). Zift da je crno (sto se vrlo tesko postize kod 753s)

Vrh Dno