Šta je novo?

AV reciver

ognjen.

Cenjen
Učlanjen(a)
11.04.2011
Poena
155
Pozdrav svima , stavka TV-a je kupljena , uzeo sam 40C530 i vise sam nego zadovoljan za ulozeni novac (placen 59k u tehnomaniji) , e sad na red dolazi ozvucenje , poceo sam malo da prelistavam i video sam da za ovo planinarenje treba para i para , svi savetuju pojedinacne komponente , pa sam za pocetak mislio da uzmem neku jeftiniju varijantu svega toga , imam mogucnost da uzmem ovaj uredjaj po ceni sa linka ,pa me intersuje sta iskusniji forumasi misle o njemu , gledao sam denon ,sherwood i slicne marke low modele i sve se krece od 25-40K , ovo je prva komponenta koju bih uzeo pa bih onda zvucnike krenuo po lako prvo prednje pa kako leze kinta vufer itd itd , dakle http://www.walmart.com/ip/Sony-7.1-Channel-A-V-Receiver-with-100W-Black/16489922 , napominjem da nisam zahtevan korisnik , reciver bi bio prikljucen na komp preko hdmi , a onda tv preko njega , mislim da ovaj model zadovoljava moje potrebe a cena je vise nego korektna , svaki komentar sugestija je dobrodosla , unapred hvala

Pripremi se da budeš osut paljbom kako ti tako nešto ne treba, da treba da potrošiš barem 1K eura za početak, a kasnije i Nx toliko, kako ta klasa svira kao kanta (i to bušna), kako ćeš baciti pare, da je bolje da uzmeš stereo, da je bolje da uzmeš Logi Z5500, da je bolje da za te pare odeš na more... :)
Što se tiče kupovine audio komponenti moje skromno mišljenje je da trebaš koristi samo svoje uši i izabrati ono što tebi najviše odgovara, kako po zvuku koji daje, po opcijama koje nudi tako i po ceni. Jedini uslov je da imaš mogućnost da pre kupovine čuješ to što bi kupio.

Da znam , unapred sam se spremio na takve komentare :D ,razumem da ljudima koji su zabrazdili u ovome sve to izgleda smesno , ne znam citao sam dosta o tom logi Z5500 , nisam ga cuo nikad , ali mi deluje nekako plasticno a cena je oko 400 evra trenutno , sta znam ova kanta izadje 140 evra ima HDMI ima 24p , manje vise to je sve sto mi trenutno treba , imam osecaj da ce neki zvucnici od 300 evra i kanta svirati bolje od Z5500 , mozda gresim , zato i jesam ovde :D , ko pita ne skita...

z5500 su kompjuterski zvucnici . Imas temu o njima koja se zove "zasto su z5500 obicno plasticno djubre" . Ali da ne duzim mnogo .

Risiver koji ti ja lično, uz punu odgovornost preporučam, da se tako odrazim ,
je Denon 1910

Heh nisam naleteo na temu , ali pogledacu :) , hvala na savetu ,pogledao sam na brzaka specifikaciju , verujem da je uredjaj vrhunski , ali cena od 57090rsd malo prevazilazi moje mogucnosti ....tnx anyway :D

a za koliko si nasao onog sonija odozgo ?

da... od zvucnika je kod nas imao da se nadje izvanjredan komplet Mordaunt Short Premiere, za nekih 27k dinara .
Veoma, veoma dobar .

Poslednja izmena:
Druze onaj soni je na nekom snizenju 190 dolara bio je 300, sto mu dodje 130 evra :D , mislim da je odnos cena - kvalitet prilicno dobar ,drug mi dolazi iz amerike pa mi moze poneti mozda jos 20-30 posto na to ako bude morala carina i porez al umanji se iznos racuna tako da to nije neki veliki problem ...

Lepo su ti rekli, tvoje usi su jedino merilo. Svi su manje-vise u pravu. Ko ima vise iskustva zna sta nude jeftiniji sistemi, koji je kvalitet tu i sl pa iznese svoj stav. Neko ko prvi put ulazi u to sve mu deluje kao svemirski brod pa ni ne zna da pravilo prosudi. Zato cesto pocetnici i menjaju svoje prve sisteme ali bitno je iskustvo. Z-5500 su PC zvucnici ali su bili 250-300e pa su bili povoljni izbor (kao napolju sada) ali sa 400+ e je previse.
Ne bi bilo lose da posetis par radnji sa show room varijantama pa da poslusas nekoliko surround sistema i da otprilike steknes utisak sta koji rang nudi. Pogledaj sta koji AVR nudi, koliko ti je bitno da ima najnovije standarde, hdmi, 3D i sl. Jedino izbegni jeftinije Yamaha zvucnike, idi bolje na MA M seriju. Monitor Audio zvucnike preporucujem zato sto mi se njihov zvuk najvise svidja.

Druze onaj soni je na nekom snizenju 190 dolara bio je 300, sto mu dodje 130 evra :D , mislim da je odnos cena - kvalitet prilicno dobar ,drug mi dolazi iz amerike pa mi moze poneti mozda jos 20-30 posto na to ako bude morala carina i porez al umanji se iznos racuna tako da to nije neki veliki problem ...

Obrati paznju na jednu bitnu sitnicu. U americi je napon 110V i frekvencija 60Hz, neki uredjaji mogu da rade bez problema na obe mreze (pre svega punjaci za mobilne, laptopove i sl, mada i neki durgi), medjutim mnogi Hi-Fi uredjaji ne mogu vec je potreban konvertor, a to je onda sve pisi propalo.

Znam da je drugi napon , ali koliko sam ja kontao ( ne znam zasto ) da je to obican neki transformator koji ne kosta puno ... mada izgleda da gresim , obraticu paznju na to malo vise , a sto se tice ostalih komentara , u potpunosti vas razumem , ali razumite i vi mene nisam pretarano zahtevan korisnik , samo zelim pristojan zvuk , nazalost nisam u mogucnosti da dam vise od 500 evra na sve ovo , i to u nekom poprilicnom vremenskom razmaku , stavka po stavka pa dokle se dogura , ne zelim punta kvaliteta ferarija , ali racunam i da ti Yamaha zvucnici i taj SONY reciver oduvati sve ove kucne bioskope LG , Wivax i slicne.... .Verujte mi i ja bih voleo da imam vise para da se igram sa ovim stvarima ali nije tako...

Jos jedno pitanje , ne znam da li sam dobro skontao , ako je izvor zvuka PC , AV reciver se poveze sa PC-jem preko HDMI , a zatim reciver sa TV-om preko HDMI i ako sam upravu kontam da zvucna karta tu ne igra neku ulogu :D , izvinjavam se ali stvarno sam pocetnik u ovim stvarima , a i zivim u zabiti pa je forum jedini izvor informacija :D

Zavisi od uredjaja do uredjaja. Neki su pravljeni da podrzavaju struju 100-240V a neki samo odredjeni tip pa su potrebni ispravljaci napona.
Da, npr sa graficke karte koristis zvucni kontroler i preko istog kabla saljes i sliku i zvuk na AVR. Posle on obradjuje zvuk a sliku salje na tv.

Znam da je drugi napon , ali koliko sam ja kontao ( ne znam zasto ) da je to obican neki transformator koji ne kosta puno ... mada izgleda da gresim , obraticu paznju na to malo vise , a sto se tice ostalih komentara , u potpunosti vas razumem , ali razumite i vi mene nisam pretarano zahtevan korisnik , samo zelim pristojan zvuk , nazalost nisam u mogucnosti da dam vise od 500 evra na sve ovo , i to u nekom poprilicnom vremenskom razmaku , stavka po stavka pa dokle se dogura , ne zelim punta kvaliteta ferarija , ali racunam i da ti Yamaha zvucnici i taj SONY reciver oduvati sve ove kucne bioskope LG , Wivax i slicne.... .Verujte mi i ja bih voleo da imam vise para da se igram sa ovim stvarima ali nije tako...

Ako stavis samo obican transformator, onda bi imao 110V ali i dalje 50Hz, i onda se postavlja pitanje kako bi to radilo posto su komponente i filtri unutra pravljeni za 60Hz, posto je u pitanju muzicki uredjaj mislim da to moze biti veoma ozbiljan problem i moze da se pojavi neko nezeljeno zujanje ili nesto slicno. Prava varijanta bi bila znatno komplikovaniji pretvarac koji bi ti davao na izlazu 110V i 60Hz ali to nije jeftino i opet ne bih rekao da je to pametno stavljati na muzicki uredjaj jer napon iz njega ipak ima dosta harmonika a znamo da ljudi tvrde da cuju razliku i samo zbog naponskog kabla :) Sve u svemu, o donosenju muzickog uredjaja iz amerike bih razmisljao samo i samo ako je fabricki pravljen da moze da radi i na 230V 50Hz!

A za zvucnike bih na tvom mestu bacio pogled na ponudu Tehnomarketa ukoliko i dalje imaju Jamo zvucnike. Ja ne znam na koji fazon, ali znam da su pre imali ubedljivo najjeftinije Jamo zvucnike u CELOM SVETU, i bilo je nekih zaista odlicnih kupovina, ja sam svojevremeno kupio Jamo S606 za svega 220e i sumnjam da je postojalo ista i blizu tome za te pare i za ovakvu varijantu bi bilo extra. Ne znam kakvo je sad stanje.

Poslednja izmena:
http://www.player.rs/product.php?ID=3474
idi u player trazi da cujes ovak risiver sa 5 prilozenih zvucnika sve zajedno je 43890, kupio je moj drugar i prezadovoljan je. onkio je av risiver imas i hdmi pozadi mozes da kacis komp....
sve druge varijante tipa kupio sam jeftin av risiver pa cu posle zvucnike polako izaci ce na preko 700-800 evra.

evo i slicice pogledaj specifikacije al najbolje je da odes i cujes uzivo.

Jos jedno pitanje , ne znam da li sam dobro skontao , ako je izvor zvuka PC , AV reciver se poveze sa PC-jem preko HDMI , a zatim reciver sa TV-om preko HDMI i ako sam upravu kontam da zvucna karta tu ne igra neku ulogu :D , izvinjavam se ali stvarno sam pocetnik u ovim stvarima , a i zivim u zabiti pa je forum jedini izvor informacija :D

da pc stavis na game hdmi ulaz ako ga ima po definiciji ili ga definises sam output (drugi) hdmi kabl ide na tv i imas zvuk i sliku, ali hdmi mozes da kacis i direktno na tv i da imas zvuk av risiver ti ima smisla samo ako imas zvucnike da bi imao ugodjaj u gledanju filma a ne kao sredstvo da povezes komp i tv:)

Jasna stvar , bez zvucnika nema da svira :D , nego cisto me to interesuje zbog kvaliteta izvora , a ovo cudo od samsunga bi uzeo malo da se igram ako moze da se poveze kao neko privremeno resenje dok se ne odlucim kako i sta , posto mi reciver stize tek za dva meseca , mada moram jos dobro da se raspitam dal ce raditi kod nas :D , a od krckanja zvucnika polako ne bezim , bitno da ima dva fronta , a ovo kad bude para jedan po jedan :D

Jasna stvar , bez zvucnika nema da svira :D , nego cisto me to interesuje zbog kvaliteta izvora , a ovo cudo od samsunga bi uzeo malo da se igram ako moze da se poveze kao neko privremeno resenje dok se ne odlucim kako i sta , posto mi reciver stize tek za dva meseca , mada moram jos dobro da se raspitam dal ce raditi kod nas :D , a od krckanja zvucnika polako ne bezim , bitno da ima dva fronta , a ovo kad bude para jedan po jedan :D
onaj samsung ti je ko obican dvd on ima samo jedan hdmi do tv-a, nema ni jedan audio in ni opticki ni chinc neces moci da povezes komp na njega a daces pare, idi vidi u playeru (ja ne radim tamo da ne bude zabune) i pogledaj sta oni imaju da se kupi u kompletu, ti posle na taj risiver kacis zvucnike normalno ima on snage ali ima i lepu osobinu da moze da se definise da li su zvucnici small ili big da ih ne bi "oduvao". Posle kad kupis normalne frontove prodas ove male sa sve subwoferom i kupis resto zvuvnika:)

Ima digitalni audio ulaz , pa sam kontao ako moze digitalni audio out iz tv-a u njega , a uzeo bi nesto polovno od prijatelja , tako da ga posle mogu prodati za manje vise pribliznu kintu , samo se razmisljam kad je tv povezan na komp preko HDMI i sad kad izvucem zvuk na to govance da li ce sljakati 5.1 kako treba , naravno ako uopste i moze da se ispovezuje , mada ne vidim razlog zasto ne bi moglo.....
HDMI ports quantity 1
SCART ports quantity 1
FM antenna
Audio (L,R) in 1
Component video (YPbPr/YCbCr) out 1
Composite video out
USB 2.0 ports quantity 1
Digital audio optical in 1

Poslednja izmena:
Ima digitalni audio ulaz , pa sam kontao ako moze digitalni audio out iz tv-a u njega , a uzeo bi nesto polovno od prijatelja , tako da ga posle mogu prodati za manje vise pribliznu kintu , samo se razmisljam kad je tv povezan na komp preko HDMI i sad kad izvucem zvuk na to govance da li ce sljakati 5.1 kako treba , naravno ako uopste i moze da se ispovezuje , mada ne vidim razlog zasto ne bi moglo.....
HDMI ports quantity 1
SCART ports quantity 1
FM antenna
Audio (L,R) in 1
Component video (YPbPr/YCbCr) out 1
Composite video out
USB 2.0 ports quantity 1
Digital audio optical in 1
ako ima optical in onda sa kompa nakaci opticki na tog samsunga za zvuk a slika ce ti ici na tv preko hdmija koji ces i da zakacis na komp. drugi hdmi zakacis na taj samsung da imas sliku i zvik koji ide kroz hdmi kad gledas recimo dvd sa njega a ne sa kompa. ako stavis digitalni out iz tv-a onda ces da slusas tv program na njegovim zvucnicima a komp ces moci da povezes samo na onaj audio l.r. sa adapterom i onda neces imati 5.1 zvuk sa kompa.

Problem je sto je integrusa zuvucna i nema opticki izlaz , samo 3.5mm klazican , filmovi sa tog dvd-a nece nikad biti gledani , iskljucivo preko kompa koji je vec povezan sa TV-om preko HDMI , znaci ti mislis da kad izvucem zvuk iz TV-a bez obzira sto je sorce PC i prikazuje sliku sa kompa kao i zvuk piciti zvuk sa kanala od kablovske..... ako sam te dobro razumeo .... nije mi logicno .... mada moguce....

Nisam jos uvek , hvala na temi , cekam samo da vidim sta ce biti sa ovim sonijem posto za 130 evra je relativno pristojna stvar .... ali pogledacu vodic , tnx

Problem je sto je integrusa zuvucna i nema opticki izlaz , samo 3.5mm klazican , filmovi sa tog dvd-a nece nikad biti gledani , iskljucivo preko kompa koji je vec povezan sa TV-om preko HDMI , znaci ti mislis da kad izvucem zvuk iz TV-a bez obzira sto je sorce PC i prikazuje sliku sa kompa kao i zvuk piciti zvuk sa kanala od kablovske..... ako sam te dobro razumeo .... nije mi logicno .... mada moguce....
pazi znam da kad nakacis usb na tv a tv vezes tom optikom na av risiver imas zvuk, kad gledas tv imas zvuk, ali u ovom slucaju ti sliku i zvuk dovodis preko hdmi kanala, pogledaj u uputstvu tv-a da li zvuk koji je dosao hdmi-jem u 5.1. formatu moze da se posalje nepromenjen na opticki na tv ili ce biti digital stereo. Da ne kopam sad po netu i uputstvo za tvoj tv:)
p.s. idi u player i pogledaj sta imaju ne biju ako ne kupis:)

Vrh Dno