Šta je novo?

AUX Temperatura Pomoć

Milos88

Cenjen
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poena
180
U poslednje vreme sam primetio da mi je temperatura AUX 61 C pri normalnom radu a dok igram neku igru ili na bilo kakav način napnem računar ide do 82 C.
Nisam dosad obraćao pažnju na aux ali temperature ostalih komponenti su mi prilično noralne :

Konfiguracija je:

Ploča : ASUS M4A78-AM
Processor : DualCore AMD Athlon II X2 240, 2767 MHz (14 x 198)
RAm 3GB DDR2
Grafika PALIT Nvidia GeForce GT 640 2Gb DDR3
Napajanje CHIEFTEC GPS-500A8
HDD Seagate 1TB

Nisam obraćao pažnju na aux ranije ali kako sam uzeo pre 5 dana ovu grafiku Palit-ovu ,želeo sam da proverim njenu temperaturu pri naprezanju koja inače ide do 60 ...ni malo više.. 55/60 c ali sam uocio ovu AUX od 82 C.
Malo sam proguglao ,ako ne grešim to je temp napajanja..Pa me interesuje:
- da li je to normalno da je tako visoka ili ne (Aux)?
- da li moram dokupiti neki kuler za dodatno hlađenje?

i kakav god savet imate ?

temp pri startovanju
temp paljenja.png
temp pri opterećenju :
temp opt.png

Instaliraj Hardware Monitor, ovo je verovatno neko lazno ocitavanje, pri tom se ni ne zna sta je AUX.

Hvala evo pokušaću i to.. ni meni nije jasno.. mada je tada kuciste bas vrelo u delu gde je napajanje.. Hvala na sugestiji!

Evo poređenja : ipak ova temp AUX odgovara ovoj TMPIN0 do sada.. kada skoči na aux skoči i na TMPIN0.Znači tačna su merenja i everesta ..Šta je to ?
poređenje.png

Na nekim plocama je T maticne, na nekim T podnozja procesora. S obzirom na visoku vrednost, bice da je ovo drugo. To je bas visoka temperatura.

Poslednja izmena:
Probaj sa otvorenom zadnjom stranicom kućišta, smanjiće se malo ako je mereno na podnožju procesora. Neki su čak stavljali ventilator tu.
Ako je mereno na čipsetu, bolja ventilacija na njemu bi trebalo da smanji temperaturu.
Ja sam na Gigabytovoj ploči sa istim čipsetom imao problema sa temperaturom preko 80c, stavio 40mm fen na njega i spustio na oko 55c.
Pošto nisam mogao da pronađem gde se očitavaju temperature za Temp0/1/2/Aux, samo na ovaj način sam to rešio.

@CountMike Probaću to danas.. samo ako sam dobro razmeo,šta je zadanja strana kućišta? sa strane ?

Sve ti reko CountMike,skinez zadnju stranu kucista(da sa strane)i stavi vent da duva gde ti je CPU ili od napred da duva po naponskoj,temperature moraju dole za min.10C,uradi pa javi :)

Za sad ,pri normalnom korišćenju PC-ja AUX /TEMPIN0 49/50 ..Videću kada napnem Pc već.. Htedoh da pitam još nešto ..možda ima veze sa ovim
Ja kupio skoro grafiku PALIT GeForce GT 640 2 GB DDR3, ubacio i hteo sam da disejblujem integrušu HD3200 u biosu međutim, nisam uspeo..jer moja verzija BIOsa ima umesto razumljivo napisano (PCIE,INT) neka podesavanja tipa :GFX0-IGFX-PCI. PCI-GFX0-GPP-IGFX. IGFX-GFX0-GPP-PCI. Da nisam ja nešto tu zeznuo i izazvao grejanje u tom podnožju,budući da nisam znao kako da ugasim integrušu a ova sada radi ,ploča ne pokazuje integrušu u devajs menageru?? .. pošto na kraju nađoh šta znače skraćenice ali ne i šta treba da bude podešeno da radi PCIx16 port umesto integruše.. ?? Primary.Video.Controller.[GFX0-GPP-IGFX-PCI]

AUX 61/65 stepeni . stepeni sa operecenjem u vidu video ogara.. nba 2k15 (sve na high 1920x1080) ..pa vi recite da li je to ok ..sada ..

Za sad ,pri normalnom korišćenju PC-ja AUX /TEMPIN0 49/50 ..Videću kada napnem Pc već.. Htedoh da pitam još nešto ..možda ima veze sa ovim
Ja kupio skoro grafiku PALIT GeForce GT 640 2 GB DDR3, ubacio i hteo sam da disejblujem integrušu HD3200 u biosu međutim, nisam uspeo..jer moja verzija BIOsa ima umesto razumljivo napisano (PCIE,INT) neka podesavanja tipa :GFX0-IGFX-PCI. PCI-GFX0-GPP-IGFX. IGFX-GFX0-GPP-PCI. Da nisam ja nešto tu zeznuo i izazvao grejanje u tom podnožju,budući da nisam znao kako da ugasim integrušu a ova sada radi ,ploča ne pokazuje integrušu u devajs menageru?? .. pošto na kraju nađoh šta znače skraćenice ali ne i šta treba da bude podešeno da radi PCIx16 port umesto integruše.. ?? Primary.Video.Controller.[GFX0-GPP-IGFX-PCI]
To je samo redosled inicijalizacije grafike, Trebalo bi negde drugde da ima da se isključi IGFX.

Ubih se da nađem to za gašenje integruše..mada u windowsu i device menageru ne čita više integrušu

Evo ovako,konačno da napišem sve .. AUX temperatura ili TMPIN0 kako je označena na CPUID HW monitor-u je definitivno temperatura podnožja procesora na mojoj ploči (video u BIOS-u piše lepo)..Uspeo sam malo da spustim sa ventilatorom i otvaranjem kućišta i hvala članovima foruma na podršci. Ključna stvar je da sada kada sam izvadio hladnjak i kuler od procesora i ocistio ..cetkicom i malim usisivacem prasinu i onaj tepih unutar rebara :) sad je početna temperatura 32 stepena (a bila je 46c) i mislim da više neću imati problema sa onom temp 70/80 c .. Ako neko ima još neku sugestiju samo izvolite i još jednom hvala :) !

Nazad
Vrh Dno