Šta je novo?

Automatizovana instalacija Windowsa

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
320
Pozdrav svima,

pošto mi je dosadilo da nakon nekog vremena vršim reinstalaciju celokupnog OSa, drivera i gomilu svih programa koje koristim,
zanima me da li je moguće pripremiti sve te programe zajedno u jednu izvršnu datoteku koja će sama da instalira Win (7) i sve programe koje su mi potrebni? Kako to uraditi?

Drugo, da li bi bilo moguće podesiti instalaciju tih programa tako da se prvo skine najnovija verzija datog programa sa neta pa da se zatim instalira? Pretpostavljam da bi tu potencijalni problem bio što se URL menja sa svakom novom verzijom, al rekoh da pitam..

Najjednostavnije je da instaliraš OS, podesiš sve što želiš, instaliraš sve programe koje želiš (sem AV jer ipak treba instalirati poslednju verziju) i napraviti image. Kad zatreba, slika (image) se vraća za par minuta.

Aumatizovana instalacija je super za sistem admine kad moraju gomilu klijentskih računara da preinstaliraju. Može to i preko servera (ako je odgovarajući) ali za kućnu upotrebu neprikosnoven je image particije na kojoj je sistem.

Sale, ipak mislim da je to bolja ideja, koju predlažeš. Video sam da se preproučuje Norton Ghost za tako nešto.

Da li bi mogao samo da mi kažeš da li je onda potrebno da imam jednu odvojenu particiju koja će biti posvećena samo tome (pravljenju i skladištenju Image-a) ili ta slika može da stoji na istoj particiji? Ako npr. imam C: od 200 GB da li je potrebno da imam D: od (min) 200 GB, ili je sve moguće odraditi na jednoj particiji (naravno ako podaci, količinski, mogu da stanu)?
Drugo, ako nahvatam neki virus, da li je potrebno formatirati sistem ili je moguće sve doveti u red kao što je bilo i otarasiti se svega samo putem vraćanja Imagea?
I treće i poslednje, pošto radim u nekim programima koji koriste resurse sa lokalnog diska,
mislio sam da programe instaliram na sistemskoj particiji a da te bitne resurse držim na drugoj kako bih mogao da u slučaju formatiranja zadržim sve te fajlove,
ali koliko vidim ako se radi slika cele particije onda nije problem ako budem i te resurse držao na sistemskoj, jesam li u pravu?

Nadam se da nisam bio previše konfuzan, hvala na pomoći,
@milika hvala na informaciji, koristiće mi nekad sigurno! Poz

Poslednja izmena:
Ja koristim Acronis True Image. Trenutno je aktuelna verzija 2012.

Ne treba ti posebna particija. Kada završiš podešavanja svog sistema (ne bi bilo loše na starom da instaliraš Acronis True Image i napraviš butabilan disk) pokreneš Acronis True Image sa diska prilikom butovanja i pratiš uputstva. Vrlo je jednostavno, samo odvoj prostora na drugoj particiji gde će image (slika) sistemske particije da se snimi. Moj sistem, sa osnovnim programima ne zauzima više od 2-3 GB (to je particija od oko 100-tinak GB).

Što se tiče virusa oni ne mogu da poremete image sistema. Ako si skeptičan onda sliku nareži na neki DVD i to je to. Vraćanjem slike formatira se particija na staje kakvo je bilo kada je slika napravljena. Zato je bitno da budeš siguran da nisi zapatio neki virus prilikom instaliranja drajvera i progama. :)

Ne znam koje programe koristiš ali sve što je bilo na drugim particijama tamo i ostaje. Verovatno ćeš moći da povežeš te programe ponovo sa fajlovima na tim particijama (pričam napamet jer ne znam šta je u pitanju).

Poslednja izmena:
Ja koristim Acronis True Image.

I ja isto, nikad problema sa njim nisam imao još od ranijih verzija.

Za "svoj" kompjuter, definitivno je "Image" bolja opcija, dok ako oćeš da instaliraš na više različitih, onda ili da nađeš neku već unapred sređenu "distribuciju" ili da sam praviš "automatizaciju"... (lele koliko reči sa navodnicima... :) )

Nazad
Vrh Dno