Šta je novo?

AutoGK i ffdshow

churla

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
630
Da li je neko uspeo da podesi da mu ffdshow bude codec za AutoGK, recimo umesto xVida.

Ne znam kako bi se to uradilo... No, ffdshow i koristi Xvid kao interni codec za kompresiju pa mi nije jasno ni šta bi bila svrha toga.

Pa nisam bas siguran da je xvid interni ffdshow codec. Mozda ima i to.
Recimo, koristim ffdshow viedo encoder (DirectShow) single pass 900kbit/s downsize 512x384 kao kodek za FlyTV2000 avi capture i opterecuje mi procesor oko 50% ([email protected], 512MB) uz zaista vrlo zadovoljavajuci kvalitet. Opusteno mogu da radim puno stavri dok nesto snimam sa TV kartice (ista je kao tvoja).
E sad xVid, divX se prijavljuju kao VideoForWindows encoderi. Postoji i ffdshow(VfW).
Zaista nisam bas previse eksperimentisao jer sam brzo zakljucio da mi ta kombinacija radi puno bolje(brze!?) od divx6.03pro uz bolji kvalitet.
Znaci, da je isto, bas i nije. Zapravo jurim najbrzu kombinaciju uz solidan izlazni kvalitet.

Poslednja izmena:
Jeste Xvid. Ali si u pravu za ovo što kažeš, i ja sam primetio istu stvar, jednostavno ne mogu nikako naterati "običan" Xvid da radi sa tim performansama. Pisao sam par puta o tome i ovde. Pretpostavljam da je štos u tome što je u ffdshow neka starija verzija codec-a.

Meni najnoviji DivX 6 daje bolji kvalitet uz ne mnogo lošije performanse. Problem je to što ponekad neće da se dobro startuje iz Fly2000 pa mi zato nije baš zgodno kad treba nešto da snimim jer ne znam hoće li raditi ili ne (ako ne radi pomaže samo restart kompa). Za setovanja potraži ovde, i ja sam bazirao setovanja uglavnom na tim savetima odavde.

Uzgred, bolja slika se dobija ako se kao imput postavi full PAL rezolucija pa se naknadno radi resize u ffdshow. Cena je nekih 10-15% više zauzeća CPU.

Za dnevno snimanje meni je horizontalni crop postavljen u Fly2000 na 32+32 a vertikalni na 24+24. Ovo nije malo, ali neki kanali imaju štraftu tamo, neki onamo, neki nemaju.

Problem je to što fly2000 preseti ne pamte podešavanja u ffdshow.

Poslednja izmena:
Sad smo bas skrenuli sa teme, pogledacu malo po forumu, meni je input stream size 704x567 a u sekciji record frame size je 512x384, croping nije ukljucen (odsekao bi odredjeni deo, jel tako!?). Za vecinu kanala sam morao da regulisem shift i zoom da bih izbegao crne strafte (SBB cable). Pamte se za svaki kanal posebno i za uzivo gledanje je OK. Use wdm drivers je iskljuceno (originalni sa assus sajta 2.3.4) Imam i philips 2.3.1 ali ih nisam instalirao.
Ajd posalji na PM ili mozda ovde, trebace jos nekome, podesavanja za record koja ti koristis. (size, image processing ...)
"Uzgred, bolja slika se dobija ako se kao imput postavi full PAL rezolucija pa se naknadno radi resize u ffdshow." - sta mislis pod ovim?
edit:
evo sad naleteh na tvoje pitanje za lame. I ja sam davno to pitao, ali pri dnu nekog threada o TV kartama uopste. Ni meni ne radi lame, jednosavno nema zvuka. Fly ne prijavljuje problem. Ogg takodje (mada time sam se igrao pre par meseci i posle nisam vide ni probao). Da ne bih previse komplikovao, zvuk kasnije kompresujem lameom iz vduba. Za fraunhofer su ponudjena podesavanja losa, koliko se secam 56kbit je max. To radi, ali ...

Poslednja izmena:
Nema svrhe da ti pišem setovanja jer se nešto zeznulo i dobijam u ffdshow capture koji secka. Kad nađem vremena ispitaću gde je problem, što ne znači da ću i otkriti.

Da nije najnoviji (6-26 feb 2006) ffdshow. Cini mi se da je starija verzija (sep-2005) bolje, stabilnije radila. Recimo ako mnogo nesto skrolujem pdf, web i sl pojavljuju se dropped frames. To ranije nije bio slucaj. Kod mene je sad gorepomenuta sse verzija, (nemam nekih problema, a bolji od neoptimizovanog za sse-nije). Zato sam i hteo da ga probam sa AutoGK. Kad nadjem malo vremena istestiracu detaljnije, ali sam vrlo blizu da se vratim na staru verziju. (if aint broken-dont fix it) ;-)
Ajd nazad na ffdshow. Obrati paznju u codec settings. Lepo kaze da je njegov interni libavcodec baziran na xvid. Mozes da podesis u encoder "pravi" xvid ...
Dalje u fourcc imas citav spisak opcija. Cak mozes da izabers divx5 i avi se prijavljuje kao divx. Nisam bas siguran cemu sve ovo sluzi, pa ako je neko probao ...
Kod mene je podesavanje encoder mpeg4 - fourcc xvid i avi je xvid. Ako u fourcc stavis ffds, Gspot kaze da je encoder "ffdshow DS codec".
Znaci, more kombinacija, pa ako je neko malo prosarao po tome neka pise ovde.
Problem sa saradnjkom AutoGK i ffdshow stoji i dalje.
Da i jos nesto za vlasnike TV kartica. Obavezno stavite input kolor space YUY2, umesto RGBxxx. Mozda i nema razilike u kvalitetu, ali RGB dramaticno povecava CPU usage. Videh da se neko zalio na ovo, razlike koje su ljudi postovali su ipak prevelike a niko nije dao detaljno svoja podesavanja.

Poslednja izmena:
Vrh Dno