Šta je novo?

autocad

TeCHNiCS

Slavan
Učlanjen(a)
23.10.2006
Poena
304
eh.... nikako ne mogu da provalim kako se namesta dimenzija na primer neke kocke... kako to da uradim??? imam shemu stana i hocu da je nacrtam u autocad-u ali ne znam kako se odredjuju dimenzije... ako neko zna molio bih ga da mi objasni

mislio si "kako se zadaju dimenzije"

imas nekoliko nacina zadavanja (unosa) velicina (dimenzija)

1) apsolutne koordinate
uvek se odnose na apsolutnu nulu tj. koordinatni pocetak. Ako krenes da crtas liniju unosis recimo 1,2 (x,y) U praksi ces verovatno veoma retko koristit ovaj sistem

2) relativne koordinate
unosi se odnose na razliku u odnosu na prethodnu tacku. Prvu tacku recimo zadajes misem a sledecu u odnosu na nju kao da je ona "nula"
npr. @2,5 - znaci da od predhodne tacke nanosis 2 po X i 5 po y osi

3) Polarne koordinate
nanosis velicnu po odredjenom uglu
npr. @30<45 - to znaci nanosis 30 pod uglom od 45 stepeni i opet u odnosu na prethodnu tacku. (ugao od 45 je u odnosu na "world" )

pored toga u novijim verzijama AutoCAD-a (2006 i 2007) prilikom unosenja velicine misem imam prozorcic pored kursora u koji mozes sve to da upises.
Autodesk ima nameru da u nekoj od sledecih verzija potpuno izbaci komandnu liniju.

Nije bas tako jednostavno za objasniti u nekoliko ili vise redova.
...ipak nadam se da ce ti nesto znaciti

A mozda misli na zadavanje visine kocke, tj. ako ima 2D shemu stana pa zeli da izvuce zidove uvis i dobije 3D (komanda extrude i sl.)?
'Ajde TeCHNiCS pojasni pitanje.

eh.... nikako ne mogu da provalim kako se namesta dimenzija na primer neke kocke... kako to da uradim??? imam shemu stana i hocu da je nacrtam u autocad-u ali ne znam kako se odredjuju dimenzije... ako neko zna molio bih ga da mi objasni

Nacrtaj plan stana u ravni ( 2D ) - pa onda extrude, kao sto zokish kaze. Sta ce ti kocka? Neces valjda da modelujes svaku sobu posebno - koristeci 3D tela?

Nazad
Vrh Dno