Šta je novo?

AutoCAD-problem sa solidima

c64

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2003
Poena
604
Kako napraviti "cilindricni" solid koji za jednu bazu ima npr. pravougaonik a za drugu elipsu (ili krug). Dakle, mislim na telo slicno zarubljenoj kupi, koje npr. za gornju bazu ima kvadrat umesto kruga. Pomocu naredbe RULESURF se dobija slican efekat, ali to nije to... :?:

c64 je napisao(la):
Kako napraviti "cilindricni" solid koji za jednu bazu ima npr. pravougaonik a za drugu elipsu (ili krug). Dakle, mislim na telo slicno zarubljenoj kupi, koje npr. za gornju bazu ima kvadrat umesto kruga. Pomocu naredbe RULESURF se dobija slican efekat, ali to nije to... :?:

izvini ali kako to nije to???
Da li se ozbiljno bavis cadom ili ga izucava??

najbitnije od svega je da vrednost promenljive SURFTAB1 (a mozda i SURFTAB2 zavisno koju komandu koristis) koja je po defaultu 6 stavis na neku vecu vrednost (recimo 100) pa onda probaj ponovo. Ako te ni to nezadovolji tj imas neke sumnje a ti podeli i pravougaonik i elipsu na cetiri dela (najbolje preko dijagonala pravougonika koje produzis do elipse) pa dobijes cetiri luka i cetiri linije. spojis tj nacrtas linije izmedju krajeve lukova i krajeva linija i pocnes da koristis komandu EDGESURF (e ovde je bitna i vrednost promenljive SURFTAB2). dobijeni efekat je isti ali lepse izgleda :p

e ako ti ni ovo nije pomoglo onda knjigu tj help u sake ;)
pozdrav

Komande RULESURF i EDGESURF ne prave solide, nego meševe (mesh), tako da ako čoveku baš treba solid, ništa od toga.

Prvo treba reći da telo kome su zadate samo dve proizvoljne baze, nije jednoznačno određeno, tj. postoji više načina da se između njih "razvuče" omotač (jedan način je onaj koji rade i pomenute komande). E sad, ne bih dalje pričao dok ne saznam o kakvom se predmetu radi, pošto od toga zavisi kakvo "razvlačenje" treba da se upotrebi, i da li je to uopšte potrebno.

Caslav je napisao(la):
Komande RULESURF i EDGESURF ne prave solide, nego meševe (mesh), tako da ako čoveku baš treba solid, ništa od toga.

Prvo treba reći da telo kome su zadate samo dve proizvoljne baze, nije jednoznačno određeno, tj. postoji više načina da se između njih "razvuče" omotač (jedan način je onaj koji rade i pomenute komande). E sad, ne bih dalje pričao dok ne saznam o kakvom se predmetu radi, pošto od toga zavisi kakvo "razvlačenje" treba da se upotrebi, i da li je to uopšte potrebno.

Pa drago mi je da razlikujes pojam mesh i solid, ali je sam c64 pomenuo komandu Rulesurf pa sam u skladu sa pitanjem i postavio odgovor.

A ako nisi primetio postavio sam i pitanje da li je pocetnik ili iskusniji korisnik.

Posto je trazio telo koje je "cilindricni" solid koji za jednu bazu ima npr. pravougaonik a za drugu elipsu (ili krug). Dakle, mislim na telo slicno zarubljenoj kupi, koje npr. za gornju bazu ima kvadrat umesto kruga to znaci da je trazio da mu izvodnica bude liniji a ne neka kriva (ako je i hteo neku krivu liniju zato sam i pomenuo komandu EDGESURF)
A kad smo kod pojma mesh i solid naravno da komande RULESURF i EDGESURF ne prave solide, ali da li si nekad cuo za LISP, tj "za pomocni programcic" pomocu koga se lako svaki mesh moze prebaciti u solid ??????

NHF

Nazad
Vrh Dno