Šta je novo?

autoCAD ili nešto slično verzija za linux

tatomir.uros

Slavan
Učlanjen(a)
04.10.2008
Poena
301
:-devil-: Pošto bi da menjam windows za neki od linuxa najverovatnije ubuntu, zanima me da li postoji neka verzija autoCAD-a za linux ili neki sličan software iz okruženjua linuxa koji podržava dwg. failove , kao i neka verzija Corela za linux.:banana:

jedno vreme sam koristio qcad. siromašnije od AutoCADa mnogo, ali hej, program je ~3MB. Za vektorsku grafiku koristi Inkscape.

huh...

To su verovatno pored Photoshop-a dva programa za koje svi pitaju da li rade pod linux-om.

Za AutoCAD, sobzirom da sam debelo upucen, trenutno ne postoji ni jedan adekvatan program
za linux. Na zalost. Ima jedan nemacki CAD program koji je najblizi AutoCAD-u ali je prilicno
skup i nisam uspeo da ga probam, a i na nemackom je. Ima nekih verzija AutoCAD-a koji rade
pod Wine-om ali ti je to sve long shot. Sto se tice Corel-a dosta ljudi kaze Gimp. Ja se time
nisam bavio ali sam se uverio da je Gimp stvarno extra (koliko se ja razumem u tematiku, a to
je prilino malo).

Za sve ostalo nije nikakav problem.

Ukratko, nema valjanog crtanja na Linuxu. Kraj priče.

Corel - ne radi.
AutoCAD - ne radi.
Photoshop - ne radi.

Alternative, su baš to - "alternative". Produktivnost, mogućnosti i kolaboracija = vrlo slabi.
npr. Gimp, a.k.a "poor man's Photoshop", nije ni blizu ni Corel Photopaintu ni PSu. Inkscape još i ok za vectore (a opet aj pošalji ti nekome taj njegov nativni .svg format).

Corel/AutoCAD/Photoshop su de facto industry standard i tu ništa sa linuxa ne konkuriše. Uglavnom na Linux se ne prelazi da bi se radio neki iole ozbiljan grafički posao.

Za sve ostalo nije nikakav problem.

Koje ostalo? ;)

Poslednja izmena:
Ako ti treba za zezanje onda mozes da se igras sa besplatnim kedovima... ako mislis da zaradis neku kintu, bolje ni ne razmisljaj o linuxu

Snima Inkscape i u .ai format.

pa postoji, ali sta mislis na kojoj platformi je najvise testiran i na kojoj su najvise bagova ispravljena :))

pa na UNIX-u (gde je i nastao)....al' opet...ProE je, sto se kaze, izuzetak koji potvrdjuje pravilo

Poslednja izmena:
Mrka kapa prijatelju. I sam sam to trazio ali valjanu zamenu neces naci (od besplatnih resenja). Ja sam odustao pre oko godinu dana. Ako ti treba 3D onda ti toplo preporucujem Google Sketch-Up koji se moze pokrenuti pod Linuxom ali to nisam probao. Sve u svemu nemas bas neki izbor.

sve to lepo radi pod virtualbox-om, na poslu mi treba acad i corel pa ih tako koristim.

pokusavao sam acad2008 i nekako radi i pod wine ali veoma traljavo i mora da se 'restartuje' kad istekne trial jer ne moze registracija nikako.

ali daleko je lakse od dualboot-a s obzirom da mozes istovremeno da teras Linux programe.
Preporucljivo je da se ima dosta RAM-a naravno, i noviji CPU.

brzina je sasvim dobra a pouzdanije je od wine (shto opet, jelte, nije pravo Linux resenje).

Mrka kapa prijatelju. I sam sam to trazio ali valjanu zamenu neces naci (od besplatnih resenja). Ja sam odustao pre oko godinu dana. Ako ti treba 3D onda ti toplo preporucujem Google Sketch-Up koji se moze pokrenuti pod Linuxom ali to nisam probao. Sve u svemu nemas bas neki izbor.

Mislim da ce ti Google Sketch-Up kako tako resiti probleme.

Sto se tice 3D crtanja, pogotovu ako ti ne treba extra preciznost Sketch UP je najbolji program koji se pojavio u zadnjih par godina. Toliko jednostavan a mocan program odavno nisam video. Pro verzija izmedju ostalog omogucava export u dxf i 3ds format koji ljudi kojima to treba znaju da cene.
Ja Auto Cad koristim samo za crtanje extra preciznih 2D detalja, sve ostalo crtam u Sketch Up-u.
Ako ti Auto CAd nije neophodan preporucujem Sketch Up.

A da li si probao VariCad?
Imas 30 dana trial, pa ako ti odgovara......

Nazad
Vrh Dno