Šta je novo?

Audio OUT na savremenim televizorima

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Hi svima!

Uskoro me očekuje kupovina novog teve-a pa sada dangubim čitajući sve što stignem o njima. ***. ala je nekada bilo jednostavno kupiti TV... :zgran:

Jedna stvar me zbunila. U par tema ovde na bench-u korisnici spominju da ne mogu da povežu TV na obično stereo pojačalo osim preko izlaza za slušalice. A to ide kroz neko njanjavo pojačalo u TV-u. A neki teveji i nemaju izlaz za slušalice.

Jel' moguće da televizori nemaju audio out?!? Vidim da imaju SCART a u njemu bi trebalo da postoji i audio out, bar je bio na skartovima na starim dobrim CRT-ovima (dok je još bilo jednostavno kupiti TV)

Dakle, da li je neko probao da iskoristi SCART da pošalje zvuk sa nekog novog fancy televizora na stereo pojačalo?

edit: I da dodam, kabel SCART to CINCH imam odavno i radilo je to fino nekada davno sa Philips televizorom

Poslednja izmena:
Samsung uglavnom stavlja poseban analogni audio-out preko činčeva (2x RCA), a možeš ga izvući i sa scart priključka.

Prilozi

• a550 samsung.png
    a550 samsung.png
    50.4 KB · Pregleda: 136
  • b550 samsung.JPG
    b550 samsung.JPG
    166 KB · Pregleda: 282
  • samsung1.jpg
    samsung1.jpg
    132.1 KB · Pregleda: 146
Panasonic X20 ima audio out na SCARTu. A ima i opticki out (nisam probao) ,mada mislim da ima cak i RCA out za zvuk. Provericu uvece pa javim.

Ok, znam da neki imaju pravi audio out preko RCA konektora. Ali neki nemaju. Smor je da još i to moram da pazim prilikom kupovine.

SCART imaju svi pa me zanima da li je SCART podrazumeva i audio out ili ima neka sakata varjanta skarta sa samo ulazima u TV?

LG 42PJ550 i 42PJ350 zaobiđi u širokom luku jer nemaju nikakav audio out!

Ok, znam da neki imaju pravi audio out preko RCA konektora. Ali neki nemaju. Smor je da još i to moram da pazim prilikom kupovine.

SCART imaju svi pa me zanima da li je SCART podrazumeva i audio out ili ima neka sakata varjanta skarta sa samo ulazima u TV?

Ja do sada nisam naišao na TV koji na SCART-u ima samo A/V ulaz. Dešava se da na SCART konektoru nedostaju RGB ili s/video ulazi ali kompozitni video i audio signal uvek idu i kao ulaz i kao izlaz.

Poslednja izmena:
Ok, to mi je bilo bitno! Hvala!

Ako se i ispostavi da nema, vratiću ga u radnju istog dana i tražiti pare nazad.

Svaki SCART podrazumeva Audio Out. Najčešći problemi su kada korisnik koristi pogrešan kabl SCART-2xRCA tj umesto za Audio Out koristi za Audio In. Ukoliko TV slučajno nema audio out, po novom zakonu o zaštiti potrošača imaš pravo da vratiš proizvod (kao što reče čovek pre mene, ne znam koliko dana ali dosta) ali da ga vratiš u originalnoj ambalazi, zato sačuvaj svaku kesicu i kartončić.

I dobro...kupiš neki od najprodavanijih i najpoželjnijih Samsunga trenutno (530, 550, 650, 630), naravno da nema out rca, nego samo sa scarta. Da li pušta zvuk sa usb-a u svim varijantama video kontejnera, zatim ac3-a, dts-a...šta god, kada se zvuk sa scarta izvuče na stereo liniju?

Imam Samsung plazmu 50C530, a burazer LCD Samsung C530. Oba televizora imaju digital out, ja moj TV povezao sa risiverom optickim kablom i milina

^^ Ovo je priličan off topic. Pričamo o analognom audio izlazu. Da, znamo da na digitalnim izlazima sve fercera kako treba.

Bobiška, predpostavljam da sve što ide na zvučnike samog televizora, ide i na out na SCART-u. Moramo uvijati nekog ko je probao.

Izvinjavam se, moja greska. Nema klasican audio out, jedino scart varijanta sa onim adapterom (probao u pocetku) i ima izlaz za slusalice.

images

Treba ti ovo cudo. Na 42PQ3000 sam nakacio, preko ovoga, Genius SW 5000 5.1 zvucnike i gruvaju svi zvucnici. Pogotovo me odusevljava woofer. Kad slusam filmove preko njih, koji se prikazuje na nekom tv kanalu, poseban dozivljaj.

Hvala! Znači, radi, uvek!

Znači ja sam se zeznuo što nisam kupio LG PJ550 !?

Izgleda da jesi! :(

Sve je jako lepo objasnjeno u temi o LG televizorima (LH/LF). Samo to ne radi ako se koristi usb flash za gledanje filmova i slusanje muzike, nece da moze. Ali onda kupe kabl sa 3.5mm prikljuckom, njega u ulaz za slusalice, i drugi kraj u zvucnike i dobije se ista stvar.

Znači SCART ne radi ako sliku pušta interni video plejer sa USB flash-a ili HDD-a?!? A kada radi?!? Jel' to nedge na one 82 strane? Nisam tamo našao konkretno kada ima audio out a kada ga nema. A i ovde neko kaže može, neko kaže da ne može.

Ako stvarno ne može, onda mi uopšte ne vredi da uzimam TV sa integrisanim plejerom. Filmove će puštati externi plejer (koji onda opet mora da se kupuje...) Ako se ubode konektor u izlaz za slušalice, predpostavljam da tada prestaju da rade televizorovi zvučnici?!? I to je bzv. jer mi ne treba ceo audio sistem kada se gledaju vesti ili neka bzv. dokumentarština. Morao bi taj konektor da se njaka po potrebi.

Mislio sam da ovo izdvojim kao posebnu temu i da se ne odnosi samo na LG. Meni jeste važno jer mi se ne mili da menjam vaoma dobar stereo sistem zbog problema o kojem pričamo.

images

Treba ti ovo cudo. Na 42PQ3000 sam nakacio, preko ovoga, Genius SW 5000 5.1 zvucnike i gruvaju svi zvucnici. Pogotovo me odusevljava woofer. Kad slusam filmove preko njih, koji se prikazuje na nekom tv kanalu, poseban dozivljaj.

Da li znaš možda šta da rade obični smrtnici koji imaju samo analogni izlaz na televizoru - činčevi (RCA) i planiraju da povežu sa zvučnicima koji imaju jedan ulaz za prednje zvučnike,jedan za zadnje zvučnike i jedan za centralni i vufer.Koji adapter treba koristiti i gde se može naći?

@NShappy: kada gledas sa USB FLASH-a ili externog HDD-a nemoze da radi ova stvar sa scart adapterom. Pokusali ljudi ali nece. Kada gledas tv onda moze. Na zalost u pravu si, moraces da ukljucujes i iskljucujes dzek za slusalice.
@Ce Gevara: nisam razumeo to sa zvucnicima ali ako nemas neko pojacalo koje tera te zvucnike ne znam kako bi ih sve prikljucio na tv!?

...da jasno mi je. Konačno sam se izborio sa "onom" temom.

Ovo strašno umanjuje upotrebljivost tog "build in" playera. ŠMRC! :(

@Lazaboj:
Na slici se vide ulazi za konekciju zvučnika. Znači ta tri ulaza treba da povežem sa dva izlaza na televizoru (RCA).

Kod povezivanja sa računarom ide direktno povezivanje kablom (ulaz-izlaz), ali koji adapter koristititi kod povezivanja sa LCD? :trust:

Prilozi

• Konekcije P5800.JPG
    Konekcije P5800.JPG
    48.1 KB · Pregleda: 65
Poveži TV na ovo AUX IN. Trebalo bi da sviraju svi zvučnici, ali običan stereo zvuk.

Treba ti ovakav kabel:
16187426.jpg

Ima ga u svim boljim radnjama što valjaju AV opremu.

Poslednja izmena:
Poveži TV na ovo AUX IN. Trebalo bi da sviraju svi zvučnici, ali običan stereo zvuk.

Na Creative Inspire 7700 zvučnicima kod povezivanja na AUX ulaz sviraju samo front+sub, pretpostavljam da i na ovom 5.1 modelu sa slike nije drugačije.

Poslednja izmena:
Ok, i to je nešto...

Može uz razdelnik da ih poveže još i na REAR pa da mu sviraju i zadnji. Mada, ako je stereo, dovoljno je da rade front i sub.

Imam Lg 32lg2000,koristim ga vec 2 godine i dobro me sluzi,imam i 5.1 sistem koji mi je spojen na laptop,hteo bi da neko spojim tv na isti taj sistem,sta mi treba,jel moze taj skart sto ste ranije spomenuli,laptop je spojen u njega sa kabelom(muska 3.5 mm u laptop i 2 cinca u sistem).

^^ Da li ti tako imaš zvuk sa laptopa na svih 6 zvučnika?

Imaš li na tom kompletu zvučnika optički ulaz?

Na mojoj plazmici LGPT81 postoji klasičan činč stereo izlaz koji je povezan na risiver,i funkcioniše ok

Jel' ta plazma ima integrisani video plejer?!? Ako ima, da li imaš zvuk na izlazima kada puštaš film sa njega?

Nazad
Vrh Dno