Šta je novo?

Audio kvalitet na YouTube?

neoneri

Poznat
Učlanjen(a)
29.12.2021
Poena
40
Čuo sam, govorka se, da na youtube ne može da se izvuče baš neki audio kvalitet. Onda su neki predložili neke servise za slušanje muzike, proveravao sam nekoliko pesama, zvuči isto ili lošije na tim servisima. Pa me sad zanima, prilikom postavljanja sadržaja na youtube, jel može da se bira audio kvalitet, kao i prilikom gledanja-slušanja?

Inače, otvorio sam svoj kanal i tamo postavljam neke pesme u High formatu i to je sve od opcija što mi je ponuđeno. Ako nekog zanima mogu postaviti adresu kanala.

Meni Youtube ipak izgleda kao dobro mesto za audio, ne znam, možda ima i bolje, verovatno ima. Ali se verovatno i plaća.

Ja sam uradio prostu stvar. U video editoru sam ubacio sliku i zvuk u .wav formatu. Prilično velika datoteka, maksimalan noless kvalitet. I onda je editor to kompresovao i dobijem snimak od 380 MB i tako sam postavio na Youtube. Mislim da je to ok kvalitet.

I onda to Youtube serveri još dodatno kompresuju i unakaze :D
Youtube može da ti služi za promociju tvoje muzike a nikako za max kvalitet & lossless iskustvo. Mada realno 98% ljudi ne obraća pažnju na kvalitet njima isto i 96 kbps i FLAC :D

Za distribuciju muzike krajnjim korisnicima gde je akcenat na što bolje kvalitetu fajlova ćeš morati da tražiš neku prikladniju platformu.

p.s. Nisam muzičar niti imam iskustva sa distribucijom muzike :)

? Što si sad ostavio link do FLAC kodek stranice? Naravno da na Youtube video klipu ne možeš da "plasiraš" audio track u FLAC i da to završi na kraju kod korisnika koji pusti video...

@neoneri tako jeste najbolje, da WAV zvuk bude sačinjen unutar video fajla i onda praktično ide jednostruka kompresija u svim formatima, a to su AAC 128/96kbps, webm Opus 160/128kbps i audio/video kvaliteti koji nisu u dash formatu (720,360,240,144p). 720p je jednako dostupan kao dash i kao audiovizuelni mp4 uz AAC 128kbps. Dash fajlovi se posebno emituju, samo zvuk, samo slika, a video downloaderi ih muksuju od 720p do 8k.

Hvala. Mislio sam da youtube plasira FLAC format, negde sam čuo. Ustvari, on taj format prihvati i obradi u mp4.

Samo @uji možeš li da mi objasniš to: (720,360,240,144p) ja sam mislio da su to frejmovi, pixeli itd...

• Like
Reagovanja: uji
@neoneri ne plasira FLAC, već originalni fajl čuva na serveru i ako nema copyright claim, skineš ga kroz Google Takeout onakvog kakvog si ga upload-ovao (na primer: x264/wav.mov).
Pa sad ne znam da li je i 144p dash ili je 3gp, 240p čini mi se ima aac 64kbps, a 360p 96 ili čak 112. To su veličine koje sadrže audio, ostale ga nemaju. 480p je definitivno dash i vuče aac 128 posebno. Poenta je da se najviše izvuče iz tog 160kbps opusa i to je to. Čak ni YT music ne nudi više od toga.

Poslednja izmena:
YouTube Music kao high quality nudi 256 kbps AAC, identično ponudi Apple music-a dok nisu ubacili hifi stream u ponudi.

U poslednje vreme sam primetio na YT pravi 5.1 ( Na marantzu 7,1 koji je Atmos mi ispise OOD+ OOS+.. to je npr oznaka koju nemam u meniju (Dolby Surround, DTS X, Stereo..itd) vec se pojavljuje npr kad na Netflixu pustim 5.1. Ako pustim film koji je oznake Dolby Atmos, tad na Marantzu ispise Atmos, . Ja sam to laički zvao "preuzimanje kontrole zvuka od strane Netflixa", jer mi i isključi neke stvari na AV Receiveru koje sam ja podesio i to mi se vrati cim prestanem da pustam taj "pravi 5.1" )
Dosad nijedan klip nisam nasao na YT koji je pravi Atmos, ali u poslednje vreme sve česće nailazim na zvuk koji je pravi 5.1, sto pre 5-6 meseci je bilo nemoguće naći, gore link je jedan od tih)

Znam da sam loše objasnio, pošto sam laik, ali sam pokušao da pomognem..

Vrh Dno