hmm, cekajte kakvo je to audio rezanje? zar ne moze verbatim cd da posluzi za to? ja bas planiram da kupim jedno 50kom za lossless albume...
ma smartbuy je lupio onako.![]()
Inache,Verbatim Pastell ima da se kupi u Rodicu,a nekoliko stapova od 50 komada je ostalo u Merkuru.
realno, i da imas ozbiljnu audio opremu da li je moguce cuti razliku u kvalitetu zvuka izmedju 1 i 8x, koliko ja recimo rezem?BTW, snimanje brzinom 1x je mozda prevazidjeno, ali slusni testovi pokazuju da daje najbolje rezultate.
Da ne biste sumnjali...uporedjivali smo na izuzetno ozbiljnoj audiofilskoj HI-FI opremi CD-ove rezane brzinom 1x i vecim brzinama i razlika je cujna.
Mozda i jeste, ali ne kontam kako kad je sve digitalno...
Audio CD-ovi se ne snimaju kao data CD-ovi, tj. moguce su greske i u snimanju i u citanju.
Interesatno je da razliku izmedju originalnog (stampanog) CD-a i onog snimljenog brzinom 1x nije bilo moguce pouzdano odrediti, dakle to se svelo na nagadjanje.
Radili smo razne blind testove, drugari i ja. Kao prvo, razlika izmedju CD-a snimljenog 1x koji je predvidjen za tu brzinu (audio CD-a) i data CD-a snimljenog brzinom 1x (a predvidjen je za do 52x) je veoma cujna, cak i na prosecnoj opremi.
Idemo opet, Audio CD i Data CD su identični mediji, stim da je na Audio Cd-u fabrički narezan "data header" koji određuje namenu za isključivo snimanje audio sadržaja i neki uređaji za reprodukciju ga zahtevaju. Dodavanjem hedera je smanjen kapacitet diska.
"Nije sve jedno" je i u ovom slučaju samo marketing.
Objasnio sam vec, nisu isti...data CD-ovi su optimizovani za rezanje vecim brzinama, a audio CD-ovi za rezanje brzinom 1x, a to je neophodno za kvalitetan snimak.
Idemo opet, nepostoji nikakva razlika, samo dobijaš manje prostora za rezanje sa Audio diskovima.
Takvo rezanje ima smisla samo u novootvorenoj fabrici Željka Mitrovića za rezanje diskova, na profi mašinama, veličine dvokrilnog frižidera:wall:
Nema razlike u kvalitetu digitalizovanog zvuka ako su formati zapisa i CD mediji istog kvaliteta.
Može doći samo do greške pri upisu na medij, usled lošijeg kvaliteta Cd-a i tu ti ni 1x rezanje neće pomoći.
Što se tiče kvalitetnijeg zvuka, nije to duborez u vinilu i magnetna traka, nisu ploče i kasete, to su samo 0000011000100010000001.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari