Šta je novo?

Audio CD medije - gde?

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Zna li neko gde mogu da se kupe kvalitetne audio CD medije - one koje mogu da se rezu u realnom vremenu (dakle brzina x1)?

Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Pogledaj u Merkuru,imash veliki izbor zbog chinenice da su malo zabacheni,i da imaju neshto vishe cene u odnosu na uobichajene radnje u kojima ih skoro nema:(

Kao sto to Perodeformero rece, gledaj po megamarketima. Bas sam pre nedelju dana uzeo Smartbay u Maxiju.

Cek'...taj SmrtBuy je audio CD koji se reze brzinom 1x...??...koliko si ga platio?

Cek' i mene vrlo zanima ,
od svih mogucih i nemogucih medija (CD-R)
SmartBay ispade EXTRA za Audio rezanje ???????
:smoke:

hmm, cekajte kakvo je to audio rezanje? zar ne moze verbatim cd da posluzi za to? ja bas planiram da kupim jedno 50kom za lossless albume...

Verbatim Pastel, ako ih još uvek ima u prodaji...

Nema vise, ako je negde ostalo..... Nego negde procitah za one HP CD-R da su extra. Ne znam ima li ih jos u Metro-u ?
Jos bolje neka se javi neko ko ih je testirao.

:smoke:

hmm, cekajte kakvo je to audio rezanje? zar ne moze verbatim cd da posluzi za to? ja bas planiram da kupim jedno 50kom za lossless albume...

Pomenuti mediji se koriste za rezanje u standalone rezachima,nezavisno od rachunara,mada je i to odavno prevazidjeno,jer postoji gomila hakovanih firmware-a koji omogucuju rezanje na "obichnim" medijima.
Inache,Verbatim Pastell ima da se kupi u Rodicu,a nekoliko stapova od 50 komada je ostalo u Merkuru.

ma smartbuy je lupio onako. :)

Nisam rekao da su najbolji, vec sam se pozvao na zahtev da se moze rezati 1X sto je i meni bilo primarno. Jedino su oni ispunjavali taj uslov kad sam ja kupovao. Inace zadovoljavaju i neki AAA sertifikat, ako to nekom nesto znaci (meni ne).

Sinoc sam pogledao u Maxi-u, ima u prodaji SmartBuy CD-ova, na njima pise da su za brzine 1-52x...e sad, da li vredi tome verovati, veliko je pitanje...

BTW, snimanje brzinom 1x je mozda prevazidjeno, ali slusni testovi pokazuju da daje najbolje rezultate.

BTW, snimanje brzinom 1x je mozda prevazidjeno, ali slusni testovi pokazuju da daje najbolje rezultate.
realno, i da imas ozbiljnu audio opremu da li je moguce cuti razliku u kvalitetu zvuka izmedju 1 i 8x, koliko ja recimo rezem?

Neradi se o kvalitetu zvuka nego o greškama pri upisu ali kako god to tumačili to nema veze sa praksom. Ja bih rekao da su šanse da bude grešaka veće, sa današnjim rezačima i diskovima, ako se reže jako sporo, ni ja nerežem ispod 8x.

Taj SmartBay(ProDisc) je dno dna i ako imam jedan narezan pre sedam godina i čita se odlično.

U nedostatku TY meni su Ritek i CMC jako dobri, na primer njihove medije rebrendiraju TDK I Maxell, naravno i druge... ali trenutno kod nas ove nalazim. Ove brendove koristim još od 80-tih, pa u slučaju da neznam iz koje fabrike diskovi dolaze, kupujem TDK pre nego Verbatim.

Da ne biste sumnjali...uporedjivali smo na izuzetno ozbiljnoj audiofilskoj HI-FI opremi CD-ove rezane brzinom 1x i vecim brzinama i razlika je cujna. E sad, to su bili neki stari diskovi namenjeni audio snimanju i rezani na starom TEAC SCSI rezacu kome je max brzina 8x. Radili smo i uporedjenja sa snimcima napravljenim vecom brzinom na nekom specijalnom Yamaha rezacu (ne znam oznaku) koji je optimizovan za audio snimanje i snimci uradjeni na TEAC-u brzinom 1x su bili cujno bolji. Problem nastaje kada se novije medije ubace u isti rezac i rezu brzinom 1x - rezultat je dosta losiji nego sa onim starim za audio snimanje...zbog toga i trazim audio CD-ove koji su optimizovani za brzinu 1x. Cuh da ih ima kod Doma omladine u podzemnom prolazu, mozda podjem danas da vidim...

OK, pronasao sam danas u prolazu kod Doma omladine dve vrste audio CD-ova: Verbatim i TraxData, namenjeni su snimanju u stand-alone uredjajima i odlicno rade kada se snimaju brzinom 1x. Cene je, doduse, znacajna - 65DIN.

Audio CD-ovi se ne snimaju kao data CD-ovi, tj. moguce su greske i u snimanju i u citanju.

Identično snimaju i iste greške su moguće i pri upisu i pri čitanju.

Audio CD ima smisla samo ako uredjaj koji snima, ne reže na data cd, zbog nedostatka data hedera, koji služi samo za otimanje para.

Mi ne koristimo profesionalne audio rezače, već plastikanere od 20€, pa simulacija profesinalnog rezanja nema smisla.

Zaključak, koristite data CD, po mogućstvu što kvalitetniji i režite opušteno na 8x

Moze da se koristi brzina 8x, ali ako neko zeli pravi kvalitet, rezace sa 1x...kao sto vec napisah, cujna razlika u snimcima rezanim brzinom 1x i vecim postoji.

Razlika postoji ali na standardnom ozvučenju je nečujna - pitanje je da li bi na blind testu uspeo i da prepoznaš koji je disk 1x a koji 8x.

Slična priča kao i sa razlikom izmedju mp3 192kbps i audio diska. O bespotrebnom kompresovanju na 320 neću ni da govorim.

Ponavljam, govorim o klasičnim i uobičajenim Hi-Fi uredjajima kao referencama.

Radili smo razne blind testove, drugari i ja. Kao prvo, razlika izmedju CD-a snimljenog 1x koji je predvidjen za tu brzinu (audio CD-a) i data CD-a snimljenog brzinom 1x (a predvidjen je za do 52x) je veoma cujna, cak i na prosecnoj opremi.

Kao drugo, blind testovi su pokazali da SVI cuju razliku izmedju snimka napravljenog brzinom 1x na klasicnom TEAC SCSI rezacu i onog napravljenom brzinom 8x na Yamaha PC rezacu optimizovanom za rezanje audio CD-ova (nazalost, taj rezac ne moze da spusti brzinu ispod 8x). Ova ispitivanja su radjena na vrhunskoj audio opremi (dakle, B&W Nautilus, JMLab - ne znam koji, KORATO D-A converter, KORATO PA i KORATO single-ended tube amplifiers). Interesatno je da razliku izmedju originalnog (stampanog) CD-a i onog snimljenog brzinom 1x nije bilo moguce pouzdano odrediti, dakle to se svelo na nagadjanje.

Kao trece, na prosecnom audio sistemu se cuje razlika izmdju originalnog CD-a i njegovog klona komprimiranog na 320kbps...APE codec nisam probao.

Interesatno je da razliku izmedju originalnog (stampanog) CD-a i onog snimljenog brzinom 1x nije bilo moguce pouzdano odrediti, dakle to se svelo na nagadjanje.

Moja greška - kada sam rekao da se razlika "ne čuje" upravo sam mislio na ovo poredjenje pošto mi je bilo nekako logično s obzirom na to da tražiš diskove za 1x rezanje da želiš da narežeš zvuk a da ti je referenca originalni audio disk.

Izmedju dva identična CD-R rezana na 1x i 8x, verujem da je ta razlika osetnija. Ali kao što si sam rekao, testiranja vezana za audio snimke su vršena na kvalitetnoj opremi pa ne treba da čudi da se tu čuje razlika.

Što se tiče 320kbps i originalnog diska (rezanog sa glass mastera) - muzikom se profesionalno bavim 7 godina i često sam puštao na običnom Hi-Fi uredjaju poredjenja i zaista ne čujem razliku - čak mi na trenutak mp3 zvuči "bolje" (a veruj mi da želim suprotan rezultat). Možda zavisi i od vrste muzike, ko zna. No ajd, da ne širimo temu :)

Radili smo razne blind testove, drugari i ja. Kao prvo, razlika izmedju CD-a snimljenog 1x koji je predvidjen za tu brzinu (audio CD-a) i data CD-a snimljenog brzinom 1x (a predvidjen je za do 52x) je veoma cujna, cak i na prosecnoj opremi.

Idemo opet, Audio CD i Data CD su identični mediji, stim da je na Audio Cd-u fabrički narezan "data header" koji određuje namenu za isključivo snimanje audio sadržaja i neki uređaji za reprodukciju ga zahtevaju. Dodavanjem hedera je smanjen kapacitet diska.
"Nije sve jedno" je i u ovom slučaju samo marketing.

Idemo opet, Audio CD i Data CD su identični mediji, stim da je na Audio Cd-u fabrički narezan "data header" koji određuje namenu za isključivo snimanje audio sadržaja i neki uređaji za reprodukciju ga zahtevaju. Dodavanjem hedera je smanjen kapacitet diska.
"Nije sve jedno" je i u ovom slučaju samo marketing.

Objasnio sam vec, nisu isti...data CD-ovi su optimizovani za rezanje vecim brzinama, a audio CD-ovi za rezanje brzinom 1x, a to je neophodno za kvalitetan snimak.

Objasnio sam vec, nisu isti...data CD-ovi su optimizovani za rezanje vecim brzinama, a audio CD-ovi za rezanje brzinom 1x, a to je neophodno za kvalitetan snimak.

Idemo opet, nepostoji nikakva razlika, samo dobijaš manje prostora za rezanje sa Audio diskovima.

Takvo rezanje ima smisla samo u novootvorenoj fabrici Željka Mitrovića za rezanje diskova, na profi mašinama, veličine dvokrilnog frižidera:wall:
Nema razlike u kvalitetu digitalizovanog zvuka ako su formati zapisa i CD mediji istog kvaliteta.

Može doći samo do greške pri upisu na medij, usled lošijeg kvaliteta Cd-a i tu ti ni 1x rezanje neće pomoći.

Što se tiče kvalitetnijeg zvuka, nije to duborez u vinilu i magnetna traka, nisu ploče i kasete, to su samo 0000011000100010000001.

Čitao sam da je neko čak proveravao .wav fajlove koji su izvučeni iz .zip i .rar formata i uporedjivao sa originalnim - laknulo mi je kada sam čuo da nije pronašao nikakvu razliku :D

Idemo opet, nepostoji nikakva razlika, samo dobijaš manje prostora za rezanje sa Audio diskovima.

Takvo rezanje ima smisla samo u novootvorenoj fabrici Željka Mitrovića za rezanje diskova, na profi mašinama, veličine dvokrilnog frižidera:wall:
Nema razlike u kvalitetu digitalizovanog zvuka ako su formati zapisa i CD mediji istog kvaliteta.

Može doći samo do greške pri upisu na medij, usled lošijeg kvaliteta Cd-a i tu ti ni 1x rezanje neće pomoći.

Što se tiče kvalitetnijeg zvuka, nije to duborez u vinilu i magnetna traka, nisu ploče i kasete, to su samo 0000011000100010000001.

Originalni audio diskovi se, koliko znam, stampaju, a ne rezu.

To sto pises o snimanju CD-ova zvuci logicno, ali praksa pokazuje suprotno...dakle, kao sto sam napisao, radili smo ozbiljne testove, i to ljudi koji vise od 20 godina zive od audio tehnike i zakljucak je da razlika u zvuku CD-a rezanog brzinom 1x i 8x postoji i cujna je...uvek.

Nazad
Vrh Dno