Šta je novo?

Audio CD burning

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Godinama radim A-D konverziju, sto sa LP ploca (uglavnom), sto sa kaseta. Pre nekoliko dana javise se neobicni problemi: sample-ovao sam nekoliko LP-a, "ocistio" ih kao sto obicno radim, downsample-ovao na 44.1 MHz i snimio audio CD-e. Kada sam pustio na klasicnom CD player-u zvuk uzas - prekida. Na stand-alone DVD uredjaju sve OK, takodje i na racunaru. Prebacim WAV fajlove na drugi racunar, snimim na starom SCSI TEAC rezacu x1 brzinom (dokazano da daje najbolje rezultate) i opet isto! CD player na kome se cuju prekidanja je, najverovatnije, OK jer SVE ostale diskove pusta normalno.

Ideje?

Unapred hvala.

Postavlja se pitanje na koliko brzina si rezao disk.
Poznato je da medijima koji su u zadnjih nekoliko godina dostupni i koji su sertifikovani za velike brzine (tipa 48x) nikako ne odgovaraju brzine rezanja ispod 16x - 24x (u zavisnosti od medija).

Tako da na osnovu ovog navedenog to moze biti tvoj problem.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Dobra ideja. Medjutim, rezao sam na "glavnom" racunaru (DVD burner) brzinom 4x (manje ne moze) i isto nije u redu, a svi ostali (npr. "prebaceni" sa MP3 na WAV) koje rezem na 4x rade normalno.

4x ti je premala brzina za medijume koji su ti dostupni.
Snaga lasera je optimizovana za krace impulse vece snage koji se koriste za rezanje na vecim brzinama i kad produzi vreme trajanja impulsa, ne moze dovoljno da smanji snagu lasera i uz kombinaciju sa dye koji je otimizovan za velike brzine i brzinom rezanja na 4x dobijas to sto dobijas.

Izvini ako sam malo konfuzan ali trenutno imam neke probleme koji nisu za javnost, te nemam dovoljno koncentracije, a zelim u isto vreme da budem od pomoci.

Nadam se da si shvatio u kom pravcu treba da eksperimentises sa rezanjem diskova da bi dobio prihvatljive rezultate.

Imao sam, svojevremeno, slicne probleme sa diskovima narezanim na TEAC CD-R-540w i samo na starijim medijima tipa 1-4x i 1-8x je 1x i 4x rezanje davalo kakve takve solidne rezultate. Na medijima tipa 32x, 48x i 52x je dobre rezultate davalo jedino rezanje na 16x i 20x verovatno i zbog toga sto je doticni TEAC na tim brzinama radio u CLV modu.

Kad god rezem audio diskove, rezem ih na max CLV brzini i do sada nije bilo problema izuzev u par situacija kada su bili u pitanju prepotopski CD playeri koji imaju problema sa bojom noseceg sloja i li im je laser oslabio.

Pozdrav i nadam se da sam bio od neke pomoci.

Poslednja izmena:
Hvala na podrobnom objasnjenju.

Odmah sam probao da narezem jedan na vecoj brzini, ovog puta 20x...sada je problem jos veci, CD player ne moze ni da prepozna disk...:(

Probaj sa CD-RW diskovima ( Princo 4-12x )
Imam MP3 plejer koji uopste nece da cita diskove sertifikovane za brzine preko 40x bez obzira kojom brzinom su narezani i na kom rezacu su rezani.Sa starim CD-R 16x i CD-RW diskovima radi perfektno.

tex707 je napisao(la):
Hvala na podrobnom objasnjenju.

Odmah sam probao da narezem jedan na vecoj brzini, ovog puta 20x...sada je problem jos veci, CD player ne moze ni da prepozna disk...:(

Da li ti rezac na 20x reze u CLV modu?

Ako neznas prezali jedan CD-R i probaj u CD-DVD Speed test rezanje.
Ako pocinje sa 16x ili sa 20x i dalje reze u Z-CLV modu onda moze da izvuce 16x CLV i eventualno 20x CAV.
Ukoliko reze u CAV modu ili u P-CAV modu bice da nije bas najsrecnije resenje za burning audio diskova.

P.S. Nisi naveo na kom rezacu rezes. Znam da je u pitanju
DVD uredjaj ali navedi koji je model i proizvodjac.
I kazi koji software koristis za rezanje.
Moja preporuka za audio recording je Feurio!

Poslednja izmena:
sasa022 je napisao(la):
Probaj sa CD-RW diskovima ( Princo 4-12x )
Imam MP3 plejer koji uopste nece da cita diskove sertifikovane za brzine preko 40x bez obzira kojom brzinom su narezani i na kom rezacu su rezani.Sa starim CD-R 16x i CD-RW diskovima radi perfektno.

To sam vec probao...CD-RW ovaj moj CD player ne prepoznaje uopste kada ovo narezem...:(

nesha_70 je napisao(la):
Da li ti rezac na 20x reze u CLV modu?

Ako neznas prezali jedan CD-R i probaj u CD-DVD Speed test rezanje.
Ako pocinje sa 16x ili sa 20x i dalje reze u Z-CLV modu onda moze da izvuce 16x CLV i eventualno 20x CAV.
Ukoliko reze u CAV modu ili u P-CAV modu bice da nije bas najsrecnije resenje za burning audio diskova.

P.S. Nisi naveo na kom rezacu rezes. Znam da je u pitanju
DVD uredjaj ali navedi koji je model i proizvodjac.
I kazi koji software koristis za rezanje.
Moja preporuka za audio recording je Feurio!

Iskreno, nemam pojma sta je CLV mod.

Do sada sam probao da snimam na DVA rezaca (koja se nalaza u dva razlicita compa) i na oba nije uspevalo. Napominjem da je SVE sto sam do sada rezao na ista ta dva rezaca uspevalo bez ikakvih problema i na bilo kojim brzinama.

E sad, na DVD rezacu (moj licno comp koji koristim za posao) Pioneer DVD-RW 107D ove problematicne WAV fajlove sam pokusao da rezem na 4x i na 20x i ne vredi...kada narezam na 4x, zvuk na CD player-y "prekida", a kada narezem na 20x uopste ne prepoznaje disk kada se ubaci u player.

Na drugom racunaru (stand-by) imam stari TEAC SCSI 8x rezac (CDR58S) i na njemu sam uvek kopirao audio CD-ove 1x brzinom sa fenomenalnim rezultatima. Na njemu sam ovaj isti WAV snimio brzinom 1x i opet "preskakanje". Sada sam pokusao finalni experiment: na TEAC-u sa pokusao da narezem brzinom 4x i sve je OK, CD player pusta muziku bez greske.

Stvar je za ne verovati...izgleda da je fora u medijima...mada sam i do sada snimao na ovim istim medijima (Sky Silver Blue) bez problema... :wall:

Poslednja izmena:
1) Batali Sky Silver Blue.
Krš.
Ako ti je ostalo skupo uzmi Princo sa štampom. Neprevaziđen za čitanje u svim uređajima (ne šalim se). Iako je i on krš.
Uzmi (alternativno) Verbatim Pastel koji bi trebao da je TY medija.

2) Možda su nečitljivi zbog načina na koji generišeš wav. Ako wav recimo ima markere ili regione u sebi, neke tag-ove ili slično može da se desi da smandrlja rezanje.

3) CDRW nisu čitljivi u starijim uređajima (recimo od cca 2000. naovamo su počeli da uvode podršku za CDRW)

4) Poslednja sigurna brzina za rezanje audio diskova je 8x.

nesha_70 je napisao(la):
eto nasao si resenje.
Sada probaj da na taj medijum narzes na TEAC CDR-58 na 8x pa vidi sta ce da se desi.

Ti stari rezaci uvek rezu u CLV (Constant Linear Velocity).

Znas kako...jesam nasao resenje ali ne i uzrok, a to me brine.

Radi OK i na 8x. Ali meni treba da radi OK na 1x, tu lezi problem.

mmilovan je napisao(la):
1) Batali Sky Silver Blue.
Krš.
Ako ti je ostalo skupo uzmi Princo sa štampom. Neprevaziđen za čitanje u svim uređajima (ne šalim se). Iako je i on krš.
Uzmi (alternativno) Verbatim Pastel koji bi trebao da je TY medija.

2) Možda su nečitljivi zbog načina na koji generišeš wav. Ako wav recimo ima markere ili regione u sebi, neke tag-ove ili slično može da se desi da smandrlja rezanje.

3) CDRW nisu čitljivi u starijim uređajima (recimo od cca 2000. naovamo su počeli da uvode podršku za CDRW)

4) Poslednja sigurna brzina za rezanje audio diskova je 8x.

Nemam iskustva sa raznim tipovima medija...kupovao sam ranije neke krs TDK u bulk packu (150 kom) i pokazali su se kao izvanredni za audio snimke.

Wav radim tako sto analogni signal samplujem na DAT-u, pa ga digitalnim linkom preko SB Live vodim u racunar. Tu radim obradu u Sound Forge ili CoolEditPro. Na kraju samo dodam 2s pauze ispred svakog WAV-a. Fora je u tome sto sam uvek radio isto, a sada mi se prvi put desilo da me zezne.

Moj CD drive je neki prastari Philips 614.

Na veoma ozbiljnim uredjajima (najbolja oprema koja se nalazi u KORATO salonu) radili smo detaljno uporedjenje raznih nacina kopiranja audio CD-ova. Drugar ima neku Yamahu koja je namenski pravljena za audio CD snimanje i najmanja brzina kojom reze je 4x. Medjutim, moj snimak radjen u real-time-u sa TEAC-om (dakle na 1x) je "oprao" sve ostale do te mere da niko nije mogao da napravi razliku izmedju originala u kopije. Naravno, koristio sam EAC.

A što režeš na 1x?
Čemu taj fetiš, savremeni mediji nisu optizovani za to...

mmilovan je napisao(la):
A što režeš na 1x?
Čemu taj fetiš, savremeni mediji nisu optizovani za to...

Pa kazem da smo pravili paralelne testove i rezanje 1x je dalo najbolje rezultate. Tada je to radjeno sa nekim TDK medijama, stvarno ne znam koja im je maximalna brzina bila, ali su navodno bili "optimizovani za audio CD" kako rekose u prodavnici, mada ja mislim da to nema veze.

Isti problem, (da ne tupitim mnogo) resen uninstaliranjem Nera 7.xxx i vracanjem na zadnju 6.xxx.Rezultat s**anih 5-6 diskova, izgubljeno dosta vremena/zivaca istrazivajuci/testirajuci tu pojavu! :crash:

Poslednja izmena:
tex707 je napisao(la):
Pa kazem da smo pravili paralelne testove i rezanje 1x je dalo najbolje rezultate. Tada je to radjeno sa nekim TDK medijama, stvarno ne znam koja im je maximalna brzina bila, ali su navodno bili "optimizovani za audio CD" kako rekose u prodavnici, mada ja mislim da to nema veze.

Nema gore stvari za disk nego da ga režeš na 1x. Nađi balans između medija, rezača i brzine rezanja, a to svakako nije 1x.

Mani se tvrdoglavosti, poslušaj ljude i reži 8x i brže, ili promeni rezač, ukoliko to ne možeš sa postojećim rezačima da odradiš. Konkretno audio diskove mom DVD pržaču (Sony DRU-710A) režem na 16x, i to se čini da je dobitna kombinacija. Čitljivi su u svim uređajima.

OKAC je napisao(la):
Isti problem, (da ne tupitim mnogo) resen uninstaliranjem Nera 7.xxx i vracanjem na zadnju 6.xxx.Rezultat s**anih 5-6 diskova, izgubljeno dosta vremena/zivaca istrazivajuci/testirajuci tu pojavu! :crash:

Baš srezah ćaletu novog bočelija 16x na najjeftinji Princo, bez ikakvih problema, i to u Nero 7.0.1.4b.

Dobro evo rezano na teac 552 i pioneer 110d isto pioneer 110d firmware 1.37 pa 1.39 isto, brzine 4x - 10x isto verbatim i sony media isto, nista nije radjeno u pozadini, proc/napajanje dovojlno jaki mem 1GB hard defrag jednostavno nareze da izgleda kao da je izgreban disk-preskace.
Nekazem da Nero 7.xxx nevalja ali kod mene se to desilo sa dolaskom istog pa moze biti neka nekompatibilnost/konflikt sa softwerom/hardwerom...itd
Napomenucu jos da copy audio cd sa Nero 7.xxx je bilo bez ovakve pojave kao sa mp3/wav fajlovima!

tex707 je napisao(la):
Znas kako...jesam nasao resenje ali ne i uzrok, a to me brine.

Stari uredjaji su prilicno probirljivi prema novijim medijima,
a desava se da se mediji iako nose istu oznaku razlikuju.( Tako je to kad "iste" medije prave na 100 mesta )...Cak i kad dolaze sa iste proizvodne trake kvalitet nekad varira od serije do serije.

( Sve je jasno kada se pogleda sta se desava sa DVD medijima i sta se sve prodaje na nasem trzistu )

A jel moze neko da mi pojasni sledecu situaciju?

Ortak ima u kolima mp3 Sony iz Xplode serije, i nema sanse da ocita nijedan narezan disk na bilo kojoj brzini, nebitno audio ili mp3.

Ali zanimljivost je u tome sto cita svaki narezani RW! Bilo na 8-16-24x!
Probano sa vise proizvodjaca, ali nece nista sem RW diskova.
Ima li neko ideju zasto?

Elem, nisi napisao koji software koristis za obradu zvuka, sa kombinacijom Plextor 48/24/48A i Magix AudioCleaningLab-om radim već dve godine, nikada mi se nije desilo da ni najcrnji dreš od auto CD-a ili mini linije ne čita disk. Brzina rezanja x16, Verbatim pastel i Nero 6. Bez potrebe gubiš vreme sa rezanjem x1, nije ti to problem.

nidza je napisao(la):
Nema gore stvari za disk nego da ga režeš na 1x. Nađi balans između medija, rezača i brzine rezanja, a to svakako nije 1x.

Mani se tvrdoglavosti, poslušaj ljude i reži 8x i brže, ili promeni rezač, ukoliko to ne možeš sa postojećim rezačima da odradiš. Konkretno audio diskove mom DVD pržaču (Sony DRU-710A) režem na 16x, i to se čini da je dobitna kombinacija. Čitljivi su u svim uređajima.

Nije uopste stvar u tvrdoglavosti. Evo, narezao sam na 4x i radi OK.

Napisah lepo da su testovi pokazali da 1x brzina rezanja daje najbolje rezultate, nema dileme, detaljno isprobano na veoma kvalitetnoj opremi.

tex707 je napisao(la):
Nije uopste stvar u tvrdoglavosti. Evo, narezao sam na 4x i radi OK.

Napisah lepo da su testovi pokazali da 1x brzina rezanja daje najbolje rezultate, nema dileme, detaljno isprobano na veoma kvalitetnoj opremi.

Bilo bi jako zanimljivo znati kako ste uporedjivali rezultate rezanja, sa 1x i Xx puta, kvalitet zvuka zavisi od vrste analogne opreme koju koristiš i software'a za obradu; ne bih rekao - od brzine rezanja. Ispravnost finalnog diska zavisi od ispravnosti OS, software-a za rezanje i korišćenog medija.

tex707 je napisao(la):

Nisam siguran da su optimizovani za najbolje rezultate (1x rezanje) nego su bili iz prastare serije koja se kod nas valjala.

Podrzavam tvoje testove sa 1x rezanjem, ali jedini objektivan test bio bi dupli blajndfold, tj. da ni učesnici, ni slušaoci ne znaju koji su koji mediji, nego tek da se na kraju nekim ključem razotkrije.

To je po meni najobjektivnije testiranje audio rezanja.

PAPA D.J. je napisao(la):
Bilo bi jako zanimljivo znati kako ste uporedjivali rezultate rezanja, sa 1x i Xx puta, kvalitet zvuka zavisi od vrste analogne opreme koju koristiš i software'a za obradu; ne bih rekao - od brzine rezanja. Ispravnost finalnog diska zavisi od ispravnosti OS, software-a za rezanje i korišćenog medija.

Kada smo radili uporedjivanje, tu nije bila "umesana" oprema za A-D konverziju, vec smo originalan CD odlicnog kvaliteta zvuka "skinuli" EAC-om u image file koji smo posle rezali na razlicitim brzinama, a istim medijima. Rezano je, naravno, takodje EAC-om. Nisam siguran koliko tu utice OS, ali cini mi se da sam i za to koristio W2K (ne garantujem).

mmilovan je napisao(la):
Nisam siguran da su optimizovani za najbolje rezultate (1x rezanje) nego su bili iz prastare serije koja se kod nas valjala.

Podrzavam tvoje testove sa 1x rezanjem, ali jedini objektivan test bio bi dupli blajndfold, tj. da ni učesnici, ni slušaoci ne znaju koji su koji mediji, nego tek da se na kraju nekim ključem razotkrije.

To je po meni najobjektivnije testiranje audio rezanja.

Da su bili iz prastare serije to je sigurno.
Naravno da slusaoci nisu znali koji su mediji ubacivani u playere (ustvari, to su bili CD-transporti povezani na A-D convertere) jer inace ne bi bilo smisla.

Tex, vidi, radio sam vrlo slican test sa Philipsovim writerom (x1) i mojim Plextorom (x16), u studijskim uslovima, sa bezbroj blind promena, rezultati su bili 1:1, nema razlike. Tonske razlike mozes da napravis samo u analognom delu obrade signala.
Korektno narezan disk iz istog image-a ne bi ni smeo da se razlikuje (tonski). Ipak je u pitanju digitalni zapis.

PAPA D.J. je napisao(la):
Tex, vidi, radio sam vrlo slican test sa Philipsovim writerom (x1) i mojim Plextorom (x16), u studijskim uslovima, sa bezbroj blind promena, rezultati su bili 1:1, nema razlike. Tonske razlike mozes da napravis samo u analognom delu obrade signala.
Korektno narezan disk iz istog image-a ne bi ni smeo da se razlikuje (tonski). Ipak je u pitanju digitalni zapis.

Jeste digitalni zapis, ali definitivno ima razlike jer su svi koji su slusali 'ladno prepoznavali raliku i to bez greske. Cak tvrde da je razlika veoma uocljiva izmedju snimka radjenog na istom rezacu brzinom 4x i 1x. Cim bih pustio kopiju radjenu brzinom 4x svi bi prokomentarisali "ovo ne valja". Probano i je drugim rezacem i sta prica. Napminjem da su uredjaji sa slusanje bili vrhunskog kvaliteta.

Tacno je da je u pitanju digitalni zapis, ali, koliko sam ja shvatio, taj zapis nema check-bitove i moze da se razlikuje od jednog do drugog rezanja, za razliku od rezanja podataka.

Ovo je definitivno zanimljivo, vredi probati, pogotovo za rezanje kvalitetnih i skupih originala. Bilo bi interesantno znati da li je jos neko na benchu imao slicna iskustva.

Nazad
Vrh Dno