Šta je novo?

Audio šum na kablovskom signalu

sjohund

Cenjen
Učlanjen(a)
13.01.2013
Poena
154
Zanima me, da li je neko primetio izvesnu kolicina šuma u audio signalu na kablovskoj(SBB).
Ovo se dešava povremeno i nema pravila. Nekad mi se učini da je to neki konstantan šum u zavisnosti od medija koji je nosioc zvuka/slike. Naravno, najbolje se čuje kada je tišina, tj. kada nema muzike ili govora da ga nadjača. Manifestuje se kao neko "sinusoidalno zujanje", rekli bi klinci "ko žurka livadskih buba". Mene podseca na zvuk kaiša koji se okreće labavo na remenici. Preko zvučnika se teže otkriva, ali preko dobrih slušalica očas posla.
Pošto nisam ekspert, molim iste za pomoć.

Moraš dati više informacija.

- Da li je reč o analognom ili digitalnom (DVB-C) prijemu?
- Preko čega ide prijem - internog ili nekog eksternog tjunera i da li si probao sa različitim prijemnicima?
- Da li se radi o svim programima ili samo ponekim?
- Kako vučeš audio signal sa prijemnika (kojom vezom)?
- Kako vezuješ te zvučnike, a kako slušalice?

Da ovo (opet) ne bi išlo po sistemu "ja u klin, ti u ploču", odgovori što preciznije možeš na postavljena pitanja, ako želiš da dobiješ pomoć.

Inače, vrlo verovatno da je u pitanju šum od mreže ili preslušavanje sa video signalom. Šta si uradio sa onim SCART adapterom?

Nabavio sam novi scart i resio problem preslusavanja. Uzeo sam scart out a s druge strane kompozitni in (na rikorder) sa deklarisanim 75oma na video kablu(i jeste deblji). Hvala na pomoci.

- digitalni iz risivera
- prijem preko risiverovog tjunera
- probao sam samo sa jednim - miniUltra - to klinci gledaju po ceo dan
- posto sam to snimio, baca me u rebus ntr83 - da ne mulja on nesto
- preslusaovao sam snimljeni materijal jer na tv zvucnicima se tesko primeti

Pretpostavka i pitanja:
ako je do rikordera NTR83, podesio sam izlaz na risiveru prvo na RGB, a druga opcija je nepromenjena CVBS i jedina (probao sam obe varijante CVBS/CVBS i RGB/CVBS) i isto se manifestuje kod zvuka. Da li bi nesto postigao da je veza SCART/SCART umesto SCART/RCA? Ili da povezem zvuk dodatnim optickim kablom?

SCART RGB znači da se slika prenosi preko 4 zasebna provodnika (R, G, B i Sync) + što zvuk ide preko dodatna dva. Uglavnom svaki od tih signala ima i svoj povratni, tako da je reč o 12 žica umesto dve! Ne vredi ti da samo menjaš podešavanje na risiveru kada nemaš te dodatne žice. Podešavanje mora da odgovara realnosti, a ne da je izmišlja.

Ako ti je povezano preko SCART adaptera i kompozitnog kabla, onda je to SCART CVBS veza, a ako si povezao pravim SCART kablom, onda je to SCART RGB i tako i treba da stoji i na snimaču i na prijemniku, jer je to najoptimalniji način prenosa slike.

Ako imaš Toslink (optički) i na STB-u i na DVR-u možeš to da uradiš, trebalo bi da eliminiše probleme sa interferencijom i šumom sa mreže.

Poslednja izmena:
Umesto ta dva SCART adaptera i tog kabla koji si sam budžio, trebalo je da kupiš pravi SCART kabl. Nemoj više da mučiš ni nas ni sebe.

Sa kvalitetnim SCART kablom svi tvoji problemi bi trebalo da nestanu. Ukoliko i onda budeš imao smetnje u zvuku u pitanju je neispravnost jednog od ta dva uređaja. Međutim, to možeš pokušati da premostiš optičkim kablom koji po oglasima košta ~ 250 dinara (ne daj više - nema potrebe), ukoliko nemaš zamerki na sliku. Druga opcija je da reklamiraš STB uređaj svom operateru, odnosno DVR prodavcu ukoliko je DVR još uvek pod garancijom.

Ajde daj predlog gde i koji skart da kupim pa da resimo ovaj problem zauvek. Ja sam trazio, ali mnoge prodavnice, i to renomirane, imaju u ponudi, ali ne na stanju, kao to je zastarela tehnologija, kome to treba. Ma glupost! U Kanibalu dobijaju robu koja valja, a pristojne je cene, tek u februaru. Eto i to sam ispitao.

Ako imaš Toslink (optički) i na STB-u i na DVR-u možeš to da uradiš, trebalo bi da eliminiše probleme sa interferencijom i šumom sa mreže.

Nazalost izgleda da su na uredjajima optike samo izlazi, a ne ulazi. Posto ne verujem da postoji ulaz koji je ujedno i izlaz, ovo pada u vodu. Svejedno hvala na savetu.

mislim da je dobar onaj jeftiniji: "TVK SKARTm/m, 3m, BUDGET", ali najbolje ih pozovi prethodno i pitaj dal je 'RGB'.
proveri prvo (u uputstvu npr) da li i STB i TV podrzavaju RGB.

Poslednja izmena:
Uzeo sam onaj scart flet u Kanibalu i slika je savrsena. Brine me samo ovaj sum koji se javlja samo kod nekih crtaca(vise nije stalno prisutan) sto me brine da mozda i ne mogu da uticem na to. Jedan drugar koji je elektro inzenjer mi kaze ili da je to od okolnih kablova ili da nije dobro uzemljenje. To se poklapa sa onom pricom oko preslusavanja kada sam imao problem sa slikom. E sada, kako resiti ovo, pogotovo uzemljenje. Sta treba da se uzemlji i kako. Sada imam ovaj audio sum samo u snimljenom materijalu, a to je komunikacija risiver out i rikorder in.

Probaj da zameniš portove na snimaču pa javi rezultat. Snimaj sa DVR porta, a sliku na TV vuci sa VCR porta. Obavezno podesi DVR port na risiveru na "SCART RGB".

P.S. Drugar ti priča uopšteno a ne konkretno za tvoj slučaj ili nema iskustva sa A/V tehnikom. I STB i DVR i (CRT) TV su ti "plivajući", što znači da nisu uzemljenji već duplo izolovani. Ako je to što se čuje šum sa mreže onda nekome od njih probija izolacija, što nema veze sa uzemljenjem u tvom stanu. Moguće je da celoj problematici doprinosi i napon na širmu SBB kabla koji stvara neki neispravan TV u komšiluku, ali je to opet "krivica" SBB-a koju bi oni trebalo da otklone. Međutim, to je sve "možda".

Elektromagnetna interferencija je uvek mogući razlog, zato sam i bio protiv to flet kabla - ne znamo kakva mu je zaštita.

Vrh Dno