Šta je novo?

Audigy 2 koji?

marin

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
319
Na www.creative.com sam gledao koji audigy2 da kupim i svideli su mi se audigy 2 zs i audigy 2 value. Da li je razlika izmedju njih samo u firewire? moram da imam karticu koja podrzava EAX4!! bez toga necu! :) Na sajtu takodje pise da su obe kartice za 7.1, a cak i SB Live!. Na pcberzi sam nasao milion razlicitih audigy2-ki, i 5.1 i 6.1 i 7.1. Da li oni svi grese u toj specifikaciji ili su to sve neki stariji modeli? Koliko sve to otezava kupovinu u pm!

Eto, hocu najnoviji audigy 2 da ima eax4 i 7.1 i da ne placam dodatno neki firewire koji mi ne treba i ostale gluposti! ako ima neko nek se javi na mail: [email protected] i mogo bi neko i da odgovori na pitanja.

eh, da, jos sam video neki audigy 2 player.. sta je sad to?? i to ne postoji na sajtu creative-a! nasao sam da i audigy 2 value poseduje 7.1 i eax4 cip je valjda SB0400.

ako neko moze nek mi napise bar ime tog je*enog audigy 2 playera, pa da vidim sta je sa njim i sta je to uopste. pozdrav i hvala

To je player verzija, EAX4 nije cip, a dobices podrsku za EAX4 kad instaliras nove drajvere.

Ognjen je napisao(la):
To je player verzija, EAX4 nije cip, a dobices podrsku za EAX4 kad instaliras nove drajvere.

ala si objasnio svaka ti dala

lm, mozda bi neko ko radi sa audigy 2 karticama mogao da malo pojasni prilicno konfuznu ponudu, zs, player, value, etc, pogotovu koja vrsta dac-a je na samoj ploci ...
pozdrav!

Pre izvesnog vremena sam takođe tražio specifikacije Audigy 2 kartica, ali sam ubrzo odustao, jer ih ima previše :d

Brzo sam suzio izbor na Audigy 2ZS ili Audigy Value, ali pošto u tom trenutku nije bilo "Value" modela u radnji gde kupujem, onda sam se odlučio za 2ZS. Ovo su neke od karakteristika koje sam prikupio dok sam surfao po forumima:

Audigy 2ZS: hardverski EAX 1-4, čip EMU10k2

Audigy 2 Value : specifikacije kao Audigy 2ZS, nema Firewire/Gameport kontroler, čip EMU10k2

Audigy LS/ES: softverski EAX 1-3 (nisam nešto detaljnije o njima tražio)

ja sam pre manje od mesec kupio audigy 2 (player ili value, vise ne znam ni ja) za 50 e u bulk pakovanju, i doziveo blago razocaranje. od EAX-a u GTA SA nema nista, ali nista, a toliko se reklamira. drajveri su od prvog jula 2004. mozda bi trebao da skinem novije? najnoviji su iz valjda novembra 2004. ni u ostalim igrama koje podrzavaju EAX nisam cuo nikakve efekte, osim par sitnica u kolinu 2005. jedino sto sam dobio je bolji zvuk za muziku tj. mp3, i tu se oseca razlika. ali ja sam ocekivao da ce igre sa EAX-om zvucati revulucionarno bolje, a od toga nista. inace imam Altec Lansing vs 4121, dakle 2.1 set zvucnika. ja ti svetuje da ne bacas pare na ZS verziju, jer realno sa njom neces dobiti nista.

Evo kupih i ja Value, slede oznake i cipovi na kartici:

Audigy 2 (Value nigde ne pise)
SB0400
Creative CA0108-IAT (glavni cip)
Cirrus Logic CS4382 (DAC)
Philips 1361T (ADC)
Sigmatel STAC9750 (AC'97 Codecs)

Konektori su plasticni i svi su razlicite boje, na ZS modelu su svi pozlaceni.

Nisam imao danas vremena za neko vece testiranje ali primecuje se razlika u odnosu na integrisano resenje koje sam do sada koristio (Realtec ALC650, mislim), imam Altec 621.

Uz karticu sam dobio CD sa starim drajverima i kesu :d

Eto toliko, cene se krecu negde izmedju 45 -50€

Hmmm... jos avgusta 2003 sam pazario Audigy2 Value (bulk) sa 1394(firewire) za oko 80e... nista plastika, crne boje ploca, nemam ga pri ruci da uporedim cipove, ali cini mi se da je tesko oslanjati se samo na IME PROIZVODA.... ko zna od kojeg kineza su to uvezli..
moj savet, uzmi najjeftiniji Audigy2 ali obrati paznju na plocu, stampu, firmware... radice ti podjednako kao i bilo koji, a postoje i hakovani drajveri na netu za ZS ver koji apdejtuju softwer i na ostalima

***, prvi post al' ajde da uletim posto vec imam iskustva sa tim.

@ marin Dakle, ja sam jos prosle godine imao istu dilemu kao ti, pa sam prvo kupio Audigy 2 LS, i shvatio da je ta kartica softverska. Posto mi je potrebna za neke ozbiljnije stvari, zamenio sam je za malo skuplju Audigy 2 (da, pravi Audigy 2) koja je hardverska verzija i prezadovoljan sam sa njom. Oznaka na njoj je A000.

Moj savet : idi na Audigy 2 ZS i obavezno zahtevaj od prodavca da ti potvrdi da je to hardverska verzija. Firewire NIJE glupost, kod mene se cak ponasa bolje od onog na ploci.

Sto se tice drajvera, Creative se bas nesto i ne pretrze od rada na novim, ali bih ti savetovao da umesto originalnih probas da nadjes KX drajvere za model Audigy kartice koji kupis ( http://kxproject.lugosoft.com/down.php?language=en )

Za moju karticu vec postoje i rade bolje nego originalni, ali za Audigy 2 ZS moras da potrazis sam, nisam bas gledao nesto.

Nadam se da sam pomogao. :smoke:

Play

@ play
ajde posto se razumes reci meni kako da cujem EAX u igrama?
imam 2.1 zvucnike i audigy 2 value. u igrama je sve isto kao i pre, samo mp3 malo bolje zvuci. sta znaci softverska, a sta hardverska verzija kartice? i zasto covek da da 35 e vise za ZS (u odnosu na value), tj. sta ce dobiti vise time osim firewire-a?

sale prdez je napisao(la):
@ play
ajde posto se razumes reci meni kako da cujem EAX u igrama?
imam 2.1 zvucnike i audigy 2 value. u igrama je sve isto kao i pre, samo mp3 malo bolje zvuci. sta znaci softverska, a sta hardverska verzija kartice? i zasto covek da da 35 e vise za ZS (u odnosu na value), tj. sta ce dobiti vise time osim firewire-a?

Za EAX - Start > Programs > Creative > Sound Blaster Audigy 2 > EAX Console > CMSS 3D > "Enable CMSS 3D" i radi. Bar kod mene, ali opet kazem, ja nemam "value" vec pravu Audigy 2 karticu. Za druge ne mogu nista da ti kazem, ali je moguce da je upravo to sto cini razliku u ceni.

Softverska verzija znaci da kartica u radu (renderovanju zvuka, encodingu i sta ti ja znam sta vec) koristi resurse tvog racunara, i ako nemas dovoljno RAM-a ili procesorske snage, ume da uspori, a onda :wall:

Hardverska znaci da kartica sve sto radi, radi iz svojih resursa, a onda :banana:

Na poslednje pitanje odgovor je - zato sto je izrada citave kartice ozbiljnija. Value je izbacena kao jeftinija varijanta za "prosecnog" korisnika koji nema vece prohteve, a ZS, Platinum ili cak eksterna varijanta - za one koji traze vise.
Meni (posto se bavim audio softverom) itekako pravi razliku, narocito posto zivim od toga.

Play

EDIT : tek sada sam video da imas 2.1 zvucnike. Pa i ne mozes da cujes neku razliku sa EAX jer lepo pise :

"CMSS 3D creates surround sound effects on Your headphones or upmixes stereo music to multi-channel surround sound on a 4.1. 5.1, or 6.1 speaker system."

znaci - kupuj nove zvucnike
;)

Poslednja izmena:
Ako koristite stereo zvuk, ilii 2.1 sistem, od EAXa nikakva vajda. EAX se cuje i oseca samo na surround zvucnicima, 4.1, 5.1, 6.1 ili 7.1! EAX je na kraju krajeva skraceno od "Enviromental Audio", sto je "prostorni zvuk". Kako zamisljate prostorni zvuk na 2 zvucnika? ;)

CMSS (Creative Multimedia Surround System) 3D je tesko njesra: to je algoritam po kojem se prednja dva kanala (stereo signal) simuliraju na zadnja dva (u slucaju 5.1 zvucnika) i dobije se "kobajagi" surround. To je traljavo uradjeno jer dovodi do distorzije zvuka. KX drajver to mnogo, ali MNOGO bolje resava.

Inace, EAX se NE moze koristiti prilikom slusanja sterea (MP3/Wav/Mid/i ostalo), i on se NE ukljucuje sa CMSS-om. To su babe i zabe :d

Pozdrav!

@ Darko

Za KX drajver se slazem, a za ovo sto kazes da se EAX ne moze koristiti za slusanje mp3,wav itd... pa, postoji i EAX Enchanced MP3, tako da je izgleda ipak moguce :D No dobro, to i nije tema sada.

Vecina najnovijih igrica koristi EAX 4, i evo sta ljudi kazu :

"Currently only the Soundblaster Audigy series of cards (excluding the Audigy 2 LS and NX) running under Windows 2000 or Windows XP support EAX 4. If you do not have one of these cards, or use Windows 98/ME, you will not be able to turn EAX on."

Play

@play
CMSS mi je ukljucen, pa opet nista. bice da je do 2.1. imam CMSS i CMSS 2. stoji mi na 1.
inace value serija isto podrzava EAX 4.0, tako da ne vidim neku realnu potrebu za ZS, ali dobro, svako odlucuje sta ce sa svojim parama...
sto bi neko kupovao softversku verziju kartice?
podrazumeva se da kad kupis zvicnu kartu ona renderuje zvuk, inace sto bi je kupio ako ti sa njom ne rasteretis racunar. imam dovoljno rama (768Mb) tako da mi nista ne sece, ali od EAX-a nista :wall:.
hvala na odgovorima

Temperatura procesora mi je posle instaliranja Value-a porasla za 3-4 stepena, opterecenje prilikom slusanja MP3-a je od 2-7%, WMP spusten na taskbar, Sampron 2500.

Ne mislim da koriscenje tudjih drajvera moze poboljsati performanse odnosno kvalitet zvuka, moguce je da dodaju koju opciju vise ali niko ih ne moze napraviti boljim od ljudi koji su napravili i hardware, nema logike, probao bih ove kx drajvere da ne mislim da na mom sistemu ja jednostavno ne bih osetio nikakvu razliku.

Jos jednu stvar sam primetio, kada slusam MP3 preko WMP nemam nikakvih problema u reprodukciji ali kada to isto radim preko NVIDIA PureVideo Decodera ponekad cujem jako neprijatno pucketanje, kao kada rip MP3-a nije uradjen kako treba, cudno ...

Nazad
Vrh Dno