Šta je novo?

ATI's R5xxx Roadmap Details

Ne verujem da ce R520 biti nesto epohalno. Pogledajte sta je Dave Orton rekao:
...ATI believes the R520 should exceed the GeForce 7800 GTX in benchmark tests if it can get the proper clock speed, but recognizes that NVIDIA has some headroom to overclock the GeForce 7800 clock speeds
.

Ja sam na osnovu ovoga shvatio da R520 raditi na ~500Mhz i da ce biti sporiji od 7800GTX. Chipovi su vec kod proizvodjaca kartica i verovatno se sada stancuju nove graficke kartice, pakuju u lepe kutije i salju u prodavnice. Nema vremena za experimentisanje sa clockovima.

yooyo

i meni je isti odlomak zapao za oci. ja to tumacim ovako "posto cemo imati manje pajpova od konkurencije, probacemo da performanse navucemo visim klokovima". zalosno je ako RV520 bude imao samo 16 cevi. dodjavola, zvucim kao nvidia fan.

sale prdez je napisao(la):
ako izbace 520-icu sa samo 16 cevi poludecu. ne mogu da verujem da nisu mogli da namaknu makar 24 pajpa. dodjavola, kako misle da budu konkurentni :mad:
i NVIDIA i ATI su ostali pri 16 ROP-ova, a razlog za to je sto su trenutno obe kompanije ogranicene memorijskim bendvitom (nema brze memorije koja bi opravdala trosenje ekstra kolicine tranzistora na vise ROP-ova). 'vidija se odlucila da uveca performanse dodavanjem jos Pajpova, a ATi uvecavanjem frekvencije. Na kraju ce se naci na istom kad su performanse u pitanju. ATi-u treba oko 700 MHz za performanse reda velicine 8K 3DMark05 poena. Ako je R480 izvlacio preko 600 MHz, ne vidim razloga zasto R520 ne bi mogao 700 MHz! Takodje, veoma bitna stvar je 1.4ns memorija na 1400 MHz koja ce biti instalirana na X900XT kartama!
Ono sto je Orton rekao jeste da 'vidija ima jos megaherca u zalihama i iskoristice ih da sa Ultrom prebaci performanse R520-ke, iz tog razloga ATi uveliko finalizuje R580 projekat!

Naleteo sam na jos jednu glasinu po kojoj ATI povlaci R520 chipove od proizvodjaca (svih 1000 chipova!), jer opet imaju nekih problema:
http://www.aceshardware.com/forums/read_post.jsp?id=115139272&forumid=1

@Nedjo:
Nije samo mem bandwidth u pitanju, vec i kompleksnost pixel shadera. Sto je shader kompleksniji treba vise taktova da se izvrsi tako da ROP-ovi uglavnom cekaju da im stigne posao. Jedino sumanutim ubrzanjem pixel pajplajna ima smisla povecavati broj ROP-ova.

yooyo

znaci imacemo 7800 GTX i kartu zasnovanu na RV 520 cipu koje ce bacati oko 8K u 2005-ici. pitanje je da li kupiti kartu sa vise pajpova, ili onu sa vecom frekvencijom VPU-a?
a sta je sa najzanimljivijom stvari za nas obicne smrtnike? koliko ce pajpova imati njihovi derivati u cenovnom rangu 200-250e i na kolikim ce klokovima raditi?

znaci imacemo 7800 GTX i kartu zasnovanu na RV 520 cipu koje ce bacati oko 8K u 2005-ici. pitanje je da li kupiti kartu sa vise pajpova, ili onu sa vecom frekvencijom VPU-a?
a sta je sa najzanimljivijom stvari za nas obicne smrtnike? koliko ce pajpova imati njihovi derivati u cenovnom rangu 200-250e i na kolikim ce klokovima raditi?
treba kupiti ono sto bolje tera DooM3 i tu nema diskusije.
za odgovor na drugo pitanje ces sacekati mesec ili dva.

:wave:

Pise se R520! Bez V!
treba kupiti onu kartu koja ti je brza tamo gde je tebi vazno!
Koliko ce pajpova imati MidRange kartice? proporcionalno manje u odnosu na HiEnd!

R520 spy pics

The will only be PCI-Express boards. AGP versions are definitely not planned.
Internally the chip will use 512-bit memory transfers. However, the external memory interface will still be 256-bit - expect some nice marketing from ATI regarding that "feature".

http://www.techpowerup.com/index.php?5127
http://www.techpowerup.com/img/05-09-07/r520front.jpg

512-bitni interni mem.transfer,a 256-bitni externi interfejs?
To baš i nema smisla,i vjerovatno će dati manje performanse ili će biti ograničene 256-bitnim interfejsom.

R520 = 1800
R530 = 1600 (mainstream)
R515 = 1300 (entry level)

1800XT = 16 pipes / 600MHz / 1400MHz
1800Pro = 16 pipes / 550MHz / 1250MHz
1800XL = 16 pipes / 500MHz / 1000MHz

Izvor : Inquirer (1, 2).

compare.jpg

Ne izgleda veća od 7800GTX.
Samo izgleda da se poprilično grije jer ima dual slot hlađenje.

starac je napisao(la):
Samo izgleda da se poprilično grije jer ima dual slot hlađenje.

Mislis popularni fen zbog kog su svojevremeno kritikovali i ismevali nVidiju? Hahaha :D

Ovaj fen nije bučan... UltraSonic... :)

citam test na anandu i ne mogu da verujem: :zgran:
In the midrange space, the X1600 XT performs alright agains the 6600GT, but it is priced nearer the 6800 GT which performs much better for the money. Again, testing the lower clocked or smaller RAM parts would give us a much better idea of the eventual value of the X1600 series of parts.

....

In case we haven't made it quite clear, the bottom line is price. The X1600 and X1300 cards will have to sell for much less than they are currently listed in order to be at all useful.

cene dole 30% pa da pricamo, ovako izgleda kao sprdnja :smash:

Eto, anand je malo omashio. X1600XT je blizak X800 XL-u po performansama, a 6600GT ostavlja u prasini. Kad stigne, krajem oktobra, bice u radnjama verovatno par desetina evra skuplji od 6600GT-a, mada je moguće da nVidia dampuje cene za svoj best seller, jer 7600 i 7200 neće još biti predstavljeni, tj. neće se tako brzo naći na tržištu.

X1600XT ne treba 6600GT da ostavi u prasini nego 6800 jer ce po ceni biti tu negde ;)
sto se tice pojavljivanja na trzistu svi izvori na internetu ukazuju na to da x1600 serija nece jos dva ili tri meseca stici onako kako treba, a to je i Nedjo spomenuo u drugoj temi. razlog tome moze biti taj da TSMC nije u stanju da proizvede dovoljno x1600 chipova pored x1300 i x1800xl pa se oni cekaju od drugog proizvoljaca. ati je izabrao da na trziste prvo stigne x1300 jer tom serijom pritiska nvidiju dok bi sa x1600 sami sebi napravili problem jer treba rasprodati x800gt/gto/xl i sta jos ne...

ostaje da vidimo cija je teorija tacna :)

Zile dobro zapazanje.
X1600 nece biti u masovnim kolicinama jedno dva meseca. Do tada ce se prasprodati GT i GTO X800-ke, a i drajveri ce sazreti. Za sada i sa ovakvim draverima X1600 ne moze konkurisati ni GT/GTO-u, a kamoli 'vidiji! Nazalost...

Nedjo, koliko ubrzanje mozemo ocekivati sa novim drajverima za X1600 XT?

Nedjo je napisao(la):
Zile dobro zapazanje.
X1600 nece biti u masovnim kolicinama jedno dva meseca. Do tada ce se prasprodati GT i GTO X800-ke, a i drajveri ce sazreti. Za sada i sa ovakvim draverima X1600 ne moze konkurisati ni GT/GTO-u, a kamoli 'vidiji! Nazalost...

Zar nije MSRP cena za X1600 XT ~ 199 dolara? Ako bude kostao 200 evra, mislim da ce biti bolja kupovina od 6600 GT-a za 175, zar ne?

byMaX je napisao(la):
Zar nije MSRP cena za X1600 XT ~ 199 dolara? Ako bude kostao 200 evra, mislim da ce biti bolja kupovina od 6600 GT-a za 175, zar ne?

Anand je rekao da X1600XT radi OK naspram 6600GT ali da je po ceni blize 6800GT koji ga sije za te pare. Uzgred, kad ce ta pljuvacina po ATI-ju da pocne vec jednom s tvoje strane, vec sam se smorio cekajuci? :D

Poslednja izmena:
Nedjo, koliko ubrzanje mozemo ocekivati sa novim drajverima za X1600 XT?
Heh, pa to je malo tesko pretpostaviti zar ne?
Ako se uzme u obzir da je rec o akceleratoru sa "extremnih" 12 PS pajpova i taktom od 600 MHz i extremno brzom memorijom od 1.2ns, onda bi on morao, ponavljam MORAO da bude brzi od 6800GT-a, sve ispod toga (rivalitet sa "vanilla" 6800-kom ili tek sa 6600GT-om) za mene je neispunjenje ocekivanja! Prema tome, u mom tefteru, stoji da novi (ne mislim na 5.10) drajveri (recimo tamo od 6.0) moraju da poteraju ovu karticu da bude brza od X800XL-a!

A sto uopste prave nove kartice kad su jedva brze od starih a za iste pare?

Nedjo, 1600XT ima svega 4 vartex shader-a (ispravi me ako gresim), tako da sumnjam u toliko ubrzanje, osim u eventualno naslovima koji intenzivno koriste PS3.0 (a takvih jos nema). Bas sam negde video poredjenje perofrmansi i uticaj vartex shadera na performanse kod 1600XT (da me ubijes ne secam se gde), gde se tacno vidi ubraznje u odnosu 6600GT od nekih 18% koliko je i takt 1600XT veci (600MHz naspram 500MHz kog 6600GT).

Cini mi se da ce u narednih 6 meseci X800GTO biti best buy u srednjoh kalsi.

X800 GTO nece postojati za 6 meseci u slobodnoj prodaji. Mislim da ce povecanje performansi sa drajverima (verujem da ce biti i nekih beta verzija, posto im je u interesu da pokazu koliko jos X1K familija moze brze da radi) biti jedno od najvecih koje smo videli sa Catalyst-ima, jer kao sto Nedjo reche, GPU sa 12 pajpova na visokom taktu, sa poboljsanim memorijskim kontrolerom i brzom memorijom, jednostavno mora dati cifre bliske X800 XL-u, a ne da bude izmedju 6600gt-a i 6800. X1600 ce (procentualno) najvise profitirati od drajvera jer nije toliko CPU limited kao X1800 XT, pa sam upravo zato rekao da ce biti dobra kupovina, naravno ako cene budu u rangu onoga sto su najavili - 199 dolara maksimum. Sto se tiche malog broja Vertex jedinica, to je irelevantno jer su igre sve vise shader intenzivne (videcete Toy Shop demo i objasnjenje za njega), a trend je takav da ce to biti jos izrazenije u buducnosti. I X700Pro je imao 8 VS jedinica pa mu to nije pomoglo u borbi protiv 6600GT-a...

byMaX, nadam se da si u pravu. Meni ovo sa RX1x00 mirise na situaciju sa NetBurst arhitekturom kod P4: na papiru sve super, gomila inovacija, ali u praksi dosta porblema sa performansama, povecana potrosnja i zagravanje kao posledica visokog takta...

Nedjo hvala za odgovor...
inace, X1600XT ima 8 v.s.
interesnatno je baca dobar skor u 2005-ici???

mcekovic je napisao(la):
byMaX, nadam se da si u pravu. Meni ovo sa RX1x00 mirise na situaciju sa NetBurst arhitekturom kod P4: na papiru sve super, gomila inovacija, ali u praksi dosta porblema sa performansama, povecana potrosnja i zagravanje kao posledica visokog takta...
Mislim da je bolje poredjenje situacija sa NV30-NV35!
Za manje od 6 meseci dolazi R580, slicno kao kada je NV35 donekle izvukao stvar sa NV30 fijaskom. Ne da je R520 fijasko, naprotiv, ali toliko je okasnio da je R580 previse blizu.
Inace evo jedne konkretne informacije vezane za cene!

X1800XL ce kostati ispod 400€, a X1300 (vanilla) ispod 100€. Naravno pricamo o dilerskim cenama bez PDV-a! Cena za X1600 jos nije formirana, ali obzirom na ove dve cene mislim da dilerska nece preci 200€, a da ce XT sa 512 MB biti ispod 500€.

Vrh Dno