Šta je novo?

Ati Radeon ili Nvidia ''Sta da kupim?''

sensei1980

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2008
Poena
304
Naime:
Treba mi neka dobra graficka kartica sa kojom se mogu igrati ove nove zahtevne igre na High.
E sada... Vidim da je ova nova Ati Radeon HD4870 trenutno naj brza graficka na svetu i cena joj je mnogo prihvatljivija od novih nVidia kartica, medjutim, sta je tu sada prava istina i iako je ova ''Radeon HD4870 br. 1'' po brzini, gde je tu u svemu tome kvalitet grafike ili cega vec. Molim sve koji se razumeju ili pak poseduju neku od ''tih'' grafickih kartica da mi malo sve to pojasne.
Unapred hvala! :)

Pa lose si procitao redosled po snaz ide ovako (poslednja generacija)

1. Radeon HD4870 X2
2. GeForce 280GTX
3. Radeon HD4870
4. GeForce 260GTX

Tako nekako s tim sto je ova poslednja na listi lepo raspolozena za OC i veoma lako preuzima 3-ce mesto cak i kada se karta koja se na nejmu nalazi OC ,)

PS
Ne zelim da ovo pokrene prepirku na temu ATI vs NVIDIA te necu dalje komentarisati na temu brza/bolja :wave:

Kvalitet grafike na Ati-u ce ti pre svega zavisiti od toga koliko volis da se igras sa driverima.

Posto oni ni do dana danasnjeg nisu mogli da zaposle ljudske programere nego im drivere pisu penzionisani majmuni koji su prestali da pisu romane, na najbrzim grafickama na svetu se mozes nadati da ti neke igre uopste ne rade a druge da imaju graficke bugove, svetlece texture, i generalno crushove.

Ako si sadista i volis da to radis sebi samo napred.

A vi ati-evci nemojte sad svi u glas `stvari su se promenile, sad znaju da napisu drivere` kad ne znaju.Ovo nije neko moje ubedjenje.

Nije mi cilj da ovde pokrecem neku raspravu ali vidim da covek planira da da fine pare za masinu, pa bi trebalo da stvari razmotri iz svih uglova.

Sto se tiche drivera za ATI nazalost to je surova istina...
Mnoge igrice stvarno ce imati problema sa ati driverima i onda sledi duga potraga za odgovarajucima katalytstom...na jednim radi dobro na drugim ne itd..
Ali ako zanemarimo to i ako imas ekran velikih dijagonala 22" + ATI vise vredi i vise dobijas na velikim rezolucijama a na nizim ja bih pre uzeo Nvidia graficku narocito GTX260 koja sa malo kloka nudi performanse GTX280 a i bez njega jako malo zaostaje..
Daleko da ne bih uzeo i ATI ali na nizim rezolucijama N je i dalje zakon..:wave:

Moze li neko da kaze u kojim to igrama Ati kartice imaju navedenih problema i sa kojim drajverima. Voleo bih da isprobam te igre cisto da se uverim.

Poslednja izmena:
sa 9700pro i 1950xt mi se nije nikada desilo da igra ne radi, da ima graficke bugove, svetlece teksture i sl. (igre koje sam ja igrao)
istina je da bih nekada primetio nesto losije performanse sa novijim driverima pa sam se vraco na stare
dok sam recimo sa 6800 imao par crash-eva i artefakte, ne secam se tacno sa kojim driverima, ali vec u iducem je sve bilo ok

kao i diabla, zanima me da navedete te igre pa da ih probam na staroj masini

ljudi cesto samo zamene grafiku, npr. stavi ati grafiku posle nvidie i slicno, pa onda razni programi za 'optimizaciju' i 'poboljsanje performansi se gomilaju u sistemu itd...
to sve doprinosi stvaranju raznoraznih 'cudnih situacija'

ja znam da svi ne mogu biti jednako informaticki obrazovani ali nikada nije dobro generalizovati...
nvidia karte su jednostavno zastupljenije, ljudi su vise naviknuti a tu je i twimtbp program i moze se zakljuciti da je sto se tice ovoga nvidia u prednosti ali nazvati 'sadistom' (mislio si verovatno na mazohistu) onoga ko ima ati hardware je smesno

knights of the old republic I & II meni licno sa svim mogucim katalyst driverima max 12fps.na nvidia kartici i to starijoj "luduje"!!

hmmm... eto, recimo meni je kotor radio na radeon 9550.

GTX 260-odlicno se ponasa, stabilna je, arhitektura je potpuno sazrela-odlicno skalira performanse po kloku. Koristio sam 4870 i odlicna je kupovina, ipak, OC GTX 260 predstavlja klasu za sebe

Zanimljivo ATI HIS Exalibur 9600 pro nece...*** najbolji rezultati K4.7 12Fps
Ne znam,generalno Ati driveri se muce sa directx igrama,sve manje ali...
Nvidija nije vise zastupljena zbog marketinga vec zbog boljih performansi i do serije 3850 ATI nije imalo sta da ponudi bolje od nvidie..sve do pojave Radeon HD4870 X2 koja je bolja od nvidie u vecim rezolucijama...
Ne kazem da je Ati losiji a Nvidia bolja...Trenutno Ati je prestigao sa poslednjim modelima Nvidiu ali samo za dlaku..
Doduse i politika ove dve firme se razlikuje u tome sto ATI prestaje da razvija high segment grafickih kartica i ovu klasu popunjava sa dva chipa srednje kategorije a nvidia forsira jedan jak chip..Ova kombinacija trenutno ide u prilog ati-ju ali do kad videcemo...

Poslednja izmena:
a pa onda si ti previse mlad :d
bolje od 9800pro?
bolje od x850xt pe?
bolje od x1950xtx? (bila je 7950x2 ali je i cena bila skoro kao 2x1950xtx)
koja nvidia kartica kao pandan ovim serijama je bila 'bolja po performansama' ?
kartice su se vrtile u 5-10% razlike,
dakle, na pocetku i tek izlaskom 8800gtx nvidia je ostavila ati u prasini a nvidia jeste zastupljenija zbog marketinga, zbog toga sto je unistila 3dfx a i naravno zbog dobrih performansi...
isto kao sto je amd bio jednu generaciju procesora ubedljivo bolji od intela, normalno da nisu automaski svi presli na amd je intel je imao ime, tradiciju i na osnovu toga - marketing

Zanimljivo ATI HIS Exalibur 9600 pro nece...*** najbolji rezultati K4.7 12Fps
Ne znam,generalno Ati driveri se muce sa directx igrama,sve manje ali...
Nvidija nije vise zastupljena zbog marketinga vec zbog boljih performansi i do serije 3850 ATI nije imalo sta da ponudi bolje od nvidie..sve do pojave Radeon HD4870 X2 koja je bolja od nvidie u vecim rezolucijama...
Ne kazem da je Ati losiji a Nvidia bolja...Trenutno Ati je prestigao sa poslednjim modelima Nvidiu ali samo za dlaku..
Doduse i politika ove dve firme se razlikuje u tome sto ATI prestaje da razvija high segment grafickih kartica i ovu klasu popunjava sa dva chipa srednje kategorije a nvidia forsira jedan jak chip..Ova kombinacija trenutno ide u prilog ati-ju ali do kad videcemo...

Pa trenutno nema potrebe za jacom karticom od 4870. Dobra taktika ATi-ja:wave:

to mcrazy : simpatichno
to Pichu : GTX260,Ati samo u visokim rezolucijama...a 4870 je slabiji od gtx260 u svim rezolucijama....ne znacajno

to mcrazy : simpatichno
to Pichu : GTX260,Ati samo u visokim rezolucijama...a 4870 je slabiji od gtx260 u svim rezolucijama....ne znacajno

jeste ako si pregledao samo jedan review... :d
vecina isith tvrdi da 4870 prednjaci u svim rezolucijama, ne znacajno

ako je simpaticno, mozes li mi navesti koje su to kartice kao sto sam i pitao?

U najboljem slucaju nisam prepoznao pitanje..U svakom drugom slucaju odustajem..ATI je bolji

Intel-amd
Ati-Nvidia
Ova pitanja gube smisao i najbolji zakljucak je da prodjes par sezona i generacija procesora i grafickih kartica i da se odluchis za tabor po tome koji te je manje nervirao..jer se svodi na to koju si generaciju zakacio
U savkom slucaju izaberi koju hoces high-end grafiku i kako god izabrao i da se za**ebes izgubices do max deset posto snage koje mozes da nadoknadis clockom...
Poz

opet... 'ati je bolji' je generalizovanje i ne moze tako da se gleda
rasprava je skrenula u off topic kao i uvek, sto zbog fanboyizma, sto zbog neupucenosti, sto zbog istine :d

@sensei posto nisam video da si naveo koji monitor imas, odnosno u kojoj rezoluciji ces da se igras, a ako imas dovoljno love - sam odluci, zanima te 4870 ili 260
ako ti razlika u ceni manje znaci od manje potrosnje i boljeg hladjenja na default-u ti odaberi 260-ku
naravno, uzevsi u obzir cene na nasim prostorima

opet... 'ati je bolji' je generalizovanje i ne moze tako da se gleda
rasprava je skrenula u off topic kao i uvek, sto zbog fanboyizma, sto zbog neupucenosti, sto zbog istine :d

@sensei posto nisam video da si naveo koji monitor imas, odnosno u kojoj rezoluciji ces da se igras, a ako imas dovoljno love - sam odluci, zanima te 4870 ili 260
ako ti razlika u ceni manje znaci od manje potrosnje i boljeg hladjenja na default-u ti odaberi 260-ku
naravno, uzevsi u obzir cene na nasim prostorima

Upravo je u tome poenta...ovakvi odgovori najmanje koriste onima koji su postavili pitanje i umesto da se uputi neko u realne razlike i prednosti nakon ovoga moze da izadje samo zbunjen...
Ja sam imao bolja iskustva sa nvidiom neko drugi sa ati karticama i ja cu naravno da predlozim N jer po mom misljenju ati moze da napravi veliku glavobolju i dalje sa katalystom..da li to znaci da je ati losiji..NE cak i kazem da je u ovom trenutku za dlaku ispred N ali samo u vecim rezolucijama..
Kao zakljucak sta god uzmes neces pogresiti ali ako hoces preporuku moja je NGTX260 i kada se svi ispucaju ti prebroj koliko je ljudi glasalo za ati koliko za N pa odluchi
Poz

Glupo je davati bilo kakav odgovor kad čovek nije rekao kakvu konfu ima, da ne bude posle: uzeo sam 260 ili 4870 al mi slabo napajanje:zgran:

Poslednja izmena:
Ajd' kad se vec koljete oko drivera, moze li neko da mi preporuci (ili da link, jos bolje :D ) za provereno dobre drivere za his iceq3 3870? Please.....

Neje, izvinio/nuo (kako kome vise odgovara :D) sam mu se za to... ;)
***, jedva sam je ugurao u kuciste, taman joj je 6-pin konektor stao izmedju hardova :d
Neverovatno, ali apsolutno necujna!! Ne mogu da verujem!!! Obrisao drivere za nvidiu (ne driver cleanerom), instalirao one koje dolaze sa cd-a, i 3d mark mi zabada pri pokusaju da ga upalim...
Znam da bi trebao jedan dobar format C :D , al' tek za vikend....
Pa rekoh mozda je do drivera...

I meni je zabadao 3DMark na 780g integrusi (HD3200). Ali igrice su radile najnormalnije. To sam sastavljao za ortaka, on se ne zali jer ne igra 3DMark...

Pa ne igram ni ja 3dmark :D:D:D
Nego htedoh da vidim koji cu skor dobiti sa ovom kartom u odnosu na prethodnu...
Pa se istripovah da nije nesto do karte... Kako bre da resim ovo?

Naime:
Treba mi neka dobra graficka kartica sa kojom se mogu igrati ove nove zahtevne igre na High.
E sada... Vidim da je ova nova Ati Radeon HD4870 trenutno naj brza graficka na svetu i cena joj je mnogo prihvatljivija od novih nVidia kartica, medjutim, sta je tu sada prava istina i iako je ova ''Radeon HD4870 br. 1'' po brzini, gde je tu u svemu tome kvalitet grafike ili cega vec. Molim sve koji se razumeju ili pak poseduju neku od ''tih'' grafickih kartica da mi malo sve to pojasne.
Unapred hvala! :)

Stvar je vrlo prosta. Najbolja kartica nije 4870. 4870tica je najbolja kad se uzme u obzir cena/performanse. Najbolja kartica trenutno je 4870X2. Evo ti cela lista lepo.

1. ATI 4870X2 2gb DDR5 (450 evra)
2. GTX 280 1gb DDR3 (380 evra)
3. ATI 4870 512mb DDR5 (220 evra)
4. GTX 260 896MB DDR3 (260 evra)
5. ATI 4850 512mb DDR3 (150 evra)

E sad, ti se pitas koju ti da uzmes? To zavisi koliki monitor imas. Znaci ako igrice igras na 17", 19", pa cak i 22" nema potrebe da uzimas 4870X2. Ta kartica ima dosta memorije (2gb i to DDR5 memorije, jako brza), i omogucava da se igraju igre u vecim rezolucijama, znaci tipa na 26", 30" monitoru. Dakle to se uzima samo u tim slucajevima. Kupovati 4870X2 za 22" je potpuno bespotrebno.

GTX 280 je trenutno najbrza single core kartica (4870x2 ima 2 jezgra kao sto mozes da zakljucis). Nju isto ne vredi uzimati ako imas monitor manji od 22", znaci jednostavno ti ne treba. Za 22" mozes, ali za menji monitor nema potrebe.

Napomena da, pored toga sto su 4870 X2 i GTX 280 skupe kartice, za njih ti treba i jace napajanje. MINIMUM 650W.

GTX 260 je najveci gubitnik na ovoj listi, skuplja, a losija od 4870 512.

4870 512 je ubedljivo najbolja kupovina trenutno na trzistu. To je najveci hit. Tako dobra kartica, a tako niska cena. Jos koristi DDR5 memoriju i to je bruka brzo. Ako se pitas sta da uzmes, to bi bio najbolji izbor, samo ako imas kesha naravno.

4850 512 je isto odlicna kupovina, slabija je od 4870, ali zato je oko 70 evra jeftinija. Znaci za 150 evra vrhunska kartica.

I jos jedna napomena. Nemoj ti pada na pamet da uzimas ove kartice, a koristis tipa neki single core, tipa athlon 3000+ i te gluposti. Trebas da imas procesor sa 2 jezgre, pretpostavljam da imas, a bilo bi dobro i da je malo brzi, jer greota je uzimati 4870 512 na X2 4200+. Bolje onda kupi nov komp jednostavno.

Nazad
Vrh Dno