Šta je novo?

ATI HD2600 softmod to FireGL i pitanja za SolidWorks

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1650
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
Uspešno sam modovao ASUS EAX2600PRO u FireGL V3600, zahvaljujući informacijama iz ove dve teme sa Guru3D.com Forums :

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=237273

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=251765

Koristio sam 8.44 Driver Patchscript za HD 2x00 seriju iz drugog linka i originalni ATI FireGL driver 8.44 , koji sam modovao prema instrukcijama sa Guru3D foruma.

Operacija je apsolutno bezbedna i neće naškoditi vašoj grafi - u pitanju je prosta instalacija FireGL drajvera.

AKO NEKOME TREBA UPUTSTVO NA SRPSKOM, VOLJAN SAM DA OPIŠEM POSTUPAK.
(Trenutno sam tanak sa vremenom - večeras ili sutra ću biti u mogućnosti, inače imate sve što treba da znate u one dve teme za koje sam dao linkove)

PITANJE ZA UPUĆENE U TEMATIKU:

Da li je potrebno reinstalirati SolidWorks (koristim 2007 SP0) da bi sve "leglo kako treba" ili program sam detektuje grafu?.

Nemam vremena da testiram u realnom radu - na prvu loptu mi deluje da je nešto lagodniji rad - ali konačni utisak ću izneti kad budem editovao neki ozbiljniji model.

Poslednja izmena:
Uspešno sam modovao ASUS EAX2600PRO u FireGL V3600, zahvaljujući informacijama iz ove dve teme sa Guru3D.com Forums :

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=237273

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=251765

Koristio sam 8.44 Driver Patchscript za HD 2x00 seriju iz drugog linka i originalni ATI FireGL driver 8.44 , koji sam modovao prema instrukcijama sa Guru3D foruma.

Operacija je apsolutno bezbedna i neće naškoditi vašoj grafi - u pitanju je prosta instalacija FireGL drajvera.

AKO NEKOME TREBA UPUTSTVO NA SRPSKOM, VOLJAN SAM DA OPIŠEM POSTUPAK.
(Trenutno sam tanak sa vremenom - večeras ili sutra ću biti u mogućnosti, inače imate sve što treba da znate u one dve teme za koje sam dao linkove)

PITANJE ZA UPUĆENE U TEMATIKU:

Da li je potrebno reinstalirati SolidWorks (koristim 2007 SP0) da bi sve "leglo kako treba" ili program sam detektuje grafu?.

Nemam vremena da testiram u realnom radu - na prvu loptu mi deluje da je nešto lagodniji rad - ali konačni utisak ću izneti kad budem editovao neki ozbiljniji model.

Imas sada verziju 2008, pa pokusaj da stavis nju, ako te ne mrzi. da li treba da reinstaliras ne znam, pogledaj kako ti radi. razliku bi sa velikim i slozenim modelima morao videti, kao i sa ne tako jako slozenim modelima kojima ukljucis "renderovani prikaz" (mislim na refleksije i tako te fore). Ici ce savrseno glatko.

Poslednja izmena:
Ja sam modovao 2600 u firegl, radim u maya-i i sve radi ko podmazano osim NEX plugin-a, mada NEX brlja i sa nemodovanom karticom, ja sam samo na ovaj problem naisao, performanse u viewportu su se posle moda poboljsale od 3 do 7 puta, fora je sto sa nVidia NEX ne brlja tako da sam se pocastio nVidiom.

Poslednja izmena:
Ajd vi sa modovanim 2600 kartama probajte kako radi sketchup pa mi javite ako vas ne mrzi:)

Ovog mog radeta bi jedino menjao zbog cinjenice sto ne valja nista za rad u sketchupu.

Evo utisaka iz Solid-a :

Performanse u viewport-u : rotiranje/zumiranje su (po mojoj slobodnoj proceni) duplirane, za selektovanje je prepolovljeno kašnjenje, kao i za skice po površinama modela. Prikaz površina sa teksturama i prikaz transparentnih površina, kao i senki, je nepromenjen ali su zato performanse bolje i lakše ide baratanje modelima. Nema potrebe da postujem slike - jer kao što sam rekao - prikaz je isti, ali zato sve osetno brže. Čini mi se da se i geometrijske operacije modelovanja obavljaju nešto brže - mada je to možda samo utisak jer koliko znam - to nema veze sa grafom.

Bez obzira na modovanu grafu - izgleda da mi je usko grlo CPU (x2 4000+ , oc-van, naravno) - u svakom slučaju za moje potrebe je OK (ja radim samo čistu geometriju - render me ne zanima).

Topla preporuka za sve kojima je 3D modelovanje prioritet je da probaju da moduju svoju grafu.
(Mod se lako uklanja - samo se deinstaliraju FireGL drajveri)

Inače - probe radi, ovako modovani drajver tera PES2008 na high bez problema (samo to sam probao, ionako igram samo PES i LFS - nemam vremena za dugačke igre).

Uz FireGL drajvere ide i CCC s jednom bitnom razlikom: što u njemu ne postoji mogućnost OC-a.

Poslednja izmena:
Utisci iz ACAD 2007:

potrebno je uraditi Manual Tune - pošto AutoDesk još nije sertifikovao 8.44 drajvere,
posle toga Performance Tuner Log izgleda kao u attachement-u. Primećuje se da nisu svi efekti podržani, ali u praktičnom radu sa 3D modelima su perfomanse (opet) primetno bolje - ali ništa spektakularno. ACAD ja inače ne koristim za 3D modelovanje - rekoh, da probam, koga zanima.

Da odgovorim na svoje pitanje iz prvog posta:

- SolidWorks detektuje nove drajvere bez problema (iako je moja verzija Solid-a starija od verzije drajvera), nema potrebe za reinstalacijom.
- ACAD ne podržava (za sada) 8.44 drajvere, korisnicima ACAD-a preporučujem da moduju veziju 8.391.2.1.1. drajvera.

Prilozi

• iviewcapture_date_08_02_2008_time_18_04_17.jpg
    iviewcapture_date_08_02_2008_time_18_04_17.jpg
    45.3 KB · Pregleda: 127
Poslednja izmena:
Ovo su lepe vesti... ima da padne uskoro neki 2600 samo da li ima razlike izmedju pro i xt modela... u smislu performansi posle moda...???

Ja nisam istraživao dalje od V3600, pošto je ona hardverski pljunuti Radeon HD2600pro DDR2.
Brzina kartice verovatno ima nešto uticaja, kao i količina memorije (verovatno 512MB znači onome ko radi sa ludačko velikim modelima sa teksturama, ali za to već treba i vrhunski CPU). U svakom slučaju kupovina 2600XT DDR3 nije nešto isplativa - jer postoje jeftini 2600pro DDR3 modeli koji u većini slučajeva mogu da se nameste da rade kao 2600XT.

hardverski, stvari stoje ovako:

HD2600pro DDR2 = V3600
HD2600XT DDR4 = V5600
HD2900pro (256bitna) = V7600 . . . (za ovo nisam baš siguran)

(mada vidim da i 2600XT DDR3 može da moduje u V5600, a verovatno i svaki 2900 može u V7600)

Edit: brzine samih kartica nemaju nešto uticaja u SolidWorks-u, pošto drajveri setuju taktove na low performance 3D (kod mene za HD2600pro 300/800), ja koristim RivaTuner da "prikucam" taktove na nominalne (700/1000).

Poslednja izmena:
Ja nisam istraživao dalje od V3600, pošto je ona hardverski pljunuti Radeon HD2600pro DDR2.
Brzina kartice verovatno ima nešto uticaja, kao i količina memorije (verovatno 512MB znači onome ko radi sa ludačko velikim modelima sa teksturama, ali za to već treba i vrhunski CPU). U svakom slučaju kupovina 2600XT DDR3 nije nešto isplativa - jer postoje jeftini 2600pro DDR3 modeli koji u većini slučajeva mogu da se nameste da rade kao 2600XT.

hardverski, stvari stoje ovako:

HD2600pro DDR2 = V3600
HD2600XT DDR4 = V5600
HD2900pro (256bitna) = V7600 . . . (za ovo nisam baš siguran)

(mada vidim da i 2600XT DDR3 može da moduje u V5600, a verovatno i svaki 2900 može u V7600)

Edit: brzine samih kartica nemaju nešto uticaja u SolidWorks-u, pošto drajveri setuju taktove na low performance 3D (kod mene za HD2600pro 300/800), ja koristim RivaTuner da "prikucam" taktove na nominalne (700/1000).

Mislim da može i 2600XT DDR3 u V5600... čini mi se da sam to pročitao kao i to da se verzija sa DDR4 ne isplati u smislu dobitaka. E sad što se tiče količine memorije... stvarno ne znam.

2900 isto može... jer je neko i to radio... znam kada sam gledao testove na nekom forumu bile su uporedne performanse 2900 naspram modovane 2900. E sad da li je bio pro ili XT model... nemam pojma.

Interesuje da li mogu 3850 i 3870 da se moduju... ipak je to karta slična kao 2900...??? Mislim da bi to bilo fantastično!

@Cat
...i da... da li su drajveri za x64 Win XP ili za x32... ???

Za 32-bitni.

Ja probah sa mojom karticom al nece da prodje patch u drajveru mozda je pogresna verzija drajvera ili mozda gresim u rivi , jel mozes da opises postupak kako si ti uradio.

Poslednja izmena:
jedno pitanje kako se to odrazava na igre ? :D
Mislim hoce li bolje terati ili ce poerformanse ostati iste ?
Moja xt mozhe na koji da se moduje?
malo je vishe od 1 pitanja :D

performanse ce biti gore.

fireGL je karta za cad

ou nou, - tenk ju ! :)

Da ažuriram (koga zanima)

Poslednji FireGL driver (May. 01, 2008) : 8.453.1
(sa ATI-jevog sajta)

XP 64 patchscript for new 8.453.1 driver

XP 32 patchscript for new 8.453.1 driver

thanks to schoko

(Sve ostale informacije na guru3d forumuma)

Ja još nisam probao - a ko proba nek javi utiske.

Ovo je ujedno bio i poslednji funkcionalni patchscript i odnosio se samo na 8.453.1 FireGL drajvere, noviji drajveri mogu da se ubace, ali koliko sam istraživao - ne postoji dobitak u performansama, samo identično stanje na nivou običnih Catalyst drajvera.

Poslednja serija ATI kartica koja radi dobro sa ovim modom i navedenim drajverima (8.453.1) je HD3870 (mod u Firestream 9170 , FireGL V7700).

Mene živo zanima mogu li ikako modovati novije serije kartica (HD46XX, HD48XX) sa novim drajverima. Još uvek u mašini za posao držim HD2600pro (modovanu u fireGL V3600), rado bih ubacio HD4670 samo kad bi postojao odgovarajući mod (koji RADI!).

Ako iko ima potvrđen mod za drajvere novije od 8.453.1 molim da postuje ovde patchscript ili link. Ja nisam ništa pronašao.

Hvala.

^^^

Ja sam čačkao po internetu malo i nasao ovo: http://www.newdisk.cn/mypane.aspx?Path=wesley8/ , šta je to nemam pojma mislim jel se to samo instalira ili je potrebno još nešto odraditi...koliko sam čitao to su već modovani drajveri unapred

FirePro_8.543_V7700_UNTEST_ForHD3800s.rar
FirePro_8.543_V8700_UNTEST_ForHD4800s.rar

Netestirani modovi za HD38xx i HD48xx.

Rado bih testirao ali nemam ni jednu od tih kartica.
Ako je neko zainteresovan da testira i proveri performanse u 3D aplikacijama bilo bi vrlo lepo.

^^^

Ja sam čačkao po internetu malo i nasao ovo: http://www.newdisk.cn/mypane.aspx?Path=wesley8/ , šta je to nemam pojma mislim jel se to samo instalira ili je potrebno još nešto odraditi...koliko sam čitao to su već modovani drajveri unapred

Zaboravih da se zahvalim za link. :wave:

Pretpostavljam da se drajveri samo instaliraju i da nikakve druge akcije nisu potrebne, ali ne drži me za reč. Moguće je da su modovani samo za ove dve spomenute serije kartica, a da na ostalim neće hteti da se instaliraju.
Ja bih više voleo da je mod potvrđen. Moguće je ubaciti te drajvere pomoću patchsript-a, ali se grafe ponašaju identično kao i sa običnim Catalyst-ima (potvrđeno na Guru3D forumu). Bukvalno se samo registruje naziv kartice (na pr. FireGL V7700) - ali realno se dobija ništa u aplikacijama.

Jesi li možda probao da ih instaliraš na tvojoj 2600XT?

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da se drajveri samo instaliraju i da nikakve druge akcije nisu potrebne, ali ne drži me za reč. Moguće je da su modovani samo za ove dve spomenute serije kartica, a da na ostalim neće hteti da se instaliraju.
Ja bih više voleo da je mod potvrđen. Moguće je ubaciti te drajvere pomoću patchsript-a, ali se grafe ponašaju identično kao i sa običnim Catalyst-ima (potvrđeno na Guru3D forumu). Bukvalno se samo regustruje naziv kartice (na pr. FireGL V7700) - ali realno se dobija ništa u aplikacijama.

Jesi li možda probao da ih instaliraš na tvojoj 2600XT?

Nisam još, ne znam kakve dobitke vs. gubitke bih dobio...koliko bih izgubio u igrama...generalno bih probao zbog Lightwave-a (uzeo sam da se igram u njemu :D)

Netestirani modovi za HD38xx i HD48xx.

Rado bih testirao ali nemam ni jednu od tih kartica.
Ako je neko zainteresovan da testira i proveri performanse u 3D aplikacijama bilo bi vrlo lepo.

Jel ovo one-click instalacija drivera? Nema nikakvih patchivanja?
Probacu u KGu da nadjem nekog sa 4850 da probam mada mrka kapa.

Jel ovo one-click instalacija drivera? Nema nikakvih patchivanja?
Probacu u KGu da nadjem nekog sa 4850 da probam mada mrka kapa.

Nemam pojma . . . Moguće da je truba najobičnija . . .
E, sad, ako imaš vremena i volje - nije zgoreg ni da se proba.

Vrh Dno