Šta je novo?

ATI HD 3850 temperature

DuleFman

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2007
Poena
319
Znam da je pominjano do sada u bezbroj tema ... ali treba sve to naci i iskopati pa evo otvaram ovu temu kako bi se pomoglo mnogima medju kojima sam i ja ...

Koja je normalna temperatura za ovu karticu posle izlaska iz igrice (naravno gledam na graficki zahtevnije posto je meni posle cs-a na 55 a isto toliko je i samo u windovsu mozda 2 stepena manje)

Do koliko sme da ide temperatura ... da li je potrebno ubrzati kuler i kako posto je fabricki smanjen broj obrtaja zbog bukre/tisine ...

video sam ovo u dosta tema i pohvatao dosta, ali bih voleo da cujem vise misljenja, a i da ostali koje interesuje ovo mogu da odmah vide a ne da se zavlace po nekim temama cisto da vide da nema to sto njima treba mozda tu (posto mali broj ce odmah ici na pretragu poruka 😀)

Evo upravo sam zavrsio test sto se tice hladjenja ovih kartica i evo mog iskustava, pogotovu da pomognem komsiji. 3850/70 predvidjene su da rade na temp od 50-90 jer je ATI da bi se hvalio tisinom kartica postavio broj obratja venta na 25%, to mozes da korigujes iz Riva tunerra i da postavis na 50% i stim ce biti tih i dalje a tebi ce pasti T za nekih 10C kad odes na 60% tu vec pocinje da se cuje vent a na 100% radi kao usisivac, sve to normalno utice i na OC odnosno sa njim rasete i temp a to steti cipovima, mada iz iskustava mislim da su oni namerno postavili velike temp jer time skracuju radni vek kartica pogotovu se memorije prze a samim tim imas artifakte u slici. E stoga sam prekopao nase dilere i normalno bench (hvala Spaceu Melkoru i drugima na korisnim porukama) i evo rezutata. Nasao sam ZalmanV900 i Gigabyte V-power klasicne kulere i Thermaltake AT3 vodeno. Zalman nemoras da doradjues a Gigabajt moze da se doradjuje jer se time pobojsavaju karakteristike (ovo vazi u slucaju ako su ti neki majstori na raspolaganju pa da ti dorade nesto na strugu hvala Bobiju i Zaretu iz mog instiuta na pomoci). Sto se tice Zalmana on je takav kakav je ima jedan heat pajp i drzi temp u idlu na oko 38C a na load Atitol oko 66C a na oZone bench oko 75C i bucan je kao Atijev kuler na 65%. Gigabajt je druga prica prvo ima cetri heit pajpa skoro je necujan kao stok na 45% (totalno je nepotrebna skalamerija koju su ubacili da bi se smanji broj obratja) ali treba da se doradi da bi se sve to lepo iskoristilo, da se ispolira bakarni deo, da se poboljsa kontakt pajpova sa bakarnim delom da se promene srafovi i loze koji stezu pajpove da se preprave stok hladnjaci za mem jer su bolji-veci .Rez je odlican u idle je 34C u load Atitol oko 63C u oZone bench 71C ali moram da priznam da je sve ovo moglo i bolje da sam odradio sve sto sam nabrojao, ali me jadan forum natera da u petak uzmem TT At3 vodeno jer je jedan tip imao u idle 21C a u load 45C, a posto vec imam vodeno doduse ne bog zna sta ( TT big 745 bez jednog radijatora ali sa pumpom P500) pa sam se zbog toga plasio da ovo dodatno ne optereti sistem. Ali sve je proslo OK dok ovo pisem T je 32C (malo me je razocaralo) na 857/1240 ali u load medjutim Atitool 45C a u oZone bench 51C buka 0, sjajno, stim sto treba da se ispolira deo koji naleze na GPU, i juce me je Djolez zvao stigo mi je AS5 i keramik pa da i to stavim. Toliko od mene za sad.

Hm ... VF900 se ne nosi baš najbolje sa HD3800 serijom, jel to na 12V ili preko adaptera/potenciometra?

Ja imam 3850 sa referentnim coolerom, postavio sam ga manuelno na 44%, taktovi su defaultni.

Temperatura u igrama ide do 80C, ali to nije nista alarmantno. Na 44% se malo cuje, ali nista pretjerano, neki bi mozda radije isli na kompromis po pitanju hladjenja pa povecali brzinu na ~60%, to je sve stvar licnog izbora. 🙂

videcu kad instaliram neku bash graficki zahtevnu igru ... ali sada Gigabyte HD3850 256mb sa kulterom koji ide uz njega (tj na njemu je) u PES 2008 i VT3, NFS MW, Neverwinter nights ... nikada nije presla 78C a kada igram cs kao sto sam vec rekao stoji na 55C kao i u samom win-u

Tacno AceRimmer Vf 900 lose ide sa 3800 ja sam ga na brzinu stavio i cim je pokazao tako los rez na 12V tj 2400 obrtaja na def. setovanju 3870 nisam hteo dalje ni da gledam, to je i normalno jer jeda pajp nemoze da se nosi sa ovim temp, ne znam kako bi duorb plivao ali po forumima ga hvale mada mislm da nemoze ni on mnogo jer ima dva pajpa a o buci i da ne govorimo jedino je dobro sto nemora da se dira hladnjak za memorije. Ne zanam kakav bi bio VF1000 (rece mi Djolez juce da ga ima) ali i on ima jednu 80 a da bi hladila toliko bakra mora da radi na max a to verovatno zanci i mnogo buke. Juce sam uzeo od Djoleza AS5 i keramik pa neznam da li da sezezam i promenim ove obicne paste koje sam dobio uz TT.

Poslednja izmena:
evo posle 3DMark06 temperatura karte 76C ... rekao bih da je to ok ... a kuler se ne cuje ... sto znaci ukoliko bi pocela da se greje mnogo ... malo vecim ubrzanjem kulera odlicno bi se ohladila

Plasim sa da je to sve marketing, zasto, ako si pogledao dobro sve te testove nigde ne pise koji je to load pod kojim se testira i verovatno je defolt klok, drugo dali vidis koliki je sum, mislim da ti netreba usisivac u racunaru, trece odakle citaju temp na GPu, i na kraju stok kuler i te kako moze da dobro hladi kad se stavi na 100% u idle je temp 34c (na 3870 857/1250) ali sta sa sumom, i mislim da bi stok kuler bio jos bolji kad bi se jos ispolirao ali za to treba raspertlovati nosace, i jos nesto sto stalno zaboravim mana stok kulera je sto vent ne duva po hladnjaku za memorije. U principu stok za 3870 nije los samo ga treba zakucati na 50% i moze lepo da se potera, neznam kakav je za 3850, videcu uskoro koliko moze da se dobije sa vodenim TT AT3 kad flesujem bios sa melkorovim biosom. Da ne zaboravim koliko se moze poterarti mem na 3870 a da se ne dobiju artifakti u Atotulu. I jos nesto oZone bench przi za 5C vise od Atitula i manje pokazuje artifakte pa neznam dali ovaj Atitol 27b4 korektno radi na 3870

Sve sto ste vi ovde napisali je tacno. Ali...
Ja imam ASUS 3850 sa 256MB (OC 729/1014 MHz) i teram Crysis po dva-tri sata i sve to merim RiveTunerom u toku igranja. Ventilator je zakucan na 60% i skoro da se uopste necuje. Temperatura nikada ne prelazi 65 C. Dok je na Idle ispod 30C. Pazite kada je overklokujete sa RivaTunerom onda se na vrednosti na idle ne vracaju na 300/829 nego ostaju na koliko ste je OC. Barem je kod mene tako bilo. Neki realan max za OC je 750/1040 ali je krajnje nepotrebno toliko forsirati, da bi se dobilo 28 umesto 27,5 fps... Razmislite o tome.
Veliku ulogu u hladjenju ima kuciste i ventilatori na njemu... Moje je Chieftec big tower...

Ja sam primjetio nesto interesantno. A to je da buka coolera manje smeta na 70% nego na 55-60%, nije da je cooler tad tisi, nego je zvuk manje naporan. Na 70% se cuje kao fen, dakle onaj sum zraka, ali na 55-60% se cuje visok ton, nesto kao pisak, a ne samo sum zraka.

Uglavom ugodniji mi je zvuk na 70% nego na 60%. Na 70% je sa GPU-om na 750MHz temperatura bila 68-69C.

Samo da potvrdim da Zalman VF700Cu i to na 1950rpm (na 12V je oko 3200) drzi 3850-tku (750/930) na max 45C i to praceno HW Monitorom tokom par sati igranja Crysis-a i/ili 3DMark-a u loop-u. U leru je na 31C. Cisto poredjenja radi stock cooler je isao do 88C, doduse i on je bio na onih 30%, a kad se podigne na 60% temp je isla do nekih 70-ak C. Na vecem broju obrtaja nisam ni probao posto je preglasan. Takodje nisam probao Zalman-a na vecem broju obrtaja posto i ovako radi i vise nego dobro (zakacen je kao sistemski fan na ploci i setovan na 50%).

Iskreno, nisam siguran koliko je u proizvodnji Zalman skuplji od stock-a (koji je max nasminkan), al' ovaj drugi je u praksi ocajan... :S:

bar 5 x sam piso na ovu temu. u principu ne fali zaista nista stock kuleru na tim karticama. radi to jako dobro svoj posao (osim dela sa drajverima koji BI TREBALO da kontrolisu broj obrtaja prema temp GPU-a). ako ostavim na 50% brzine ventilator imam temp negde oko 60C (+/-)... ako stavim na 60% vec mogu da ga cujem iznad buke ostalih ventova, ali je i temp niza.
najvece poboljsanje sam dobio kad sam stavio jedan 100mm vent da duva dole u cosak gde kartica izbacuje topao vazduh, tako da preko ostalih rupa za kartice (na kucistu) ovaj vent izbaci napolje topao vazduh. to je najkriticniji deo jer ja nisam nikada video ni jedno kuciste - ma kako brand - i skupo - da je redovno resen taj deo price (bar za kartice koje poput ove izbacuju topao vazduh u kuciste).... sada temp nikada nije preko 56-57C u full load... a klok je uvek na max

Nazad
Vrh Dno