Šta je novo?

ATI drajveri!

misjah

Cenjen
Učlanjen(a)
11.08.2009
Poena
154
Pozdrav. Ima li neko iskustva sa Ati drajverima za linux? Probao sam da instaliram za Ubuntu (9.04), Mandriva 2010 i poslednji OpenSuse ali bezuspesno. U pitanju je Ati xpress 200 za laptop. Malo sam trazio po netu i ima dosta ljudi koji se zale.
Po Ati-jevim preporukama verzije 9.3 i 9.2 podrzavaju ovu karticu. Jedna nece uopste da krene a druga se instalira kao, medjutim i dalje ne radi 3D acceleration.
Nisam bas vican kompajliranju i radu sa terminalom ali sam dosad resavao sve probleme vezane za linux (osim ovog)
Sa nvidia karticama nikad nisam imao problema. Definitivno su bolji sto se softvera tice.
Ako neko ima neku preporuku kako da nateram ovo da radi, bio bih veoma zahvalan. :)

Pozdrav. Ima li neko iskustva sa Ati drajverima za linux? Probao sam da instaliram za Ubuntu (9.04), Mandriva 2010 i poslednji OpenSuse ali bezuspesno. U pitanju je Ati xpress 200 za laptop. Malo sam trazio po netu i ima dosta ljudi koji se zale.
Po Ati-jevim preporukama verzije 9.3 i 9.2 podrzavaju ovu karticu. Jedna nece uopste da krene a druga se instalira kao, medjutim i dalje ne radi 3D acceleration.
Nisam bas vican kompajliranju i radu sa terminalom ali sam dosad resavao sve probleme vezane za linux (osim ovog)
Sa nvidia karticama nikad nisam imao problema. Definitivno su bolji sto se softvera tice.
Ako neko ima neku preporuku kako da nateram ovo da radi, bio bih veoma zahvalan. :)
ATI driveri rade za tu karticu do verzije Ubuntua 8.10. Za novije verzije moras da koristis X driver koji dolazi sa operativnim sistemom a koji uopste nije toliko los. Imaces malo problema da namestis gammu pod GNOME-okruzenjem ali ok, to je resivo.

pozdrav,

M.

Ovi trenutno ne rade tolko lose. Pusta HD filmove bez problema, 2D igre takodje rade bez problema ali 3D igre nece ni da krenu. Zato mi trebaju pravi ati drajveri. Pise na ATI sajtu da verzija 9.2 podrzava ovaj chip ali je malo komplikovanije za instalaciju. Nije to to ako nemas prave drajvere. I windows prepoznaje vecinu Ati kartica i instalira svoje drajvere....

Otvoris xorg.conf upises radeon i to je to. Ati je prekinuo podrsku za te stare karte...

Ovi trenutno ne rade tolko lose. Pusta HD filmove bez problema, 2D igre takodje rade bez problema ali 3D igre nece ni da krenu. Zato mi trebaju pravi ati drajveri. Pise na ATI sajtu da verzija 9.2 podrzava ovaj chip ali je malo komplikovanije za instalaciju. Nije to to ako nemas prave drajvere. I windows prepoznaje vecinu Ati kartica i instalira svoje drajvere....
Imao sam slicnu kartu i koristio te drivere do verzije Ubuntu-a 9.04. Sasvim su ok ali na novije Linuxe ne mogu. X daje sasvim pristojnu 3D akceleraciju - cak vrlo uporedivu sa ATI proprietary driverima ako ne i bolju u nekim slucajevima. Uopste nije tako komplikovano za instalaciju - pratis uputstvo i ne mozes da pogresis. Dzabe ti je to sve kada ti dirveri jednostavno nisu za novije verzije Linuxa. To jeste jedna od vecih mana linuxa - proprietary driveri rade na relativno uskom spektru distroa tj njihovih verzija. Ta tvoja kartica npr moze da radi na win 2000, win Xp-u, win Visti, win 7 a to pokriva vec raspon operativnih sistema od 10 god dok driveri za Linux pokrivaju nekih mozda 5 verzija u vremenskom rasponu od max tri godine. Ima Linux jos lepo parce puta pred sobom dok se omasovi i postane zaista dobro podrzan od strane proizvodjaca hardvera.

Poslednja izmena:
U linuxu se kernel i xorg dosta brzo razvija. Tako da drajveri brzo zastare. Tj zamislite da novi windows izlazi svake godine. :)
Sto se podrske tice slicna je stvar i na windowsu samo malo bolja, ne rade sve kartice na visti ili sedmici... Takodje ati (i nevidija) za te stare kartice ne daje nove drajvere, vec je stalo kod neke verzije.

U linuxu se kernel i xorg dosta brzo razvija. Tako da drajveri brzo zastare. Tj zamislite da novi windows izlazi svake godine. :)
Sto se podrske tice slicna je stvar i na windowsu samo malo bolja, ne rade sve kartice na visti ili sedmici... Takodje ati (i nevidija) za te stare kartice ne daje nove drajvere, vec je stalo kod neke verzije.
Ali daju neke a za Linux ne daju nikakve posle vrlo kratkog perioda u tome je razlika. Novi driveri mi za staru karticu ne trebaju. Nove igre i aplikacije na njoj ionako ne rade. OK, istina je da se Xorg brzo razvija i da je dosta dobar postao.

Vrh Dno