Šta je novo?

Ati drajveri generalno...

dEXE

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2001
Poena
755
Ako bi neko mogao da da odgovor na jedno vrlo prosto pitanje :)
Do juce sam bio ponosni Nvidijevac (hercules MX2), ali od danas Atijevac i to Sapphire 9000... tako da o ATI-ju skoro nista ne znam...
Vidim da je situacija slicna kao sa Nvidiom, najnoviji drajveri nisu uvek i najbolji, ali bar, cini mi se, ne izlaze svaki dan...
Dakle, zanima me koji su drajveri najbolji/najstabilniji... Znaci APSOLUTNO me ne zanima 2-3 frejma vise u igrama, vec da ne pravi problema sa njima, da im dobro radi TV izlaz, i generalno da su najstabilniji...
Dal je problem ako se koriste jedni drajveri, a druga verzija kontrol panela?
Koja je najbolja kombinacija, i takodje kakvi su vec ovde spominjani Omega drajveri, i jel su oni bolji od zvanicnih, i sto?

Hvala unapred na savetu, a i mnogima ce sigurno pomoci...

Juce sam probao Catalist 3.1, i ispravljeni su neki bug-ovi sa nekim igrama, tako da sad sve radi bez problema, cak su i nesto brzi od 3.0.
A generalno me je ATI veoma prijatno iznenadio (i driverima i radom), od kada sam uzeo Sapphire 8500le (sada mi je u drugoj masini moj "stari" MSI Ti4200).

Kao sto ti je mancha rekao 3.1 mada je meni nesto pucao taj drajver juce na jednoj masini. Ali ocajno je bio instaliran windows tako da me ne cudi. Inace mogao bi i da probas catalyst 2.5, kazu da su to odlicni drajveri.

Da, i meni je do sada sve radilo bez i dlake problema sa Catalyst 2.5 i to bez ikakve reinstalacije ili dodatnog cackanja. Jednostavno uradio uninstall nvidia detonatora, izvadio leadteka, ubo herculesa, instalirao (herculesove) catalyst 2.5 i sve kao podmazano. Pravo da ti kazem, nesto se i razmisljam da uopste ne dizem catalyste 3.0 u dogledno vreme.

Sto se tice kombinacije razlicitih verzija control panela i catalista iz iskustva ti preporucujem da to ne radis.:)
Nisam konto zasto mi pola stvari ne radi a u stvari je bio problem sto sam koristio cat 2.5 i neki stariji control panel.
Sada imam cat 3.0 i sve radi lepo cak sam i resio problem truforma na mom sapphire r9000, mada mozda moze i sa cat 2.5, ali ne znam posto nisam imao odgovarajuci control panel za doticne.

Probaj AlokiN-e 3.1. Svi kazu da su mnogo dobri. Ja vise nemam graficku i ne mogu da probam :wave;

Ok probacu cim ih se domognem.
Sta je sa tvojom grafickom? Preterani oc??:boom:

Fala vi na odgovori...
Probao sam ove najnovije 3.1 i cini se da rade OK...
Eto naterali me mangupi da predjem na ATI i prve impresije su:
drajveri se cine ok, i control panel izgleda sasvim fino, ima i dobrih opcija...
2d slika isto tako je dobra, TV izlaz dosta bolji od Nvidie, mada u odnosu na bolje komade i nije toliko primetno (opet dosta zavisi i od samog televizora)
par 3d igrica sto sam probao takodje rade fino, i ovo je sasvim dovoljna kartica da se izvuce skoro ako ne i maksimum iz danasnjih igrica (sem za one koji jure sto veci frame rate)...
kod nvidie me je nerviralo to sto su im stariji recimo 21.83 drajveri bolje radili sa igricama, ali ovi novi 4x, recimo 40.41, imaju bolji tv out i overlay, i lepse opcije, ali im brdo igrica ne radi...
Znaci vredi!!!
Ali uvek mora nesto da fali, pa tako i ovaj put me jedna stvar nervira...
Aj sto kad se instalira po defaultu mi u windowsu daje 50Hz, i mora da se disejbluje TV izlaz pa enejbluje da bi slika postala normalna, ali to i nije strasno...

Ono sto me nervira, i pitanje za Atijevce, je to sto pri podizanju sistema, mi daje sliku sa crnim obodom od ivice ekrana od po 4-5cm, i ne vidi se lepo ispis... Ono sto me je iznenadilo je to da daje izlaz na TV-u i u DOS-u, pa verovatno zbog toga i daje taj obod i hercazu od 50Hz tako da i slika malo trepti...
Fino je to za izlaz, ali dal to znaci da bi mi takva slika bila kad bi izasao u cist DOS po startu racunara???
Slika je umanjena i u 50Hz!!! Moze li to da se sredi da bude preko celog, kao kod Nvidie?
Kakva je onda slika u Linux-u i prilikom instalacije istog?!?
Bas cudno...

Eto, to da sredim i bice onda sve potaman :)

Catalyst 3.1 i dalje ima problema sa mafiom iako readme kaze da je problem resen. Kada kliknem F1 za opis misije sve je iskrivljeno. 2.5 su ipak po meni najbolji.

Obzirom da sam nameračio da pazarim neki ATI, da prupitam:
Da li windows TV "vidi" kao sekundarni displej, odnosno da li mogu da na TV-u pustim film i radim na kompu nešto drugo - kao što sam mogao sa bivšom Gf2. Pitam jer trenutno u mašini imam neki ATI Rage 128 koji mi to ne omogućava.

Poz

dEXE je napisao(la):
Fino je to za izlaz, ali dal to znaci da bi mi takva slika bila kad bi izasao u cist DOS po startu racunara???
Slika je umanjena i u 50Hz!!! Moze li to da se sredi da bude preko celog, kao kod Nvidie?
Kakva je onda slika u Linux-u i prilikom instalacije istog?!?
Bas cudno...

Eto, to da sredim i bice onda sve potaman :)

Hmmmm... ovakve probleme imam i ja sa 8500LE. Kad je plug-nut TVout kabel nece cak ni da digne graficki mod pod linuxom... boot-uje sve normalno i kada dodje do dela kada treba da startuje X samo ostane u consoli... :confused:
I nikako nisam uspeo to da resim... tako da je jedino resenje da iscupas TVout svaki put kada hoces pure DOS ili linux... :(

p.s. ako neko ima resenje za ovo bilo bi lepo da ga podeli sa nama... hvala

alokiN je napisao(la):
Ok probacu cim ih se domognem.
Sta je sa tvojom grafickom? Preterani oc??:boom:

Pu pu pu daleko bilo. Prodao sam je, a radila je kao satic....:beat:

Marsovac je napisao(la):
Hmmmm... ovakve probleme imam i ja sa 8500LE. Kad je plug-nut TVout kabel nece cak ni da digne graficki mod pod linuxom... boot-uje sve normalno i kada dodje do dela kada treba da startuje X samo ostane u consoli... :confused:
I nikako nisam uspeo to da resim... tako da je jedino resenje da iscupas TVout svaki put kada hoces pure DOS ili linux... :(

p.s. ako neko ima resenje za ovo bilo bi lepo da ga podeli sa nama... hvala

Meni se ovo ne desava sa linuxom i Herculesovim 8500 AIW...
Firmware nije diran, tj Herculesov.

silverglider je napisao(la):
Da, i meni je do sada sve radilo bez i dlake problema sa Catalyst 2.5 i to bez ikakve reinstalacije ili dodatnog cackanja. Jednostavno uradio uninstall nvidia detonatora, izvadio leadteka, ubo herculesa, instalirao (herculesove) catalyst 2.5 i sve kao podmazano. Pravo da ti kazem, nesto se i razmisljam da uopste ne dizem catalyste 3.0 u dogledno vreme.

Dizi slobodno, i to 3.1 :) Fora je u tome sto su 3.0 na defaultu brzi oko 0.2% ( :)) od 3.1, ali kada se ukljuce AA i AF, znaju da budu brzi oko 3-5%, sto nije za bacanje za nas frikove. E sada, moguce je da je ATI shvatio da je njihov AF superioran, pa su malo spustili kvalitet AF filtera i dobili taj procenat brzine, a moguce je i da su stvarno doradili drajvere. To se sada lako i jednostavno moze proveriti u quality testovima u 3DMarku03(hocemo li, Nedjo :))?

silverglider je napisao(la):
Meni se ovo ne desava sa linuxom i Herculesovim 8500 AIW...
Firmware nije diran, tj Herculesov.

Tjah... ipak je tvoja Hercules, a ovaj moj ko zna koja 2 kineza su sastavila u svom podrumu... :(

Aj da probam jos jednom da pitam:

Da li neko zna, i uopste da li je moguce, namestiti da ATI Radeon kartica ne prikazuje i DOS u TV out-u, posto je tada hercaza 50Hz, sto je tesko za gledanje a i sam vidljivi prozor je negde oko 640*480, sto je stvarno bezveze, verovatno je tako i dok se ne instalira Linux, a mozda se popravi, tj. verovatno kad se nameste originalni drajveri...
Inace, kad se kabl iz TV out-a izvuce, slika je normalna i u 70Hz.

Znaci moze li to nekako da se iskljuci i da nema onda taj tv out, i da slika bude OK?

Odgovor za VIA-u...
Ma moze sve da radi sa Overlay-em, ja cak posto me nesto zeza menjanje kanala na tv-u, pustim na PCTV kartici uz pomoc ChrisTV-a program, minimizujem ga i na tv-u imam programe koje saltam uz pomoc daljinskog, a slika je za nekih 5% mozda ruznija nego direktno sa tv-a...

ChrisTV ???
Kakav je u poređenju sa nikada dovršenim JTV-om, da li ga vredi skidati? Letimičnim pregledom sajta ne videh pominjanje Teletext podrške?

Poz

Pa ima dosta potencijala...
Sto se tice teletexta, JTV je bez premca medj' svim programima ovog tipa...
E sad, ovaj program je vrlo slican njemu, ali nema teletext,
ali je noviji, koristi default wdm drajvere, za razliku od JTV-a, moze da baca sliku na tv, JTV samo zamrzne, brz je u menjanju kanala, i generalno vrlo fin program, recimo da ako izuzmemo teletext, vrlo se kolju... U svakom slucaju dva najbolja na trzistu :)

dEXE, Marsovac...
imam parcijalno resenje za vas, a to je da se iskljuci TVout (tokom inicijalizacije) u BIOS-u kartice, tako da je on neaktivan sve dok se ne podigne GUI, ali zato kabl do TV-a moze biti stalno u kartici. A i sta ce vam TVout dok cackate nesto u BIOS-u ili nedaj Boze u DOS-u :D
Treba vam samo BIOS editor, i program za flesovanje istog.

VIA...
u drajverima ukljuci "Theater Mode" pa ces dobiti film preko celog TV ekrana, a ti mozes nastaviti rad u Windowsu (DivX plejer minimizujes).

Pozdrav

melkor je napisao(la):
dEXE, Marsovac...
imam parcijalno resenje za vas, a to je da se iskljuci TVout (tokom inicijalizacije) u BIOS-u kartice, tako da je on neaktivan sve dok se ne podigne GUI, ali zato kabl do TV-a moze biti stalno u kartici. A i sta ce vam TVout dok cackate nesto u BIOS-u ili nedaj Boze u DOS-u :D
Treba vam samo BIOS editor, i program za flesovanje istog.

znam da je slika ok kad se izvadi kabl, ali necu svaki cas da ga recimo vadim...
jes da mi DOS ili cackanje BIOS-a ne treba svaki cas, ali me opet nervira ta umanjena slika i 50Hz, a pretpostavljam rekoh da bi i instalacija, a ko zna i sam linux bez instaliranih drajvera bio u umanjenoj slici...
Dakle meni ne treba izlaz na TV u DOS-u, vec mi je vaznija lepa slika i veca hercaza (kao kod Nvidie)... Znaci moze li se to nekako namestiti, i iskljuciti da TV out bude stalno aktivan?
Pomenuo si fleshovanje BIOS-a, moze li na taj nacin, i kako?
Ja imam onaj najbolji vec koji je BIOS editor za ati-ja, samo jos gde da nabavim bios fajl za moju karticu, i sta jos pri tome treba da uradim a da nesto ne sjebem :)
Ako to stvarno funkcionise pa i da razmislim da se petljam, da ne bih nesto zasro...
jednom sam tako editorom menjao bios za nvidijinu karticu, pa sam dobio samo crno od slike, na svu srecu pa sam znao putanju do fajlova i na slepo kucao i ponovo ga fleshovao, inace...

dEXE, ne znam da li si me skapirao... kada disejblujes TVout tokom inicijalizacije (prevedeni engl. izraz), dobices lepu veliku sliku na monitoru u 60, 70, 75, 85Hz... zavisi koliko namestis u BIOS-u kartice., nebitno da li ti je kabl do TVa u kartici ili ne. Jedini downside ovog resenja je to sto nemas sliku na TVu dok se ne podigne GUI.

A kako da dodjes do BIOS-a tvoje kartice? :D Jednostavno, imas ga u samoj kartici. Znaci, izvuces BIOS u fajl, editujes ga, i flesujes. Ako ti treba, poslacu ti screenshot sta treba da izmenis, kao i programce za edit i flesh.

Pozdrav

ps.
Ako sje.es nesto do jaja, ubaci PCI karticu pa fleshuj 'device 0' (odn. AGP karticu). Ne treba da kucas na slepo :)

a evo i slike...

A ako ti treba bios fleser i editor javi da ti posaljem na mail.

ej moze :)

ja imam neki drugi, bu www.radeon2.ru ...
on nema opciju "citanja" biosa iz kartice, znaci samo izaberem to i nema tv out-a dok ne dodje GUI, strava :)

ja sam se samo pitao kako to da disejblujem tokom inicijalizacije, a znaci da mora bios da se menja...

aj frljni sve sto treba na [email protected]

'fala unapred...

Ustvari, sad videh mozda je to isti editor, ali meni je sve zasivljeno, kako da izvucem bios iz kartice, ili gde da ga skinem...
mada mi se prva opcija vise svidja...

ako ti nije frka, poslacu ti veceras kada dodjem kuci... i kratak opis kako da to koristis. imas dva programa, jedan za citanje BIOS-a u fajl i za flesovanje (koji radi iz DOS-a), i ovaj drugi ciju sam sliku poslao, flesher (koji radi iz Win-a)

pozdrav

..molim te, posalji i meni na [email protected].

Menjao sam konfiguraciju /trenutno 1,7G Celly, MSI-6580 PE chip-set, 256Mb/ i pri dizanju konfiguracije stavio sam 3.0 drajvere. Fast-write bio je ok. Pre neki dan stavio sam 3.1, samo sam add/remove drajver i kontrol panel, bez ciscenja regisrty-ja, ali mi je sada off.
Imam Radeon 64Mb VIVO. Da li je fast-write toliko bitan?

Pozdrav

deki30

Uopste ti nije potreban taj fast write i sa njim i bez njega radi isto. Tako da nemoj da sekiras sve sljaka ok. :wave;

Ma da bre deki... to je imalo smisla za starije kartice po onome sto sam ja pokupio sa neta, sada sa FW ukljucenim neces da dobijes nista osim problema...

...hvala Vam na odgovorima!!!

E sad, posto vidim da ima dosta ATI-jevaca, zanima me sledece:
videli ste gore moju konfiguraciju koju sam skoro uzeo. Znam sve o C1,7GHz, ali to je samo prelazno resenje... Medjutim, ono sto me muci, a prosto me sramota /:p / da kazem, jeste da na novom 3d Marku 2003 sam dobio samo 100 poena !?

Radi samo jedna igra, oba testa za procesor ne rade, ne radi ni jedan za zvucnu /Realteac AC97/....
Da li je Radeon 64Mb VIVO tako loasa kartica?
Platio sam je pre godinu i po dana punoooooctp;

Pozdrav

deki30

Nazad
Vrh Dno