Šta je novo?

Ati drajveri generalno...

@melkor

Koji program / i gde ga naci/ za iscitavanje BIOS-a sa kartice?

pozdrav

deki30

Heh, sto bi stari dobri Marfi rekao, ne moz' sve da ispadne dobro pa da je...
Pronasao sam 2 flashera biosa atijevih kartica, oba su kao verzija 1.3, s tim sto prvi (atiflash.exe) ima
ekstenziju konfiguracionog fajla "cfg", a drugi (flashrom.exe) "rom", i valjda prvi je od ati-ja a drugi od
gigabyte-a, a trebalo bi oba da rade... Velicina prvog je 125.418, a drugog 145.802, i drugi ima
vise opcija ali nema -v opciju (informacije o proizvodjacu i nazivu biosa) kao prvi...
Takodje drugi ima nesto noviji konfiguracioni fajl...
E sad, shvatio sam sve sto ste pricali, i malo bunario po sajtu www.radeon2.ru , i snalazio se sa ruskim,
i u faq-u procitao celu proceduru...
-p, -s opcije, vec pominjan 0 agp slot (da, moze i bez kucanja na slepo :), ali nisam tad imao pri sebi pci karticu),
takodje -i opcija u kojoj mi kaze koja je kartica u racunaru... i sad me tu zanima jedna stvar, pise mi za Lock status Yes.
Sta to znaci? Da ne moze da se flashuje bios ili... Evo zasto to pitam...
Jako sam nepoverljiv prema ovim editorima bios-a, jer nisam siguran da sve lepo upisu u fajl...
Kod nvidiinog editora, imao je opciju da ucita bios sa kartice (atijev editor nema), i bez ikakve promene, i samo na save as,
pravio je fajl razlicit od originalnog bios fajl-a. Isto se desavalo i kada ucitam bios fajl, pa bez ikakvih promena sacuvam u drugi
fajl, razlikovali su se u par bajtova...
Dakle, lepo ja pomocu ovog flashera biosa snimim bios u fajl, i oba flashera mi naprave isti fajl, od 45.056b...
Tu se sad javlja problem. Nasao sam dva editora biosa, oba od istog autora, samo sto je jedan kao onaj tvoj sa slike i to sa
omeginog sajta, a drugi je valjda nesto noviji sa www.radeon2.ru...
Probam ja da ucitam bios fajl, prvi mi javi "cheksum bad", a drugi "this is not a valid ATI Bios", u cemu je sad tu fora?
S tim sto prvi bar udje u fajl, a drugi ne uradi nista... Kako onda da dodjem do originalnog fajla?
Zato i imam frku da bilo sta prckam (mada mi celo to resenje izgleda prosto), jer nemam tj. nisam siguran da je dobar
originalni bios fajl, kojim bi mogao sve da vratim ako novi modifikovani ne proradi...
Sta mi je ciniti, i ima li nekog resenja?
Valjda ce i nekom drugom ove informacije biti od koristi, zato malo duze spisanije...

dEXE, deki30

poslao sam vam mail...

dEXE je napisao(la):
Tu se sad javlja problem. Nasao sam dva editora biosa ... Probam ja da ucitam bios fajl, prvi mi javi "cheksum bad", a drugi "this is not a valid ATI Bios", u cemu je sad tu fora?
S tim sto prvi bar udje u fajl, a drugi ne uradi nista... Kako onda da dodjem do originalnog fajla? ...
Sta mi je ciniti, i ima li nekog resenja?
...

Sve je to OK ... moras da koristis oba editora:
RadEdit 1.1D (naj noviji ... bar je bio) ali BETA
RadEdit 1.1.02 (starija verzija) zvanican, nije beta.

Za flash ja koristim Atiflash v1.3

Skidanje (snimanje) originalnog bios-a iz kartice u fajl:
ATIFLASH -s 0 original.rom

Editovanje istog ili nekog drugog:
- ako jedan editor prijavi poruku o gresci ili nece da otvori fajl, to jednostavno znaci da slobodno upotrebi drugi a on bi bez problema morao da otvori fajl.
Cim ga editujes i snimis on ce dobiti novi ispravan cheksum.

NAPOMINJEM: AKO PRIJAVLJUJE EDITOR GRESKU PRI OTVARANJU FAJLA, ZNACI DA NIJE KOMPATIBILAN SA NJIME jer je taj bios snimljen sa drugim editorom (drugaciji format).

Posto je upotrebljen ispravan editor i snimljen novo obradjeni fajl, isti treba fleshovati iz cistog DOS-a (kao i prilikom skidanja originalnog biosa u fajl).

PRE TOGA TREBA:
1. Uci u bios ploce i naci parametar HALT ON ... i staviti ga na OFF tj. sta god da u vasem Biosu pise ali iskljucite ga da se ne zaustavlja na greskama (jer ako flash graf.kartice nije dobro prosao, ne zelimo da nam se racunar zaustavi jer je detektovao problem sa istom, vec zelimo da nastavi butovanje naj normalnije da bi ga flesh-ovali ponovo).

2.NAPRAVITI SIGURNOSNU butabilnu disketu na kojoj ce biti samo osnovni fajlovi: io.sys, msdos.sys, command.com, autoexec.bat, atiflash.exe atiflash.cfg dos4gw.exe original.rom (znaci originalni bios, ne modifikovan).
Treba edit-ovati autoexec.bat i u njega upisati sledecu komandu:
atiflash -p 0 original.rom r -f
Naravno ime bios fajla ne mora biti "original".rom vec kako ga vi po zelji krstite ali maksimalno 8 znakova, podrazumeva se.
Ovako pripremnjenim potezima (pod 1 i 2) omogucice te da ako je flash neuspeo, ponovo butujete sistem sa ove diskete i automatski, bez vasec ucesca, ponovo flash-ujete graf.kart. sa starim bios-om. Racunar ce se posle toga automatski re-butovati i slika bi "trebala" da se pojavi.

Da se vratimo na normalno flash-ovanje. Izvodite ga sa istim sadrzajem diskete kao u gornjem primeru za sigurnosnu disk. osim sto ce te upotrebiti Novi biso fajl i adekvatno izvmeniti tekst u autoexec.bat fajlu.

Sve ovo sam licno izveo vise puta, prosle noci "jureci" pravi Bios za moju 9500-tku. Rezultat zagarantovan - graske nema.

:beat: ;)

Hvala na iscrpnom odgovoru, ali...

Kao sto rekoh ovaj editor v1.1D, mi ispisuje "cheksum bad",
ka da mu recimo promenim opciju i sejvujem, i hocu opet da ucitam isto mi ispisuje, znaci ne sredjuje tu cheksum gresku... Onaj drugi rekoh, nece ni da ga otvori...
Ceo postupak je prost i jasan, ali mi je frka iz ovog razloga sto nisam siguran da cu u slucaju greske moci da vratim moj bios...
Jer prijavljuje sve te greske... Kartica je Sapphire 9000...
Tako da nisam siguran da cu to bas da probam, bar dok se te greske ne srede, sa novijom verzijom editora ili sta ja vec znam...
Inace, da li bi mogao da recimo flashujem karticu sa nekim drugim biosom od radeona 9000 i gde da ih nadjem?

dEXE je napisao(la):

... Onaj drugi rekoh, nece ni da ga otvori...
... Kartica je Sapphire 9000...
Inace, da li bi mogao da recimo flashujem karticu sa nekim drugim biosom od radeona 9000 i gde da ih nadjem?

Pa u mom slucaju (ATi 9500) sa Bios-ima se isto dogadja, kao i kod tebe uz ovaj izuzetak: ako dobijem gresku sa v1.1D onda ga uspesno otvorim - bez prijave bilo kakvih problema, sa v1.1.02.
Isto vazi u obrnutom smeru: ako v1.1.02 prijavi problem, v1.1D ga sigurno otvara, bez prijave greske.

Sad mi nije jasno "kako su to ovi tvoji bios-i snimljeni" ako ova dva editora ne mogu da ih otvore :confused:

Nazalost nisam video Bios-e za tvoju karticu, ako naletim na njih javicu ti.

dEXE je napisao(la):

Desavalo se i meni kada sam probao u prethodnoj verziji da ucitam bios od BBA 8500LE ali sa 128MB. Imas uz njega i program za DOS, RadClk.exe sa kojim mislim da mozes da postignes sve sto i sa ovim za Win, pa procitaj u helpu komande i vidi...

Ma ne vredi, i taj dos prog, javlja istu gresku, nesto kao pod 1 su neke 00000000, a pod 2 ili sta vec crc error ili nesto slicno...
Nista ostaje mi da cekam noviju verziju editora...
Mada mi je cudno, sve mi se cini kao da ta greska nije do njega, nego do flashera, da on ne napravi dobar fajl...
da nema veze ono sto za Lock pise da je YES...
Ili sto vec neko rece, mozda bi radilo ok, ako bi se bios skinuo sa neaktivne kartice, znaci da se ubaci PCI kartica pa onda sa 0 da se skine...
Drugo nesto stvarno ne znam sta moz da bude, a ovo nije neki nepoznat cip iliti noname kartica...
Mnogo je to zezanja, da radi odma' kako valja pa da se bakcem, ovako ostaje mi da istrpim tih 50 hercica...
Hvala svima na savetima i sugestijama...

dEXE je napisao(la):
Mada mi je cudno, sve mi se cini kao da ta greska nije do njega, nego do flashera, da on ne napravi dobar fajl...
da nema veze ono sto za Lock pise da je YES...
Ili sto vec neko rece, mozda bi radilo ok, ako bi se bios skinuo sa neaktivne kartice, znaci da se ubaci PCI kartica pa onda sa 0 da se skine...

Sazem se sa ovim, lici na lose "skinut" BIOS ...

Ja vec napisah ovo ali SADA TE PITAM: Da li si ovako skinuo BIOS ?
-------------------------------------

Naravno sve ovo iz cistog dosa bez ucitanog himem.sys fajla (sta od DOS fajlova sme da bude na disketi vec sam dao u preth.postu "onom dugackom").

:confused:

maxer je napisao(la):
Sazem se sa ovim, lici na lose "skinut" BIOS ...

Ja vec napisah ovo ali SADA TE PITAM: Da li si ovako skinuo BIOS ?

Naravno sve ovo iz cistog dosa bez ucitanog himem.sys fajla (sta od DOS fajlova sme da bude na disketi vec sam dao u preth.postu "onom dugackom").

:confused:

Naravno, da sam ga tako skinuo... Drugacije i ne moze :)
Uostalom prilozeni su i batch fajlovi Backup.bat i Flash.bat,
tako da nema zabune...
I bez ikakvih drajvera iz DOS-a (F5)...

Kad pogledam fajl iz listera, on deluje sasvim OK, na pocetku su mu oni standardni podaci, a i kraj fajla mi prema znacima deluje nekako logicno...

Neka nekompatibilnost postoji, ali sto, to ne znam...
I nema pomoci... :(

Nazad
Vrh Dno