Šta je novo?

ATI Catalyst/AMD Crimson - diskusija, pitanja, linkovi

Adrenalin je ceo paket drajvera +komtrolni software a instalira tačan drajver za svaku generaciju
Ovo je recimo za Rx 6600
1727874747464.png

@Sean

Nista inace ne cackam u tom Adrenalinu sem sto "check for updates" podesim na manual.
Takodje podesen na MANUAL i odatle sam ga pokrenuo...Pisalo je 24.9.1 verzija drajvera....datum 1.10
...Ali akon instalacije ovo...
Pogledajte prilog 460658

Prosli drajver za 570 je bila iz juna, pa sam hepi i sa ovim... No neka se neko javi sa mojom kartom, ako je instalirao nove...

Prilozi

• Screenshot 2024-10-02 174917.png
    Screenshot 2024-10-02 174917.png
    101.5 KB · Pregleda: 40
vec imas najnovije drajvere za polaris/vegu
  • AMD Software: Adrenalin Edition 24.9.1 Driver Version 23.19.21.01 for Windows® 10 and Windows® 11 (Windows Driver Store Version 31.0.21921.1000).

Poceo sam da koristim amd graficku od pre nekoliko dana to mi je prva amd grafika.
Interesuje me da li drjvere za graficku skidam preko amd sajta ili adrenalin programa, kako je najbolje?

Svejedno je. Ja kad se pojavi u adrenalinu skinem, nekad na sajtu dodje ranije.

Da li moram sam da izbrisem prvo drajver ili to program odradi sam kao kod nvidije?

Nadam se da si izbrisao drajvere od pređašnje Nvidie sa DDU. Za update AMD drajvera ima opcija da instalira nanovo, sa ili bez zadržavanja postavki.

1729271262412.png

Highlights​

• New Game Support​

• Unknown 9: Awakening
    • Call of Duty®: Black Ops 6

• Expanded HYPR-Tune Support​

• HYPR-Tune support allows HYPR-RX to enable in-game technologies like AMD FidelityFX™ Super Resolution and AMD Radeon™ Anti-Lag 2.
    • Support has been added to automatically configure AMD FidelityFX™ Super Resolution with frame generation in:
      • Call of Duty®: Black Ops
      • 7 Days to Die
      • Once Human
    • Click HERE for more information regarding HYPR-RX.
  • Fixed Issues and Improvements​

• Intermittent performance impact when entering certain areas while playing DayZ.
    • Intermittent system or application crash may be observed when changing in-game resolution settings while playing Doom Eternal with AMD Software: Adrenalin Edition™ Metrics Overlay enabled.

Jel ima neko problema pocev od prethodnih drivera?
Na prethodnim driverima konkretno je problem bio automatsko otvaranje adrenaline prozora nakon sleep mode-a.
A sada kao da su to resili tako sto su sjebali sleep mode (ekran se budi sam od sebe nakon svakih par minuta, uz windows zvuk kao da je nesto iskljuceno iz kompa pa ponovo ukljuceno).
Trazio sam nekim komandama uzrok, ispada da je usb hub, tj neki uredjaj koji se kaci na njega, ali nista sem misa, tastature i joypada nije ukljuceno, a pre instalacije tih novijih drajvera to nije bio problem.

Ništa od toga nema veze sa grafičkom.

Pa ima ovo sa otvaranjem adrenalina nakon instalacije tih prethodnih. A vala i postoji tema na redditu o konkretnom problemu. I to je reseno sa poslednjim drajverima barem kod mene.
Ovo drugo kao da graficka u sleep modu nesto radi sa mozda svojim portovima (da ustedi energiju) pa to radi trapavo.
Napominjem ponovo - ovo se nije desavalo pre instalacije 24.9.1 verzije.

edit. primer da radeon drajveri znaju to da rade:
1729943673566.png

Probaj drugi izlaz na grafičkoj.
Zvuk je kao da si zakačio / otkačio monitor

Izgleda da sam sredio tako sto sam instalirao oficijalne drajvere za monitor (umesto da ostavim one ms default). U sleepu je komp vec 2 sata i jos se nije probudio sam od sebe.
Definitivno je nesto sa portom sa softverske strane. Mozda prebacuje adaptive sync ili nesto sa default monitorom pa nema pojma sta i kako.
Testiracu jos pa cu updateovati resenje, mozda nekom pomogne u budućnosti.

Tek sad vidim da se prica o problemu, a bas sam htela da pitam. Meni sekundarni monitor ima taj loop "no signal, going to sleep" svakih 5 sekundi i bas me nervira, dok je primarni monitor ugasen. Pre nedelju dana nije bilo problema, znaci drajver je.

Meni se javilo to sa novim Adrenalin drajverima (doduse uvek koristim AMD zbog referentne grafe) - zvuka kao da se nesto ukljucuje ili uskljucuje povremeno...
Od drajvera za hw je sve aktuelno osim BIOS-a koji je na pretposlednjoj verziji.

Pritom sam primetio da mi VRAM brljavi u idle - varira 200-1990mhz konstantno i naravno graficka sada ide konstantno na 55-56C u mirovanju (i light koriscenju browser/filmovi/word), dok je inace isla do max 35-40...
Pre toga ni sa jednim drajverima nije bilo problema, sa cekiranom "full installation" tj brisanjem prethodnih verzija uvek instalacija novih tekla bez problema...
Jedino da probam DDU i vratim se na 24.09 verziju adrenalina...

+edit
Pritom je grafa i undervoltovana, potrosnja oko 15w sedi u idle..., tako da verujem da je samo da poslednjih drajvera...

Zezao se sinoc sa podesavanjima i reinstalacijom drajvera, zakljucak je da se problem sa divljanjem VRAM clock-a u idle-u javlja dok je SAM ukljucen...
Nesto su zeznuli sa ovim drajverima, barem u mom slucaju, jer do sada nisam imao taj problem.

Si probao da sa novim drajverima instaliras i nove chipset drajvere?
Meni je to resavalo problem sa sam-om.

Jesam, rekoh da je sve na najnovijem osim BIOS-a, poslednji je trenutno beta...
Inace za chipset i gpu idem direktno od AMD-a...

Mislim da je do samih AMD Adrenalin drajvera jer se javi/izgubi povremeno povecana potrosnja u idle-u kada iskljucim/ukljucim SAM u performance->tuning opcijama. (nekad iskljucen, nekad ukljucen SAM.) Zbog cega ne znam.

A sada kao da su to resili tako sto su sjebali sleep mode (ekran se budi sam od sebe nakon svakih par minuta, uz windows zvuk kao da je nesto iskljuceno iz kompa pa ponovo ukljuceno).
Meni se javilo to sa novim Adrenalin drajverima (doduse uvek koristim AMD zbog referentne grafe) - zvuka kao da se nesto ukljucuje ili uskljucuje povremeno...
Do drajvera je izgleda. Ja sam to delimicno popravio instalacijom drajvera za monitor. No taj zvuk se i dalje cuje neki put kada monitor ode u sleep mode i kada ga probudim.

Imao već instalirane drajvere za monitor...
Do Adrenalina je 100% jer kada resetujem SAM (nekad samo ugasi nekad pali-gasi) i kada se "resetuje" monitor taj zvuk se javi i padne potrošnja i temperature.
Nadam se da će da reše sa sledećim drajverima...

Ima li neko problema sa konstantnim bisanjem drajvera? Zadnjih par dana se desilo barem 6-7 puta. Dojadilo mi je više DDU pa novi drajver. U pitanju je RX7800XT Nitro + i Win 10. Na temi za grafu su preporučili dizanje sistema od nule, što bi možda i rešilo, ali koristim hrpu softvera i muka mi je to raditi pa bih za sada probao sa nekim fix-om ako bude moguće :D Problem se dešava kako u radu u raznim softverima (Adobe, Autodesk najviše), tako i u idle-u i gaming-u...

Ima li neko problema sa konstantnim bisanjem drajvera? Zadnjih par dana se desilo barem 6-7 puta. Dojadilo mi je više DDU pa novi drajver. U pitanju je RX7800XT Nitro + i Win 10. Na temi za grafu su preporučili dizanje sistema od nule, što bi možda i rešilo, ali koristim hrpu softvera i muka mi je to raditi pa bih za sada probao sa nekim fix-om ako bude moguće :D Problem se dešava kako u radu u raznim softverima (Adobe, Autodesk najviše), tako i u idle-u i gaming-u...
Okaci .dmp fajlove iz LiveKernelReports foldera u Windows folderu. Okaci screenshot iz GPU-Z kad funkcionisu drajveri tj kad su instalirani.

Evo ovde linka - LINK. Slika sa nazivom "bez-br" je kada pukne driver a "sa-dr" je nakon instalacije. Pošto se to sinoć poslednji put desilo sinoć fajlovi su od tada, računar danas nisam ni koristio a starije fajlove od toga nemam jer ih verovatno cleaner pobriše automatski.

Cudna situacija, retko kad sam vidjao da se drajveri "samouniste". GPUz detektuje da je drajver instaliran u oba slucaja, samo sto inicijalizacija/komunikacija sa drajverom nije uspesna nakon kresovanja pa mora reinstall drajvera da bi proradio. Spominjao si u drugoj temi da si imao problem sa 6700XT i da nisi reinstalirao windows dosta dugo. Jel ta grafa radi normalno kod novog vlasnika? Mozda je ostao neki "rep" od tog problema sa grafickom pa se pokacilo i sa novom.

Sva tri .dmp fajla ukazuju na problem sa grafickom, nijedna druga komponenta nije "okrivljena" za kresovanje, mada ne bi bilo lose da se istestira CPU sa https://github.com/sp00n/corecycler i RAM sa Memtest86 i alatom u atachmentu

Za sad bih samo proverio da li je PCIe slot i konektor cist i da li ima ostecenja na konektoru za napajanje. Vidjao sam licno da prljav PCIe slot moze da prouzrokuje slicne probleme sa drajverima ali male su sanse da je to i ovde problem.

Prilozi

• TM5_0.12.3_1usmus25-CoolCMD.zip
    25 KB · Pregleda: 2
Ja bih dodao i da je praksa pokazala da su AMD karte osetljive na napajanja,pa je možda i greška na toj strani i da je vreme da se napajanje promeni. I da proveri kablove i očisti pcie konektor na kartici i izduvaj onekyor na ploči.

Hvala na informacijama, probaću pa se javljam. Što se stare grafe tiče bilo je sličnih problema, ali pukne jednom u par meseci i nakon reinstalacije radi okej, tada je bio zaključak da sam Win pokuša da instalira neki svoj drajver preko ovoga sa update-om. Dobio sam uputstva na forumu da pogasim dosta nekih win update gluposti, i mislim da mi se posle toga još jednom desilo za god dana koliko je još grafa bila kod mene..

Edit: Sada sam se setio da se na staroj grafi kada se to dešavalo, samo trepne ekran kao da radi regularni uninstall i vrati se slika odmah, može da se koristi računar, dok ovde samo pocrni ekran i mora restart da bi se upalio..

Poslednja izmena:
M$ i AMD se ne vole, moras to da razumes sa AMD grafama.
Razlog zasto se drajveri unistaliraju ne moze da ima veze sa napajanjem niti sa pcie slotom, vec samo sa softverom, tj. sa windowsom.
1. Disabluj update (ionako nicemu ne sluzi, pokrpi neke sitne gluposti koje 99% normalnih pa cak i naprednijih korisnika nikad ni ne primeti a kamo li izlozi zloupotrebi, a "korisne" novine su uglavnom bagovite, donesu jos vise telemetrije, i nakon par update-a ti samo zauzimaju mesto na disku/ssd).
1.1 Skini zvanicne drajvere sa amd websajta i neka budu sacuvani na desktopu recimo;
2. DDU drajvere iz safemode-a i restart cim zavrsi u normalni win
3. Cim se komp podgine, win ce ponovo pokusati da instalira neke njegove iz tog DCH kanala distribucije, ali nece uspeti jer ima samo one najosnovnije da prikaze sliku,
4. Sad instaliras one koje si skinuo sa amd sajta, pozeljno uradi clean install (imas opciju).
5. Sa ovim novijim bice mozda potrebno da restartujes komp 2 puta. Sta god ti prompt kaze - uradi.
Ne ukljucuj vise update jer zaista nema potrebe. Kolega koji je radio rollout update-ova u microsoftu ne moze dovoljno da ih ispljuje.

Trenutna situacija. Raskačio ceo PC, očistio sve i sklopio mada je generalno bio čist i verujem da to nema uticaja. Isčupao kabl za net, u safemode-u obrisao preko DDU drajver i AMD foledere koji su i posle toga ostali u Local, Roaming, i ostalim folderima. Vratio se u regularan režim i tu instalirao drajver skinut pre toga sa sajta, upalio net tek na kraju, vrteo test memorije par krugova i Core Cycler 10ak iteracija bez greške, tako da nije ni to. Već pola sata radi stabilno i nadam se da neće biti problema.

@Markomaniax Imaš li neki predlog trajnog gašenja update-a? Jer sam to prvo probao sa rešenjima koja sam pronalazio po netu i uvek se posle restarta sve upali opet...

Mozes da iskljucis samo skidanje drajvera preko Windows update-a a da ti ostane skidanje regularnih zakrpa. Otvori GPEdit:
Computer Configuration -> Administrative Templates -> System -> Device Installation -> Specify search order for device driver source locations -> Do not search Windows Update
Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Update -> Do not include drivers with Windows Update
Kad se skine drajver sa Win update-a, onda ti monitor blinkne jednom kao sa 6700XT ali ne bi trebalo da se zezne kao sa 7800XT. Svakako probaj to, verovatno je @Markomaniax u pravu.

Nazad
Vrh Dno