Šta je novo?

ATi Catalyst 9.9

DariusIII

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2006
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X + Scythe Fuma 3
Matična ploča
Gigabyte Aorus B550M Pro-P
RAM
64GB Corsair Vengence LPX 3600
GPU
PowerColor Hellhound RX 7800XT
Storage
WD Black SN850X 2TB, WD Black SN850X 1TB NVME
PSU
FSP Hydro PTM X Pro 1000W
Kućište
Cooler Master TD500L
Monitor
LG UltraGear 27" x 2
Miš & tastatura
Razer BlackWidow V4 Pro + Razer Basilisk V2
Pristup internetu
  1. ADSL
Gledam twitter i imam šta da vidim:
Terry Makedon(CatalystMaker)
On a plane back to Toronto from Munich. Catalyst 9.9 should be posted today! Check the welcome page on CCC
about 3 hours ago from TwitterBerry

P.S. Još uvek ih nema na sajtu.

Izašli su novi catalyst drajveri za ATi kartice.Uglavnom su tu ispravke, nema pomena o nekim dobitcima niti podršci novim kartama 5xxx serije.
Release notes se mogu pogledati ovde a drajveri skinuti ovde.

Mali deo iz release notes:

Resolved Issues for All Windows Operating Systems
This section provides information on resolved issues in this release of the ATI Catalyst™
Software Suite for Windows. These include:

Nisu ispravili bugove u DX10 modu za Anno 1404 :wall:

instalirao preko 9.6 verzije i nije hteo da mi udje u windows, kada treba da inicijalizuje grafiku u winu samo restart. otisao u safe mode, uninstall sve, ocistio sa driver cleaner i ponovo restart pa install na clean. sada radi (ali ovo je veliki fail u odnosu na nvidia)

..meni svaki put kad iz windowsa uninstall stare drajvere, pa instaliram nove i restartujem komp, ceka me blue scrn, koju god catalyst verziju da sam instalirao bilo je isto, pa i sa ovom zadnjom. Jedino mogu da instaliram preko safe moda

inace imam ati4870 (win xp)

meni kad sam stavio 9.9 riknuo komp. samo što je kompletirao instalaciju bsod. sad moram preko laptopa da radim.
nije mi dao čak ni u safe mode da udjem, a ne mogu ni novi win da instaliram. uvek se završi bsod-om. jedino da uzmem sekiru i da ga rascopam

Ja nemam pojma sta vi (i kako) radite ali od 8.8 do 9.9 catalyst-a nisam imao niti jedan problem, sve uredno instalirano preko starih, jedan restart i uvek je radilo sa sve zapamcenim profilima ;)

I to na 4870x2 koju ispljuva ceo net :smash:

@illidan

mozda sto si sa 9.6 isao na 9.9 ;) ja doduse nisam "preskakao" ni jedan catalyst :trust:

Vista x64 Ultimate SP2 kod mene btw

Isto tako, stalno idem nove preko starih i nikada ama bas nikada problema.

Evo da se i ja javim, od 9.1 do 9.9 nisam imao problema sa drajverima.....ni poboljsanja.

@illidan

mozda sto si sa 9.6 isao na 9.9 ;) ja doduse nisam "preskakao" ni jedan catalyst :trust:

Vista x64 Ultimate SP2 kod mene btw
mozda je do XP_a

vidim da je bio bsod iako nisam video da je bio

The computer has rebooted from a bugcheck. The bugcheck was: 0x1000008e (0xc0000005, 0xbd0254fe, 0xb80fbf14, 0x00000000). A dump was saved in: C:\WINDOWS\Minidump\Mini091309-01.dmp.

ma ja sam dosad uvek i bio na strani Ati-ja što se tiče catalyst-a, ali može biti i da mi je grafička crkla. čim sam je izvadio i uključio IGP odmah mi proradio komp. još je mrtva trka između jednog modula memorije i grafe ali uskoro ću otkriti šta je riknulo.
pošto imam garanciju do 2011, baš me zab... ima da menjam

ja uvek na stare drivere intaliram nove i uvek sve lepo proradi posle reseta...stvarno se cudim kad cujem da bilo ko ima problema sa ati driverima....mozda ja imam godinama srece :)

instalirao preko 9.6 verzije i nije hteo da mi udje u windows, kada treba da inicijalizuje grafiku u winu samo restart. otisao u safe mode, uninstall sve, ocistio sa driver cleaner i ponovo restart pa install na clean. sada radi (ali ovo je veliki fail u odnosu na nvidia)

Gle ... ja se ovo ne bih usudio napisati na ovom podforumu :)

evo da prijavim zašto sam ja imao problema. nakon metode eliminacije ustanovio sam da mi je crko i 1gb rama i grafička istovremeno. tako što kad ubodem pojedinačno te komponente neće da digne sistem, već izbacuje bsod. kad ih izvadim i stavim drugi ispravni modul i prebacim na IGP sa ploče sve funkcioniše kako treba.

Cekajte malo...........svi vi ne (un)instalirate stare drajvere pre instalacije novih?????????????:trust:

Od skora imam ATi, na laptopu i pratim svaki update drajvera od 9.6 pa do 9.9.

Uninstaliram stare (bez restarta) stavim nove (bez restarta) i to je to. Sve radi bez ikakvih problema.

Win 7 OS.

Cekajte malo...........svi vi ne (un)instalirate stare drajvere pre instalacije novih?????????????:trust:
Ja nisam to nikada radio i nisam imao nikakvih problema već godinama.
Sada sam instalirao 9.9 preko 9.6 i nije čak bilo ni potrebe za restartom.

Poslednja izmena:
ja nisam ni imao drajver uopšte pošto je win bio sveže instaliran, čim je završio instalaciju bsod

Možda bi bilo dobro da se pogleda official ATI installation instructions:
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/GPU-2-ATICatalystSuiteDriverXP.aspx
ovo je bolesno... da gasim firewall i av zbog instalacije drajvera lol

kod nvidie nikad nisam isao uninstall prethodnih (jesam davnih dana kada je pravilo problema) drajvera.

koliko sam primetio kada je instalirao drajvere isao je prvo uninstalling components sto se lepo i vidi u event vieweru pa posle install novih, ali negde se izgleda malo zeznuo :)

Ma jel provaljujete koliko je njima dosadno da su se i poigrali sa ovim izbacivanjem...
ATI Catalyst™ 9.9 Display Driver
Version 9.9
Date Posted 09/09/2009
:d

kod nvidie nikad nisam isao uninstall prethodnih (jesam davnih dana kada je pravilo problema) drajvera.

koliko sam primetio kada je instalirao drajvere isao je prvo uninstalling components sto se lepo i vidi u event vieweru pa posle install novih, ali negde se izgleda malo zeznuo :)

Ne vjerujem ja njima ništa ... ide fino i driver cleaner nakon restarta, pa tek onda novi :). Inače, nikad do sada nisam imao problem s ATI-jem (9700Pro, X800, HD3850, HD4670), nadam se da će tako i ostati.

Poslednja izmena:
Atievci, kakvi su to paceri, za ceo vek postojanja nece nauciti da naprave drajvere koji nemaju mali milion razlicitih problema.
Pojave se novi modeli karti i tek nakon 6 i vise meseci kada se polako najavljuje nova generacija pojave se drajveri koji izvlace maksimum iz tih vec zastrelih karti, sacuvaj boze, nije mi jasno sta ti ljudi rade i dali sede na usima pa necuju da se gomila ljudi zali na drajvere.
Primetio sam da kada su bitine igre u pitanju nekako i uspeju drajvere da dovedu u red, ali mali izlet ka igrama koje nisu tako aktuelne lako moze da dovede korisnika u ocajnu situaciju kada su ATI karte u pitanju, to mi se sa Nvidiom nikada nije desilo. Prosto me je strah da instaliram neku stariju ili manje poznatu igru koju bih probao kada pomislim da postoji mogucnost nerviranja zbog karte i bljutavih drajvera.

Poslednja izmena:
kako objasnjavas ovo :)

Ako gledamo iz perspektive bench foruma nije se desilio da se pojavi neka verzija drajvera a da nema teme poput ove gde neko ne zapomaze i zali se na nesto u vezi istih, generalno gledano kada god se pomenu drajveri ne vezano za temu obavezno se par njih javi sa problemima i to kao po pravilu budu ATI karte. Ja iz svog licnog iskustav a sklopio sam racunara i ugradio grafika ne zna im se broj mogu da kazem da sam primetno dosta puta imao probleme sa ATI kartam koji su uvek bili vezani za drajvere i uvek su bili drugacije prirode, krajnje nesvakidasnji, nelogicni.

Nisam jedni na forumu pa neka drugi procene dali je moje zapazanje ispravno a vezano za ucestale prituzbe drugih na ATI drajvere. Inace imam u racunaru 4890 i sa svojom masinom nikada nisam imao problem koji je vezan za drajvere. Jedino se desavalo da (kao sto sam vec naveo) igre koje ne spadaju u top naslove po nekada baguju i lose rade sa ATI kartama dok mi se recimo to nije desavalo sa Nvidia kartama i naravno stalni i konstantni problem da drajveri budu na visini zadatka tek nakon 5-6 meseci od pojavljivanja aktuelnih karti.

4890 slika levo drajveri9.4 1maj slika desno drajveri9.8 18 septembar, razlika 5-6% u koris novih drajvera??? u igri koja se pojavila pre 4870 karte a kamoli 4890, kolika li je tek razlika izmedju prvih drajvera kada je u pitanju 4870 koja je isto sto i 4890 samo sa manjim klokovima. Sa Nvidijom se ovakve svari ne desavaju, ima napredka sa novim verzijam drajvera, samo karta u startu radi sa 90% snage dok onih 10% posto nadoknadi u nardnih mesec dana novim drajverima a ne ovako za godinu dan karta koja je isto toliko stara u slucaju ATI proizvoda radice samo zbog drajvera 50-60% brze. Pitanje je, zasto ne radi u startu priblizno dobro kao sto radi nakon godinu dana? stace mi da radi nakon godinu dana dobro kada cu je do tada zameniti novijom. Nedopustivo je da im toliko vremena treba da napisu drajvere koji ce iz karte izvuci maksimum, kao recimo u slucaju 4870 serije, 4890 je isto sto sto i 4870, tako da kod nje ne moze da se primeti tolika razlika zbog drajvera od trnutka pojavljivanja do danas.
9.4-9.8.jpg

nije mi bas najjasniji cpu-z za prvi deo screen-a...
...kao sto mi nije jasno ni nazivanje 'pacerima' bilo koga ;)
sto se tice ati-a...slazem se, imali su bug-ovite driver-e...
nvidia po principu plug & play :)
mada, odavno sam prestao da se igram...vozim se po integrusama :p

p.s. sta se to desilo sa prvim screen-om ???
cudna 'brzina' tog intel-a :D

Poslednja izmena:
Dali treba da im napisem pismo zahvalnice zato sto sam se XXXXX puta nerviro oko njihovih drajvera, naravno da su paceri kada ne umeju da odrade posao kako treba a da lupaju po usima sa cenam itekako umeju, tu nikada nisu omanuli ni ATI ni Nvidia, pa kada je vec tako hocu savrsen proizvod za mojih 300e. Eto vids da nekoga mozes nazvati sa pravom "pacer";)

Intel ima cudne klokove i jako cudne performanse koje AMD nikako da dostigne :D ;)
Pogledaj slicicu do nje, to na AMD-u neces imati prilike da vidis, mislim na klokove za 24/7:-devil-:

Nazad
Vrh Dno