Šta je novo?

ATI AIW i DVB-T pitanja

Panta

Čuven
Učlanjen(a)
28.08.2002
Poena
620
1. Prilikom gledanja DVB-T kanala na ATI AIW X800GT kartici cesto mi slika secka. Znaci kvalitete slike je odlican ali povremeno kao da se skroluje u blokovima od po centimetar-dva. Problem je sto je nekad ovo skrolovanje neprimetno a nekad nepodnosljivo (ponekad secne i zvuk ali mnogo redje). Je li problem do jacine signala ili...? Koliko ja znam, sva 4 RTS-ova kanala se emituju sa istog predajnika a meni razlicito seckaju. Probao sam sa iskljucivanjem timeshiftinga ali nije pomoglo.
2. Da li se jos nekome na RTS 3 kanalu (tako se sam identifikuje) vidi Avala kanal ali uz mesanje zvuka sa nekim radio programom?
3. Kako mogu da snimim program sa DVB-T kanala? Kada kliknem na record u ATI MMC-u prijavi mi da ta opcija nije moguca kod TV-ON-DEMAND usluge. Pronasao sam na hardu fajlove koje MMC pravi kad radi timeshifting ali nijedan video plejer nece da ih otvori. Probao sam da ih preimenujem, promenio atribute (bili su system i hidden), promenio i ekstenzije ali nista.
Zanimljivo je da mi je procesorsko opterecenje manje prilikom gledanja DVB-T nego obicnih kanala i ne prelazi 15%. Konfiguracija: AMD Athlon 64 3000+, 1 GB RAM-a, ATI AIW X800GT, 250 GB HD.

nemam DVB-T kartu, ali da pokušam da ti pomognem:

1. Ukoliko nije problem do samog emitovanja (test faza!), najverovatnije je u pitanju jačina signala. Imaš li neki info koliko iznosi u % u okviru softvera? Signal bi trebao biti minimum 60%, bez prekida (smetnji). Koju antenu koristiš, ako je neka stona/sobna varijanta u kombinaciji sa nepovoljnom lokacijom, to je garant uzrok.
2. Sasvim logično, pošto se TV Avala emituje na nekadašnjoj mreži 3k, a za zvuk ne znam šta može biti uzrok (test faza... jel).
3. Trebaće ti neki program koji snima TS (transport stream), probaj Mediaportal ili Showshifter, MyTheater; snimljeni fajl propustiš kroz PVAStrumento, za seckanje Mpeg2Cut.

nemam DVB-T kartu, ali da pokušam da ti pomognem:
1. Ukoliko nije problem do samog emitovanja (test faza!), najverovatnije je u pitanju jačina signala. Imaš li neki info koliko iznosi u % u okviru softvera? Signal bi trebao biti minimum 60%, bez prekida (smetnji). Koju antenu koristiš, ako je neka stona/sobna varijanta u kombinaciji sa nepovoljnom lokacijom, to je garant uzrok.
2. Sasvim logično, pošto se TV Avala emituje na nekadašnjoj mreži 3k, a za zvuk ne znam šta može biti uzrok (test faza... jel).
3. Trebaće ti neki program koji snima TS (transport stream), probaj Mediaportal ili Showshifter, MyTheater; snimljeni fajl propustiš kroz PVAStrumento, za seckanje Mpeg2Cut.
1. Pa ta test faza jako dugo traje pa je za ocekivati da vec ima solidan kvalitet. Mozda je do signala ali kako da ga izmerim? Ima li neki poseban program za to (sto se tice infoa u okviru samog ATI MMC-a pogledaj odgovor Delimiru)? Antena je klasicna (mislim da se Loga zove taj tipa antena).
2. To nisam znao.
3. Hvala za linkove, isprobacu ih cim budem imao vremena. Uzgred, setio sam se da sam jednom, pre nekoliko dana uspeo da snimim DVB-T program i to bez ikakvih problema, onako iz zezanja. Samo sad koristim drugu kombinaciju drajvera i MMC-a, a ne smem da ih menjam jer sam jedva namestio da mi sve radi kako treba. Moguce je da je dovoljno promeniti nesto u Registry-ju da bi se omogucilo snimanje, jer je ovo ocigledno samo softverska zastita od piratizovanja.
Postoji u MMC softveru "merac jacine signala".
Jesi li ga nekad probao? Meni za par kanala sa najlosijom slikom prijavljuje 0% a za sve ostale 100%. Nema nista izmedju te dve krajnosti.

Pa mislim da on meri samo digitalni signal. Ne moze analogni tako lako da se meri.

Pa i za digitalni mi pokazuje 100%, a prilicno sam siguran da nije toliko jak signal.

imam jedno pitanjce vezano za digitalni tuner

montirao sam karticu x800xl i lepo instalirao sve drivere. poceo sam da skeniram kanale. nisam obratio paznju da sam ostavio i da skenira kanale i preko digitalnog tunera.

sve je bilo ok kada je skenirao analogno (nasao je sve kanale), ali kada je poceo da skenira digitalnim tunerom, slika se skroz izmrljavila(desktop ..sve)

restartovao sam komp i odradio novi scan analognim tunerom i sve je ok. vise nisam pokusavao sa digitalnim.

da li se to jos nekom desilo? da li nesto nije ok sa karticom?

Probaj ponovo da skeniras ali samo digitalne kanale. Pre ce biti softverski nego hardverski problem. Mozda ti treba druga verzija MMC-a. Ja sam uspeo da nateram da mi sve radi kako treba tek kad sam instalirao Windows XP Media Center Edition.

Mislim, koje vi to digitalne kanale hvatate? Ja doduse imam kablovsku i ne nalazi nijedan Digitalni kanal (AIW X1900).

Kakavom antenom hvatate DVB-T signal i odakle se isti emituje, ako znate?

PS: Panto, kupi bre TV kao covek, vidis da ti sve ovo zadaje mnogo muka :D

Poslednja izmena:
Evo vise informacija http://www.rts.co.yu/dvb/dvb.htm Pa i ja sam na ovo naleteo slucajno, skenirajuci kanale. Jos se ja cudio kako je fenomenalna slika na tih par kanala. Pored ova 4 RTS kanala hvatam i Stankom i niski TV5. Filmovi su kao da gledas DVD, zato sam se i primio da namestim da mi ne secka slika.

Nije uopste loshe, ako je kao sto pise. Eto sada mi delom nije zao sto ima dajem svakog meseca 300 dinara... :)

Poslednja izmena:
emituje RTS sa Avale (400W predajnik) i sa Iriškog Venca (150 W) 2 RTS + 1 Avala + 1 eksperimentalni, Stankom i Niška TV5, to se vidi u Bg.

Panto mrdni antenu ili pronađi neku povoljnu refleksiju signala, ne znam šta drugo da ti kažem. Taj predajnik jeste jak, ali teško da će u buduće samostalno pokrivati ceo BG bez podizanja snage i postavljanja pomoćnih predajnika/repetirora.

Mrdam, nisanim, trista cuda pravim :) Ma ne mogu da kucam sta mi se sve izdesavalo i kako razni programi sa istom antenom hvataju razlicite kanale i imaju primetne razlike u kvalitetu slike (ali ne generalno vec neke kanale jedan program prikazuje bolje a drugi program neke druge kanale). U svakom slucaju sam nesto kao i nabudzio, samo i dalje ne mogu da snimam kako treba (nesto kao i mogu ali samo ATI plejer otvara te fajlove posle). Hvala na pomoci.

Vrh Dno