Šta je novo?

ATI + AGP size

miha\zero

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Ovo je 1000x prezvakana tema, ali cisto impresija.

Dok mi je AGP size bio 256mb, igre su sa relativno cesto stuckale, bez obzira na to koliko detalja da ima. Igra u kojoj je to najociglednije bilo je Colin 04 u kome nekada ne mogu da vozim, jer se na sekund 2 zaglupi i ja zavrsim u shumi. Druga je naravno NFS-U koja je svima stuckala i stuckala, manje vise. E pa tog problema nema vise.

Resenje = ATI karte i 128 Mb AGP size u bios-u (naravno FW off). Nema stucanja, nigde, kao rukom odneseno. Colin 04 sada leti, sa sve 6x FSAA i 16AF.

Ne znam zaista kakav uticaj ima ovo na nV karte, istrazicu.

M

Zasto FW off? Moze malo deteljnije uticaj na performanse i cemu to uopste sluzi?

miha\zero je napisao(la):
Ovo je 1000x prezvakana tema, ali cisto impresija.

Dok mi je AGP size bio 256mb, igre su sa relativno cesto stuckale, bez obzira na to koliko detalja da ima. Igra u kojoj je to najociglednije bilo je Colin 04 u kome nekada ne mogu da vozim, jer se na sekund 2 zaglupi i ja zavrsim u shumi. Druga je naravno NFS-U koja je svima stuckala i stuckala, manje vise. E pa tog problema nema vise.

Resenje = ATI karte i 128 Mb AGP size u bios-u (naravno FW off). Nema stucanja, nigde, kao rukom odneseno. Colin 04 sada leti, sa sve 6x FSAA i 16AF.

Ne znam zaista kakav uticaj ima ovo na nV karte, istrazicu.

M

Cista impresija ti je dobra :d samo jos da si malo vise citao...

256MB AGP size ti je upotrebljiv tek sa 1GB RAM-a, pa i tad je pitanje koliko ti znaci. 128MB je uvek najoptimalnija vrednost (za graficke koje se trenutno koriste u PC-ima).

Stojcha je napisao(la):
256MB AGP size ti je upotrebljiv tek sa 1GB RAM-a, pa i tad je pitanje koliko ti znaci. 128MB je uvek najoptimalnija vrednost (za graficke koje se trenutno koriste u PC-ima).

A da stavi i 64MB aperture, isto ce da mu se uhvati. Imao je jedan test na netu, i za ATI i za NV kartice u vezi ovoga. Krivo mi je sto nisam upamtio stranicu.

BokiPK je napisao(la):
Imao je jedan test na netu, i za ATI i za NV kartice u vezi ovoga. Krivo mi je sto nisam upamtio stranicu.

Tacno ! Ne mogu sad ni ja da se setim adrese, ali se dobro secam rezultata testa - jedina razlika se pojavila kada je postavljeno na 4MB ( da, cetiri ). Sve ostale vrednosti su davale potpuno iste rezultate. Cak i da kazemo da postoji izvesna razlika izmedju testiranja i ponekih realnih situacija, moze se reci da to podesavanje nema skoro nikakav znacaj.

FW je cest izvor nestabilnosti ATI kartica, u principu se preporucuje iskljucivanje. Omega na primer cak i u readme fajlu za svoje drajvere izricito trazi iskljucivanje, osim, koliko se secam, za 9600. Opet, ako nema nikakvih nestabilnosti, onda mi se cini da je stvar sa FW ista kao i sa AP size - nema nikakve razlike.

Tako nekako kao sto ste napisali. Ja držim Omega drajvere, isključen FW i 64 Mb AGP size, sa kartom 8500, i tako sve lepo radi (koliko već može, sa novijim igrama u 800x600 i tako-tako detaljima 😀).

Niste vi mene razumeli ... startujem ja fraps i fraps radi kao zmaj pokazuje 80-90 fps ali mi se slika svejedno zakoci, nemam kontrolu nad igrom ... a fraps za to vreme radi i pokazuje 80-90 fps ... znaci ... nije do igre, graficke ili slicno. Disk u tom trenutku zadrlja i sve se zaglupi ...

Stos je u tome sto igra u tom trenutku trosi samo 300 Mb rama, sto znaci da mi preostaje jos 400 - 300 koliko pojede sistem. Swap je mozda ... 100 mb (oce windows da swapuje pa to ti je), znaci ... 1 gb rama, igra nikako ne pojede sve resurse, swap je minimalan, ima jos memorije koliko hoces i on i dalje se zaglupi. E to je do prevelikog AGP size parametra ... nasao sam i kod epox bios-a koji nesto krpe da stavljaju AGP size na 128 mb to resolve some incompatibility with ATI cards ... tako da ... necemu sluzi svakako 🙂

M

Stojcha je napisao(la):

Imam 1 gb rama i stuca ubija se kao osramoceni japanac koji se iz vise puta izvodi HARAKIRI (bezuspesno). Stucne pa nastavi, pa stucne pa nastavi. Probao sam i 64mb, ali sa 128 mb mi jednostavno radi glatko. Subjektivan utisak naravno. Inache ja sve ovo pricam za AMD i nForce 2 400/Ultra.

M

drapin je napisao(la):
FW je cest izvor nestabilnosti ATI kartica, u principu se preporucuje iskljucivanje. Omega na primer cak i u readme fajlu za svoje drajvere izricito trazi iskljucivanje, osim, koliko se secam, za 9600. Opet, ako nema nikakvih nestabilnosti, onda mi se cini da je stvar sa FW ista kao i sa AP size - nema nikakve razlike.

Meni i na 8rda+ i sada na nf7s je uvek ukljucen sa R9700 i to uvek koristim Omega drajvere. Sto je najsmesnije karta je skoro ne upotrebljiva sa iskljucenim FW.

Milan je napisao(la):
Meni i na 8rda+ i sada na nf7s je uvek ukljucen sa R9700 i to uvek koristim Omega drajvere. Sto je najsmesnije karta je skoro ne upotrebljiva sa iskljucenim FW.

Kod mene je obrnuto.

M

U pravu je Miha, isti slucaj sam ja imao jos pre par godina, ne secam se koje su igre bile, ali je bio TI4200 sa 128MB. Tada mi se isto pokazalo i 64 i 128MB aperture size (256 nije valjalo, iako je pola od ukupne kolicine ram-a, sto je preporuceno). Sada imam kartu sa 256MB memorije i giga ram-a, i opet sam stavio na 64MB... WTH, ionako nijedna igra ne koristi vise od 128 MB, nazalost, a kada ce to iskoristiti 256 i traziti sistemsku 🙂?

Znaci dogovorismo se da je 128MB optimalno, izuzev, od slucaja do slucaja.

Meni ovaj Sapphire 9800Pro->XT 256MB ekskluzivno zahteva 256 AGP size, sto je vrlo retka pojava za graficku karticu (cini mi se da je ovo prva koju sam video da ovako radi).
Radi on i sa 128 AGP-a ali celih 2-3 min. 3D grafike, a onda dovidjentiles i izlazak u desktop.
A FW nikako, odmah po dizanju drajvera se restartuje sistem (moze on tako puno puta, probao ja :d ).

Nazad
Vrh Dno