Šta je novo?

ATI 8500 Cooler

pjsoft

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
609
Proslo je tacno 11 meseci kako sam se u zdravlju sluzio ovom karticom, a i nadam se da ce tako da ostane.

Problem koji imam jeste cooler, koji se sada cuje jace od svih coolera na procesorima koje sam do sada imao i video. Posto sada imam mnogo posla i obaveza, i sit sam trazenja po internetu za svaku sitnicu, molio bih vas najlepse ako mozete da mi predlozite, sta da radim:

1) Da sipam masinsko ulje na rotor ventilatora (Da li neko zna gde mogu da kupim to ulje?)

2) Da menjam ventilator - Da li neko zna gde mogu da kupim ventilator i koji deo da kupim, posto ovaj nece lako ( bez pajsera ) da se odlepi od procesora - tj. izgleda mi da samo moze glava ventilatora da se skine, ali nisam siguran.

Mnogo bi znacilo ako neko ko je vec to radio sa ovom kartom, moze da mi pomogne i objasni

Aj uzdravlje

Da li mogao samo malo da otvoris oci, cak nemoras ni da koristis search, jer sam to detaljno objasnio u postu ispod tvog!?!?!

Kompletnu pretragu sam uradio pre postavljanja posta i procitao skroz tvoj topic. Kako bih se opravdao za postavljeno pitanje,
Idvojicu po meni najznacajni deo:

Za usere 8500, fan je 5V, a ako imate neiskoriscen onaj drugi p4 konektor na napajanju (izgleda kao stari AT), vezite 3.3V (narandzasta) i masu i imate besumnog ATI-ja. Meni se masina sada ne cuje. Zezao me je NB cooler ali od kada radi na 7V ne cuje se ni on.

Sljaka kao leptir, problem 1. je bio sto ti je zaribao cooler, kada sam ga podmazao sa masinskim uljem nije se cuo onoliko, a sada na 3.3V se ne cuje uopste .

'ebiga , ako zariba ventilator uvek moze da se zameni isti , ne moras da skidas i hladnjak (bolje ne pokusavaj) .

Pa ventilator ne moze da se zameni, zato sto nije klasican, pa je jedino resenje da se skida ceo.

Uh, ja nisam ni pokusavao, ali ima negde (a probacu da nadjem) slika kako su sas nekog Radeona skidali heatsink, mislim da su koristili zilete i slicna seciva. Ni ne pokusavaj da ga "odlepis" mehanicki.

Evo posle procitanog topica koji je po meni krajnje konfuzan - da li je poenta topica igranje sa OC-om, ozbiljna zamena kulera, cilj kako da se ne cuje ispravan kuler (na kom naponu treba da radi), a i veoma iznerviran sto svaki put u oktobru imam probleme sa grafickom kartom, nije mi preostalo nista drugo nego da zamolim da mi pomognete sa jasnim pitanjem sta raditi u slucaju otkazivanja koolera koji se po meni tesko menja!

Da mi je, na osnovu vase konverzacije, sasvim bilo jasno sta da radim sa ovim tesno zalepljenim kulerom i kako se pokazuje masinsko ulje (posto sam svojevremeno svasta sipao u Cooler za 486 i to je uvek drzalo max nedelju dana) ne bih postavljao i gusio forum.

Moja greska je sto sam otvorio novi topic, a nisam postavio pitanje u vec postojeci i na tome se iskreno izvinjavam. Pravila Benchmarka postujem, ali ne bi bilo lose malo jasnije da se objasne neke ipak bitne stvari - koje svakome mogu da zatrebaju.

Hvala i izvinjavam se jos jednom.

Ukoliko niko ne zeli da predlozi najbolje resenje za zamenu ili eventualno popravku nestandardnih Atijevih coolera - mozete zakljucati topic ili ga obrisati.

Moja greska je sto sam otvorio novi topic, a nisam postavio pitanje u vec postojeci i na tome se iskreno izvinjavam. Pravila Benchmarka postujem, ali ne bi bilo lose malo jasnije da se objasne neke ipak bitne stvari - koje svakome mogu da zatrebaju.

Hvala i izvinjavam se jos jednom.
Sa nicim nisi prekrsio pravila i nemas razloga da se izvinjavas, da ti pomognem nazalost neznam ali bice vec usera koji znaju.Kazu da to ulje za sivace masine pomaze a moze se kupiti sigurno u servisima za iste.

pjsoft je napisao(la):
1) Da sipam masinsko ulje na rotor ventilatora (Da li neko zna gde mogu da kupim to ulje?)

1)Izvadis karticu, osafis fan, skines nalepnicu, pa plasticni prsten i zatim skines elisu, onda benzinom ocistis osovinu i rupu u koju ulazi osovina, onda podmazes necim:

zejtinom => drzace ~ 2-3 nedelje
nivea kremom za ruke => drzace ~ 2-3 meseca
nekim uljem spc. za to => drzace ~ preko 6 meseci sigurno

p.s.Probaj masinsko, WD, za sivace masine, imas i neka za lagere.....

pjsoft je napisao(la):
2) Da menjam ventilator - Da li neko zna gde mogu da kupim ventilator i koji deo da kupim, posto ovaj nece lako ( bez pajsera ) da se odlepi od procesora - tj. izgleda mi da samo moze glava ventilatora da se skine, ali nisam siguran.

2) Nemoj da ga skidas, jer veoma lako mozes da ostanes bez kratice vec uradi pod 1), fan je default na 5V, a ne kao kod vecine drugih grafickih na 12V, ako hoces da ga dodatno utisas, sto toplo preporucujem, jer max OC je nekih 310, a default je 275, znaci nije velika razlika, a na defaultu radi odlicno i sa modovanim coolerom.

pjsoft je napisao(la):

Cao.

Hvala puno!

Ako dodjem do neke zakomplikovane situacije, bicu slobodan da vas opet zamolim za pomoc!

Pozdrav!

Misko je napisao(la):
...
zejtinom => drzace ~ 2-3 nedelje
nivea kremom za ruke => drzace ~ 2-3 meseca
nekim uljem spc. za to => drzace ~ preko 6 meseci sigurno

Prva dva možeš slobodno da preskočiš. Predlažem:
- ulje za mašine za šivenje (lako se nabavlja, lako privuče prašinu, isprobano)
- turbinsko ulje (užas božiji da se nađe, isprobano, fenomenalno radi)
- Grafitna mast (kažu najbolja stvar, ali ne znam nikoga ko je probao)

Šta god da stavljaš od ulja, potrebna je ekstremno mala količina. Najbolje sipati špricom sa iglom a čak i tada biti veoma pažljiv.

Zna li neko kako da se na doticnoj kartici skine ceo hladnjak i zameni recimo nekim Zelmanom?

srdjan_r je napisao(la):
Zna li neko kaka da se na doticnoj kartici skine ceo hladnjak i zameni recimo nekim Zelmanom?

Mislim da sam tako nešto i video negde na netu, ali da me ubiješ više ne mogu da se setim gde :zid:

srdjan_r je napisao(la):
Zna li neko kako da se na doticnoj kartici skine ceo hladnjak i zameni recimo nekim Zelmanom?

Ja sam na Voodoo velocity skinuo tako sto sam, klestima prvo pokidao sva rebra, a onda ono sto je virilo ismirglao pa na tako dobijenu ravnu povrsinu lepio cooler od PIII, sve u svemu pomucio sam se do jaja, a nista nisam dobio (to jes dobio 5%).

NARAVUCENIJE: Ako neka graficka moze ludacki da se clockuje, npr. sa defaul 300 da ode na blizu 500 onda se vredi pomuciti, kako ATI default radi na 275, a ja jos nisam video neku preko 330, mislim da se zamena cooler-a, ne isplati. Pozdrav.

Evo, pokusacu precizno da objasnim sta sam uradio:

Cini mi se da cooler sa kojim je Misko radio nije isti kao i moj (ja imam HIS Escalibur ati 8500)

1) Odsrafio sam 4 srafa,
2) skinuo ventilator i odlepio naplenicu sa ZADNJE strane,
posto sa ispod Powered By Ati nalepnice nema nis'.
3) ispod odlepljene nalepnice video sam rupu, a u njoj na dnukrajnji deo elise, sa kao nekim mehanickim osiguracem da ne ispadne ..
4) Taj osigurac nikako nisam mogao da skinem, pa sam malo pomerao elisu, dok osigurac kao da nisam malo ugurao u rupu za elisu. Dalje nije htelo..
5) Vratio sam nazad elisu, (culo se skljoc), podmazao uljem osigurac i deo elise koji se vidi.
6) Obrisao krilca benzinom

I sad mi se stvarno ne cuje cooler... videcemo koliko ce da drzi,
a vama se jos jednom zahvaljujem.

Misko je napisao(la):
...

Ja sam na Voodoo velocity skinuo tako sto sam, klestima prvo pokidao sva rebra, a onda ono sto je virilo ismirglao pa na tako dobijenu ravnu povrsinu lepio cooler od PIII, sve u svemu pomucio sam se do jaja, a nista nisam dobio (to jes dobio 5%).

NARAVUCENIJE: Ako neka graficka moze ludacki da se clockuje, npr. sa defaul 300 da ode na blizu 500 onda se vredi pomuciti, kako ATI default radi na 275, a ja jos nisam video neku preko 330, mislim da se zamena cooler-a, ne isplati. Pozdrav.

Nije mi jasno. Jesi li skinuo ceo hldnjak tako da samo ostane čip, ili si odtranio rebra i izglančao neravnine? :?:

srdjan_r je napisao(la):
...

Nije mi jasno. Jesi li skinuo ceo hldnjak tako da samo ostane čip, ili si odtranio rebra i izglančao neravnine? :?:

Da bas tako izlomio rebra i onda smirglao do iznemoglosti (citaj dok nisam dobio ravnu povrsinu) Znaci dobar deo ladnjaka je ostao.

pjsoft je napisao(la):
Evo, pokusacu precizno da objasnim sta sam uradio:

Cini mi se da cooler sa kojim je Misko radio nije isti kao i moj (ja imam HIS Escalibur ati 8500)

1) Odsrafio sam 4 srafa,
2) skinuo ventilator i odlepio naplenicu sa ZADNJE strane,
posto sa ispod Powered By Ati nalepnice nema nis'.
3) ispod odlepljene nalepnice video sam rupu, a u njoj na dnukrajnji deo elise, sa kao nekim mehanickim osiguracem da ne ispadne ..
4) Taj osigurac nikako nisam mogao da skinem, pa sam malo pomerao elisu, dok osigurac kao da nisam malo ugurao u rupu za elisu. Dalje nije htelo..
5) Vratio sam nazad elisu, (culo se skljoc), podmazao uljem osigurac i deo elise koji se vidi.
6) Obrisao krilca benzinom

I sad mi se stvarno ne cuje cooler... videcemo koliko ce da drzi,
a vama se jos jednom zahvaljujem.

Ivzadis osigurac, osigurac je od plastike izgleda kao prsten koji je prorezan na jednom mestu, na tom mestu ga rasiri i izvadi i onda ti elisa bez problema izlazi cela napolje, izvini za ono nalepnica sa ZADNJE strane coolera, mislio sam da se to podrazumeva.

Misko je napisao(la):
...
Da bas tako izlomio rebra i onda smirglao do iznemoglosti (citaj dok nisam dobio ravnu povrsinu) Znaci dobar deo ladnjaka je ostao.

Pa onda nije ni čudo što je rezultat tako slab. Sigurno bi sa tim drugim kulerom dobio više da si uspeo da skineš stari hladnjak. Koliko sam shvatio Radeon 8500 dosta više dobije na ubrzanju ako overklokuje čip. Ovaj kod mene neće indad 285 MHz. Ako neko zna kako da se skine kuler neka javi. :rtfm:

Vrh Dno