Šta je novo?

ATI 7500 problemi

ebe

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
619
Kupio sam Gigabyte-ov ATI Radeon 7500 (tzv. Maya 2). Sve sam instalirao sto je bilo na CD-u. Pod win2k i u igricama radi besprekorno (osim nekog cudnog flickera u GTA3 u meniju u niskoj rezoluciji koji u samoj igri nestaje). Muci me video izlaz. Nikako ne moze da se podesi da na TV-u imam sliku do same ivice ekrana (gornje i donje; sa strane moze). Slika moze da se poveca dovoljno da se na TV-u ne vidi ni task bar, ali jos uvek ima mesta na ekranu. Do sada sam imao Voodoo 3 3500 i nisam imao slicnih problema. Moze li to da se resi i na koji nacin? Da li moze overlay da se ukljucu u clone modu? Zasto se na TV-u vide krupne kockice (pixeli) na slici i losi prelazi boja (kao na monitoru u MediaPlayer-u dok ne uradi overlay)? Da li za to postoji neki lek?

ebe je napisao(la):
Kupio sam Gigabyte-ov ATI Radeon 7500 (tzv. Maya 2). Sve sam instalirao sto je bilo na CD-u. Pod win2k i u igricama radi besprekorno (osim nekog cudnog flickera u GTA3 u meniju u niskoj rezoluciji koji u samoj igri nestaje). Muci me video izlaz. Nikako ne moze da se podesi da na TV-u imam sliku do same ivice ekrana (gornje i donje; sa strane moze). Slika moze da se poveca dovoljno da se na TV-u ne vidi ni task bar, ali jos uvek ima mesta na ekranu. Do sada sam imao Voodoo 3 3500 i nisam imao slicnih problema. Moze li to da se resi i na koji nacin? Da li moze overlay da se ukljucu u clone modu? Zasto se na TV-u vide krupne kockice (pixeli) na slici i losi prelazi boja (kao na monitoru u MediaPlayer-u dok ne uradi overlay)? Da li za to postoji neki lek?
To za gornju i donju ivicu i treba da bude tako, to ne moze bolje da se podesi, jedino ako imas tu opciju na tv-u, ili nisam siguran ali mislim da ako povezes tv koji ima s-video in, nema tog praznog mesta.
To za kvalitet slike neznam, kod mene je sve perfektno, nema nikakvih kockica ni nista, probaj neki noviji driver, ako jos nisi, ili theater mode ako gledas filmove.

Uspeo sam da dobijem dobar kvalitet slike, ali nikako ne moze da se slika razvuce preko celog ekrana!? Kartica je povezana sa TV-ompreko S-Video kabla.

ebe je napisao(la):
Uspeo sam da dobijem dobar kvalitet slike, ali nikako ne moze da se slika razvuce preko celog ekrana!? Kartica je povezana sa TV-ompreko S-Video kabla.
Pa to ti je to, i kod mene sa 9000Pro isto ima po 2cm-a crnog gore i dole, to je tako kod svih radeona.

Probaj da ukljucis 'overscan' opciju. Ona postoji u generickim drajverima, ali je nedokumentovana i skrivena. Treba naci u registryu (kod mene na WinXP):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Video\

ima nekoliko (kod mene 6 komada) stavki oblika:

{1AB7AEFE-098C-452A-9A41-2CDB8A19FE19}
....
i sve su sa podstavkama \0000.

E, tu (u podstavki \0000) treba formirati DWORD naziva 'TVEnableOverscan' i vrednosti 1. Zez je, u kojoj od nekoliko '0000'? Ja sam pogodio iz prve, ko nece da nagadja neka stavi u sve, gde ne utice nece ni smetati. (Hint: tamo gde je proradilo ima jos puno drugih stavki oblika 'DALTV...').

Posle reseta dobije se u Displays/TV nova opcija 'Overscan'. Kad se uključi - ne desi se ništa. :( Pokazalo se da overscan ne radi sa maximalnim TV izlazom od 1024x768, ali radi sa 800x600 i 640x480 izlazom.

Medjutim, sreca u nesreci (bas mi je leglo ;) kad je uključen 'Theater', pri otvaranju bilo kog overlay prozora (DivX player, DVD player, AVI...) on se zumira na ceo TV i to u nekom od ovih nizih modova pa se uključi overscan. To je zgodno jer uvek vidim ceo desktop (sa ramom), a kad pustim film TV ode full screen / overscan, bas kako mi treba. ;)

Ili da ne ceprkate naokolo skinete program Rage3D sa istoimenog sajta i sve opcije su vam na dohvat ruke :)

PS: Sto jednostavno kad moze komplikovano, rece Srbin.

PozdraV

Zavirio sam u registry i kod mene uopste nema "video" u navedenoj putanji???:(

Ili da ne ceprkate naokolo skinete program Rage3D sa istoimenog sajta i sve opcije su vam na dohvat ruke :)

PS: Sto jednostavno kad moze komplikovano, rece Srbin.
Vidjao sam te programe, ali ne volim da ih koristim jer nikad ne znam sta su sve prckali po sistemu. Posle ih krivim za sve sumnjivo. Ovako tacno znam sta sam uradio i kako mogu da vratim nazad...

Zavirio sam u registry i kod mene uopste nema "video" u navedenoj putanji???
Pretpostavljam da nije WinXP. To se onda nalazi negde drugde u registry, al' nisam pribelezio jer mi nije bilo potrebno.

ZorMi je napisao(la):
Vidjao sam te programe, ali ne volim da ih koristim jer nikad ne znam sta su sve prckali po sistemu. Posle ih krivim za sve sumnjivo. Ovako tacno znam sta sam uradio i kako mogu da vratim nazad...
Koristim taj program vec duze vreme, i mogu ti reci da je odlican tweaker, bilo kada sve mozes vratiti na default, znaci garantovano nece da ti zezne nista ni posle nekih experimentisanja. Ubacuje se u advanced display properties, kod instaliranja mozes da biras skinove i komponente, sastoji se od tweaker-a, overclockera-a i podesavanja za refresh. Nista ne gubis ako probas, lako se skida i ne ostavlja "tragove"!
www.rage3d.com

Voodoo rules !

Posle ponovnog pokusaja proradila su oba nacina (editovanje registry baze i program za tweak) naravno samo u 800x600. Dobije se nesto maaalo veca slika na TV-u nego inace, al nije sasvim popunjena. Posle dve noci podesavanje i raznih cackanja vratio sam Voodoo-a. Ne znam o cemu se radi, neki nece ni poverovati, ali sa istim setovanjima slike na TV-u(800x600; 60Hz; 16 bit color) na ATI-ju je toliko mutna slika da se u Windows Commanderu nemoze citati tekst, dok se na Voodoo isti moze jasno citati i sa vece udaljenosti. U filmovima se ne primeti tolika razlika u kvalitetu slike, s tim sto Voodoo pokriva celu povrsinu ekrana.

Resenje problema sa pocetka posta: ATI vracen dileru; Ja bogatiji za 70 evra. Trazim karticu sa dobrim TV izlazom.

Kada uključim opciju theater za TV izlaz u RadLight na televizoru ne prikazuje titlove. OS je Windows XP, drajveri Catalyst 2.5, kartica Tyan 9000pro.
Dali još neko ima ovakav problem i dali je uspeo d aga reši?

Neša je napisao(la):
Kada uključim opciju theater za TV izlaz u RadLight na televizoru ne prikazuje titlove. OS je Windows XP, drajveri Catalyst 2.5, kartica Tyan 9000pro.
Dali još neko ima ovakav problem i dali je uspeo d aga reši?
Probaj neki drugi player ili ffdshow codec, sa kojim ce ti titlovi sigurno raditi. A ako ti ne treba monitor dok pustas film, najjednostavnije da tv stavis na primary a monitor na secondary display, pa ne ukljucujes theater mode.

Nazad
Vrh Dno