Šta je novo?

Athlon XP 2000+ problem ...

virke

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 BOX
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX B450
RAM
Kingston 2 x 8Gb @3200 XMP
GPU
Gigabyte Aorus Rx 580 4Gb
Storage
Kingston A2000 250GB, Seagate 1Tb ST1000DM010
Zvuk
Logitech X-530
PSU
Seasonic Focus GX 650w
Kućište
Antec Nine Hundred
Monitor
AOC 27G2U5/BK
Miš & tastatura
Red Dragon HARPE PRO K503A RGB+ A4 TECH T70 Terminator Bloody
Mobilni telefon
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre neki dan sam otkrio da moj Athlon XP 2000+ radi na 1.25 GHz,inace je radio na 1.667 GHz.Ploca msi 6712 via kt 400,768 mb rama (Samsung)....Pre nekih mesec dana sam kupio 512 mb rama (samsung pc3200) i LG DVD-CDROM.Da li je moguce da je neka od ovih komponenti spustila takt procesora???Probao sam da dignem takt sa fuzzylogic-om,program sa cd-a koji sa dobio sa plocom ali nece.Probao sam u biosu da rucno "dignem"takt ali mi je Windows XP zakucao posle toga,jedva sam ga povratio.Inace trebalo bi da napomen da komp nabavio relativno skoro i da se unapred izvinjavam ako nisam tehnicki dobro objasnio problem.Unapred se se zahvaljujem svima na odgovorima.

Takt magistrale procesora (iliti FSB) ti je u BIOS-u spusten na 100Mhz. Idi na Advanced Chipset Features, podigni FSB na 133Mhz, to ti je default za tog Athlona, sa 12.5 mnoziocem, krajnji takt je 1667Mhz. A memoriju stavi na BySPD ili rucno namesti da ti rade obe na taktu od 266Mhz i bice OK.

U biosu sam stavio FSB na 105 (default je 100) a mnozilac nisam dirao i onda nije hteo da podigne Windows.kada sam vratio na FSB=100 sve je proradilo.Poslusacu tvoj savet pa cu videti sta ce sa desiti.

Default nije 100 vec 133 za tog Athlona. Probaj "Load Optimized Defaults" da opicis, pa samo namesti butove i te gluposti... Mora da radi.

Uradio sam kako si rekao i za sada radi.Kako ce se to odraziti na temperaturu koja je bila oko 62 stepena?Da li bi mogao da dignem takt memorije na 333MHz?Da li bi to uticalo na permomanse sistema tj.da li bi osetio neku razliku?Da li bi sistem postao nestabilniji i sl.?

Pazi, memoriju ostavi na 266 Mhz jer ti tako radi sinhrono sa procesorom i manja je mogucnost nestabilnosti, podizanjem na 333 Mhz ne postizes apsolutno nista, mozda cak i gubis, nebitno.

Sto se tice temperature, nema magistrala veze sa tim, jer ti stoji na defaultu, nista nisi klokovao... Razlog tako visoke temperature moze da bude neefikasan ili zaprljan kuler, losa pasta itd... Skini samo ventilator sa kulera (najobicnijim srafcigerom) i izduvaj svu prasinu, sve lepo vrati i temperatura ce doci na normalu.

Jasno mi je.Frka mi je da ne zeznem nesto posto nisam nikad prckao po kucistu,samo sam ubacivao novi cd-dvd rom i ram memoriju ali za sve postoji prvi put.Razmisljao sam da ubacim u kuciste dodatni kuler/e ali ne mogu da se odlucim koji od silne ponude.Citao sam po forumima sve i svasta,svako svaki cooler hvali ali nisam naleteo nigde da neko kaze taj i taj cooler je strava.Mozes li mi preporuciti (vidim da imas AMD64) neki koji moze da se nadje kod nas a da se uklapa u cenu do 20 evra?Da li ce to mnogo opteretiti napajanje koje je inace 300 W i predpostavljam da je noname.Kuciste je ono sa ruckom,to je pre 1.5 god. bilo hit kada sam uzimao komp.Pise na kucistu MADE IN CHINA sto po meni znaci sr....ali sta cu kad nisam znao sta kupujem.

Vule je napisao(la):
Pazi, memoriju ostavi na 266 Mhz jer ti tako radi sinhrono sa procesorom i manja je mogucnost nestabilnosti, podizanjem na 333 Mhz ne postizes apsolutno nista, mozda cak i gubis, nebitno.
Nije tacno. Nema NForce chipset kod kojeg se asinhronim radom mnogo gubi u odnosu na sinhroni. Slobodno stavi memoriju na 333MHz, a uostalom upali bilo koji test i videces razliku koja sigurno nije negativna.
Pozdrav! :wave:

Pise na kucistu MADE IN CHINA sto po meni znaci sr....ali sta cu kad nisam znao sta kupujem.
Nema veze oprosteno ti je :d

Stavi dva ventilatora - jedan napred ispod hard diska da uvlaci a drugi ispod napajanja da izvlaci vazduh. Jeste da je napajanje verovatno neko JNC ili neko slicno djubrulesku, ali ko ga j*** - samo stavi ventilatore i napravi lepu promaju. Tako ces sigurno smanjiti temperaturu svih komponenti u kucistu.

shone190 je napisao(la):
Nije tacno. Nema NForce chipset kod kojeg se asinhronim radom mnogo gubi u odnosu na sinhroni. Slobodno stavi memoriju na 333MHz, a uostalom upali bilo koji test i videces razliku koja sigurno nije negativna.

Nije nForce vec VIA KT400, mada mislim da ni kod nje ne moze da skodi asinhrono fsb133/mem166

Znaci moze opusteno da se stavi memorija da radi na 333 MHz.A sto se tice coolera 99% stavljam dva komada kako mi Srga savetuje.
Pozdrav!

Promenio sam frekvenciju memorije na 333 MHz ali nesto mi nije jasno.U biosu kada udjem u DRAM Timing Control mi pise sledece:
1.Curent host clock 133 MHz
2.SDRAM Frequency 333 MHz
3.Ostatak je na auto.
Da li se stavka 1 odnosi na FSB procesora?Ako je odgovor ne oda sam negde pogresio.
Pozdrav!

Vuk je napisao(la):
Nije nForce vec VIA KT400, mada mislim da ni kod nje ne moze da skodi asinhrono fsb133/mem166
Pa upravo sam i rekao da je bolje da stavi asinhrono posto nije NForce?!?!?

virke je napisao(la):
Promenio sam frekvenciju memorije na 333 MHz ali nesto mi nije jasno.U biosu kada udjem u DRAM Timing Control mi pise sledece:
1.Curent host clock 133 MHz
2.SDRAM Frequency 333 MHz
3.Ostatak je na auto.
Da li se stavka 1 odnosi na FSB procesora?Ako je odgovor ne oda sam negde pogresio.
Pozdrav!
Sve je OK. Prva stavka ti je vezana za CPU, a druga za memoriju (166x2=333).
Pozdrav!

Btw, sto se prijavljene temperature tice, to ume da zavisi od revizije biosa koja je na toj KT4V(L) ploci. Trebalo bi staviti poslednji 1.0C

I bitno je da se ne zaboravi da su biosi razliciti za KT4V i KT4AV (iako su i jedna i druga obelezene kao msi 6712)

Btw, ima puno tridova u kojima se raspravlja o kt4v jer je ona bilo dosta rasprostranjena pre oko godinu dana. Mogao bi malo da upotrebis search, a mozda ti i ovo bude informativno http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=31283 kt4v

Znam da su podaci o temperaturi mozda neispravni jer senzori na ploci lazu.Cini mi se da postoji nova verzija BIOS-a u kojoj je to navodno ispravljeno ali se meni ne flesuje BIOS.Citao sam po forumima da nije bas preporucljivo fleshovati BIOS a pogoto ne oni koji nisu 100% sigurni sta rade.Nadam se da cu problem temperature resiti dodavanjem coolera u kuciste.
Pozdrav!

Znam da su podaci o temperaturi mozda neispravni jer senzori na ploci lazu.Cini mi se da postoji nova verzija BIOS-a u kojoj je to navodno ispravljeno ali se meni ne flesuje BIOS.Citao sam po forumima da nije bas preporucljivo fleshovati BIOS a pogoto ne oni koji nisu 100% sigurni sta rade.Fleshovanje mi ne deluje previse komplikovano,cak sam se jedno vreme zanosio time pa sam downloadovao sa MSI sajta reviziju za BIOS moje ploce.Ali sve je ostalo na tome.Nadam se da cu problem temperature resiti dodavanjem coolera u kuciste.Dole su podaci o modelu ploce kao i verziji BIOS-a:
Manufacturer MSI
Model MS-6712
Version 1.0
BIOS Vendor American Megatrends Inc.
BIOS Version AMIINT - 10
BIOS Release Date 02/04/01
BIOS Properties Plug and Play, Flash, AGP

Pozdrav!

Ma batali to zezanje sa BIOS-ima nego fino pipnes rukom kuler i ocenis dali je vreo ili ne. Uostalom ako ti masina radi stabilno, kakve veze ima i da je temperatura 80 stepeni (a nije sigurno :)).

Pozdrav!

Masina radi skroz ok,sto se toga tice ja sam zadovoljan.Taj "problem" sa temperaturom ce biti resen prvom prilikom kad nadjem slobodno vreme da odem do Imtela ili neke druge radnje.Pa kad vec kupujem coolere mogao bih usput i da kupim HDD ovaj moj od 40 Gb je postao odavno mali.Samo treba naci slobodnog vremena.
Pozdrav!

shone190 je napisao(la):

Pazi, covek ocigledno nije neki ekstremni strucnjak, nego samo obican prosecan korisnik racunara, kojem je bitno da ima tacno ono sto je platio i da mu radi stabilno. E sad, ja sam rekao da spusti memoriju na 266Mhz da bi mu radila sinhrno sa procesorom, iz dva razloga: prvo sam se nesto bio utripovao da je nForce, pa ono kao, sinhorni rad i te varijante, a drugo, stabilnost. On nigde, ali nigde u realnom radu nece osetiti da mu memorija sporije radi kada je na 266Mhz ili brze na 333Mhz, nebitno. Ako ce da testira, to je onda vec neka druga prica gde sa plocom zanovanom na VIA chipsetu nema sta da trazi... I ko zna kakva je memorija...

Nadam se da se nismo pogresno razumeli... Pozdrav!

Vule je napisao(la):
On nigde, ali nigde u realnom radu nece osetiti da mu memorija sporije radi kada je na 266Mhz ili brze na 333Mhz, nebitno. Ako ce da testira, to je onda vec neka druga prica gde sa plocom zanovanom na VIA chipsetu nema sta da trazi
Ma nisam ni ja mislio na neki ekstremni dobitak, ali zasto ne bi stavio ako moze, a ne skodi.

Nazad
Vrh Dno