Šta je novo?

Athlon XP 2000+ overclockovanje

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Imam gore navedeni procesor, plocu ASUS A7V333-X, 256Mb Kingston DDR333, MSI Gf4 TI4200... Slucajno sam saznao da je moj primerak procesora otkljucan i krenuo sam u avanturu overclockovanja.
Uspeo sam da postignem 1900MHz (10X190) uz voltazu od 1.85v. I desava se da kada restartujem komp on nece da se upali (upali se on ali nece nista da pokaze na monitoru) tako da moram da ga ugasi pa da ga ponovo upalim.
Zanima me da li imam dovoljan scoore u 3d Marku 2001SE koji iznosi 11368 (kada je overclockovano). Imam Windows XP+SP1, DirecX9.0 i drajvere za graficku 41.09

Pitanje

Pitanje ustvari glasi da li je to overclockovanje uspesno (dovoljno) i drugo pitanje sta da radim sa ne paljenjem? Da nije mozda do napajanja posto imam napajanje od 235V.cheers

Odlicno ti je napajanje, nemoj ni slucajno da ga menjas bar za neko od 300W. :d:D:d

Pa ja sam mislio da uzmem neko od 400V. Sta mislis?
Nego sta moze da bude to sto nekada nece da se pokrene pri paljenju ili pri restartu? Ja restartujem i komp se restartuje ali se ne pojavi nista na monitoru. Zato moram da ga ugasim pa da ponovo upalim. Neki put se desava da ni tada nece da se upali pa ponovim postupak ponovo.:cuss:

A sta se desava kad recimo spustis na 10x180, dolazi li do istih problema sa paljenjem?

Des mali :).
Elem, promeni hitno napajanje, uzmi neko dobro od 300W.. I koji to Athlon imas? Tbred, cim je otkljucan...

Kada stavi i na 10X180 javlja se isti broblem. Ali samo pri restartu.
Da imam ThoroughBred. Da li je moguce da ne mogu da stavim na 190 magistralu ili cak na 200? A npr. sa 1700+ moze cak i vise.cheers

Intreresuje me do kojih granica moze moj procesor da ide? Mislim da nije mnogo da radi na 1.90GHz-a. Da li moze da se desi da memorija Kingston 333 radi na 190 ili cak 200 MHz-a magistrali?:rocket: :wave;

Gidra85 je napisao(la):
Imam gore navedeni procesor, plocu ASUS A7V333-X, 256Mb Kingston DDR333, MSI Gf4 TI4200... Slucajno sam saznao da je moj primerak procesora otkljucan i krenuo sam u avanturu overclockovanja.
Uspeo sam da postignem 1900MHz (10X190) uz voltazu od 1.85v. I desava se da kada restartujem komp on nece da se upali (upali se on ali nece nista da pokaze na monitoru) tako da moram da ga ugasi pa da ga ponovo upalim.
Zanima me da li imam dovoljan scoore u 3d Marku 2001SE koji iznosi 11368 (kada je overclockovano). Imam Windows XP+SP1, DirecX9.0 i drajvere za graficku 41.09
Totalno sam siguran da je trip do asusa kad sam bio na amd-u isti problem sa tom plocom i a7v8x postovo sam i negde na benchu ima taj post

Imao sam kod sebe jedan slučano izabrani primerak koji je bez problema radio na 2.1Ghz na 1.75v. Dakle samo je magistrala podignuta sa 133 na 166Mhz i sve je radilo ko podmazano:)

Ipak mislim da je napajanje u pitanju (nadam se) zato sto sam uradi sledici test. Iskljuci sam sve uredjaje sem hard diska (znaci cd-rom, dvd-rom, dodatni 8X8 ventilator, jos jedan hdd) i onda upalio komp. Problemi su se nastavili ali sam primetio da kada pokrenem neki test u sisoft sandri (npr. za procesor) moj ventilator na kuleru se uspori za nekih 200 do 250 rpm-a, sto se takodje i cuje (utisa se malo). Sta vi mislite da li je to do slabog napajanja??????
:confused: :confused: :confused: :confused:

xp 2000 do koliko moze da se klokuje i koji napon je masimalan kao i koja temperatura procesora ?

Gidra85 je napisao(la):
Pa ja sam mislio da uzmem neko od 400V. Sta mislis?
Nego sta moze da bude to sto nekada nece da se pokrene pri paljenju ili pri restartu? Ja restartujem i komp se restartuje ali se ne pojavi nista na monitoru. Zato moram da ga ugasim pa da ponovo upalim. Neki put se desava da ni tada nece da se upali pa ponovim postupak ponovo.:cuss:

Problem je vjerovatno u tome sto ti to napajanje nema dovoljan kapacitet StandBy prikljucka na 5V, inace ... S'obzirom da overklokujes CPU, najbolje ti je da uzmes neko jace napajanje ... i to gledaj da ima strujni kapacitet za 3.3V >20-25A a za 5V> 15A ... StandBy kapacitet min. 1A ...

mozes i sam "frizirati" StandBy prikljucak tako sto ces jedan adapter ...
sa buvljaka 1A ... podesiti da daje ~5V i onda spojis "-" na masu .. kuciste, a "+" spojis na pin za StandBy prikljucak(ako te bude interesovalo reci cu ti koji je to prikljucak, a mozes i sam potraziti) ... ogradjujem se od odgovonosti za ovakav eksperiment ... kod mene je sve radilo kako treba, ali ako niste iskusni sigurni bolje nemojte!

predlozio bi ti na kraju, ponovo, da kupis neko kvalitetno napajanje koje ujedno ima makar deklarisanih 300W ...

pozdrav!

Hvala na savetu. Uzeo sam celo novo kuciste sa napajanjem od 400W. Mislim da je napajanje dobro jer je tesko a celo kuciste je kostalo 70 evra. Tako da mislim da sam dobro stvar kupio. Ali i dalje dolazi do onog ne paljenja posle restarta kada je procesor overclockovan preko 1.90 GHz-a. Tako da mislim da je ipak do procesora.

Bice da si malko preterao sa OC'om...
Ne može svaki preko 1900 ,)

Vrh Dno