Šta je novo?

Athlon X2 215 overclocking

sladoledsamesom

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poena
69
Specifikacije celog racunara su sa leve strane na profilu.
Naime, procesor drzim stabilnog vec nedeljama na 3.4ghz
6707Z.png

Temperature su stabilne (ovo je neki polu-idle, gde radi malo starija igra u pozadini i uzima oko 40% cpu-a + chrome sa youtubeom i par tabova)
670gI.png

Siguran sam da mogu da izvucem bar jos 300-400mhz, imajuci u vidu da na OCCT Power Supply testu (napajanje mi je staro 3-4 godine, 450W Frontier, a OCCT psu test stresira i graficku a la furmark, i memoriju, i cpu) posle sat vremena ne prelazi 48-49c procesor, a maticna 55c.
U BIOS-u mi je sve na auto osim PCI na 100, memorije koja inace ide na 400 na 333mhz (drugacije nece da ide dalje od 15ak % overclocka), i FSB-a sa 200 na 250.

Da li je problem u memoriji, koja se zajedno klokuje sa procesorom izgleda, pa zbog toga ne da, ili mozda u HT-u koji je na 2500mhz?
Postoji li neki nacin da se clockuje samo CPU bez memorije na mojoj ploci?

To je to, manje-vise. Za sve preko toga, ti pre svega treba ploca koja ima bolju naponsku, i bolju kontrolu napona. Mora da se digne malo napon, HT treba UVEK da bude na oko 2000MHz, NB drzi za pocetak takodje na oko 2000-2200MHz, kako bi bio 100% siguran da je i on stabilan.

Ne postoji, jer nemas BE CPU, sa otkljucanim mnoziocem.

"Regor" ne troši bog zna šta struje, svaka ploča od 90W može da ga izdrži bez problema i ne greje se mnogo. Spusti još množilac za memoriju pa diži FSB dok ne stigne do svog limita. Moraš i voltažu procesora i NBa da dižeš ali pazi na temperature. Mislim da sa DDR2 nećeš daleko stići. Moj 270 je lepo radio na 4GHz ali tek na DDR3 1600.

Izvukao si ga vec na max,jos 300-400mhz nece ici.
Moze ali sa Liquid Nitrogen.
Max do 3800mhz sa vazdusnim hladenjem,ali sto rece CountMike sa DDR3 memorijim.
Gledam da su ljudi izvlacili 3.8 ghz sa GIGABYTE GA-MA790FXT-UD5P.

"Regor" ne troši bog zna šta struje, svaka ploča od 90W može da ga izdrži bez problema i ne greje se mnogo. Spusti još množilac za memoriju pa diži FSB dok ne stigne do svog limita. Moraš i voltažu procesora i NBa da dižeš ali pazi na temperature. Mislim da sa DDR2 nećeš daleko stići. Moj 270 je lepo radio na 4GHz ali tek na DDR3 1600.

Pa u BIOSu memorija ima 4 moda

333mhz 400mhz 533mhz Auto

Ja ga stavim na 333mhz al' to mu dodje to.

Ne mozes da podizes FSB procesora a da ti memorije stoje na 333.
Stavis na 333 i podizes FBS i memorije ce stici na 400 i vise.
Samo latencije ce ostati od 333 mhz pa moze da bude problem.
Mozes da ih promenis na latencije od tvojih memorija koje su
predvidene za 400mhz.

Poslednja izmena:
Ocitaj memorije sa CPU-z ili AIDA 64 da vidimo koje su latencije i brend.

Koliko se secam, X2 215 se dosta slabije klokovao od 240, 250... Athlona. Mislim da je to to, eventualno je 3,5Ghz gornja granica.

Nije sve u potrosnji struje. Ima nesto i u filtraciji samog napona(vise faza-bolje).

Bolje naponske sekcije na plocama obicno imaju i bolji BIOS, pa je OC laksi.

DDR2 nije limit, vec je ploca 99% limit.

Sto se tice oC-a, sve je to relativno. 215 i 220 su svojevremeno postojali i kao derivati Deneb-a, ti primerci su cak mogli i da se otkljucaju u x4, a i da se lepo kloknuu. ;)

Poslednja izmena:
To je to, manje-vise. Za sve preko toga, ti pre svega treba ploca koja ima bolju naponsku, i bolju kontrolu napona. Mora da se digne malo napon, HT treba UVEK da bude na oko 2000MHz, NB drzi za pocetak takodje na oko 2000-2200MHz, kako bi bio 100% siguran da je i on stabilan.

Ne postoji, jer nemas BE CPU, sa otkljucanim mnoziocem.

HT ne mora da bude uvek na 2000Mhz posto HT link 3.0 iznosi 5200Mhz, sto je veci HTT link bolja je komunikacija ploca CPU to sto ne ume svako da odrzi stabilnost povecanog
HT linka je druga stvar (zavisi i od memorija, ploce napajanja) ponekad treba dodati voltazu za CPU ne preko 1.525 V srecno klokovanje imao sam 240-Regor

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    227.5 KB · Pregleda: 110
Treba ipak DDR3, al maticna je starija, 3.4ghz je ipak neki max, dobro, ipak 25% nije malo.

Nazad
Vrh Dno